Преглед на водещите новини в спортните медии

3

Раздор заради нов в Левски, съобщава във водещия си  материал вестник „Меридиан мач“.

Здравков и Йовов не искали Нунеш, който подписа за 1,5 г.

Трансферът на португалския бек Рикардо Нунеш предизвика раздор в Левски. Вчера бившият играч на Жилина мина не особено успешно медицински изследвания и физически тестове и подписа за 1,5 годи-ни със ..сините”. Спортно-техническият щаб в лицето на Христо Йовов и Тони Здравков обаче не е щастлив от сделката. Двамата искат готов за битки футболист, а не пореден нов, който не е играл от дълго време. Тодор Батков обаче лично е настоял за трансфера. Босът на ..сините” е уредил всички детайли по сделката, като се очаква Рикардо Нунеш да започне да играе минимум след 3-4 кръга.

Искат Станка още на Евро 2014

Украинец ще дебютира за България на „Дан Колов”

Станка Златева най-вероятно ще се завърне на тепиха за световното първенство по борба в Узбекистан през есента, обяви селекционерът на националния отбор Валентин Райчев. Тя отпада от състава за предстоящия турнир „Дан Колов”, където обаче ще се включи световната шампионка за кадетки Тайбе Юсеин, която до скоро лекуваше контузия.

Златева, която се готви с тима на Азербайджан под ръководството на Симо Щерев, тренира предимно за физическа сила, разясни генералният секретар на федерацията по борба Валентин Савов. От БФБ обаче таят надежди, че петкратната световната шампионка ще успее да се подготви още за европейското първенство в началото на месец април.

Над 60 призьори от големи първенства ще излязат на тепиха от днес до неделя на турнирите по свободна и класическа борба „Дан Колов” и „Никола Петров” в зала „Универсиада”. Сред тях са и 8 медалисти от олимпийски игри. В свободния стил отборът ни ще бъде воден от бронзовите олимпийски меда-листи Радослав Великов (61 кг), Кирил Терзиев (74 кг) и световния вицешампион Владимир Дубов (61 кг). В класическия треньорският щаб е заложил на №1 в света Христо Маринов (85 кг), европейския вицешампион и носител на пояса на „Никола Петров” за миналата година Владислав Методиев (98 кг). Дебют пред българска публика ще направи натурализираният у нас украинец Константин Стас (66 кг).

Домусчиев: Тук сме въпреки скромния бюджет

Подкрепям боса на Лацио в борбата му феновете да не командват, твърди собственикът на шампионите

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев говори традиционно в деня на мача на отбора в Лига Европа. Той направи това след срещата си с президента на Лацио Клаудио Лотито. „Тръпката винаги е голяма преди такива мачове. Този стадион е митология – тук играят и Рома, и Лацио. С президента на италианците си казахме доста неща, но ми направи впечатление, че за пореден път излиза Давид срещу Голиат. Лацио е с 125 милиона евро бюджет. Трудно може да се сравнява с нашия, те имат 35 равностойни играчи в първия и втория отбор. Добих представа, че сме стигнали до.тук с много скромен бюджет, скромни възможности и история. Това ни мотивира да се развиваме”, каза Домусчиев пред Гонг. „Подкрепям Лотито в битката, защото той се бори с недъзите във футбола, а те са по отношение на това феновете да командват, без реално да инвестират средства, а на всичкото отгоре и те да бъдат плащани. Докато в България виждате много грандове се съобразяват с феновете, което е един сериозен недостатък”, каза още босът на Лудогорец.

„Смятам, че не сме готови на 100 процента за този мач, може би на 80-90 процента, и основната причина е, че нямаме достатъчно турнирни мачове. Блазни ни това да преодолеем Лацио и да продължим напред, но е много важна и битката за шампионската титла. Вече имаме добър коефициент и имаме шансове да срещнем по-лесни съперници в битка за групите на Шампионската лига”, добави босът. Той не скри, че Лудогорец е отказал да продаде някои основни играчи, за да може отборът да атакува през лятото най-силния турнир.

„Изпълкомът трябва да бъде много експертен и да няма финансови и роднински зависимости. И мисля, че това е и моята роля”, завърши Домусчиев.

 

Любо Пенев повика абсолютен дебютант, пише вестник „7 дни спорт“

Селекционерът Любослав Пенев обяви легионерите, на които ще разчита за контролата с Беларус. Приятелската среща ще се играе на 5 март от 17.45 часа на Националния стадион “Васил Левски”. В списъка на Пенев голямата изненада е включването на нападателя Андрей Гълъбинов. Това е първа повиквателна за юношата на ЦСКА, който през този сезон прави фурор в италианската Серия „Б” с екипа на Авелино.

25-годишният нападател привлякъл вниманието на Пенев с головете си и постоянството, което

демонстрира във втория -ешелон на италианския футбол. Националният селекционер търси варианти в атака, тъй като тимът ни не показва ефективност в този компонент на играта. От началото на сезона Гълъбинов има 10 гола в Серия „Б”.

– Радостен съм, че за първи път стигнах до 10 гола в Серия “Б”. Това беше целта, която си поставих преди началото на сезона. Постигнах личната си цел, но отборната е по-важна – заяви преди няколко дни играчът.

За приятелския мач с Беларус Пенев повика още четирима легионери. Това са защитникът Павел Виданов, халфовете Тодор Неделев и Георги Миланов, както и нападателят Ивелин Попов. Извън сметките на селекционера очаквано остана вратарят на Верона Николай Михайлов, който е твърда резерва в титулярния състав, както и нападателите Димитър Рангелов и Илиян Мицански.

 

Милен Радуканов: Левски е фаворит, не отиваме на война

Треньорът на Славия Милен Радуканов определи Левски за фаворит в предстоящия мач между двата отбора.

– Левски е абсолютен фаворит на базата на историята, която има, но не ни интересува какво говорят от техния щаб. До края на сезона ще играем само за победи. Няма значение, че ще бъдем във втората седмица – заяви Радуканов. Треньорът допълни, че не се интересува от последния мач между двата отбора на Герена, който завърши наравно 1:1 и по този начин Левски изпусна титлата.

– Миналото си е минало и то не ни интересува. Не трябва да се връщаме към него. Отиваме да играем футбол, а не на война. Искаме да печелим и да играем добре. В момента разполагаме със състав от 24-25 футболисти, повечето от тях са българи. Разполагаме с добър колектив, който е сплав между опитни и млади играчи – каза още Радуканов.

„Титан” изчисти част от 50-те милиона дълг

Бившият адвокат на ЦСКА Радостин Василев разкри, че шефовете на „Титан” са започнали да опростяват приблизително 50 милиона лева вътрешен дълг. Бившите собственици на клуба са се заели с това още преди да напуснат клуба, така че вече нямат никакви претенции.

– Доколкото съм запознат, „Титан” отдавна няма какво да взима от ЦСКА. Те финансираха червените със заеми от техни фирми. Става дума за 40-50 милиона лева. Още преди да напуснат ЦСКА, започнаха опрощаване на тези суми. Почти съм сигурен, че нямат и не желаят да получават нищо повече от ЦСКА – заяви пред „7 дни спорт” адвокат Василев.

Според него обаче тези средства са осчетоводени, което води до проблем. Като например как тези пари ще бъдат извадени от счетоводните регистри, за да не продължават да висят като дълг.

В тази връзка има решения на контролните органи на ЦСКА – Надзорен, Управителен съвет, на Общо събрание.. Още докато аз бях в ЦСКА, една огромна сума от около 20 милиона бе преструктурирана. Ако “Титан” имат да взимат нещо от ЦСКА, могат да претендират за това по съдебен ред, но

това не е свързано с лиценза на отбора – каза Радостин Василев.

Счетоводител обаче обясни за “7 дни спорт”, че проблемът с този многомилионен дълг, съвсем не е толкова безпроблемен. “Хората от “Титан” могат да подпишат 100 бележки, че се отказват от дълга на ЦСКА, но ако сумата фигурира в счетоводните регистри, това вече е проблем. Защото той фигурира и не може ей така да бъде заличен само защото някой си е

решил, че не му трябват парите. При предишния проблем с лиценза на ЦСКА червените изгоряха точно заради подобни вътрешнофирмени финансови игри. Тогава едни и същи пари бяха вписани като активи в ЦСКА и пасиви в “Кремиковци” или обратното. И заради тази неизрядност за милиони, червените не бяха допуснати в Шампионската лига.

Сега проблем за лиценза няма, но за тази година. Ако до следващата дългът не бъде изчистен документално, а това е извънредно трудно, ЦСКА ще загуби право да играе в “А” група”, коментира пред “7 дни спорт” финансист, който движи делата на друг клуб в “А”група.

ЦСКА подписва с 19-годишен сърбин, съобщава вестник „Тема спорт“

Иван Маркович наи-добър за червените при 3:2 над Ботев Враца

ЦСКА ще предложи договор на сърбина Иван Маркович. 19-го-дишният полузащитник впечатли във втора поредна контрола. Той бе най-добър на терена при вчерашната победа на червените над Ботев Враца с 3:2. Маркович вкара втория гол за ЦСКА със страхотен удар от 18 метра. Така сърбинът ще стане 15-ият чужденец, който парафира с армейците от началото на сезона. Португалецът Нуно Ногейра, който изкара едномесечен пробен период, пък ще бъде освободен.

Антон Карачанаков бе капитан на ЦСКА в проверката срещу Ботев Враца.

“Не правим четки на Карачанаков, като му даваме лентата, за да подпише нов договор.

Просто от онези 11, които започнаха мача, той бе с най-голям стаж в отбора”, обясни Стойчо Младенов.

Карачанаков може да удължи контракта си с клуба днес, ако ръководството изпълни исканията му за по-висока заплата.

Кирил Домусчиев за Изпълкома: Няма място за лобисти и бивши футболисти

Иво БЪРЗАКОВ

Искаме да разширим треньорския щаб, каза финансовият благодетел на Лудогорец

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев, който на конгреса стана нов член на Изпълкома на БФС, сподели, че ще държи всички да спазват стриктно законите.

„Със сигурност, когато нещо е от полза на футбола, ще се взимат лесни решения. Ще аргументирам и подкрепям всяко такова предложение. Но ще се боря и срещу тези, които не са от полза. Познавам някои от колегите в Изпълкома лично и смятам, че и те са узрели за това – да няма компромис. Надявам се да дам своя принос в развитието на българския футбол. Нашият клуб инициира и вече от няколко месеца се водят преговори за промени в правилниците на първенството и БФС. Една от задачите, която съм си поставил, е да може на 16 години играч да бъде картотекиран. Мисля, че това много ще помогне и ще стимулира дейността на школите, а и ще ни предпази от кражби и загуби. Желанието ми е да се даде възможност и дублиращи отбори да играят на ниво Б група. Това предложение бе подкрепено от Боби Михайлов на конгреса. Смятам, че не е нужно някой да копира модела на Лудогорец на сто процента, но в него има положителни неща”, обясни Домусчиев пред Гонг и продължи:

„Президентите и собствениците, доказали се с успехите, инвестициите и поведението си, имат място в Изпълкома. По-скоро там не трябва да има хора, зад които не стои нищо, или са някакви лобисти и бивши футболисти, които нямат идеи. Изпълкомът трябва да бъде много експертен и да няма финансови и роднински зависимости, за да може да се помогне. Мисля, че това е и моята роля. С времето ще си проличи кой е полезен и кой не”, отсече финансовият благодетел на разградчани.

Той обясни и какво би го убедило да се раздели с някой от водещите играчи в тима. Интерес през зимата от чужбина имаше към Роман Безяк, Кайсара и Марселиньо. „Имахме оферти за играчи, но няма да коментирам конкретни суми, за да не се развалят настроенията. Пристигнаха добри предложения от

Германия, Англия и франция. Но предпочетохме да не ги приемаме с цел пробив в нашето първенство и влизане в Шампионската лига. Естествено, ако лятото дойдат подобрени оферти и намерим заместници на играчите, може да помислим за продажба. Ние от своя страна ще продължим да се развиваме и да наблюдаваме как се правят нещата във водещите клубове в Европа. Затова търсим да разширим треньорския щаб. В добрите отбори екипът е от 6-7 човека, които дори се занимават конкретно с играчите. Това бе и причината да вземем двама кондиционни треньори”,

уточни Домусчиев и допълни, че е инвестирал 20 милиона лева в клуба до момента.

„Блазни ни да преодолеем Лацио, но за нас много важна е и

титлата. Вече имаме коефициент и при плейофите в Шампионската лига ще имаме по-големи шансове да срещнем по-слаб отбор и да влезем. Но за мен

битката за титлата ще е равностойна, тъй като Литекс и Ботев са много стойностни, а ЦСКА и Левски не са за подценяване”, завърши босът.

 

Украинците напускат Сочи заради войната в Киев

Бубка даде свобода на спортистите сами да решат дали да останат или не

Голяма част от спортистите на украинския олимпийски отбор напускат Сочи, информира „Ройтерс”. Причината за това решение е вътрешната война, която се води в Киев и в още няколко града в Украйна. Трагедията в бившата социалистическа република е огромна, след като около 40 души бяха убити в последните два дни в резултат на конфликта между опозиция и управляващи.

Все още не е ясен точният брой на спортистите, решили да се върнат в родината си, но според думите на Марк Адамс от МОК президентът на олимпийския комитет на Украйна Сергей Бубка е дал

свобода на избор.

Състезатели и треньори, които останаха в Сочи, почетоха с минута мълчание паметта на загиналите. „За нас това е сложен момент, защото ние оставихме у дома близки роднини, сънародници. Ние всички много страдаме и се вълнуваме с тях. Взимайки участие в олимпийските игри, се стараем с чест и достойнство да представим украинския народ”, подчерта Бубка. Сред отказалите се от участие е и състезателката по ски Богдана Мацоцкая. Тя обаче няма да си тръгне от Сочи, а ще остане в Русия, за да подкрепя останалите си съотборници.

„Всеки от спортистите по своему преживява случващото се. Аз споделям мнението, че спортистите, представящи Украйна на олимпиадата в Сочи, носят на раменете си важната мисия за единство на нацията в тези трудни времена. Мацоцкая и нейният треньор с разбиране се отнасят към позицията на тези украински спортисти, които

решиха да продължат участието си в Сочи. Те също ще останат тук до края на Игрите и ще подкрепят своите сънародници като фенове”, каза още Бубка.