Преглед на водещите новини в спортните медии

3

Славия отново бе кошмар за Левски, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.

Кошмарът „Славия” отново застигна Левски. „Сините” започнаха втория полусезон с 2:2 у дома срещу „белите”. Дебютен гол за тима на Тони Здравков вкара Пламен Крумов с фамозен удар от фаул, Димитър Макриев също се разписа. За „белите” точни бяха Атанас Курдов и Кире Ристевски. Двубоят си бе здрав екшън, украсен с два червени картона на Пиргов и Fернандо да Силва от Славия в края. Головете на Макриев и Курдов пък дойдоха след положения за засада, а за капак „сините” имаха основателни претенции за дузпа. Георги Петков бе малтретиран през целия двубой както от феновете, които не спряха да го псуват, така и от Владимир Гаджев, който му влезе брутално още в началото на мача.

Челси и Сити бият в драми

Двама от претендентите за титлата в Англия – Челси и Манчестър Сити, постигнаха драматични победи. Лондончани се наложиха над Евертън с 1:0 с гол на Джон Тери в 93-тата минута и запазиха първото си място във временното класиране. „Гражданите” надделяха мъчително над Стоук Сити с попадение на Яя Type. За разлика от тях Арсенал разгроми Съндърланд с 4:1.

Секири и псувни за „предателя” Петков

Истинско отмъщение спретнаха в Левски за Георги Петков. Още при пристигането си на „Герена” той бе обиждан с думите „предател” от феновете, които бяха подранили на стадиона. Петков беше псуван по време на целия двубой, а в края се принуди да притича до тунела, за да избегне повече обиди.

Отмъщението обаче далеч не дойде само от феновете на Левски. Още в 8-ата минута Владимир Гаджев доста грубо и непредизвикано се вряза в опорния крак на Петков и едва не му причини сериозна контузия. Вратарят на Славия, който беше в основата на онова 1:1 миналия сезон, отнесе още няколко удара от „сините” до края на мача. На другия полюс бяха нещата при друг бивш играч на Левски – Атанас Курдов. Макар да вкара гол, Наско заслужи бурни овации от стадиона преди, по време и след мача. Той бе придружен от баща си Петър Курдов, който също демонстрира топли отношения с всички на „Герена”.

 

На първа страница на вестник „7 дни спорт“ четете:

 Съдия ограби Славия

Левски започна пролетния дял с равенство 2:2 със Славия. В скандален мач на Герена съдията Александър Костадинов добута сините само до точката, след като изгони двама футболисти на белите. Още в началото на мача реферът спести червен картон на Владимир Гаджев.

Славия поведе чрез Атанас Курдов преди почивката. В 69-ата минута Макриев изравни след явна засада. Славия пак поведе чрез Ристевски, но в 80-ата минута

Пламен Крумов оформи крайното 2:2.

След мача собственикът на Левски Тодор Батков изригна срещу Славия и Венци Стефанов, като ги обвини, че продават мачове на ЦСКА.

– Те са циркова трупа с най-ексцентричния президент. Ще видим как ще играят с ЦСКА, обикновено си продават мачовете с тях – каза Батков.

В първите минути Славия играеше далеч по-добре, което видимо изнерви сините. В 8-ата минута Владимир Гаджев влезе касапски с двата крака на Георги Петков и остави вратаря да лежи на тревата. Съдията обаче пожали халфа и му вдигна само жълт картон. След 15-ата минута Левски се поокопити и започна да гледа по-смело в атака. Точно тогава Божинов се откъсна отдясно, но от малък ъгъл стреля много неточно.

Пет минути по-късно отново таранът на сините беше на стрелкова позиция, но шутът му беше още по-нескопосан. Най-сериозното голово положение за Левски дойде в 23-ата минута. Миро Иванов пробва специалитета си от пряк свободен удар, но Гошо Петков майсторски изби.

Славия се дръпна в защита и предимно се пазеше, но отговаряше с опасни контраатаки. В 43-ата минута една от тях мина и белите попариха домакините. След майсторско разиграване Янков намери Радо Василев, той с едно докосване продължи към Курдов, чийто мощен пробив нямаше как да бъде спрян.

Таранът пусна топката под плонжа на Пламен Илиев и откри – 1:0 за Славия!

Голът стресна Левски и на почивката Тони Здравков се реши на смяна. Той извади Борислав Цонев и вкара още един нападател в лицето на Димитър Макриев. В началото на втората част съдията Костадинов продължи да учудва с некомпетентността си. В 48-ата той вдигна жълт картон на Пиргов в ситуация, когато лекарите оказваха помощ на защитника.

Постепенно Левски натисна и получи териториален превес. Сините натикаха Славия в полето им, но разчитаха само на центрирания. В 69-ата минута все пак Левски стигна до гол, който обаче нажежи обстановката. Бру центрира от фаул, а намиращият се в явна засада Макриев чукна топката в мрежата за 1:1. Вторият асистент Ивайло Милков обаче не видя засадата, въпреки че Макриев бе с метър пред защитата. Само 5 минути по-късно Славия отново излезе напред в резултата. Ристевски вкара с глава при абсолютно същата ситуация като при гола на Макриев на обратната врата.

В заключителните минути Милен Радуканов дръпна своите назад, за да бранят крехкия си аванс. В 80-ата минута обаче вездесъщият Георги Петков капитулира за втори път. Пламен Крумов завъртя майсторски топката от фаул и не остави шансове на вратаря – 2:2.

До края на мача единствената опасна атака на Левски доведе до уникален пропуск на Макриев. По-скандалното обаче се случи после. В 87-ата минута Александър Костадинов изгони Фернандо да Силва за пресилен втори жълт картон. Само 3 минути по-късно и Димитър Пиргов пое към съблекалнята след фаул срещу Цветан Генков.

 

Христо Йовов: Това трябва да е за урок на някои футболисти

Спортният директор на Левски Христо Йовов призна, че клубът ще води преговори с Кристовао Рамос за неговото завръщане в клуба. Той допълни, че е много разочарован от играта на отбора при равенството със Славия.

– Не мога да бъда доволен от нито един футболист. Левски нямаше инициативата, надявам се това да е за урок на футболистите и да разберат какво значи Левски. През първото полувреме те не го бяха разбрали. Имаше настройка, че сме още на подготовка и мачовете могат да минат между другото. Няма да коментирам съдийството, просто се вижда, че отново се случват неща, които не са правилни за българския футбол. Всеки мечтае да играе пред пълни трибуни, не вярвам някой да се е стъписан от това – заяви Йовов. Той допълни, че Рамос почти сигурно ще замени контузения Антон Огнянов.

– Най-вероятно ще имаме разговор с Кристовао Рамос. Надявам се да помогне за 3 месеца, докато се възстанови Антон Огнянов. Винаги сме залагали на крилата и едва ли не сега сме без крила – каза още Йовов.

АНТОНИ ЗДРАВКОВ треньор на Левски: Притеснен съм от играта, не от резултата

Треньорът на Левски Тони Здравков очаквано бе разочарован от равенството на своя тим.

– За съжаление не успяхме да победим. Ако бяхме играли по начина, по който го направихме през второто полувреме, със сигурност щяхме да се поздравим с трите точки. Нямам обяснение за играта ни през първите 45 минути. През второто полувреме играхме по съвсем друг начин, който ни донесе много положения пред вратата на Славия. За съжаление допуснахме един много елементарен гол, но въпреки всичко имахме шансове да обърнем мача и да го докараме до победа, но не успяхме -заяви Здравков.

Треньорът на Левски сподели още, че не е притеснен толкова от резултата, колкото от играта на футболистите си.

– От резултата не съм притеснен. Притеснен съм от играта на отбора през първото полувреме, което смятам, че основният проблем в днешния (б.р. – вчерашния) двубой беше това. При всички положения за момчетата, които играха за първи път на Герена, е имало леко притеснение – каза още Здравков.

На първа страница на „Тема спорт“ четете:

И новият Левски е пълен майтап

И пролетният Левски е като есенния – пълен майтап. Новоизлюпеният директор Христо Йовов си пожела 20 победи през пролетта и още в първия кръг дойде приземяването, което можеше да е и по-тежко, ако не бе съдийската помощ.

Левски стигна до 2:2 на „Герена” срещу Славия с безценното съдействие на реферската бригада. Страничният рефер Ивайло Милков услужливо подмина очевидна засада на Макриев при изравнителното попадение за 1:1.

Така след като миналата година изпуснаха титлата срещу този съперник, сега сините влязоха във вековния си юбилей с измъчено 2:2 срещу белите. И отново бяха безпомощно слаби. Домакините на два пъти бяха догонващи в резултата, а в заключителните минути на мача имаха и двама души повече на терена, след като арбитърът Александър Костадинов правилно вдигна два бързи червени картона на белите.

Антони Здравков бе заложил на схема 4-3-2-1. На терена се появиха три от новите попълнения – Крумов, който действаше като десен бек, Чмовш, партнирал си в центъра на отбраната със Станислав Ангелов и Валери Божинов, който водеше синята атака.

Милен Радуканов пусна изненадващ състав. Той излезе с доста офанзивна тактика и в нападение действаха Ради Василев и Атанас Курдов. Точно двамата матираха синята защита при първия гол.

Сините започнаха много сковано. Те не наложиха натиск и предоставиха инициативата на съперника. Тимът от “Овча купел” спокойно разиграваше далеч от вратата си и не допускаше никакви опасности пред Георги Петков. А Левски не успяваше да покаже смислена игра. Възпитаниците на Антони Здравков много трудно изнасяха топката и неизменно грешаха всеки втори пас в противниковата половина. Атаките по крилата липсваха – много пасивни бяха Ларсен Type и Мирослав Иванов, като вторият доказа, че неслучайно завърши есента като резерва. В началните минути ще се запомни само опитът на Гаджев да контузи Георги Петков, както и фактът, че сините трескаво говореха помежду си и започнаха да си подсказват кой как да се нареди на терена. Поредният индикатор за качеството на синята подготовка през зимната пауза.

В 12-ата минута дойде и първото по-опасно слизане към Петков, но Божинов от малък ъгъл стреля крайно неточно. Малко по-късно нападателят се възползва от грешка на Радослав Димитров, който увисна при дълъг пас. Валери овладя на гърди и влезе в пеналта, но с левия крак шутира над вратата. След това Мирослав Иванов изпълни добре пряк свободен удар, но Петков изби в корнер. С това се изчерпаха и малкото позитивни неща в синьо за първата част. След като Славия се справи с хаотичния опит за натиск на Левски, взе нещата в свои ръце. Първо Панов се засуети в наказателното поле при отлична контра. В 39-ата минута Радослав Димитров намери Фернандо на крилото, той влезе в наказателното поле и стреля в близкия ъгъл, но на сантиметри в аут. В 43-ата минута белите поведоха, Фернандо преодоля Кевин Бру преди центъра и хвърли хубав пас към Василев. Станислав Ангелов увисна и нападателят намери с едно докосване Курдов. Той получи топката на скорост, напредна и без проблеми надбяга тромавия Чмовш, след което технично пусна топката покрай Илиев -0:1. Юношата на сините не се зарадва при попадението. В добавеното време на първата част Божинов би от пет метра покрай вратата, но бе в положение на засада.

Антони Здравков взе мерки на почивката и замени незабележимия Борислав Цонев с централния нападател Макриев. Левски наложи стихиен натиск и стигна до няколко центрирания пред Петков, а в 3 ситуации Божинов изпадна в засада.

В 62-ата минута домакините поискаха дузпа след изстрел на Мирослав Иванов, но повторенията показаха, че такава няма, защото Пиргов игра с тяло и топката не срещна ръката му. Малко след това Чмовш стреля с глава в аут.

В 69-ата минута по-активната игра на сините даде резултат. Бру центрира от фаул, Макриев бе оставен непокрит в малкия пеналт и с глава изравни – 1:1. Нападателят обаче бе в положение на очевидна засада, която не бе маркирана от страничния рефер Милков. Само 5 по-късно Славия пак излезе напред в резултата. А Левски показа, че си е все същият неподреден отбор при статични положения за противника – Янков центрира от фаул, Ристевски надскочи трима сини – Крумов, Макриев и Чмовш и с глава прати топката в левия ъгъл на невярващия Пламен Илиев -1:2.

Домакините обаче намериха сили да изравнят. В 80-ата минута Пламен Крумов прати топката в десния ъгъл на Петков след чудесно изпълнен пряк свободен удар. Малко след това Крумов пропусна с глава. Левски натисна, а Макриев размина резервата Величков, но стреля на сантиметри в аут. В 89-ата минута белите останаха с човек по-малко на терена, Фернандо получи втори жълт картон. А малко след това бе изгонен и Димитър Пиргов. С 9 души славистите запазиха равенството.

Белите заслужават адмирации за представянето си, докато Левски за пореден път през сезона се изложи тотално. С директора Йовов и треньора Здравков -толкова. Каква титла, какви пет лева?

Атанас Курдов: Не ни достигна малко шанс

Нападателят на Славия Атанас Курдов увеличи головата си сметка на “Герена”. Той обаче не се зарадва, показвайки уважение към родния си клуб. “Получи се много добър и оспорван мач. Като цяло съм доволен. Надявам се и треньорът да е радостен от тази точка на “Герена”. Имахме своите шансове да спечелим, но не ни достигна малко шанс, за да си тръгнем с трите точки. Може би в края ни липсваше малко самоуверенст. Не желая да коментирам съдийските решения. Има хора за тази работа. Аз съм доволен от съдията”, обясни Курдов. Той добави, че се надява все пак един ден да изпълни мечтата си да играе в мъжкия тим на Левски. “Истина е, че има малко тъга в мен, че не съм със син екип. Бях тук два месеца, но не ме одобриха. Казвал съм го и преди, че за Левски ще говоря или хубаво, или нищо. Не съм обиден на никого. Надявам се един ден да получа шанс и да играя за отбора. Това е моята неосъществена детска мечта”, завърши таранът.

Цирковата трупа продава мачове на ЦСКА

Собственикът на Левски Тодор Батков отправи тежки обвинения срещу Славия и ЦСКА. Собственикът на сините нарече белите „циркова трупа” и каза, че продават мачове на ЦСКА. „Започнахме колебливо срещу цирковата трупа начело с най-ексцентричния президент. Това не беше футбол, а всичко друго -лежане, разтягане. Два глупави гола. Както обикновено, започваме трудно пролетния полусезон. Надявам се постепенно да влезем в ритъм, това е, какво да ви кажа повече. Много слаба средна линия, новите попълнения ги няма, само трима играха. Рано е да правим оценки. Ще видим цирковата трупа как ще играе срещу ЦСКА. Обикновено си продават мачовете там”, допълни адвокатът и напусна „Герена”. Следващият мач на белите е именно срещу ЦСКА.

Босът на белите Венцислав Стефанов не му остана длъжен. „Благодаря на Батков и на неговите поръчкови рефери, които изгониха двама основни футболисти за мача с ЦСКА. Батков е силен в правото. Той от футбол разбира, колкото… Тодор или е гледал някой друг мач, или е заслепен и толкова не вижда истината, че наговори куп глупости. Но продължавам да го уважавам, защото други го подвеждат. Искам да го попитам Славия ли ще помага на ЦСКА, или той ще помага с изгонването на централния ни защитник и един от най-добрите ни нападатели и те няма да играят срещу червените?! Май трябваше да останем със седем човека, за да ни вкарат още един гол и да бият – каза Стефанов пред Канал 3. А пред „Тема Спорт” допълни: – Ощетиха ни сериозно. Трябваше да си вземем трите точки. Но докато има такова порочно съдийство, така ще е. Реферът всячески се мъчеше да направи така, че Левски да стигне до изравняване и после до победа. Гледах повторението, двама души в засада при първия гол на Левски. Изгони двама наши футболисти… Гаджев сигурно трябваше да застреля човек, за да му дадат втори жълт картон. Реферът, меко казано, опорочи мача. Надявам се, че Съдийската комисия ще се задейства. Ако не направят това, което е необходимо, надявам се, че ще дойде Видовден. По думите на Тодор сигурно сме легнали на Лудогорец… Те не могат да си простят, че миналата година не станаха шампиони. Добре, че все пак правдата възтържествува, та България има някоя друга точка за евротурнирите. Иначе някои щяха да се върнат като посрани още първия кръг”, каза Стефанов.