Преглед на водещите новини в спортните медии

1

София. Преглед на водещите новини в спортните медии

„Лудогорец сгази поляци“, съобщава във водещия си материал вестник „Меридиан мач“.
Шампионът Лудогорец изигра най-силната си контрола от началото на 2014 г., като смаза с 3:0 полския Корона (Киелце). Точни за отбора от Разград бяха Христо Златински, Върджил Мисиджан и Жуниньо Кишада. В 70-ата минута холандецът се сдърпа с халфа на поляците Михал Янота, заради което двама получиха червени картони.
Шведи топят Локомотив (Пловдив) за черно тото“, пише още изданието.
Мачът между ИФК Гьотеборг и Локомотив (Пд) (4:0) е много съмнителен и мирише на черно тото според шведското издание „Спортбладет”. Те се позовават както на изказвания на играчи от скандинавския тим, така и на поведението на букмейкъри.
Самата среща бе прекратена 5 минути преди края при 4:0 за ИФК Гьотеборг за бой, предизвикан от треньора на пловдивчани Александър Станков. Според „Спортбладет” букмейкъри са спрели да приемат залози още в 34-тата минута, което е само три минути след като Локомотив получиха втори гол. „Доста говорихме за това на пейката. Имаше период от пет минути, в които ни позволиха да създадем доста положения. Съперникът просто ни подаряваше топката, заяви играчът на шведите Маркус Сандберг пред медията. „Мачът май беше манипулиран. Ако е така, българите трябваше да се прикриват по-умело”, коментира вратарят Джон Алвбоге на профила си в „Туитър”.
„Поляци тестват Ангел Грънчов“, съобщава още „Меридиан мач“.
Избягалият от ЦСКА Ангел Грънчов е пред подпис с полския Подбескидзе Биелско-Бяла, пишат медиите в страната. 21-годишният защитник, който разтрогна преди две седмици с „червените”, се появи в игра за предпоследния в полското първенство в контролна среща с румънския Виторул (Констанца).
Мачът, игран на лагера в Турция, завърши 2:2, а Грънчов бе титуляр за Подбескидзе Биелско-Бяла. Българинът игра само през първото полувреме. Засега Грънчов остава при поляците, където ще се готви с тима и ще бъде тестван в още проверки, преди треньорският щаб да реши дали да му бъде предложен договор.

„Терористи плашат австрийска скиорка с отвличане“, съобщава вестник „7 дни спорт“.
Още не е открита олимпиадата в Сочи, а в Австрийския олимпийски комитет треперят да не се повторят събитията от олимпиадата в Мюнхен през 1972 г. Две от звездите им – Марлиз Шилд и скелетонистката Янине Флок, бяха заплашени от терористи с отвличане. Писмото е било на руски език и се предполага, че е изпратено от някоя от групировките, застрашаващи Сочи. За да осигурят максимално спокойствието на спортистите си, от австрийското вътрешно министерство веднага се разпоредиха към делегацията да се зачислят четирима агенти от спецчастите на страната.
Иван Стоянов скъса с шампионите“, съобщава още изданието.
Националът Иван Стоянов вече не е футболист на Лудогорец. Нападателят се договори с клуба и контрактът му беше прекратен по взаимно съгласие. “Клубът изказва своята благодарност на Иван Стоянов за приноса му към развитието на проекта Лудогорец. По време на престоя си в Разград Стоянов показа висок професионализъм и имаше основна роля при спечелените две титли през 2012 г. и 2013 г., Купата и Суперкупата на България през 2012 г. С 16-те си важни попадения през сезон 2011/2012 г. Иван Стоянов заслужи и приза голмайстор на първенството, а през лятото на 2013 г. помогна и за началото на историческия пробив на Лудогорец в евротурнирите. Ръководството на клуба пожелава успех на Иван Стоянов”, пише официалният сайт на шампионите.
Както “7 дни спорт” първи писа на 18 януари, шампионите още тогава решиха да не разчитат на нападателя, като не го включиха в групата за подготвителните лагери в Испания и Турция. “Разтрогнах с Лудогорец, всичко вече е в историята. Разбрахме се с ръководството. Каквото исках, го взех. До дни ще стане ясно бъдещето ми”, коментира националът пред “7 дни спорт”.
До утре Левски чака изритан от Кордоба ляв бек“, пише още вестник „7 дни спорт“.
Треньорът на Левски Антони Здравков очаква най-късно до утре селекцията на „сините“ да бъде завършена. Здравков има уверението на спортният директор Христо Йовов, че на лагера в Кипър ще пристигне поне един играч – ляво крило или ляв бек.
„За крилото имаме нещо предвид и очакваме развитие в близките два-три дни. След това ще бъде късно за каквито и да е трансфери“, заяви Здравков след контролата с Мордовия.
Както вече писахме, „сините“ наблюдават крила в първенствата на Испания и Франция. Левият бек, когото Антони Здравков очаква най-вероятно, е холандецът Йенс Янсе. 27-годишният бранител преди броени дни разтрогна договора си с втородивизионния испански Кордоба и в момента е свободен агент. Янсе се вписва идеално в политиката на клуба през този трансферен прозорец да не се плащат пари за играчи. До момента от „Герена“ извадиха скромни суми за Антон Огнянов от Любимец, Аймен Белаид от Локомотив (Пд) и Пламен Крумов от Берое. Павел Чмовш и Валери Божинов пристигнаха като свободни агенти.
Ако трансферът на холандеца пропадне, Антони Здравков има готов вариант. “Не е тайна, че ще ползвам Пламен Крумов отляво на отбраната, ако не дойде ляв бек. Мики Орачев има потенциал, но не бива да се заблуждаваме, че на 17 години има качествата за „А” група“,  отряза мераците на юношата за титулярно място Здравков.
Янсе за последно е играл за Кордоба на 30 ноември при загубата 1:2 от втория отбор на Барселона. Оттогава до 25 януари е попаднал едва два пъти в групата, като е останал на скамейката и в двата случая.

„Национал на Того идва в Левски“, съобщава във водещия си материал вестник „Тема спорт“
Национал на Того е търсеният от Левски заместник на продадения в Елче Гари Родригес. „Сините“ от няколко дни водят преговори с нападателя на Реймс Флойд Айте. Той е на 28 години и има 18 мача за националния си отбор. Най-сериозната пречка засега е агентът на играча, който е против сделката, защото негови колеги му докладвали, че българските клубове са некоректни платци.
Флойд Айте е гледан от треньора на Левски Антони Здравков, който държи трансферът да стане във възможно най-кратки срокове.
Сръбският ляв бек Филип Младенович все още е опция за заместник на Нуно Пинто.
Валери Божинов трябва да дебютира за Левски срещу Теплице утре. Спортинг Лисабон е потвърдил писмено, че ще изпрати жълтата карта на играча.
„ЦСКА преговаря с Иван Стоянов“, пише още изданието.
Иван Стоянов може да се завърне в ЦСКА. Нападателят разтрогна договора си с Лудогорец и вече е свободен агент. Часове след като се раздели с шампионите, 30-годишният футболист е получил предложение от „Българска армия”. „Червените“ виждат в племенника на Йордан Лечков добра алтернатива за отиващия към провал трансфер на Венцислав Христов. Очаква се днес да има по-голяма яснота около евентуалното преминаване на Стоянов в ЦСКА.
„Разбира се, че има вероятност Иван Стоянов да подпише договор с ЦСКА. Нека минат разговорите и тогава ще има яснота”, заяви Лечков.
„Георги Градев: Спортинг няма да спира Божинов“, пише още вестник „Тема спорт“
Адвокатът на Валери Божинов по делото му със Спортинг (Лисабон) Георги Градев заяви, че до ден-два клиентът му официално ще стане футболист на Левски. „Няма непреодолими пречки това да се случи”, каза пред „Тема Спорт” Градев. „Спортинг няма да спира Валери Божинов за Левски. Вече потвърдиха, при това писмено, че ще изпратят сертификата на футболиста, за да може той да бъде картотекиран от „сините“. Не мога да навлизам в повече подробности около преговорите и дали Божинов ще направи някакви отстъпки и компромиси с португалците. Важното е, че няма да има проблем Валери да подпише договор. Той ще играе в Левски”, уверен бе Градев. Това означава, че „сините“ няма да трябва да се опитват да извадят служебна картотека на нападателя. „Очаквам всичко да приключи до утре (б.а. – днес). Вярвам, че това ще стане. Г-н Батков също се е заел със случая. В момента Левски прави и някои юридически проверки за себе си, което е съвсем нормално в случая”, отбеляза адвокатът на Божинов и допълни: „Иначе всичко между Левски и клиента ми за неговия договор от доста време е уточнено. Остава само контрактът да влезе в сила”, заяви Градев.
Твърде вероятно е Божинов да се откаже от част от парите, за които съди португалците, за да не му правят те никакви проблеми да продължи кариерата си. Както е известно, Спортинг уволни дисциплинарно нападателя в началото на сезона. А той от своя страна заведе дело срещу клуба от Лисабон за неправомерно освобождаване.