Преглед на водещите новини в спортните медии

1

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

„Удар за милиони по ЦСКА“, пише във водещия си материал вестник „Меридиан мач“.
Сериозен удар е на път да понесе селекцията на ЦСКА. Идването на считания за сигурно ново попълнение национал от Берое Венцислав Христов засега се отлага. От клуба и вчера не можаха да преведат 200 000 евро, на колкото възлиза освобождаващата клауза в договора на нападателя.
„Може да платим за Венцислав Христов, но това евентуално ще се случи в понеделник”, каза изпълнителният директор Александър Тодоров пред „Меридиан Мач”. Не е ясно как ще реагират на това в Стара Загора, които бяха посочили вчерашния ден като краен срок.
В същото време „червените” трябва да се простят с плановете за приходи от трансфер на Марсиньо в Хазар (Ленкоран). Азерите били приели да платят 300 000 евро за бразилеца, но са се дръпнали от сделката.
„Левандовски забил шамар на ученик“, пише още изданието.
Звездата на Борусия (Дортмунд) Роберт Левандовски е разследван от полицията по обвинения в побой заради жалба на 17-годишен фен. Тийнейджърът е показал среден пръст на поляка заради трансфера му в Байерн.„Удари ме по челото с дланта си и направо излетях. Още ме боли главата”, твърди ученикът. Левандовски категорично отрича обвиненията.
Фо-Поре и Емил Гъргоров пропускат първата контрола на ЦСКА в Турция“, съобщава още изданието.
ЦСКА ще бъде без Жереми Фо-Поре и Емил Гъргоров в първата контрола в Турция. Стойчо Младенов е решил да ги запази за мача с Жетису (Казахстан).
Двамата тренират отделно от останалите си колеги. Травмата на Гъргоров е лека, докато положението при Фо-Поре е деликатно. Според лекарския щаб състоянието им се подобрява и дори са готови да запишат минути срещу Жетису.
Младенов е категоричен, че няма да рискува с включването им. Той се страхува да не се получи усложнение при някое единоборство. Емил Гъргоров и Фо-Поре бяха основни играчи в мачовете досега.
Джаксън Менди, който пропусна първата контрола с Локомотив (Сф) в Сандански, е готов за игра. Защитникът имаше леки болежки, но този проблем вече е отстранен. Менди със сигурност ще остане на „Българска армия” до лятото. Защитникът е обект на интерес на руски клубове. Засега няма конкретни запитвания, но е много вероятно при добри игри на Менди в контролите нещата да станат сериозни.

„Лупи не плати за Христов“, пише във водещия си материал вестник „7 дни спорт“
Сагата около преминаването на Венцислав Христов в ЦСКА продължава по очакван и познат начин. Въпреки ултиматума от Берое от ръководството на ЦСКА не са превели парите по сделката. Директорът на заралии Ваня Джаферович призна пред „7 дни спорт’, че в клуба им е забранено да коментират бъдещето на Венцислав Христов.
Мениджърът на национала пък все още се надява, че ЦСКА ще плати.
„Ако е писано, Венци ще играе на „Армията“. ЦСКА търси начин да го привлече дали в понеделник, дали във вторник или някой друг ден“, заяви Милен Георгиев. Междувременно бившият изпълнителен директор на „червените“ Венци Живков се закани, че клубът няма да вземе лиценз. Той отсече, че ще съди ЦСКА за неизплатени заплати в размер на 43 хиляди лева.
„Тодор Батков отвори сергията в Испания“, пише още изданието.
Собственикът на Левски Тодор Батков се чуди по какъв начин да изкара някой лев за клуба. Президентът на „сините“ замина за Испания, където отвори сергията. Адвокатът е предложил холандското крило Гари Родригес на втородивизионния Елче. Испанският клуб на практика вече е в разговори за покупката на крилото. Другият актуален футболист на Левски в момента е Владимир Гаджев, когото Батков също ще опита да продаде зад граница, след като сделката със Севастопол зацикли.
„Реал (Мадрид) удря рамо на Левски“, съобщава още „7 дни спорт“.
Левски получи добра възможност да се подсили с играчи на испанския колос Реал (Мадрид), разбра „7 дни спорт” от свой сигурен източник. Още преди няколко месеца близък до синия клуб е предложил на Тодор Батков и придружените му двама футболисти на мадридския Канияс. Играчите се подвизават на позициите ляв бек и дефанзивен полузащитник. Именно там са големите проблеми на Левски тъй като Нуно Пинто си събра багажа от „Герена“, а след някой друг ден примера му ще последва и вторият капитан Владимир Гаджев. Така и на двете места зейват големи дупки, а заместници не се виждат. Младият Борислав Цонев също играе на позицията на Гаджев, но е несериозно поне засега да ги сравняваме. Като ляв краен защитник пък остана само Орлин Старокин.
Играчът обаче бе преквалифициран в халф по идея на треньора Антони Здравков и се справя на високо ниво. Което принуждава треньорът да си го остави в средата на терена, а не да го връща отляво.
Левски е получил помощ от сателита на Реал (Мадрид) Канияс за двамата футболисти. 22-годишният ляв бек е по националност французин и дълго време е носил екипа на Канияс. Треньори на Реал Мадрид пък често отскачали да наблюдават защитника по време на мачовете на сателита. В момента играчът се състезава за парижки тим, но е постигнал договорка да го освободят, ако пристигне оферта за него. Подобна е и ситуацията с малийския дефанзивен халф, който е с година по-голям от съотборника си и все още защитава цветовете на Канияс.
Това означава, че малиецьт и французинът са можели да излязат без пари на боса на сините Тодор Батков. А и надали финансовите им претенции щяха да са по-високи от тези на Гаджев и Пинто. За никой не е тайна, че Левски е в лошо финансово състояние, а играчите без трансферна сума са приоритет. Въпреки това Левски се подсили е Антон Огнянов и Аймен Белаид, за които се плати на Любимец и Локомотив (Пд). На „Герена“ е пристигнала цялата информация за двамата играчи на Канияс плюс видеозаписи на техни мачове. Със селектирането първо са се заели директорът на скаутското звено Дончо Донев и директорът Даниел Боримиров. Началниците без много да се заглеждат по играчите са преценили, че не стават за Левски, тъй като се подвизавали на много ниско ниво в Испания. По-късно записите е превъртял и спортният директор Христо Йовов, но и тои с лека ръка е отхвърлил помощта от Реал (Мадрид). Все още не е изключена възможността от „Герена „да преразгледат предложените им играчи след очакваната раздяла с Владимир Гаджев.

ЦСКА взе аржентинец“, пише вестник „Тема спорт“.
Аржентинският нападател Гуидо ди Вани е почти сигурно ново попълнение на ЦСКА. Футболистът, който няма гол в официален мач през 2013 г., се е договорил с ръководството на червените и днес или утре се очаква да се присъедини към лагера на тима в Турция. 25-годишният нападател бе искан от Стойчо Младенов още през лятото на 2012 година. Ди Вани е в серия от 16 поредни мача без отбелязан гол, а според информация от снощи контрактът между него и ЦСКА вече е подписан по факса.
Червените не платиха и вчера за Венцислав Христов и така последният срок, в който могат да преведат сумата на Берое, остава понеделник.
В същото време пробен период в ЦСКА започна юношата на Барселона Браян Оливар Ереро. За последно 19-годишният ляв краен защитник е играл във втория отбор на Брага.
„Христо Порточанов с нова атака към Борислав Михайлов“, пише вестник изданието.
Лидерът на опозицията Христо Порточанов обяви, че ще се кандидатира за президент на БФС. Той отправи и нова порция обвинения към Борислав Михайлов. „Аз ще се кандидатирам за президент на БФС! Стоичков има дългосрочен ангажимент, затова аз ще съм този, който ще застане срещу Боби, но на конгрес, насрочен от съда, а не на този, който е обявен от нелегитимен орган и според мен няма да се състои”, категоричен бе бившият президент на Нефтохимик пред „Блиц“.
„Михайлов го очаква присъда от над 3 години затвор. Взема решения като нелегитимен и въпреки произнасянето на съда продължава  да гo прави. Това е последващо престъпление. Сезирам Комисията по финансов контрол да направи проверка на БФС. Михайлов е прибрал над 500 000 лева от заплати през тези 6 години. Трябва да върне парите. Според член 31, точка 1 от устава на БфС Боби няма право да получава заплати. Той си въобразява, че е Haд закона, но в скоро време ще си има работа с прокуратурата”, добави Порточанов.
Още дългове налегнаха Левски“, съобщава още „Тема спорт“.
Наред със задълженията, които Левски трябва да покрие, за да вземе професионален лиценз за следващия сезон, „сините“ имат да погасяват и други просрочени плащания, разбра “Тема Спорт”. Едно от тях е за проведения летен лагер в Австрия. „Сините“ се готвиха в базата Линдабрун от 17 до 30 юни. Там изиграха и четири контроли – с бразилския Арапонгас, австрийския Матерсбург, Металург (Донецк) и Амкар (Перм). Левскарите обаче не са се издължили напълно на домакините. Това е странно, тъй като клубът години наред отсяда в тази база. Традицията бе въведена още от времето на Станимир Стоилов на „Герена”.
Левски изпитва сериозни финансови затруднения и това вече е всеизвестен факт. Бившият треньор на клуба Славиша Йоканович заяви, че ще съди клуба. Причината е, че до 15 януари е трябвало да бъде изчистена неустойката по предсрочното прекратяване на контракта му. Сърбинът има да взима около 100 хиляди лева. Пари имат да получават и помощниците му Дражен Болич и Александър Янкович. Немалки суми чакат и бившите играчи на клуба Рамон Лопес, Жоао Силва и Кристовао Рамос. А бургаския Черноморец има да прибира пари от трансфера на Пламен Димов.
Левски прави всичко възможно да продаде до затварянето на трансферния прозорец Владимир Гаджев и Гари Родригес. С част от средствата, получени за тях, ръководството на „сините“ планира да погаси задълженията, свързани с предстоящото лицензиране.