Преглед на водещите новини в спортните медии

3

Лудогорец върти 1:1 с 11-ия в Русия

Теро Мантула донесе в края равенството срещу Рубин Казан, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Лудогорец започна контролите си в турския курорт Белек с престижното 1:1 с руския елитен Рубин Казан, който също продължава на 1/16-финалите на Лига Европа. Българският шампион изоставаше в резултата през цялото второ полувреме, но гол на резервния защитник Теро Мантула минута преди края на редовното време донесе „хикса”. Треньорът Стойчо Стоев заложи на два различни състава преди и след почивката, като явно в следващите проверки ще търси оптималната титулярна единайсеторка.

Рубин, който заема 11-о място в руската Премиер лига, започна по-активно мача, като се настани трайно в половината на разградчани. Руснаците изпълниха няколко статични положения в първите минути, които обаче не затрудниха вратаря Владислав Стоянов. В 16-ата минута Лудогорец отговори с опасен удар на Марселиньо от фаул, който обаче премина покрай страничната греда. Пет минути по-късно и Ешпиньо пробва удар отдалеч, но топката мина далеч от вратата. В 25-ата минута Рубин бе много близо до откриването на резултата, като Ере-менко насочи топката във вратата, но Козмин Моци само-пожертвувателно изби от голлинията. В следващите минути Карадениз и Ере-менко имаха нови шансове, но не успяха да вкарат. В последната минута на първата част Прудников от отбора от Казан стреля силно, но Стоянов показа добър рефлекс.

След почивката и двамата треньори направиха много смени, като се появиха изцяло нови отбори на терена. В 54-тата минута Мухаметшин стреля слабо и не затрудни Чворович. Две минути по-късно обаче вече нямаше прошка – 1:0 за Рубин. Азмоун изведе Мухаметшин, който с плътен удар от границата на наказателното поле бе точен за руснаците. Голмайсторът пробва мерника си от пряк свободен удар, но този път не сполучи. В 62-рата минута Коронов от Рубин бе изгонен от терена за втори жълт картон, но на негово място влезе Нуров и руснаците не останаха с човек по-малко.

След попадението Лудогорец изнесе играта пред вратата на съперника. Христо Златински опита далече удар, но той бе твърде неточен Между 70-ата и 73-тата мину та Кейшара и Мисиджа пробваха рефрексите на вратаря на Руби но той не сгреши В 76-ата Стойчо Стоев направи последните две смени, като пусна в игра Димо Бакалов, а Георги Терзиев се върна на терена и даде възможност на Моци да почине. В 81-вата минута Бе-зяк получи добра топка в наказателното поле на Рубин, но не успя да я засече. В 85-ата минута Търбински от руснаците изпълни мощен фаул, но Чворович не трепна и улови топката. В 89-ата минута Лудогорец стигна до заслужено равенство с оглед на натиска в края на мача. Тогава Ернандес изпълни фаул, топката бе изчистена от защитата на Рубин, но попадна в Кейшара, който нанесе удар, а заелият най-удобна позиция Теро Мантула вкара отблизо за 1:1.

Три клуба в Италия в битка с Курдов

Нападателят Атанас Курдов, който направи много силен есене-н сезон с екипа на Славия, все по-усилено е спряган за трансфер в Италия. Отписаният от бившия спортен директор на Левски Наско Сираков играч влиза в плановете за селекция на три отбора от Ботуша. Според „Гадзета дело спорт” интерес към миналия през Леверкузен нападател проявява и елитният Сампдория. Спортната библия на Апенините съобщава, че клубът от Генуа може да привлече сина на бившия ас на Левски Петър Курдов до края на зимния трансферен прозорец. Преди няколко дни в Италия Курдов се спрягаше и за Парма. Вчерашният материал на „Гадзета дело спорт” гласи също така, че и още един отбор следи Курдов. Това е Специя, който се подвизава в Серия Б.

От началото на сезона в „А” група Курдов има 10 гола в 21 мача за „белите” от „Овча купел”. Нападателят е играл още за втория отбор на Леверкузен, Винтер-тур, Ботев (Пловдив) и Локомотив (Пловдив). През пролетта той получи разрешение да тренира с Левски и ако покаже качества, да подпише с родния си клуб. Впоследствие обаче Сираков тотално се отказа от него и предпочете да вземе за заместници на Карвальо и Жоао Силва съответно Цветан Генков и Димитър Макриев.

Очаква се президентът на Славия Венцеслав Стефанов да не предявява големи финансови претенции и да даде шанс за развитие на Курдов при конкретна оферта. Все пак „белите” със сигурност ще приберат поне 150 000 евро за футболиста.

Ботев бие след драма в Кипър

„Жълто-черните” обърнаха Сион В края, резерва спаси дузпа на швейцарците.

Ботев (Пд) се помъчи, но стигна до победата в първата си контрола за годината. „Жълто-черните” обърнаха швейцарския Сион с 2:1.Съперникът е девети в класирането в Суперлигата, която е съставена само от 10 състава. Головете за пловдивчани паднаха в края на срещата, когато Вандер и младият Чунчуков успяха да се разпишат.

Срещата започна с минута мълчание в памет на легендата Георги Славков. За да почетат великия нападател, играчите на Ботев излязоха с черни ленти на ръкавите. Траурът бе подкрепен и от отказа на спортно-техническото ръководство да прави каквито и да е коментари за случилото се на терена в Кипър след двубоя.

В началните минути с доста пропуски се отличи Луис Педро, който на няколко пъти се размина с гола. В средата на първата част Куртян изведе Иван Цветков, Вуйчо Ваньо с едно докосване намери Луис Педро, но ударът на „лалето” се отби от напречния стълб. Швейцарците откриха резултата след малко повече от половин час игра. Непокритият Хереа с плътен удар прониза Андонов за 0:1 в 33-тата минута.

След почивката треньорът на пловдивчани Станимир Стоилов направи няколко смени, но съставът му не се преобрази. В 65-ата минута швейцарците имаха право да изпълнят дузпа, като голмайсторът Хереа застана зад бялата точка, но резервата Филип Димитров се намеси убедително и спаси удара.

След това „канарчетата” започнаха постепенно и все по-трайно да натикват противника в собствената му половина, като с пропуски се отличиха Вандер, Ромарио и Доре.

В 88-ата минута Ботев изравни, след като Вандер нахлу в наказателното поле на Сион и бе фаулиран в пеналта. Реферът отсъди 11-метров наказателен удар и бразилецът не сбърка при изпълнението му. В добавеното време „жълто-черните” отбелязаха втори гол, Артур    Енрике центрира отляво и най-съобразителен в наказателното поле бе Цветелин Чунчуков. Дошлият от Раковски младок нацели с глава коженото кълбо, то тупна на голлйнията и арбитърът маркира попадение за крайното 2:1.

 

Григор измъчи Надал в голям мач

Боли много и така трябва, каза Димитров след загубата от №1 в света, пише на първа странице вестник “7 дни спорт“.

Григор Димитров се представи повече от добре, но загуби с 6:3, 6:7 (3), 6:7 (7), 2:6 четвъртфинала на Australian Open срещу Рафаел Надал. Българинът изигра голям мач и измъчи докрай световния №1. Григор имаше шанс да поведе с 2:1, но допусна грешка в тайбрека на третия сет. Единственото, което липсваше на нашето момче, бе опитът. Надал, който играе такива мачове вече 10 години, пък се възползва от опита си и се добра до полуфинала. След мача испанецът призна, че е имал късмет да продължи напред, и отново обяви Григор за бъдещ шампион. Димитров пък се разплака на корта, а след това обясни, че се надява тепърва да играе още такива мачове.

– Боли ме много в момента и трябва да ме боли. Излязох не просто за да играя, а за да спечеля. Ще работя още много, защото знам, че мога да съм по-добър – обясни Григор.

Лош терен и татари спряха Лудогорец 1:1

Лудогорец започна с равенство зимните си контроли йа турска земя. Шампионите завършиха 1:1 с 11-ия в руската Висша лига Рубин Казан. Момчетата на Стойчо Стоев показаха далеч по-стойностни футболни качества, но въпреки това не можаха да победят. Рубин поведе чрез Мухамечшин в началото на втората част, а късен гол на Теро Мантула оформи крайното 1:1.

Впечатление направи лошият терен в комплекса „Адора”. Домакините нито бяха валирали терена, нито окосили тревата. Това затрудни отбора на Стойчо Стоев. Още на загрявката стана ясно, че топката ще върви по-бавно по тревата, а това видимо не се хареса на по-техничната единадесеторка, която беше избрал треньорът. Той заложи на 18-годишния Йерун Луму като титуляр на дясното крило. От другата страна беше Дани Абало, а Марселиньо действаше зад гърба на острието Жуниор Киша да.

В началните минути момчетата на Ринат Биляледтинов се нагодиха по-добре към терена. Високите татари заложиха на физическите единоборства и това стъписа разградчани. Освен това тимът от Казан заложи на схема 3-5-2, с която изненада Стоев. Българският състав леко се затрудни с организацията най-вече във фаза защита. Още от началото си проличаха проблемите на Шоко с капитана на Рубин Гьокдениз Карадениз, който с лекота го преодоляваше. В 8-ата минута именно турчинът получи право да стреля от фаул, но не затрудни с нищо Владо Стоянов.

След 15-ата минута Лудогорец започна да действа далеч по-добре. Разградчани напипаха верния ритъм, канализираха действията си в средата на терена и машината заработи. Първо в 16-ата минута Марселиньо стреля от дистанция, но топката профуча на сантиметри от сглобката. След това и Кишада започна да създава проблеми на руснаците. Дребният нападател беше буквално неуловим и защитата на Рубин го спираше само с фаулове. В 20-ата минута точно Кишада не можа да се разпише, след като за момент беше непокрит, но се поколеба да стреля. В 25-ата минута защитата на разградчани отново си направи живота по-труден. Моци не остави топката за Владо Стоянов, а тръгна да я чисти сам. Румънецът сгреши, но след това се поправи и блокира на голлинията шут на Еременко.

До края на първата част Луму, Марселиньо и Кишада се отличиха с добри възможности за българският шампион, но до гол във вратата на Рижиков не се стигна.

На почивката Стойчо Стоев направи 10 промени. Лудогорец изпита същия проблем като през първата част и бавно се нагоди към терена. Разградчани имаха голям брак в действията си до 60-ата минута и това им изигра лоша шега. В 56-ата резервата Мухамечшин наказа грешка в защитата и откри резултата. Нападателят на Рубин изскочи зад защитата и преодоля Иван Чворович.

След гола Лудогорец трудно създаваше опасни положения. Рубин се затвори и заигра в собствената си половина. По този начин руснаците не оставиха празни пространства за бързите Александров и Мисиджан, а от там и Роман Безяк остана изолиран. В средата пък Себастиан Ернандес се изгуби и не захранваше нападателите с достатъчно пасове.

Лудогорец се активизира едва след 70-ата минута. Тогава Жуниор Кайсара започна марковите си пробиви по десния фланг и за Рубин стана страшно. В 81-ата минута именно Кайсара проби и центрира, но ударът на Безяк с глава мина встрани от целта. Малко по-късно бразилецът отново влезе в пеналта, но направи нещо средно между центриране и удар и никой не засече топката.

Все пак силният натиск си каза думата и в 89-ата минута шампионите изравниха. След изпълнение на фаул топката беше избита и попадна в Кайсара, той стреля и след рикошет кълбото отиде в Теро Мантула, който от 3 метра вкара -1:1.

Мениджъри следят звездите на шампионите

Футболната зима е сред най-натоварените периоди за мениджърите. Агенти от целият свят обикалят и гледат различни футболисти. Специално в Белек и Анталия се събират стотици клубове, които привличат огромен интерес. Подобна картинка можеше да бъде видяна и на контролата между Лудогорец и Рубин.

Футболни мениджъри изгледаха спаринга между шампиона на България и 11-ия в руската Висша лига. Доста от агентите си записваха бележки на листи или се допитваха до организаторите по вълнуващи ги въпроси. От състава на Лудогорец вниманието на мениджърите веднага привлече Жуниор Кайсара. Десният бек отново се отличи пред съотборниците си. На терена на хотелския комплекс „Адора” беше и мениджърът Владимир Колев. В редиците на разградчани негов клиент е националният страж Владислав Стоянов.

 

Национал избяга от ЦСКА заради Стойчо

Червените опитват да продадат Марсиньо в Турция или Азербайджан, пише на първа странице вестник “Тема спорт“.

Младежкият национал Ангел Грънчов вече не е футболист на ЦСКА. Защитникът прекрати едностранно договора си с червените заради неизплатени заплати. Това е формалният повод, чрез който той слага край на престоя в родния си клуб. Истинската причина обаче е друга. Грьнчов е бил наясно, че няма да има никакъв шанс за изява под ръководството на Стойчо Младенов, като поредното доказателство за това дойде с привличането на Крачунов.

Армейците опитват да продадат в Турция или Азербайджан бразилеца Марсиньо. По неговия трансфер в момента работи Николай Жей-нов, който вчера бе на преговори в югоизточната ни съседка.

“Венци Христов беше първият ми избор за нападател, много го харесвам не само като състезател, но и като човек. А най-важното е, че е червен. Той имаше доста други предложения, но искаше ЦСКА и само ЦСКА”, заяви Стойчо Младенов по повод очакваното преминаване на Христов при червените.

Нов юноша пред трансфер в Италия

След продажбата на 17-годишния Антонио Вутов в Удинезе Левски може да засили втори свой юноша в Италия. За Катания заминава 16-годишният Божидар Краев. Юношеският национал ще премине 5-дневни проби. Той ще пътува за Апенини-те в понеделник. Краев е един от най-силните футболисти в състава на юношите младша възраст на Левски от набор 1997 година. Нападателят често тренира и с мъжкия отбор на сините. Бе планирано той да стане постоянно част от първия отбор след двата подготвителни лагера.

Краев минава за откритие на Христо Стоичков. Той започва да тренира в Ботев Враца, а след това в школата на Камата в Испания. След това е 8 Чавдар Етрополе, откъдето е привлечен на Терена”. Той ще изиграе контрола за Катания, на която ще присъстват скаути на Интер, Милан, Ювен-тус и Марсилия. Ако бъде одобрен от някой тим, сините ще процедират както с Вутов. Катания се намира на последно място в Серия А.

Наскоро пък двама юноши – Христофор Хубчев и Кристофър Димитров, са били на тестове в Германия.

От “Герена” са осуетили бягство на талант от школата. Става въпрос за Михаел Кисьов, който нямаше договор, но впоследствие подписа и ще играе като преотстъпен до края на сезона в тима на Витоша Бистрица, който се намира на 9-о място в Б група.

Манолев в игра за Литекс при успех над гърци

Литекс стартира с победа в зимните си контроли. Оранжевите надделяха с 2:0 над гръцкия втородивизионен Аполон Каламария като гост. Момчетата на Златомир Загорчич можеха да постигнат и по-убедителен успех, но изпуснаха още половин дузина положения.

Треньорът даде шанс за изява по едно полувреме на всичките си здрави футболисти. В игра се появиха и Пламен Николов, и Станислав Манолев, които нямат договори с клуба. Неофициален дебют направиха новите попълнения Иван Горанов и Данило Асприя. Колумбиецът бе много напорист и активен по двата фланга. Именно той вкара едно от попаденията, а другото бе дело на Мирослав Манолов.

Още от самото начало на мача ловчанлии имаха пълно надмощие. В 14-ата минута Ваюши преодоля двама от Аполон и центрира към Асприя, който стреля с глава покрай дясната греда. Малко по-късно и другият колумбиец в състава – Джордан, засече отличен пас на Страхил Попов, но стражът на домакините с мъка изби. До края на полувремето три пъти на стрелкова позиция излезе и Юрген Джазу-ла, който бе намиран прецизно след пробиви на Данило Асприя. Силните шутове на албанският национал обаче бяха спасени от Валсамакис.

Гърците стигнаха само до една опасна ситуация през първата част, при която Евгени Александров прояви класа и отрази удара с глава отблизо на капитана Проватидис. В 45-ата минута логичното се случи и оранжевите поведоха в резултата. Бърза контраатака хвана неподготвена отбраната на домакините, влезлият като резерва Момчил Цветанов центрира в наказателното поле и Асприя хладнокръвно се разписа. Попадението бе дебютно за крилото с екипа на тима.

Веднага след почивката Ли-текс можеше да удвои преднината си. Националът Станислав Манолев изведе отлично Цветанов, но крилото реши да пробва с техничен прехвърлящ удар, който вратарят предугади и спаси. В средата на полувремето сам срещу Ва-силиадис излезе и младокът Георги Минчев. Нападателят обаче стреля слабо право в стража. В 75-ата минута много активният Манолев проби по дясното крило и остро центрира към Миро Манолов, който с хубав изстрел оформи крайния резултат.

Следващата контрола на оранжевите е на 30 януари с шампиона на Сърбия Партизан в Турция