Преглед на водещите новини в спортните медии

3

Преглед на водещите новини в спортните медии:

Йоканович дава Левски на ФИФА

Сгреших, че дойдох на „Герена”, отсече сърбинът, пише на първа странице вестник “Меридиан мач”.

Бившият треньорна Левски Славиша Йоканович потвърди новината на „Меридиан Мач”, че ще съди „сините”. Сърбинът е един от десетките, на които Левски дължи пари. Клубът е сериозно застрашен. Според запознати „сините” имат да дават 100 000 евро на Иока и асистентите му. „Вече трябваше да сме приключили тази история, но от Левски все още не са започнали да ми плащат. Може би трябва да отнеса този документ до БфС или до ФИФА, или УЕФА. Много е грозно, но няма какво друго да направя. Всички срокове отминаха. Не е в мой стил да си търся правата със съд, но пък стилът на Левски е много странен”, обяви Йока пред livesport.

ЦСКА искал €800 000 за Карачанаков

ЦСКА е опитал да си уреди бюджета за няколко месеца с продажба на Антон Карачанаков, разкриха медиите в Полша. Ръководството на клуба е поискало 800 000 евро от Лех Познай за правата на Антон Карачанаков. Известно е, че полският клуб е по петите на таланта, който изпадна в немилост на „Българска армия” и е резерва от началото на сезона.

Лех искаше да привлече Карачанаков още през зимата, но това се оказва невъзможно заради огромните претенции на ЦСКА. Лех обаче вече е убедил футболиста, че го чака като свободен агент през лятото, когато договорът на младежкия национал с „червените” изтича. Изпълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров разкри, че на Карачанаков е предложен нов контракт, но в Полша са категорични, че той няма да сложи подпис под него заради нестабилното финансово състояние на българския гранд.

Сайтът sport.pl твърди, че Антон Карачанаков сам настоява да премине в Лех Познан през лятото. Българинът е бил подмамен с възхода на Александър Тонев, който бързо се наложи в полския клуб и оттам бе продаден на Астън Вила за 2,3 млн. евро.

Иван Стоянов избира между “Армията” и Кипър

Иван Стоянов е много близо до завръщане в ЦСКА. Националът не замина с Лудого-рец на лагера в Турция, защото отказа да преподпише договора си с клуба при по-ниска заплата, както и не иска да разтрогне по взаимно съгласие. Племенникът на Йордан Лечков тренира самостоятелно в Разград, като избира между офертите на ЦСКА и кипърския АЕЛ Лимасол.

За да премине на „Армията”, Стоянов трябва да намали драстично заплатата си. В момента той е сред най-добре платените футболисти на шампионите, а таванът на месечните възнаграждения при „червените” е 15 000 лева. Това е повече от два пъти по-малко от настоящата заплата на крилото. Именно това е причината той още да се бави с отговора си.

Другата опция пред футболиста е воденият от Ивайло Петев АЕЛ Лимасол. Треньорът познава отлично качествата на Иван Стоянов, но се страхува да ангажира български играч, за да си спести унищожителни критики при неуспешна сделка.

 

Колелото на съдбата може да премаже ЦСКА, пише на първа странице вестник “7 дни спорт“.

Преди време ЦСКА спретна апашка схема, за да открадне от Пирин без пари Антон Карачанаков. Даже фалираха клуба, за да може три Орлета да свият гнездо на Армията. На този свят обаче всичко се връща. В Борисовата градина се надяваха да продадат макето и да вържат поне малко бюджета. Вместо това – среден пръст. Лятото Антон ще избяга без пари в Полша. А както е тръгнало, нищо чудно отборът, от който той бяга, да приключи както и предишният, който изостави – с фалит. Какво да правиш, дори ЦСКА не може да избяга от колелото на съдбата.

Купувач поиска Левски за левче!

Левски е във военно положение! Феновете се събраха на Герена и отвориха фронт срещу Тодор Батков, видя “7 дни спорт” вчера. Този път ултрасите са радикално настроени, като някои от тях дори призоваха за палежи! Слава богу, разумът възтържествува и засега сектор “Б” ще предприеме по-леки форми на натиск срещу собственика на сините.

Тарторите на запалянковците обявиха три варианта за излизане от управленската криза. Първият е най-ортодоксален – да купят клуба за един лев и да го управляват сами. Вторият предвижда да се съберат 20 милиона и да се изхвърли Батков, но тази версия е утопична. Третият е 7 души от Националния фенклуб да влязат в ръководството на клуба и да контролират управленските

решения. На сбирката стана ясна цената, срещу която Тодор Батков е готов да продаде Левски. Той иска за него 17 милиона лева!

Венци Христов иска в ЦСКА

На Армията не спират да работят върху трансфера на Венцислав Христов. Въпреки появилите се информации, че нападателят на Берое ще подсили състава на Лудогорец,от червения щаб не са се отказали да спечелят битката за национала. Към този момент никой от разградския тим не е предприел конкретни действия за привличането на голаджията, тъй като се изчаква евентуалната продажба на Роман Безяк. В борбата за подписа на футболиста бяха замесени Ботев Пловдив и Левски. Те обаче отекнаха само като гръм в медийното пространство. Клубът с най-сериозни намерения продължава да е ЦСКА. Армейците разчитат на мистериозен бизнесмен да финализира сделката за закупуването на правата на Христов. Името на въпросния благодетел на червените продължава да се пази в тайна, за него стана ясно само, че не е Стойне Манолов. Един от учредителите и членовете на УС на сдружението “ЦСКА Завинаги” вече отрече да има нещо общо с покупката на футболиста. Нападателят пък предпочита да премине на стадион “Българска армия” и все още изчаква двата клуба да се договорят за бъдещето му. Малко вероятно е днес футболистът да се появи на градския стадион в Сандански на първата за сезона контрола на армейците срещу Локомотив София. Червените ще се опитат да решат казуса с Христов най-рано през следващите три дни преди отборът да замине за втория си подготвителен лагер в Турция. Старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов ще изчаква до последно развоя на събитията преди да прибегне до другите варианти за атаката на отбора, които все още са само анонимни играчи.

 

Лудогорец платил 150 000 евро за Луму

Заплатата на холандеца е далеч от най-високите в клуба, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Лудогорец е извадил само 150 000 евро за нови дотук през зимата, научи „Тема Спорт”. Разградчани са броили сумата за правата на Йе-рун Луму. Тя е била преведена на Вилем II няколко дни след финализирането на сделката.

За другото си ново попълнение Александър  Александров клубът не е плащал трансферна сума, тъй като той разтрогна договора си с Черно море. Така до момента селекцията на зелените струва едва 150 000 евро. В края на ноември финансовият благодетел Кирил До-мусчиев обяви, че бюджетът за нови през зимата ще бъде 2 млн. евро. Похарчените средства обаче са далеч по-малко. Най-вероятно сумата няма да набъбне, тъй като засега зелените не смятат да привличат повече нови. Очевидно бизнесменът ще вложи средствата в строежа на новия стадион.

Иначе през лятото шампионите броиха далеч повече пари на Вилем II за Върджил Мисиджан. Лявото крило дойде на „Лудогорец Арена” за 700 000 евро. Едва ли обаче ръководството съжалява за дадените пари, тъй като 20-годишният футболист се представи изключително силно. Той изигра 15 мача за първенство, в които се разписа 6 пъти и даде 2 асистенции. В Лига Европа Мисиджан също бе на ниво, отбелязвайки две попадения – срещу ПСВ Айндховен (2:0) в Холандия и Динамо Загреб (3:0) в София.

Новото попълнение на Лудогорец Йерун Луму няма да бъде сред най-скъпо платените футболисти в клуба. Холандецът ще прибира само по 7000 евро или около 14 000 лева. В родния си клуб Вилем II талантът е получавал двойно по-малко пари. 18-годиш-ният младок ще е един от чужденците с най-ниско възнаграждение в Разград. При далеч по-големи финансови параметри се разписват Марселинъо, Дани Абало, Се-бастиан Ернандес, фабио Ес-пиньо, Роман Безяк, Върджил Мисиджан и контузеният Мишел Платини. Българите Светослав Дяков, Иван Стоянов и Йордан Минев също прибират високи заплати.

Томов: Ще платим за лиценза

Силната фигура на „Армията” Александър Томов бе включен в ефир в предаването „Спортен свят” по Канал 3. Той коментира ситуацията около лиценза на клуба, отношенията с „ЦСКА Завинаги” и новия спонсор на червените.

„Договорихме се с новия спонсор, фирмата е българска и остава само да подпишем контракта. Вече са изготвени екземпляри от договора и за двете страни”, разкри Томов.

„Отговорът на въпроса дали ще получим лиценз е еднозначно „да”. Ще си платим лиценза. Клубът в момента е много стабилен, плащаме заплати. Ако някой иска да помогне, нека да дойде. Приели сме всичките предложения на „ЦСКА Завинаги”. Срещу инвестициите ще им дадем акции, имаме договор. По отношение на Панчарево нямаме постъпило предложение. Не отговаря на истината, че са предложили нещо. Заради помощта си дотук те получават реклама на стадиона и акции. Всеки, който иска да помага, да помага. През юни и през юли аз се обръщах към някои от тях, но те ми отказаха помощ”, категоричен бе Томов.

„Частично изплащаме и разсрочваме дълговете. Всички наши кредитори ще си получат парите. Освен това благодаря, че много хора, които ни съдиха, си намалиха финансовите претенции. Хората са прави да си искат заплатите, обещани им от пернишките „герои”. Всички приходи са отивали в „Титан”. Продаден е Иван Иванов, а приходите в ЦСКА ги няма”, допълни той.

„На 30 май 2013 година, когато в БфС са внесени документи за лиценз, дългът ни е бил 35 милиона. На 30 октомври те са били намалени на 18. Към 30 януари ще станат 12 милиона. До 20-30 дни ще получите подробен публичен проспект, публикуван от Комисията по финансов надзор, направен от външна одитор-ска фирма, където ще видите финансите на ЦСКА кристално и чисто. Всеки, който иска да помогне, нека да си купи акции. Те ще бъдат използвани за окончателното погасяване на дълговете. Ако искате да насочите острието си към спасителите на ЦСКА, бъркате адреса”, завърши Томов.

€2 млн. отказали Ботев от румънски национал

Ботев Пловдив е поискал нов футболист на Динамо Букурещ, разбра „Тема Спорт”. Става въпрос за атакуващия полузащитник на румънския тим – Козмин Матей (22 години). Старши треньорът на канарчетата Станимир Стоилов е останал силно впечатлен от качествата на доскорошния младежки национал (7 мача и 1 гол за тима на Румъния до 21 г.).

Ръководството на жълто-черните е отправило и запитване за цената на играча. От Динамо са били категорични – Матей може да премине на „Колежа” срещу 2 милиона евро. Високата сума обаче веднага е охладила апетитите на Мъри. Отделно от ръководството на кучетата са обявили, че имат сериозни оферти от Западна Европа за състезателя. Както е известно, Динамо е в сериозна финансова криза.

В кариерата си играчът е носил екипите още на Стяуа, Астра Гюргево и фарул Констанца.

Както е известно, Ботев Пловдив вече привлече двама футболисти на Динамо Букурещ – централния защитник Сърджан Лучин и крилото Александру Куртеан.

Те дойдоха като свободни агенти, след като разтрогнаха договорите си с румънския клуб заради неплатени заплати.