Преглед на водещите новини в спортните медии

1

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

„7-ия конгрес реши: Домусчиев и Венци в Изпълкома“, съобщава във водещия си материал вестник „Меридиан мач“.
На 14 февруари, когато хората празнуват Трифон Зарезан и Свети Валентин, Борислав Михайлов сключи брак с БФС за още 4 години, като бе преизбран за президент на централата. Както е известно, на VII Конгрес легендарният вратар бе единственият кандидат за поета. Гласуваха 493 делегати от общо 509. Михайлов получи подкрепата на 461 от тях, 26 бяха против, а 6 от дадените гласове – недействителни.
Михайлов е член на Изпълкома на БФС от 2000 година насам. През 2001 година бе избран за вицепрезидент, а от 2005 година е неин президент. Той заяви, че това е последният му мандат начело на родния футбол.
Далеч по-интересно обаче беше избирането на новия Изпълком на БФС. Както първи и единствен „Меридиан Мач” написа, в него влизат собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев и президентът на Славия Венцеслав Стефанов. Останалите нови членове са управителят на OMV България Петър Величков, председателят   на Аматьорската футболна лига и кметът на Созопол Панайот Рейзи.
Домусчиев, Стефанов, както и собственикът на Ботев (Пд) Цветан Василев бяха издигнати от ПФЛ. Василев обаче любезно отклони поканата заради многобройните си ангажименти. От 17-те предложени за членове на Изпълкома от Борислав Михайлов, след гласуването отпаднаха трима – кметът на Несебър Николай Димитров, бившият футболист на Левски Веселин Балевски и членът на Управата на Локомотив (Сф) Иван Василев.
От старото ръководство останаха 9 души – Михаил Касабов, Атанас Фурнаджиев, Наско Сираков, Йордан Лечков, Камен Костадинов, Емил Костадинов, Гриша Ганчев, Николай Гигов и Марин Митев.
Това означава, че в новия Изпълком на БФС са рекордните 5-ма ръководители на футболни клубове – Кирил Домусчиев (Лудогорец), Гриша Ганчев (Литекс), Николай Гигов (Локо Сф), Венци Стефанов (Славия) и Марин Митев (Черно море).
Конгресът откри Борислав Михайлов, а на събитието присъстваха министърът на спорта Мариана Георгиева, председателят на парламентарната комисия по въпросите за децата, младежта и спорта Христо Монов, както и наблюдателите на ФИФА Ева Паские и на УЕФА Давид Петриашвили.
Делегатите на Конгреса приеха и декларация до Народното събрание, министър-председателя и министъра на спорта с две решения. Първото е за отпускане на средства от бюджета на Министерството на младежта и спорта, с които да бъде обезпечена охраната на мачовете от аматьорските групи в България, а второто – Министерският съвет да излезе с постановление футболът да стане задължителен спорт в основните и средните училища, като БФС ще осигури нужните кадри.
„Гриша Ганчев поиска играта да е задължителна в училище“, съобщава още изданието.
Едно от революционните решения на Конгреса на БФС вчера дойде от почетния президент на Литекс Гриша Ганчев. Той предложи футболът да стане задължителен спорт в училищата. „Държавата трябва да се ангажира с детско-юношеския футбол. Футболът да стане задължителен спорт в началните и средните училища. Това да се предложи на Министерския съвет и с постановление от негова страна да стане факт”, обяви идеята си Ганчев, която по-късно бе споделена и от другите участници в Конгреса.
„Сигурен съм, че БФС ще подготви кадри, които да обучават децата. Има достатъчно треньори, които да отидат в училищата. Да се направят едни здрави училищни първенства. Ако това се получи, казано на футболен език, мачът е приключен. Бъдете здрави”, коментира още в типичния си стил Гриша Ганчев.
„Емил Костадинов: Новите ще видят колко трудно се управлява“, пише още вестник „Меридиан мач“.
„В България всеки е недоволен, ако не е попаднал там, където иска. Но нека хората, които сега влизат в Изпълкома, да видят колко е трудно да се ръководи”, заяви новият стар член на Изпълкома на БФС Емил Костадинов.
„Всичко мина както трябва. Надеждите ни са през новия четиригодишен мандат футболните клубове да спазват правилата”, допълни той. „Относно проблемите с лицензирането, които се очертават, БФС винаги се е опитвал да помага: Но самите клубове трябва да решат дали искат да се развиват като професионални или не”, завърши Екзекутора на „петлите”.

„Владимир Зографски в „Топ 50“ на голяма шанца в Сочи“, съобщава от първа страница вестник „7 дни спорт“.
Владимир Зографски успя да се стегне и за състезанието на голямата шанца и преодоля квалификациите, намирайки място сред най-добрите 50 скачачи в Сочи. В същото време пък Никола Чонгаров стана най-добре представилият се българин, след като се нареди 23-и в суперкомбинацията в алпийските ски. Биатлонистката Десислава Стоянова и бегачът Веселин Цинзов обаче продължиха с провалите и измислянето на оправдания за тях.
„Лудогорец поиска дублиращи отбори и по-дълги договори“, пише още изданието.
Изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев предложи основен приоритет в работата на новото ръководство на БФС да бъде финансирането на детско-юношеските школи на клубовете. Предложението му бе подкрепено от собствениците на Левски и Литекс – Тодор Батков и Гриша Ганчев.
Петричев призова футболният ни орган да вземе три много важни решения, с които да бъде повишено нивото на футбола в България. Той поиска отборите от елита с финансови ресурси да имат дублиращи тимове в „Б” група. Според него те трябва да участват наравно останалите във втората ни дивизия, без право на промоция, но с възможността да изпаднат в по-долна група. Директорът на Лудогорец поиска и БФС да помисли сериозно върху възможността 16-годишните юноши да могат да подписват професионални договори с клубовете си. По този начин според Петричев ще бъде избегнато масовото бягство на перспективните футболисти. За финал Петричев пожела от БФС да обмисли възможността договорите на футболистите да нямат ограничения.
„5000 се чакат на контролата на Берое с „армейците“, съобщава още „7 дни спорт“
Контролата между Берое и ЦСКА предизвика огромен интерес в Стара Загора. В съботния следобед се очакват 5000 фенове на дойдат на стадиона в Стара Загора. Спарингът започва в 15:00 часа, а входът е свободен. От фенклуба призова привържениците да подкрепят Берое и на входовете ще бъдат поставени специални касички и всеки влизащ фен може да остави някаква сума, която ще бъде използвана за хореография за гостуването на Берое срещу Литекс на 23 февруари в Ловеч.
Мачът се очаква с голям интерес и по друга причина. През зимата ЦСКА се опита неуспешно да привлече Венцислав Христов. След провала на сделката за централния нападател ръководителят на „червените“ Александър Томов обвини за всичко Берое.
В Берое пък започна проби нападателят Виктор Шишков. Той е роден на 7 септември 1986 г. в Гоце Делчев. Висок е 186 см и играе като централен нападател. Шишков започва своята кариера в състава на Пирин ГД през 2009 г., където до 2013 г. записва 64 мача и отбелязва 10 гола. За последно е играл в арменския Алашкерт, където има 9 мача и 2 гола.

„ЦСКА и Левски пак без хора в Изпълкома“, съобщава във водещия си материал вестник „Тема спорт“.
ЦСКА и Левски отново останаха без представители в новия Изпълнителен комитет на БФС. Вчера Борислав Михайлов очаквано бе  преизбран   за президент на футболната централа с мандат за още 4 години. Конгресът на БФС в НДК мина без никакви драми и спорове, като новите силни футболни имена в Изпълкома са на президентите на Лудогорец и Славия, съответно Кирил Домусчиев и Венцислав Стефанов. Собственикът  на   Ботев (Пловдив) Цветан Василев също бе предложен за член, но чрез свой представител си направи отвод с мотива, че има достатъчно други ангажименти. Участниците на конгреса приеха и декларация до Народното събрание, министър-председателя и министъра на спорта с искане Министерският съвет да излезе с постановление футболът да стане задължителен спорт в основните и средните училища.
„ЦСКА даде срок на Милисавлевич“, пише още изданието.
ЦСКА е в усилени преговори с Неманя Милисавлевич за подновяването на неговия договор. Вчера червените са излезли с конкретно предложение към крилото. Според информация на „Тема Спорт” обаче условията никак не задоволяват сърбина. От ръководството на клуба са дали срок за отговор на Милисавлевич до вторник. В момента играчът внимателно обмисля своето решение и не е изключено да настоява за по-добри параметри по бъдещия си контракт. По-интересен обаче е начинът, по който „червените“ се опитват да убедят сърбина да подпише договор. Те са му подсказали, че ако не се съгласи да го поднови, ще бъде закотвен на пейката. Това би било интересен подход при положение, че Милисавлевич бе един от най-полезните футболисти на тима през есенния полусезон. Неговият контракт изтича през лятото, като има клауза за подновяването му за още една година. ЦСКА обаче вече разполага с предостатъчно опции за неговия пост, след като подписа с Иван Стоянов и Тони Силва. Сърбинът получава сравнително ниска заплата на фона на останалите ключови играчи в тима – 10 366 лв. при таван на възнагражденията от 15 000 лв. Така в началото на следващата седмица се очаква да стане ясно бъдещето на Неманя Милисавлевич в ЦСКА.
„Левски чака още двама нови“, пише още вестник „Тема спорт“
Левски все още не е приключил със зимната си селекция. До момента „сините“ си осигуриха 5 нови попълнения – договори подписаха Антон Огнянов, Аймен Белаид, Павел Чмовш, Пламен Крумов и Валери Божинов. За сигурен може да се брои и бразилският офанзивен халф Рафаел Бастос, който вече се присъедини към лагера на отбора в Кипър. Собственикът на Левски Тодор Батков обаче бе категоричен, че съставът ще бъде подсилен още. “Със сигурност ще вземем   още   поне едно попълнение, което ще е в предната зона”, каза адвокатът вчера. „Сините“ искат да привлекат заместник на Гари Родригес. Първа опция за тях бе лявото крило на френския първодивизионен Реймс Флойд Айте. Тогоанският национал обаче отказа трансфер, въпреки че „сините“ се бяха разбрали с клуба му. “Може да вземем и защитник за лявата зона”, разкри адвокатът, но той не пожела да уточни имена. Все пак разкри, че бранителят може и да е българин. Вчера операция претърпя Антон Огнянов. Той бе контузен тежко по време на контролата с Виктория (Пилзен). Нападателят Томаш Вагнер му счупи глезена. Огнянов претърпя хирургическа интервенция в Австрия. Тодор Батков разкри, че лечението му ще струва на клуба около 20 хиляди евро. “Циркът е пълен. Професорът, който го оперира, си отложи пътуване за Сочи. Ние не можахме два дни да го закараме от Кипър в Инсбрук, а бяха платени билетите, както и интервенцията. Това е най-доброто решение за него. Професор Василев ни предложи двама специалисти. Единият бе немец а другият австриец. Вторият бе свободен. Поне три-четири месеца ще трябва да минат, за да отшумят последиците след травмата. Дано операцията е успешна, пожелавам късмет на момчето. Ние сме Левски, плащаме си. Само операцията е 10 500 евро, а с всички останали разходи ще излезе около 20 хиляди евро”, отбеляза собственикът на Левски.
Днес Тодор Батков ще присъства на учредяването на фенския тръст на Левски “Синя България”. Събитието е от 13:00 часа в зала “Витоша” на “Интер Експо Център” в столицата