Преглед на водещите новини в спортните медии

3

 

Преглед на водещите новини в спортните медии:

Играч скочи на Йовов, гонят го

Скандал разтърси Левски, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Централният защитник Даниел Димов бе отстранен от първия отбор и ще тренира с юношите в следващите две седмици, футболистът не взе участие във вчерашното занимание, а по-късно излезе и съобщението от клуба. „Меридиан Мач” научи, че той е отстранен лично от спортния директор Христо Йовов. Двамата са имали жестока разпра след последния мач в Кипър срещу руския Урал, когато играчът си е позволил да се издърви и да повишава тон на директора.

Димов все още не е подписал нов договор и дори да бъде върнат в отбора, вероятно ще бъде закотвен на пейката.

Привържениците ще имат свой представител в клуба от лятото Легендата на Левски Николай Илиев може да отпадне от Управителния съвет на клуба, научи „Меридиан Мач”. Както беше съобщено след сбирката на но-восформирания Тръст на феновете „Синя България”, обеща- нието на Тодор Батков е било представител на привържениците да влезе в ръководните структури. Ако собственикът удържи това свое обещание, то някой трябва да изпадне от УС и проверка на „Меридиан Мач” показа, че към днешна дата фаворит за това е Николай Илиев. Той бе привлечен там от Иво Тонев, като отговаряше лично за школата в тандем с Ясен Петров. След пристигането на Наско Сираков през лятото се очакваше Ники Илиев да бъде освободен, но той запази поста си. Има обаче голяма вероятност това да се промени през лятото.

В момента членове на УС са още Георги Марков, Константин Баждеков и Димитър Иванков. Първите двама обаче са изключително близки на собственика Тодор Батков и от доста години са в управата, като до тяхно освобождаване едва ли ще се стигне. Димитър Иванков пък е най-новият член на УС и е сред добрите приятели на спортния директор Христо Йовов.

Както е известно, срещу Ники Илиев преди време имаше дори подписка заради поведението му спрямо служителите в клуба.

Изненада! Лацио с резревите

Лацио ще извади изцяло нов състав в четвъртък вечер в първия мач срещу Лудогорец от 1/16-финалите на Лига Европа на Олимпийския стадион в Рим. Това радикално решение е взел треньорът Еди Рея след загубата от скромния Катания, твърди вестник „Ил Месаджеро”. Специалистът иска на всяка цена да събуди отбора си, но и да направи ротация сред титулярите заради четирите тежки мача, които ще изиграят римските „орли” в разстояние едва на 11 дни.

Най-голямата рокада ще бъде в нападението на Лацио. Звездата Мирослав Клозе трябва да седне на пейката, като отстъпи мястото си на Браян Переа. „Бианкочелестите” очакват младия колумбиец да върне живеца в тима на Лацио, след като Клозе очевидно показва спад във формата.

Още един друг млад играч ще започне като титуляр от първата минута срещу Лудогорец. Това е Кейта, който в мача срещу Катания бе незаслужено пренебрегнат за сметка на завърналия се в игра капитан Стефано May ри. За десния фланг на атаката ще се избира между Фелипе Андерсон и зимното попълнение Гаел Какута.

В халфовата линия почивка ще получи Кристиан Ледесма. На неговото място на терена ще се появи Билия, който трябва да направи двойка вътрешни халфове с нигериеца Еди Онази, който трябва да бъде предпочетен пред Гонсалес.

В защитата единственият, който ще запази титулярното си място от мача с Катания, е румънецът Щефан Раду. Със сигурност почивка ще получат Биава и Диас, а за две места в отбраната ще се борят Микаел Сиани, Диего Мартин Новарети и Лорик Кана. Истинската изненада може да дойде на вратарския пост, като пред сензационно завръщане в стартовия състав е Федерико Маркети на мястото на албанеца Етрит Бериша. Това обаче ще се реши непосредствено в часовете преди мача.

Треньорът Еди Рея все още не е решил дали да заложи на добре познатата на тима му тактическа постройка 3-4-3, или да се върне към по-класическото 4-2-3-1, което обаче не донесе успех срещу Катания. Лацио предизвиква истинска революция, като ще бъдат направени осем или девет смени в сравнение с последния мач. Това се прави с цел да се разтърси отбора и да падне значително средната възраст, като тимът заиграе по-агресивен и бърз футбол. Резултатът от този експеримент ще се види в четвъртък вечер срещу Лудогорец.

Петричев: Ще имаме около 700 фенове на „Олимпико”

Изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев заяви, че очаква над 700 запалянковци да подкрепят българския шампион на двубоя срещу Лацио на „Олимпико”.

„Очакваме над 500 човека да тръгнат от България. Колко българи, живеещи в Европа, ще си купят билети трудно може да се каже. В деня на мача не би трябвало да се продават билети. Имаме организация да се свързваме с феновете от Европа. Горещата ни препоръка към тях е да стане до 19 февруари, за да предадем списъците на ръководството на Лацио. Най-малко ще има 700 човека. Колко точно ще разберем на място. Получаваме разнородна информация за хора от други западноевропейски държави, откъдето ще дойдат хора. Според мен ще надминем тази бройка”, каза Петричев.

Той призна, че Лацио до момента официално не са искали никакво съдействие за разузнаването на Лудогорец. „До този момент Лацио не са искали нито съдействия за билети, нито дати за контролни мачове, нито по някакъв начин са поискали дискове. Вероятно са си направили разузнаване, но не са искали нищо. Ние имахме молба към тях за билети, на което се отзоваха и реагираха цивилизовано”, каза Петричев.

 

Лацио сменя 9 души за Лудогорец

Еди Рея готви тотална промяна, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“. Слабият мач с Катания, умората и битката в Калното причина за ротациите

Пълна революция! Това готви треньорът на Лацио Еди Рея за мача с Лудогорец в Лига Европа. Носителят на Купата на Италия приема българския шампион в първи 1/16-финал на “Стадио Олимпико” в четвъртък в 22,05 ч.

Вчера медиите в Италия гръмнаха, че лацианите готвят 8 или 9 промени в титулярния състав, в сравнение с последния мач с Катания в Серия А. Въпреки малкото време за реакция след поражението от сицилианците Еди Рея няма да се свени да разбърка целия състав. В следващите 10 дни отборът има 4 особено тежки мача. Освен двата сблъсъка с Лудогорец, Лацио играе със Сасуоло и Фиорентина в Калчото. За да гарантира, че поражението от Катания няма да остави трайна след, Рея иска да съживи отбора с много свежи футболисти.

Най-голямата промяна ще бъде връщането на изпитаната схема с трима защитници. Лацио играе предимно в постройка 3-4-3, но в последните два мача заигра с четирима отзад. За Лудогорец Римските орли отново ще се върнат на старата схема. При всички положения младоците Балде Кейта и Браян Переа ще започнат като титуляри, твърдят на Ботуша. Натискът към Еди Рея за тяхното включване е много голям. Кейта има 4 асистенции само в Лига Европа, а Переа асистира за още два. По всяка вероятност ветеранът Миро Клозе ще остане на пейката, а същата съдба ще сполети и капитана Стефано Маури.

Според “Гадзета дело Спорт” и “Кориере дело Спорт” Еди Рея обмисля включване сред титулярите и на още двама играчи. Това са Филипе Андерсон и новото попълнение Гаел Какута. В защитата единственият сигурен за мястото си е румънецът Стефан Раду. За другите места ще се борят Биава и Диас, както и Сиани, Новарети и Лорик Кана. На вратата на Лацио също няма да има изненада, прогнозират на Ботуша. Етрит Бери-ша ще играе, след като Федерико Маркети, ще тренира още 2 или 3 седмици по-внимателно, заради стара травма.

Вчера Римските орли имаха почивен ден след поражението от Катания. Днес отборът подновява тренировки на базата си Формело. Лацио ще бъде в пълна изолация до мача с Лудогорец.

Внимавайте за Мисиджан, Марселиньои  Безяк

В Италия Лудогорец може да не е сред най-популярните отбори, но там правят всичко възможно, за да натрупат информация за българския шампион. От няколко дни по медиите постоянно се повтаря, че Лацио не трябва да подценява съперника си. На Ботуша припомнят силното представяне на Стойчо Стоев и компания и отчитат победите над ПСВ, Динамо 3 и Черноморец.

“Бразилецът Марселиньо, холандецът Мисиджан и словенският таран Безяк изглеждат като най-опасните играчи на българите”, заключават в Италия.

В същото време стана ясно, че Лацио не е търсил никакво съдействие от Лудогорец за разузнаване. Обикновено съперниците комуникират, като изискват записи или дати на контроли. От италианска страна обаче не е имало никакъв подобен контакт. Нямаше съгледвач на отбора и на нито един от спарингите по време на зимната пауза. Все пак от българския шампион вярват, че италианците са си намерили начин да наблюдават някои от контролите на състава.

Имаме само една победа в Италия

Нашите отбори с плачевно постижение в гостуванията си на Ботуша. След пауза от 4 години и 2 месеца български отбор отново ще гостува на италиански в мач от европейските клубни турнири. И въпреки че представянето на Лудогорец в Лига Европа до този момент вдъхва голяма доза оптимизъм и нови мечти на феновете, статистиката е безкомпромисна. Ако трябва да се доверяваме на цифрите, то не може да очакваме някакъв голям късмет за българския шампион на “Олимпико”. Просто превъзходството на италианските над българските клубове е смазващо.

Любопитното е, че последната среща на български отбор е пак срещу отбора на Лацио. На 17 декември 2009 г. Левски гостува на римляните в мач от груповата фаза на турнира Лига Европа и с гол на Христо Йо-вов постига първата и единствена досега победа на български отбор над италиански като гост. Онзи мач на “Олимпико” обаче не донесе абсолютно нищо на сините. По това време момчетата на Георги Иванов-Гонзо вече бяха отпаднали от турнира, но трите точки бяха спечелени главно за престиж и клубен коефициент.

Другата любопитна подробност преди мача на Лудогорец с Лацио е, че разградчани ще станат осмият български отбор след ЦСКА, Левски, Берое, Сливен, Дунав Рс, Академик Сф и Локомотив Пд, гостувал на италианци в евротурни-рите. Точно толкова са и италианските тимове, играли срещу нашите състави в трите европейски клубни турнира. Освен трите гранда Интер, Милан и Ювентус наши съперници са били още столичните отбори на Рома и Лацио, Удинезе, Парма и Киево.

Иначе балансът ни срещу италианските отбори като гости е убийствено негативен. В 21 мача имаме само една победа, още пет равенства и 15 загуби с отрицателна голова разлика 11/48 гола. Статистиката показва, че средно сме отбелязвали по един гол на два мача. Междувременно 11-те гола са реализирани от 11 различни играчи на българските отбори. А средно сме получавали по близо 2,5 гола на мач.

В историята само Левски и ЦСКА са успявали да си тръгнат с нещо от Италия. Армейците се изправят срещу великия отбор на Интер в края на 60-те в 1/2-финалите на КЕШ. Никола Цанев носи точката на “Сан Сиро”, но в крайна сметка Не-радзурите се класират след победа с 1:0 в третия мач. ЦСКА има още едно равенство на италианска земя на сметката си. Това става през 1991 г. в турнира за Купата на УЕФА, когато на 1/32-финалите червените срещат Парма. Мачът свършва 1:1, а точен за българския състав е покойният Велиян Парушев.

Все пак в представянето на българските отбори трябва да се отчете и една интересна тенденция. Тя е оптимистична и дава надежди на феновете на играта, защото, ако погледнем последните 8 години, изявите на нашите тимове не са чак толкова лоши. От 2006 г. насам българските тимове имат една единствена загуба. Това се случи през октомври 2009 г., когато ЦСКА игра срещу Рома в групите на Лига Европа. Тогава момчетата на Любо Пенев отстъпиха с 0:2, а по-късно се сбогуваха и с турнира. Иначе другите ни мачове от 2006 г. насам срещу италиански тимове са все на сметката на Левски. Сините играха с Удинезе, Киево и Лацио. В първия

случаи левскарите играха с Удинезе в 1/8-финали-те в турнира за Купата на УЕФА и отстраниха черно-белите след победа в София и нулево равенство в Удине. Срещу Киево пък равенството 2:2 се оказа достатъчно на сините да влязат в групите на Шампионската лига.

 

Френският Истр държи лиценза на Левски

Сините имат да плащат 140 хиляди евро по трансфера на Кевин Бру, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. Левски все още не е сигурен за получаването на професионален лиценз за следващия сезон, разбра „Тема Спорт”. Причината е, че сините имат сериозни просрочени плащания по трансфера на Кевин Бру. Халфът пристигна на Терена” през лятото на 2013 година от френския втородивизионен Истр. Левски откупи правата му срещу 250 хиляди евро. Оказа се обаче, че сините са “забравили” да си платят. И това е разгневило другата страна. Още в края на миналата година Левски е трябвало да преведе по сметката на Истр транш от 70 хиляди евро. Това обаче не се е случило. И след като не е станало, през януари тази година французите са решили да потърсят правата си във фИфА. В момента освен вноската от 70 хиляди евро, която е доста просрочена, сините дължат още една на Истр. Тоест общото задължение на тима от Терена” към французите е 140 хиляди евро.

Собственикът на Левски Тодор Батков е оптимист, че ще успее да се разбере с колегите си и столичани няма да имат проблем с лиценза. За да стане това обаче, в близките дни ще трябва да се бръкне с поне 70 хиляди евро. И да се опита да разсрочи останалите плащания по трансфера на Бру на “Герена” до лятото.

Засега привличането на Кевин в Левски излиза “през носа” на столичани. Халфът имаше проблеми с адаптацията си. И заради слабата есен трансферът му бе окачествен като “БРУтален провал”.

През лятото Левски имаше проблеми с друг чуждестранен клуб – АДО Ден Хааг. От него Левски закупи крилото Гари Родригес в началото на 2013 година. Сините бяха забавили плащанията и холандците се заканиха, че ще сезират фИфА. В крайна сметка всичко се размина без съд, а Левски плати задълженията си. Привличането на Гари Родригес струваше на клуба 300 хиляди евро. А от “Герена” така и не обявиха срещу каква сума играчът бе трансфериран в испанския Елче. Оказа се, че правата му се държат от третодивизионния Химнастик Тарагона, който го е преотстъпил в елитния тим.

Левски изгони Даниел Димов

Левски изгони Даниел Димов. Защитникът бе изваден от първия състав на сините. Решението е взето от спортния директор Христо Йовов. Причината е непрофесионално  отношение   по време на лагера в Кипър. Бранителят си е позволил да репликира треньорския щаб и съотборниците след последната контрола на отбора в Кипър. Това е преляло чашата на търпението към него и веднага след проверката с Урал (1:1) Антони Здравков, помощниците му, както и Йовов са решили da го отстранят. 25-годишният футболист имаше и още един инцидент – на тренировка с капитана Станислав Ангелов. Вчера централният защитник бе пратен да тренира при юношите.

Изцепката означава край на кариерата на Димов на „Герена”. Договорът на футболиста изтича през лятото и по всичко изглежда, че няма да бъде подновен.

Даниел Димов бе твърд титуляр за сините през есента и дори се утвърди като един от лидерите в отбора. Той записа 23 мача и три гола този сезон във всички турнири, като попаденията му са в А група от 18 срещи. Пристигналият на “Георги Аспарухов” от Варна през януари 2011 година халф има 77 мача и седем гола с екипа на Левски. Интересен факт е, че Даниел Димов игра във всичките шест контроли на сините тази зима, като дори вкара гол в предпоследната при равенството 1:1 с Жалгирис. Той бе титуляр в три от тях на кипърска земя. В негово отсъствие със сигурност титуляри в центъра на защитата ще бъдат новите попълнения Аймен Белаид и Павел Чмовш. Те пък имат едва 45 минути заедно през първото полувреме с Урал (1:1), когато определено не впечатлиха с изявите си.

Бастос подписа с Левски

Левски официално се сдоби с шесто нобо попълнение през зимата. След като привлече Антон Огнянов, Аймен Бе-лаид, Павел Чмовш, Пламен Крумов и Валери Божинов, клубът подписа договор и с перлата в селекцията си – бразилеца Рафаел Бастос. 29-годиш-ният офанзивен халф се обвърза със сините до края на годината. В контракта му има клауза, според която той може да бъде продаден през лятото срещу сума, която ще избие средствата, които Левски е вложил в него. Бастос става и най-скъпоплатеният играч на клуба. С бонусите играчът ще може да прибира до 50 хиляди лева на месец. Той ще получава пари за всеки изигран мач и всеки отбелязан гол.

Вчера  сутринта  Бастос премина задължителните медицински прегледи в клиниката в комплекс „Царско село”. На тестовете присъстваха лекарят на Левски д-р Михаил Илиев, както и кондицион-ният треньор Ясен Екимов. Двамата останаха доволни от показаните резултати. Д-р Илиев дори обяви, че е останал доста впечатлен, имайки предвид, че играчът не е водил подготовка. Според него и Екимов Бастос бързо ще влезе във форма. Докато Рафаел покриваше тестовете, мениджърът Николай Жейнов уточняваше последни детайли по договора на халфа с испанския му агент. В ранния следобед Бастос подписа с клуба. А след това направи и първата си тренировка като футболист на Левски.

Сега главната задача на сините е да го уредят с картотека. От „Герена” се надяват, че ще могат да го ползват още във втория пролетен кръг срещу Локомотив София. Той е на 28 февруари, петък, от 15:30 часа в „Надежда”. Ако не успеят, то Бастос със сигурност ще е на линия за вечното дерби – то е на 8 март от 16:15 часа.