Преглед на водещите новини в спортните медии

3

Преглед на водещите новини в спортните медии:

Нов разкри измама в ЦСКА

Аржентинският нападател Гуидо ди Вани разкри измама в ЦСКА, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“. Новото попълнение отрече да е завеждал дело срещу ЦСКА. „Подписът ми за делото е фалшифициран”, каза Ди Вани.

Поредният опит за източване на „червените” – сега по съдебен път чрез аржентинеца, бе за колосалната сума от 450 000 евро. Играчът обвини за фалшификацията шестима португалски мениджъри, които били в основата на аферата. От ЦСКА ще излязат с официална позиция по случая в най-скоро време. Адвокатите на клуба са готови да предприемат процесуални действия.

Сделката е личен триумф на Сухия

Привличането на Павел Чмовш в Левски донесе двойна радост на треньора Антони Здравков. Той е доволен от сделката, защото тя на първо място ще му даде повече възможности за избор на централни защитници и евентуално ще подобри сериозно играта в отбрана на отбора. Освен това обаче идването на чеха на „Герена” е вбесило бившия треньор на „сините” Николай Костов. В момента той е начело на украинския Таврия и много е искал Чмовш за партньор на привлечения от Ботев Бобан Грънчаров. След като е разбрал, че Павел е предпочел Левски, Костов буквално е побеснял. Това е личен триумф на Сухия.

Когато дойде на „Герена” преди малко повече от две години, Костов обяви, че Здравков ще е първият му асистент. Тони дори води мача с Локо (Пд), който добричлията изгледа от трибуните. Месеци по-късно обаче старшията тихомълком поиска от Гонзо и Батков да задраскат Сухия от списъка с помощниците му. Това даде възможност на настоящия треньор на Левски да натрупа повече опит в Ботев (Враца), но в отношенията му с бившия добър познат настъпи сериозен разрив.

Днепър сложи петица на Локо (Пд)

Участникът в Лига Европа Днепър разби с 5:0 Локо (Пд) в контрола, игра-на в Марбея. Тимът на Хуанде Р а м о с започна с атаките още от първата минута и на Асен Георгиев се наложи да чисти топката от голлинията.

10 минути по-късно Сергей Полити-ло откри резултата след пряк свободен удар. В 33-тата минута Тижани Белаид стреля от 20 метра, но в аут. До края на първата част с пропуски за Днепър се отличиха Шахов и Кравченко.

Веднага след почивката в 52-рата и 53-тата минута точни за украинците бяха Сергей Кравченко и Никола Калинич. Украинците продължиха да диктуват темпото, а „черно-белите” се отбраняваха.

В 80-ата минута Евгени Селезньов матира за четвърти път Иордан Господинов, а 5 минути по-късно Кулаков бе съборен в наказателното поле на пловдивчани и Рус-лан Бабенко бе точен от бялата точка и фиксира крайното 5:0.

Фенове от Страсбург пък подкрепяха през целия двубой състава на Александър Станков.

 

Изправиха Лупи до стената: ЦСКА плаща 65 000 на Майкъла, или няма лиценз

Бившият директор заведе иск в БфС за неполучени заплати, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“. Проблемите в ЦСКА се увеличават с часове за ужас на Сашетата. Напук на сладките приказки на Лупи за нов спонсор лицензът на клуба увисна с пълна сила.

„7 дни спорт” научи, че бившият изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла е внесъл искане в БФС за неизплатени заплати в размер на 65 хиляди лева. Преди няколко дни друг бивш шеф – Венци Живков, също се закани, че ще търси до дупка дължимите му 56 хиляди лева.

Сашетата имат време, ако намерят и пари, до 31 март, когато е последният срок за внасяне на документите за лицензиране, да платят дължимите суми на Георги Илиев и Венци Живков. Ако не го направят, БФС ще отнеме лиценза на ЦСКА.

Лудогорец пак не можа да бие в Турция

Лудогорец загуби втората си контрола от лагера в турския курорт Белек. Късно снощи шампионите отстъпиха на молдавския Шериф Тираспол с 0:1. Единственото попадение отбеляза бразилецът Каду в 62-ата минута след страхотен удар.

Двата отбора излязоха в оптимални състави от първите минути и подходиха много агресивно. Стойчо Стоев остави Върджил Мисиджан на пейката, който имаше мускулен проблем в последните няколко дни. Другият холандец Йерун Луму пък беше извън състава, поради травма. Лудогорец и Шериф тръгнаха настървено и от самото начало на терена 22-ата се захапаха здраво. Още в 3-ата минута Кайсара проби отдясно, върна към Безяк, но след двоен рикошет топката излезе в аут. 2 минути по-късно и Шериф създаде опасност, но Мантула се намеси добре и изчисти.

В 8-ата минута Роман Безяк продължи с дейната си игра и стреля от дистанция. Шутът на тарана обаче с мъка беше избит в корнер от Стажила. В 12-ата минута класа трябваше да показва и българския страж Владо Стоянов. Енрике получи пас и стреля, но Стоянов с котешки рефлекс изби.

Постепенно Лудогорец напипа верния ритъм и започна да плете типичните си атаки. В 14-ата минута в средата на терена разградчани задържаха продължително, Марселиньо изведе Дяков от дълбочина, но Стажила открадна топката от краката на капитана. Точно тогава две опасни атаки на шампионите бяха спрени със спорни засади. Първо Мишо Александров, а после и Кайсара видяха флага, след като излизаха сами срещу Стажила.

След първите 15 минути Лудогорец започна да задържа повече топката и успокои темпото. Шериф обаче се действаше компактно в своята половина и не даваше много празни пространства. Все пак набезите на крайните бранители в зелено създаваха доста смут в отбраната на молдовците. В 18-ата минута Златински си отвори пространство за удар, но шутът му от дистанция беше много неточен.

В 31-ата минута Кайсара отново проби, но бранител изчисти в корнер. В самия край на първата част и Шериф имаше добър шанс за гол, но съдията маркира засада на Ернандес.

На почивката Стойчо Стоев направи само една промяна, като пусна Димо Бакалов вместо Дани Абало. Сливналията се включи с голямо желание отляво и започна да тормози много защитата на молдовците. Вместо това обаче първата опасност дойде пред вратата на Владо Стоянов. В 50-ата минута Енрике стреля от фаул под стената, но националният страж нямаше проблем.

5 минути по-кьсно Лудогорец сътвори много красива атака. Шампионите организираха бърза контра, топката стигна до Димо Бакалов отляво, той центрира в пеналта, но ударът на Мишо Александров мина на сантиметри от левия стълб на Стажила. Това видимо вдъхнови шампионите и те започнаха да плетат нови опасни атаки. Крилата се активизираха доста и за Шериф стана страшно.

Противно на логиката обаче именно молдовците откриха резултата. Разградчани не се ориентираха добре при една дълга топка, Каду се озова сам пред пеналта и без проблеми разстреля Владо Стоянов за 0:1. Терзиев се хвърли отчаяно в краката на халфа, но без ефект.

След гола Стойчо Стоев направи куп промени и в играта на шампионите липсваше агресия. Единствено Фабио Ешпиньо се нагърбваше да изнася топката, но той не срещна достатъчно подкрепа. Жуниор Кишада остана изолиран, а Върджил Мисиджан стоеше залепен на тъча, което го ограничи откъм докосвания с топката.

Все пак в 71-ата минута Лудогорец стигна до нова опасност чрез Димо Бакалов. Халфът получи пас от Шоко, завъртя двама бранители и стреля със слабия си ляв крак. Шутът обаче мина високо над вратата. 3 минути по-късно гредата се превърна във верен помощник на Владо Стоянов. След шут на Клинсман именно левият стълб спря топката, тя се разходи по голлинията, но после Мантула я изчисти.

До края на мача разградчани стигнаха до няколко разбърквания, но те не доведоха до нищо. В 80-ата минута Себастиан Ернандес имаше претенции за дузпа, след като беше повален в пеналта с ръце, но турските рефери не надуха свирката. Последната опасност дойде в 90-ата минута, когато Ешпиньо прати истинска бомба от 25 метра, но топката мина встрани от вратата.

Последната проверка на Лудогорец от лагера в Турция е днес от 15 ч. Шампионите посрещат втория в полската Екстракласа Гурник Забже.

УЕФА пусна филм за бразилците

Интернет страницата на европейската футболна централа УЕфА публикува филм за Лудогорец. 4-минутният клип, озаглавен „Бразилците помогнаха на Лудогорец да блесне в Европа”, беше заснет в края на миналата година. Главни герой са бразилците Марселиньо, Жуниор Кишада и Жуниор Кайсара. Кариоките разказват за пътя си до 1/16-финалите на Лига Европа и трофеите с Лудогорец.

“Президентът има ясна визия за това как клубът да постигне големи успехи в България – коментира Марселиньо пред UEFA.com. – Той искаше титлата още в първия сезон и след това се случиха хубави неща.Точно това ми беше казано, преди да дойда в България. Когато пристигнах, всички бяха щастливи. Шоко ми помагаше с адаптацията и станахме приятели от самото начало. Това беше първият ми контакт с Лудогорец”, казва плеймейкърът.

Издават БГ паспорти на още двама

Лудогорец е започнал процедура по натурализирането на още двама свои футболисти, научи „7 дни спорт”. От клуба вече работят по издаването на български паспорти на двама от чужденците. Става въпрос за Александър Барт и Жуниор Кайсара. Първият е в България от 2008 г., когато подписа с Литекс. Барт има 5 пълни години в страната и дори може да бъде викан за националния отбор. Очаква се неговите документи да бъдат готови най-късно до края на февруари, след като процедурата не трябва да бъде толкова тромава.

Кайсара дойде преди година и половина и се утвърди като несменяем титуляр. Той може да бъде 4-ият бразилец с БГ паспорт в Разград. До момента с българско гражданство са Марселиньо, Шоко и Жуниор Кишада. Кайсара е с бразилски паспорт, а това запълва квотата за чужденци извън Европейския съюз. Там освен него са още Себастиан Ернандес и Мишел Платини.

По всяка вероятност до края на годината може да се изкара български паспорт именно и на бразилския таран. Той е в България от 5 години, след като носи екипите на Черноморец и ЦСКА. Платини също е наличен за националния отбор, в случай че бъде натурализиран.

 

Павел Чмовш: Във форма съм, чакам мачовете

Централният защитник подписа с Левски за 2,5 години, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Левски може да се похвали с трето ново попълнение. След Антон Огнянов и Аймен Белаид клубът парафира и с чешкия централен заидитник Павел Чмовш. От 11:00 go 16:00 часа 23-годишният бранител мина медицински тестове.

Първо бе преглеждан в “Пирогов”, а след това и в “Царско село”. Около 18:00 часа той официално стана играч на Левски. Чехът парафира контракт за 2,5 години. Идва като свободен агент от последния в холандското първенство НЕК Ниймеген. “Подписах договор за 2 години и половина. Горд съм, че пристигам в такъв клуб, зашото всеки в моята страна, а и в Ниймеген знае за Левски. Надявам се, че тази стъпка ше бъде добра както за мен, така и за клуба – заяви централният бранител пред Гонг. – Всеки знае за Левски, зашото играе редовно в Лига Европа, бил е в Шампионската лига. Надявам се и аз да имам успехи”,

каза той.

На въпрос дали познава своя сънародник и бивш играч на Левски Давид Бистрон Чмовш отговори: “Разбира се. Аз бях юноша на Виктория Пилзен, а по това време той беше в отбора. Добър играч, говорих с него преди няколко дни и го разпитах за София, за града и за клуба. Той ми даде добра информация и ми каза: “Ако получиш оферта, отивай”. Така и направих”, посочи чехът. Той допълни, че е във форма и бързо трябва да се впише в колектива. “Последният ми мач за НЕК Ниймеген бе през декември. Имахме тренировъчен лагер през януари, вече имахме 3 мача. Здрав съм и съм готов да играя, чакам мачовете. Когато чух за интереса от Левски, видях в интернет много снимки, видео от срешите, от феновете – хареса ми”, завърши Чмовш.

Той е юноша на Виктория Пилзен, след това се мести в Славия Прага. През 2010 година е взет от НЕК Ниймеген. За този клуб има обшо 50 ма-

ча за първенство, вкарал е един гол (през есента на 2013-а е участвал в 8 среши). През сезон 2010/2011 е бил преотстъпен във Веендам -участва в 33 двубоя, бележи два пъти. Преминава през всички юношески и младежки формации на Чехия, но все оиде няма мач за А националния тим.

Ботев Пд подписа с Хамза Юнес

Ботев Пловдив продължава с ударната селекция, с която ще гони място в евротурни-рите през пролетта. I След мъчителни преговори канарчетата успяха да се разберат с нападателя Хамза Юнес. Вчера следобед 27-годишният тунизиец сложи подпис по 2,5-годишен договор с пловдивчани.

Той пристигна на базата в “Коматево” заедно с треньора Станимир Стоилов. Той разгледа комплекса, запозна се и с новите си съотборници.

Преговорите се проточиха, защото Хамза е имал по-високи финансови изисквания, които са забавили финализира-нето на трансфера. Според румънските медии Ботев ще плати внушителната сума от 750 хиляди евро на втория в румънското първенство Петролул Плоещ за трансфера. През този сезон Хамза има 19 мача, в които е реализирал 12 гола.

Стрелецът започва кариерата си в туни-зийския Сфаксиен. За този клуб изиграва 176 мача в местното първенство, в които се разписва 66 пъти. След това преминава в Етоал дк> Сахел. Там обаче не се разбира с ръководството и треньорския щаб и остава само няколко месеца. През пролетта на 2012 година се проваля негов трансфер в Астра, но след това подписва с Петролул.

Канарчетата вече привлякоха неговите съотборници феребори Доре и Александру Бенга, играчите на Динамо Букурещ Сърджан Лукин и Александру Куртеан, както и бившият защитник на Левски Димитър Везалов.

Днепър сгази Локомотив Пд

Украинският Днепър разби Локомотив Пловдив с 5:0 в контролна среща, играна в Марбея. През целия двубой 1/16-фина-листът за Лига Европа имаше категорично превъзходство и логично стигна до изразителната победа. Срещата се игра при силен вятър, който през второто полувреме пречеше на пловдивчани. Тогава те инкасираха 4 попадения в мрежата си. Ло-ко бе подкрепян бурно и от малка агитка.

Селекцията на Хуанде Рамос поведе резултата в 12-ата минута. Тогава точен бе Сергей Политило. Той вкара от пряк свободен удар. До края на първата част украинците създадоха няколко чисти положения, но не успяха да огорчат за втори път Господинов. Локо Пд пък така и не застраши сериозно Днепър. Черно-белите се отчетоха с един далечен изстрел на Тижани Белаид.

През втората част двата отбора направиха доста смени. Днепър взе нещата 8 свои ръце и за две минути наниза две попадения. В 52-ата минута Сергей Кравченко удвои, а секунди по-късно и Никола Калинич опъна мрежата на пловдивчани. В средата на второто полувреме и Локо Пд показа някои добри неща. Тогава възпитаниците на Александър Станков по-продължително владееха топката, но им липсваха завършващият пас и удар. В края на мача черно-белите рухнаха. В 80-ата минута Евгени Селезнъов вкара четвърто попадение за Днепър. 5 мину ти след тоВав Кулакоб бе фау’ лиран 6 наказателното поле на смърфо-вете и реферът отсъди дузпа. Тя бе реализирана от Роман Бабенко, който оформи крайния резултат.

Следващата контрола на Локо е на 31 януари, петък, от 18:30 часа българско време. В нея възпитаниците на Александър Станков срещат друг украински тим – Динамо Киев.