Преглед на водещите новини в спортните медии

3

Преглед на водещите новини в спортните медии:

Еуфория след жребия за Евро 2016, пише на първа страница вестник “7 дни спорт.

Най-важните хора във футбола ни посрещнаха с нескрит оптимизъм жребия за европейското първенство във Франция през 2016 година. България попадна в една група с Италия, Хърватия, Норвегия, Азербайджан и Малта. Директно за Франция се класират първите два тима, а един от най-добрите трети отбори също ще получи визи.

“Естествено, че целта ни е една – да се класираме”, отсече президентът на БФС Борислав Михайлов. “Трудна група, но възможна”, подкрепи го селекционерът Любослав Пенев.

“България може да спечели нашия квалификационен поток“,изненадващо призна от Италия треньорът на скуадрата Чезаре Прандели.

Пловдивски шедьовър за 2:2

Ботев и Лудогорец разделиха точките в най-интересния мач от 24-ия кръг в “А” група, завършвайки 2:2. Хамза изведе домакините напред в 14-ата минута, но по-късно Моци изравни. В края на първата част попадение на Мисиджан не беше зачетено, въпреки че топката мина зад голлинията. След почивката отново Хамза вкара, но Мисиджан оформи крайното 2:2 с гол шедьовър.

Разградчани обмислят жалба за съдийството

Ръководството на Лудогорец обмисля да пусне жалба до Съдийската комисия на БФС след снощния мач с Ботев Пд. Както е известно, реферите не видяха абсолютен гол на Върджил Мисиджан във вратата на Адам Стаховяк. Освен това през втората част арбитрите спряха и голова атака на холандеца с несъществуваща засада.

Претенциите на шампионите са към помощниците на Николай Йорданов, но не и към главния арбитър. С големи грешки се отчетоха Вихрен Манев, който беше зад вратата, и Веселин Мишев, който беше първи асистент.

На първа страница на вестник „Тема спорт“ четете:

 Почваме в Баку и чакаме Хърватска

България стартира с визита на Азербайджан в Баку на 9 септември похода си към трето участие на европейски финали. Месец по-късно – на 10 октомври, приемаме Хърватска в София. В нашата група Н са още Норвегия и старите ни познайници от предишния цикъл Италия и Малта. Мачовете със скуадра адзура са през март и септември 2015 г., а завършваме кампанията у дома с Азербайджан. “Групата е трудна, но не е невъзможна – каза селекционерът Любо Пенев след жребия в Ница. “Италия е фаворит, но ги познавам отлично”, добави той.

Шефът на БФС Борислав Михайлов за пореден път каза, че целта пред националния отбор е класиране за първи голям форум от 2004-а насам. “За нас е важно да стигнем до финалите, може и като трети през бараж”, заяви Боби. Големите букмейкъри не дадоха шанс на нашите за първите две места.

Иде люта битка с Хърватска и Норвегия

Люта битка с Хърватска и Норвегия предстои на българския национален отбор в квалификациите за Евро 2016. Фаворит в група Н е Италия, с който отново сме заедно – за трети път в последните 4 цикъла след Мондиал 2010 и Мондиал 2014. Потока допълват Азербайджан и Малта.

В тази група ни прати ръката на Петер Шмайхел. Първоначално четата на Любо Пенев трябваше да отиде при Португалия. Поради факта, че Армения и Азербайджан не могат да са в една група по политически причини, нашите бяха преместени при Италия. Така се разминахме с Кристиано Роналдо, а също и с престижни две контроли с Франция до Евро 2016.

Трезвата преценка, определяща жребия в Ница като приемлив, ни отрежда борба за второто място в групата с Хърватска и Норвегия. За финалната фаза във Франция (10 юни – 10 юли 2016) – първа в историята с 24 участника, се класират първите два тима от всяка група плюс най-добрият трети. За останалите 4 места се играят баражи между осемте трети отбора.

Не само на пръв поглед целта изглежда постижима, особено ако избраниците на Ел Голеадор повторят силните си игри от първата част на световните квалификации. След Мондиал 2014 за Италия започва нов цикъл и не е невъзможно да се възползваме от неизбежните сътресения при адзурите. С Хърватска сме играли в две кампании – успешната за Евро 2004 с Пламен Марков и неуспешната за Мондиал 2006 с Христо Стоичков, но белязана от 2:2 на “Максимир”. Шахматистите почти не пропускат голям форум, но са непостоянни напоследък. Сривът при предшественика на Нико Ковач – Игор Щимац (1 равенство в 4 мача от юни до октомври 2013-а), е показателен. Поне на хартия обаче звезди като Модрич, Манджукич, Сърна придават огромна класа на хърватите. За Норвегия, която от 2000 година не е била на голям форум, е трудно да се каже подобно нещо. Там тече смяна на поколенията, треньорът Пер-Матиас Хъогмо, има нищожен международен опит, а отборът записа едва 3 победи в 13-те си мача от февруари 2013-а насам -над Кипър у дома в квалификация за СП (2:0) и в контроли срещу Македония и Молдова.

12-те точки срещу Азербайджан и Малта са задължителни, само трите в Баку изглеждат под въпрос. Най-голямата звезда на азерите е немският им треньор Берти Фогтс. Легендарният защитник на Бундестима обаче ни е “сърбал по-парата” – и двете загуби на Бундестима от България в официални срещи са записани под негово ръководство (на четвъртфинала на Мондиал 1994 с 1:2 и в квалификацията за ЕП 1996 с 2:3 в София на 7 юни 1995 г.).

Веднага след жребия селекционерът на Италия Чезаре Прандели обяви Хърватска и България като потенциални победители в групата, но това си бе чиста проба куртоазия. Макар да се срина до четвърта урна, четата на Любо Пенев вече не може да бъде подценявана. Този път поколението на Иван Иванов, Ивелин Попов, Георги Миланов има шанс да класира България за трети път на европейски финали след 1996-а и 2004-а.

Любо Пенев: Групата е трудна, но не и невъзможна

Селекционерът на националния отбор Любослав Пенев призна, че Италия е фаворит за класиране на Евро 2006, но България, Норвегия и Хърватска са с равни шансове за второто място. „Групата е трудна, но не е невъзможна, бяха първите думи на Любо след жребия. – Всички потоци са доста балансирани, в нашия отново има един изявен фаворит в лицето на Италия, с която се познаваме отлично. Останалите отбори имат своите шансове и всеки ще тръгне в квалификациите през септември със своите амбиции и цели”. Легендарният голмайстор веднага след жребия бе поздравен от своя италиански колега Чезаре Прандели. „Пак с вас! Винаги с вас!”, усмихна се наставникът на скуадра адзура при ръкостискането с Пенев.

„Тепърва ще се запознавам в детайли със съперниците – все пак освен с Италия бяхме в една група и с Малта, така че тях ги знам добре. Хърватска е страхотен отбор, за тях също имам много информация. Норвегия и Азербайджан са ми по-непознати, но стартираме събирането на информация на секундата”, допълни Любо. Селекционерът планира да гледа на живо мачовете на Италия и Хърватска на световното в Бразилия това лято.

На първа страница на вестник „Меридиан мач“ четете:

 

Ботев (Пд) спъна Лудогорец с шоу

След гръмката победа над Лацио в Рим шампионът Лудогорец загуби точки в зрелищно 2:2 с Ботев. Новата звезда на „жълто-черните” Юнес Хамза блесна с два гола и впечатляващо представяне, но и Върджил Мисиджан му опонираше отлично и се отчете с красиво попадение, за да спаси точката за своите. „Канарчетата” два пъти повеждаха, но чрез Моци и холандеца „орлите” отлетяха по-доволни от базата в Коматево, където се игра дербито. „Имаме нападатели, които могат да решат всеки мач, но не съм доволен от играта ни в защита”, обяви Станимир Стоилов след мача.

Тошко Неделев се върна за битката в Коматево

Ботев получи подкрепа във вчерашното дерби и от бившия си основен футболист Тодор Неделев. Младият национал, който през зимата премина в Майнц 05, се появи на базата в Коматево малко преди мача с Лудогорец. Той обясни, че е получил два дни почивка след нулевото равенство на новия му тим с Шалке 04, в което той отново не попадна в групата и се е възползвал от възможността да се прибере в България. Неделев се снима с доста от феновете на Ботев и се срещна със своите съотборници преди двубоя. Пред „Меридиан Мач” Тошко обяви, че свиква с живота в Германия и се надява скоро да започне да получава шансове и в официалните мачове.

На трибуните в Коматево бе и един от най-добрите приятели на спортния директор на Ботев Александър Александров – Константин Папазов. Ексцентричният баскетболен треньор на Левски е в отлични отношения и със Станимир Стоилов и използва възможността да му декларира подкрепата си.

Мъри: Нападателите ни могат да решат всеки мач

Старши треньорът на Ботев (Пд) Станимир Стоилов похвали футболистите си за играта срещу шампиона Лудогорец. Мъри уточни, че отборът има да чисти още много детайли в играта си.

„Като за първи мач съм доволен. Показахме добър футбол. Имахме си нашите ситуации. През първото полувреме имахме надмощие, но през второто отпаднахме физически. Като цяло съм доволен, показахме характер. Има още доста неща за изчистване, доста детайли. Трябва да сме по-уверени, по-отговорни при играта в защита. Не обвинявам бранителите, а футболистите като цяло”, каза Станимир Стоилов след 2:2 с Лудогорец.

Мъри похвали нападателите на Ботев. Новите попълнения Юнес Хамза и Доре направиха бляскав дебют, като първият се разписа на два пъти, а вторият показа страхотна класа.

„В атака имаме играчи, които могат да решат всеки мач. Новите попълнения са привлечени, за да играят добре в Ботев (Пд) и да бележат. Лудогорец са стойностен отбор и вървят добре и ние виждаме какво трябва да свършим”, каза Стоилов.