Преглед на водещите новини в спортните медии

3

Преглед на водещите новини в спортните медии:

Пращаме 16 спортисти и 21 технически лица в Сочи, пише на първа страница вестник “7дни спорт“.

България ще прати 16 спортисти и още 21 технически и официални лица на олимпийските игри в Сочи. От тях 11 души са треньори, има лекар и масажист, 8 души са от ръководството на БОК. Съставът бе определен от Общото събрание на Олимпийския комитет вчера.

– Спортистите ни на зимни игри досега винаги са били между 16 и 22-ма. Имаме много млади участници, 7 са дебютанти, но вярвам, че въпреки това те са

тренирали сериозно и са готови за стартовете. Надявам се на класирания в топ 10 или 20 – каза председателят на БОК Стефка Костадинова.

Тя обясни, че сноубордистката Александра Жекова е отказала да е знаменосец за втора поредна олимпиада, тъй като иска да се концентрира върху състезанието. Вариантите за знаменосец са биатлонистът Красимир Анев и ски скачачът Владимир Зографски.

Григор няма спирка, стигна 1/4-финал!

Победите на Григор Димитров в Мелбърн продължават! Българинът се класира на 1/4-финал на Australian Open след победа с 6:3, 3:6, 6:2, 6:4 срещу Роберто Баутиста Агут (Исп). Григор бе много по-добрият тенисист на корта и не даде никакъв шанс на испанеца, който преди това беше изхвърлил №5 в света Хуан Мартин дел Потро (Арж).

С успеха Григор взе $270 000 от наградния фонд. Големият удар обаче е, че от другата седмица ще стане първият българин в топ 20 в световната ранглиста.

В следващия мач Григор ще има ужасно тежка задача – световния №1 Рафаел Надал.

Локо Пд заминава с 21 футболисти за Марбея

Треньорът на Локомотив Пд Александър Станков определи група от 21 футболисти за втория подготвителен лагер в испанския курорт Марбея. Черно-белите потеглят от Лаута днес в 9,30 часа, а полетът от София до Малага е в 13,00 часа. Извън състава останаха защитникът Руслан Куанг и вратарят Божидар Стойчев, който бе преотстъпен на втородивизионния Пирин Разлог. Десният бек, известен под тепетата като Джеки Чан, не замина с отбора и за първия лагер, проведен на Канарските острови.

Най-вероятно черно-белите ще се разделят и с Куанг, но тепърва ще се уточнява дали ще бъде преотстъпен, или ще се пристъпи към разтрогване на договора му с клуба. Иначе с тима заминават защитникът Тихомир Трифонов и халфът Георги Коруджи-ев, които започнаха проби при Смърфовете от миналата сряда и към момента нямат подписани официални договори с Локо Пд. Пловдивчани ще се подготвят в Марбея до 4 февруари и ще изиграят на испанска земя общо 6 контролни срещи.

 

Грандиозен Григор!

Пуснаха кръв на Надал преди 1/4-финала, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.

Григор Димитров продължава да оставя златни отпечатъци в историята на българския тенис. Той се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия, след като победи Роберто Баутиста Агут (Исп) с 6:3, 3:6, 6:2, 6:4. Досега нямаше българин, който да е достигал до толкова висока фаза на турнир  от   Големия шлем. Успехът също така ще го прати за първи път в Топ 20 на световната ранглиста, като засега точките му стигат за 19-ото място. На четвъртфинала Димитров ще срещне Рафаел Надал. Световният номер 1 победи трудно Кей Нишикори с 3-0 сета. В момент от мача испанецът поиска медицинска помощ заради кървене на лявата му длан, причинено от спукан мазол.

ЦСКА сложи двойка на Локо (Сф)

ЦСКА започна с успех 2014-а, като се на-ложи в първата си контрола над Локо (Сф) с 2:1. Срещата се игра на Градския стадион в Сандански пред близо 1000 зрители.

„Армейците” откриха резултата чрез Ивайло Чочев в 19-ата минута, Мартин Петров направи 2:0 в 48-ата минута, а Милан Йованович в 50-ата се разписа за „железничарите”. И двамата треньори използваха всичките си налични играчи в двете полувремена. Първото полувреме

на контролата бе напълно равностойно, като и двата отбора имаха своите шансове. Още във втората минута след груба грешка на Апостол Попов Гаел излезе сам срещу М’Боли, но вратарят майсторски спаси. Пет минути по-късно Долапчиев пробва да се измъкне от защитата на „червено-черните”, но в последния момент Дюлгеров изби топката. Броени секунди по-късно десният защитник на Локо Елтон проби отдясно и отправи мощен удар, но М’Боли отрази. Чочев изведе ЦСКА напред с удар с глава след изпълнение на корнер от Карачанаков. В средата на полувремето Карачанаков можеше да удвои от пряк свободен удар, но стреля над напречната греда. В 38-ата минута Долапчиев се озова очи в очи с Галев, но стреля в тялото на вратаря. Минута преди края на полувремето Ивайло Чочев получи жълт картон за разкарване на топката. Второто полувреме на мача започна с по девет смени и в двата отбора. Стойчо Младенов остави на терена единствено юношата Пол Александров и вратаря Томаш Черни, докато Стефан Генов

запази двамата си дефанзивни халфове Махамат и Том. В 47-ата минута Омар Косоко направи отличен самостоятелен пробив, но прострелното му центриране не бе засечено от съотборник. Веднага след това Марсиньо направи отличен рейд и подаде на непокрития Мартин Петров, който направи 2:0 необезпокояван. Локо (Сф) обаче бързо се върна в мача, след като още в следващата си атака след неубедителна намеса на Черни Йованович с глава намали на 2:1. В 52-рата минута след разбъркване в наказателното поле на Локомотив юношата Илия-нов можеше да се разпише, но нямаше късмет. В следващата атака на ЦСКА Мартин Петров пробва остър пас по диагонала, но Митрев спаси. В 62-рата минута Марсиньо бе изведен в удобна позиция, но си поведе дълго топката. В ответната атака Иван Вълчев стреля опасно и на току-що влезлия Стоян Колев се наложи да показва майсторство. При следващата атака на ЦСКА Милисавлевич бе спрян с груб фаул от Илиян Гаров и защитникът получи жълт картон. В 67-ата минута Локомотив стигна до втори гол чрез Иван Вълчев, но страничният съдия вдигна флага за засада. „Червените” отговориха с бърза атака чрез ударния си тандем Марсиньо-Мар-тин Петров, но ударът на втория мина встрани от вратата. 20 минути преди края на мача след корнер Венци Василев стреля на сантиметри от напречната греда. Няколко минути след това новото попълнение на ЦСКА Борис Галчев стреля от границата на наказателното поле и топката като по чудо не влезе в мрежата на Митрев. До края на срещата Локомотив изпусна две отлични възможности да стигне до изравнителен гол. Първо удар на Искрен Писаров бе избит с мъка в корнер от Стоян Колев. След последвалия корнер Васил Попов изчисти топката от голлинията след настъпилото меле. В последната минута на мача Искрен Писаров излезе сам срещу вратаря на ЦСКА, но ударът му мина встрани от вратата.

„ЦСКА Завинаги”: Може да останем без лиценз!

ЦСКА ще има много сериозен проблем с получаването на лиценз през месец май. За това алармира силната фигура в сдружението „ЦСКА Завинаги” Александър Чакмаков, с което се свързват почти всички хубави неща около клуба напоследък. Бизнесменът обаче е сериозно притеснен за бъдещето на „червените”. „Проблемът ще настъпи май месец. Аз лично съм много притеснен относно реалната възможност клубът да не вземе лиценз. Става въпрос за много пари, за милиони. Клубът е с мониторинг на УЕФА. Алармирам обществеността сега, януари месец, да не се окаже, че май месец лиценз няма да бъде взет. Тогава няма да има ДАНС, няма да има Батков, няма да има друг клуб. Миналия път всички застанахме зад г-н Томов, но сега всичко е коренно различно. Тези хора сами са се нагърбили да издържат клуба, нагърбили са се с отговорността да намерят пари, да дават. Ако май месец клубът не вземе лиценз, което значи, че ще бъде обявен в несъстоятелност и ще има фалит с всички негови последици, тогава ние отново ще се

съберем, ще обмислим, ще видим цифри и данни. Не е приятно аз да кажа, че ЦСКА ще играе в долна дивизия, но мен това лично не ме притеснява. В крайна сметка Глазгоу Рейнджърс, Ювентус, Ботев играха в по-ниски дивизии. За мен това не е най-лошото, а за мен е по-важно при такива събития червената общност да бъде обединена”, заяви Чакмаков пред „Нюз7″. Той обяви, че сдружението смята да инвестира 300 000-400 000 лева годишно за издръжката на школата и чака отговор от ръководството на клуба. „Почти не ходя на мачове на първия отбор. Не искам хората да ме свързват със сегашния ЦСКА. Това не е моят отбор. Мечтая за ден, в който ЦСКА отново ще се върне там, където му е мястото. Ще бъде отново палачът на европейски грандове. Дотогава ще помагам както и с каквото мога. В името на децата”, заяви още Чакмаков за официалния сайт на организацията.

 

България не спи заради Гришо

Димитров е сред първите 8 в Мелбърн, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Григор Димитров се класира за 1/4-фи-налите на турнир от Големия шлем за първи път в кариерата си. Историческото му постижение стана факт, след ка-то вчера сутринта победи с 3:1 сета испанеца Роберто Агут и влезе в Топ 8 на Откритото първенство на Австралия Благодарение на триумфа хасковлията ще се изкачи до N”19 8 ранкинга на АТР.

В следващата фаза Гришо ще се изпра-ви срещу световния №1 Рафаел Надал. Мачът между двама та е утре сутринта, но началният час ще стане ясен днес.

“Нямам търпение. Искам да вървя напред, за да играя в ma кива срещи по-често. Все пак за това работя и към това се стремя. Всички знаят кой е Рафа. Изключителен боец. Аз обаче искам да покажа, че заслужавам да играя срещу тенисисти като него. Имали сме тежки срещи преди, но сега ще бъде различно”, заяви Григор.

Канят Марадона за вековния юбилей

Левски планира да покани великия Диего Марадона за вековния юбилей на клуба. Такава идея вече е обсъдена от „фонд 100 години Левски”, както и от учредяващия се тръст от фенове на сините. Аржентинецът трябва да е ВИП гост на събитието. Има вариант Диего и да се пусне в турнир за ветерани. Планира се за такъв да бъдат поканени бивши футболисти на Реал Мадрид и Милан. Както е известно, сините са играли срещу тези отбори в евро-турнирите.

От „Герена” обаче срещат трудности да доведат голям тим за приятелски мач, с който да бъде отбелязана 100-годишнината. Водени са разговори с Байерн Мюнхен, но те не са довели до положителен резултат. Отправено е и запитване до Барселона, но за да се навият каталунците на такъв шоу двубой, са необходими около 2 милиона евро. Срещу толкова те ще се съгласят да гастролират на „Герена” със звездите на блаугранас.

Най-оптимистично са протекли разговорите с Аякс (сините елиминират амстер-дамския колос през сезон 1975/76 в турнира за Купата на УЕфА). И Левски е най-близо до мач с холандския състав.

На „Герена” планират и голям концерт, който да се проведе в „Арена Армеец”.

Феновете от „фонд Сектор Б”, заявиха, че засега върху тях пада голямата тежест за подготвянето на повечето събития, свързани с отбелязването на вековния юбилей.

Йордан Лечков : Иван Стоянов остава в Лудогорец

Вицепрезидентът на БфС и представител на Иван Стоянов в преговорите с Лудогорец Йордан Лечков сподели, че крилото няма да сменя клубната си принадлежност. Договорът на бившия футболист на ЦСКА изтича през лятото. Разградчани вече са опитали да го обвържат за по-дълго, но са ударили на камък. Офертата на клуба е била едногодишен контракт с 50 процента по-ниско възнаграждение, което не е било прието от Стоянов. След отказа от управата са опитали да убедят крилото да разтрогне по взаимно съгласие, но бившият национал е отказал.

„Към днешна дата няма никакво развитие около договора на Иван. Той има действащ контракт. Така че не може да се говори за преминаване в ЦСКА или трансфери някъде другаде. Иван ще изпълни договора си докрай. Засега двете страни не могат да се разберат за удължаването му. Ако от клуба му предложат условия, които той да хареса, може да си стиснат ръцете. Засега обаче споразумение не е постигнато”, обясни Йордан Лечков пред „Тема Спорт”. Той коментира случващото се с другия бивш играч на Сливен Димо Бакалов. Нападателят дойде в Лудогорец през лятото на 2011 година, като за правата му бяха броени 300 000 лева на войводите. По това време шеф на клуба бе именно Лечков.

„С Димо нещата са абсолютно същите като с Иван Стоянов. Неговият договор изтича през лятото, но няма споразумение за удължаването му”.

В същото време стана ясно, че собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев ще посети отбора по време на лагера в турския курорт Бе-лек. Той възнамерява да изгледа на живо контролите с Шериф Тираспол и Гурник Забже. Проверката с молдовския шампион е на 28 януари, а ден по-късно е тази с поляците. Първоначалните намерения на благодетеля бяха да проследи и срещата с Рубин Казан утре, но неотложни ангажименти са променили плановете му.