Кой не казва истината за ЦСКА?

Вчера две авторитетни и уважавани български спортни институции – БФС и БОК, излязоха с коренно противоположни официални информации по един и същи казус. Става въпрос за становищата по случая с “допингираните” играчи на ЦСКА Костадин Стоянов, Тодор Янчев и Румен Трифонов. Както е известно, те бяха наказани за по 3 месеца от ДК към БОК, но БФС обжалва санкцията, а членът на Изпълкома Атанас Фурнаджиев публично обяви, че три месеца е прекалено малко за подобно провинение. Вчера Арбитражния съд не увеличи наказанията, аргументирайки се с примери от подобни казуси в други държави,sportal.bg

На заден план останаха официалните изявления на двете институции, които си противоречат и по-специално в това дали БФС е поискал увеличаване на санкцията или не.

Ето официалното изявление на пресслужбата на БФС на дата 11.04.2012 година след решението на Арбитражния съд:

“Подчертаваме още веднъж, че в жалбата БФС не е искал категорично завишаване на санкцията, а поиска потвърждаване на процедурата заради важния възпитателен и превантивен елемент при определянето на наказанието. Пожелаваме успех на Тодор Янчев и Румен Трифонов, а на Костадин Стоянов бързо възстановяване от контузията и се надяваме това да е последният път, в който имената им са замесвани в подобни казуси.

Ето официалното изявление на българския спортен арбитраж към БОК с дата 11.04.2012 г.:

В жалбите на Българския футболен съюз се прави искане да се измени решението в частта, определяща размера на наказанието като се увеличи същото. Поддържа се, че определеният размер на наказание не е съответен на тежестта на извършеното нарушение, на предвидените в НДКТСД срокове и на утвърдената международна практика.