Преглед на водещите новини в спортните медии

3

Преглед на водещите новини в спортните медии:

Йовов постави целите: 20 победи и Купата за Левски

Директорът захапа ЦСКА и БФС: Не е нормално да има президенти на клубове в Изпълкома, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.

Спортният директор на Левски Христо Йовов постави цел пред „сините” за пролетния дял от шампионата. „Искам да постигнем 20 победи до края на сезона, както и да вземем Купата на България,. Това ще бъде успех за мен. Вече дали ще станем шампиони, един Господ знае”, обяви Йовов, който вчера за пръв път наруши медийното си мълчание. Бижутера застана пред медиите за сефте от старта на подготовката насам.

„Мога да бъда спокоен относно това, какво показа Левски като отбор по време на лагера. Остава още една седмица за изчистване на грешки. Притеснително е, че не побеждаваме, но отборът показа много голямо подобрение в играта си от предишния сезон. Да не забравяме, че и отборите, с които играхме, са на доста добро ниво”, направи анализ на подготовката Йовов. Той даде оценка на младите футболисти, които се подготвят със „сините” от старта на сезона.

„Може би с някакви изключения привлякохме най-добрите юноши в клуба, имаше и момчета, които не успяха да покажат най-доброто от себе си. Искам да отправя апел – хората да бъдат търпеливи спрямо младите футболисти, защото това е бъдещето на българския футбол и Левски. Аз няма да отстъпя от това да налагаме младите играчи”, продължи още спортният шеф на „сините”. Йовов потвърди, че почти всичко с Владимир Гаджев е уточнено и той ще остане в клуба минимум още една година.

Спортният директор на „сините” се върна още веднъж към последния мач в своята кариера – двубоя именно със Славия през миналия сезон. Тогава „белите” измъкнаха геройско 1:1 на „Герена” и по този начин спряха Левски към титлата. „Не мога да се притеснявам от Славия с цялото си уважение към този отбор. Имам доста сантименти от гостуването им на „Герена” обаче и се надявам да ги победим безапелационно. Няма да ме чуете да го кажа втори път, но се надявам специално за този мач играчите да осъзнаят какво ни взе Славия и да отмъстят”, добави Йовов.

Спортният директор обърна специално внимание на едно от новите попълнения Валери Божинов. „Не очаквам чудеса от него, не коментирам и че той ще играе. Все пак имаме трима нападатели. Когато отборът играе добре, героят винаги е различен. Мисля, че Левски спечели от привличането на този футболист. Валери е свикнал на това медийно внимание, той е звезда, както и останалите футболисти на Левски. Той е осъзнал напълно какъв клуб е Левски, надявам се в края на сезона всички да сме доволни. Надявам се това да е добро развитие и за Валери, защото мястото му е в един голям отбор от Европа. Не се притеснявам, че дойде с кратък договор на този етап. Нека усети магията, нека разбере в какъв клуб е попаднал и може да поиска да остане”, коментира още Йовов.

В заключение спортният директор захапа ЦСКА и БфС. „Червените” обявиха на клубния си сайт, че клубът им ще бъде представян от Иордан Лечков в Изпълкома на БфС. „За мен е доста нелепо изказване, че някой ще представлява някого в Изпълкома. Надявам се БфС да си върши работата както пише в законите и книжките. За мен е грешно да има президенти на клубове в Изпълкома. Рано или късно може да се решава какво ще се случи с твоя отбор и тогава ти ще си пристрастен. В България винаги става така. Но пък може този Изпълком да е безпристрастен , каза Йовов.

Кошмар на Лудогорец ще свири в Рим

В лагера на Лудогорец бяха принудени да преглътнат горчива хапка два дни преди гостуването на Лацио на стадион „Олимпико” в Рим. УЕФА даде наряд на немския съдия Феликс Цвайер. Негови първи асистенти ще бъдат сънародниците му Торстен Шифнер и Марко Ахмюлер, а допълнителните рефери отново са германци – Бащиан Данкерт и Роберт Хартман. Феликс Цвайер трябва да е едно от най-мразените имена в Разград. На 26 юли 2012 г. той ръководи реванша в предварителните кръгове на Шампионската лига между Динамо и Лудогорец в Загреб. Резултатът от мача отдавна е известен – 3:2 за модрите, като те вкараха победния си гол чрез Домагой Вида в 98-ата минута. Излишно е да се припомня, че при 2:2 българският шампион се класираше напред, а последвалият жребий срещу молдовския Шериф и словенския Марибор му даваше уникална възможност да пробие в групите на най-комерсиалния турнир още при първия си опит.

След злополучния мач в хърватската столица гневът на Лудогорец се фокусира върху съдията Феликс Цвайер и скандалното поведение на феновете на Динамо, които не спират да обиждат и да замерват с предмети българската делегация, сред която най-пострадал е изпълнителният директор Ангел Петричев.

Стойчо мисли да засили Барт в боя

Последната въпросителна пред треньора на Лудогорец е как да изглежда централната му защита в гостуването на Лацио. Мястото на Козмин Моци е сигурно, но продължава да се търси партньор на румънеца. Досега с най-големи шансове изглеждаше Теро Мантула, който е здрав и е играл най-много по време на контролите. Треньорът Стойчо Стоев обаче ще изчака до последно, защото мисли да се довери на възстановения Александър Барт. французинът пропусна почти цялата подготовка заради разтежение, но вдигнат на крака от сръбската лечителка Марияна и се върна в игра в мача срещу Нефтохимик. В случая може би ще надделее опитът на Барт, който е по-добър и при изнасянето на топката. Друг картотекиран защитник е Георги Терзиев, който също бе контузен. Неговите шансове за титуляр обаче са далеч по-малки. Петият централен защитник – Александър Александров, няма картотека за УЕФА.

 

Левски преброи до 7 на ЦСКА

Левски пак преброи до любимото си число 7 на ЦСКА и въобще на “А” група, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Този път обаче бройката не е в опънати мрежи, а в нови попълнения. Тимът от Герена вече представи шестима нови играчи, а днес се чака да пристигне и седмият. Това е бившият ляв бек на Жилина Рикардо Нунеш. Преди него с Левски се обвързаха Валери Божинов, Рафаел Бастос, Пламен Крумов, Аймен Белаид, Павел Чмовш и Антон Огнянов.Интересното е, че сините мачкат убедително армейците на пазара. Рикардо Нунеш е третият футболист, който е желан от ЦСКА, но се озовава при градския съперник. Армейците през зимата преговаряха с Огнянов и Крумов, но те предпочетоха Герена пред Армията.Мащабната селекция накара вчера играчи и шефове в Подуяне да обявят като цел титлата и купата.

УЕФА си направи гавра с Лудогорец

Съдийската комисия към УЕФА спретна здрав скандал ден преди мача в Лига Европа между Лацио и Лудогорец. Вчера от централата се изгавриха с българския клуб, като избраха за главен съдия на мача в Рим Феликс Цвайер.

32-годишният немец ръководи скандалния двубой между Динамо Загреб и Лудогорец през 2012 г. Тогава Цвайер изгони Марселиньо, спести червен картон на играч на хърватите и остави мача да се играе до гол за Динамо 8 минути след края на редовното време. Немецът е разследван за корупция и уреждане на мачове.

За Херо спасението е едно: бой по червените

В Черноморец чакали градския партньор Нефтохимик да удари рамо в борбата за оставане в групата. Бош лаф работа. Зелено-белите едва събраха отбор, а срещу Лудогорец можеше да получат не 3, а 23 гола. Стига на разградчани да им трябваха.

Така че за Херо единствената надежда за спасение на тима му е да бие ЦСКА! В противен случай той ще започне борбата във втората седмица като обречен. В момента Локо Сф води на бургазлии с 4 точки. Този уикенд живи умрели червено-черните ще бият Нафтата. След това най-вероятно двата конкурента няма да вземат нищо в оставащите два кръга, което означава, че Локомотив ще влезе във втория етап на първенството със 7 точки аванс. Като добавим и една от предимството на столичани в преките двубои, проблемът пред Херо се превръща в нерешим.Така че най-вероятно още в понеделник ще се знае името и на четвъртия изпадащ. Освен ако Черноморец не бие ЦСКА.

 

Кошмар за Лудогорец свири на “Олимпико”

Кошмарът на Лудогорец от дебютния сезон в Европа отново изплува на повърхността, пише на първа страница вестник “Тема спорт”.

Близо две години след злощастното отпадане 6 квалификациите на Шампионска лига от Динамо Загреб в Хърватска, дошло с късен гол на Домагой Вида, клубът ще срещне свой стар познайник. Немецът феликс Цвайер, който свири срещу модрите, ще ръководи първия мач с Лацио от 1/16 финалите на Лига Европа. Двубоят на “Олимпико” е утре от 22:05 часа и ще бъде предаван пряко БНТ1. Шампионите лиха основна част от вината за загубата си с 2:3 на аксимир” през сезон 12/13 върху рефера. Причината за недоволството бе даденото от Цвайер петминутно продължение. Арбитърът обаче реши да удължи добавеното време с още три минути. В последните секунди разградчани се пропукаха и получиха трети гол, който ги изхвърли от турнира. Претенциите към немеца от страна на зелените обаче не бяха само за проточването на мача, а и за втория жълт и съответно червен картон на Марселиньо. Бразилецът бе отстранен от игра малко след началото на втората част заради симулация за дузпа. След края на срещата пък арбитърът отстрани и Миро Иванов, който си позволи да го репликира.

“Съдията повлия на мача. Това всеки го видя. Този път решихме да не си мълчим  и  клубът  пуска жалба и срещу съдията, и срещу цялата организация на мача от страна на хърватите. Вече сме го съгласували с Българския футболен съюз. Разговарях с Борислав Михайлов, той също е на мнение, че трябва да се пуснат жалби Не можем да си премълчаваме така нещата. Ние     не сме клуб, който да мишкува и да мълчи, когато по този начин го наказват. Не прави чест на съдията хората, които са го пратили. Категорично няма основание за жълтия картон на Марселиньо. Там имаше чиста дузпа, а не симулация. При две идентични ситуации с футболисти на Динамо, които симулират, на тях не се вдигат жълти картони. Не говорим за осемте минути, защото там просо се играеше до гол. ^Този съдия не искам да го коментирам. Ние като клуб с достойнство твърдо подаваме жалби, футболният съюз също ни подкрепя. Личното мнение на Борислав Михайлов е, че те ще подадат жалба и очакват от нас съдействие. Цялата жалба ще бъде насочена срещу съдията. До полувремето реферът свиреше перфектно, а след това обърна свирката. А през това време нашата делегация бе замеряна с чаши и с бира. Беше наричана с какви ли не обидни думи. Надявам се делегатът на УЕфА да го е отразил, защото в края на мача ни убеждаваше да не подаваме жалби, защото “нямало смисъл”, което също ме хвърли в смут. Първата ми мисъл вчера беше да се откажа, защото четеш по медиите как във фИфА има злоупотреби, как това, как онова…”, заяви финансовият благодетел на Лудогорец Кирил Домусчиев след загубата от Динамо Загреб с 3:2 през юли 2012-а. И до този момент обаче така и не се стигна до развитие по въпроса.

През настоящия сезон феликс Цвайер ръководи две срещи в групите на Лига Европа. Той надува свирката на Черноморец Одеса – Динамо Загреб (2:1) и Макаби Хайфа – ПАОК (0:0), като даде общо 9 жълти картона и нито един червен.

Интересно е, че през 2005 година реферът е бил разследван за взимане на подкуп, но в крайна сметка е излязъл чист от ситуацията.

Лацио с трио в защита срещу Лудогорец

Лацио ще излезе с коренно променен състав срещу Лудогорец в четвъртък в първия 1/16-финал за Лига Европа. Трагичното представяне на орлите в последните два шампионатни мача срещу Рома (0:0) и Катания (1:3) е принудило треньора Еди Рея да се реши на почти революционен ход. Потвърждението ясно се видя на вчерашната тренировка на бианкочеле-стите във формело. Така цялото разузнаване, което проведоха разградчани, отиде по дяволите и в четвъртък срещу тях ще излезе един съвсем различен Лацио.

Рея все пак реши на вратата да пази Етрит Бериша вместо доскорошния титуляр федерико Маркети. 6в-годишният спец от Гориция обаче е категоричен, че сменя модула в защитата. Досегашната четворка ще се трансформира в трио. При тази промяна от титулярите ще оцелее единствено Щефан Раду. Компания на румънеца ще правят французинът Микаел Сиани и преквалифицираният албански халф Лорик Цана. За досегашните титуляри Абдулай Конко, Андре Диас и Джузепе Биава се очертава пейка или отпадане от групата.

Белгийският десен бек Луис Каванда пък ще бъде изтеглен в халфовата линия. На срещуположния фланг запазва мястото си Сенад Лулич. Двойката дефанзивни халфове ще бъде Оджени Онази – Лукас Билия, като аут е несменяемият Кристиан Ледесма, а също и капитанът Стефано Маури.

Революцията в атаката е пълна. Опитният Миро Клозе сяда на пейката, а на върха на атаката ще започне 20-го-дишният колумбиец Браян Переа. По фланговете шаранът ще бъде подпомаган отляво от 1в-годишния сенегалец с испански паспорт Балде Кейта, а отдясно е 20-годиш-ният бразилец фелипе Андер-сон. Дошлият през януари от Челси под наем Гаел Кукута остава резерва. 22-годишно-то крило все още чака дебюта си за орлите

Тифозите на орлите купуват билети за бойкот

Всички срещу един – това е девизът на тифозите на Лацио срещу президента Клаудио Лотито. Седмицата започна, все още се осмисля загубата в Катания (1:3), на дневен ред е мачът срещу Лудогорец за Лига Европа, но привържениците на орлите мислят единствено за предстоящия двубой в неделя срещу Сасуоло. Един наглед нормален мач от Серия А, но не и за тифозите на Лацио. За Клозе и компания това е среща, която трябва да бъде спечелена на всяка цена. За тези, които ще отидат на „Олимпико”, това е денят на голямото предизвикателство. Защото вечерта на 23 февруари се очертава да е най-мощният протест срещу боса на орлите.

Част от най-запалените ул-траси вече се организират чрез социалните мрежи, призовавайки за масово купуване на билети и максимална посещаемост, за да покажат отношението си към Лотито. „Целта ни е да докажем на всички, че не малцинство е срещу него, а цялата общност на лациалите”, пише в един от форумите.

Акцията вече дава плодове, като очакванията са на стадиона да има публика поне колкото в дербито срещу Рома и мачовете срещу Ювентус и Ин-тер. Интересът принуди клуба да отвори за продажба и сектори като „Курва Суд”, където обикновено са привърженици на гостуващия тим. Очаква се 23 000 абонати да потвърдят присъствието си, а до днес (б.р. – вчера) бяха продадени над 12 000 билета – рекордно постижение за толкова ранен етап от седмицата. Явно омразата е доста сериозен дразнител. „Лотито е несимпати-чен и не прави нищо, за да го обичат. Лацио заслужава да се бори за други цели, различни от сегашните”, е лайтмотивът на улицата.

На боса и досега не му бе спестено нещо в предишните срещи, но в неделя се очаква недоволството да достигне до своята кулминация. „Ще бъде различно”, разкриват тифозите. „По възможност най-цивилизовано”, добавят други. Колко ще е различно и цивилизовано, ще научим в неделя вечерта. Сигурното е, че „Олимпико” ще се тресе от емоции. Предимно – не футболни