Преглед на водещите новини в спортните медии

3

Преглед на водещите новини в спортните медии:

Изгониха Абонданца, руснак поема България

Федерацията по волейбол би шута на Марчело Абонданца, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”.

Договорът на италианския специалист, който класира България на световно първенство за първи път от 12 години, бе прекратен. Новият треньор се казва Владимир Кузюткин. 67-годишният специалист има световна титла с Русия през 2010 г., а сега ще развива българо-съветската дружба у нас. Назначението му е обявено още във вторник от няколко руски издания. Въпреки това от БфВолейбол вчера цял ден мълчаха и се криха като мишки.

Пълен стадион „Васил Левски” чака Лудогорец и Лацио тази вечер

Лудогорец излиза тази вечер в поредния си исторически мач. Шампионът на България е на 90 минути от отстраняване на Лацио и класиране за 1/8-финалите в Лига Европа.Пълен стадион чака Стойчо Стоев и футболистите му, след като бяха продадени почти 30 хиляди билета до тази сутрин.Роман Безяк ще поведе атомното разградско нападение. Таранът, който наниза 5 гола до момента, ще плаши Римските орли, подкрепян от реактивните Върджил Мисиджан и Мишо Александров по крилата. Фабио Ешпиньо ще замени наказания капитан Светослав Дяков. По всяка вероятност Стойчо Стоев ще направи една промяна в отбрана. Александър Барт ще започне и ще трябва да “удуши” звездата на Римските орли Мирослав Клозе. Французинът ще бъде прикрепен за немската голова машина, а бразилецът Жуниор Кайса-ра ще спира напористия младок Балде Кейта.

Коко Динев поиска 2 победи

Собственикът на Локомотив Пд Константин Динев е поискал от отбора да спечели оставащите си 2 две срещи до края на редовния сезон. В тях пловдивчани първо приемат Черноморец на стадиона в Любимец, а след това гостуват на Славия в Овча купел. Желанието на финансовия благодетел на черно-белите е подопечните му да стартират от третото място борбата в предстоящите плейофи в

първата седмица. В момента смърфовете са на 5-ата позиция с актив от 44 точки, като 3-ият ЦСКА е само с пункт в повече. На Ла-ута в началото на сезона не си правеха сметки за нещо голямо през настоящата кампания. Сега обаче с оглед на доброто представяне на отбора ще се опитат да се докопат до излаз в Европа, докъдето ще могат да се доберат и чрез турнира за Купата на България.

 

Менди стана №1 по заплата в ЦСКА

Подписалият за още две години: Дано да играем в Европа, ако е казал Аллах!, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.

Любимецът на Сектор Г Джаксън Менди подписа вчера нов договор с ЦСКА за още две години. Сегашният му контракт изтичаше през лятото И от клуба бяха разтревожени, че той може да си тръгне без пари. Централният защитник обаче избра да остане на „Българска армия” до 2016 година, като по този начин показа лоялността си към „червените”. Подписът му обаче дойде след чувствително вдигане на заплатата му, което го изравни с най-добре платените играчи на клуба. Така Менди ще прибира тавана на възнаграждението от 15 000 лева, което го прави №1, редом с лидерите Емил Гъргоров, Апостол Попов, Мартин Петров, Валентин Илиев, Иван Стоянов и Сти-вън Сънди.

Самият футболист веднага разпространи новината чрез личната си страница в социалната мрежа Фейсбук. „Току-що подписах нов договор, който е за срок от две години. Искам да благодаря на ЦСКА и на всичките ми истински приятели, които ме подкрепят. Нека играем в европейските турнири през

следващия сезон. Ако е казал Аллах! Само ЦСКА”, написа Менди на профила си. Интересно е, че французинът, който е от сенегалски произход, използва възклицанието, типично за всички мюсюлмани.

Добре дошли в непревземаемата крепост

Мачкаме италианците здраво на „Васил АеВски”, имат една победа от 14 мача

Джани Ривера, Сандро Мацола, Фа-био Капело, Салваторе Скилачи, Роберто Баджо, Фабио Канаваро, Джанлу-дижи Буфон, Андреа Пирло и още много италиански величия не са успявали да си тръгнат с победа от „Васил Левски”. Днес същото трябва да се случи и с Лацио, съперника на Лудогорец на 1/16-финалите на Лига Европа. Родният шампион влиза с комфортна преднина от 1:0 в първия мач. Но този път треньорът на италианците Еди Рея няма да си прави експерименти със състава и ще излезе с всичко най-добро. Националният ни стадион обаче е непревземаема крепост за италианци. Клубове от Ботуша, както и националният отбор на „адзури-те” са играли 14 пъти в центъра на София, като са записали едва една победа. Става въпрос за визитата на Рома на ЦСКА през 2009 г., когато „вълците „изяждат” тима на Любо Пенев с 3:0. В останалите 13 мача представителите на една от най-великите футболни нации доста често са били побеждавани – общо 7 пъти.

Започваме ги още от първата визита. Ювентус играе с ЦСКА на „Васил Левкси” през сезон 1960/61, като „червените” бият с 2:0. „Старата госпожа” пада от рекордьора по титли на България и през сезон 1975/76, този път с 1:2. На Националния стадион са гостували още Милан, Интер, Удинезе и Киево. Но нито един от тях не си е тръгвал с победа. Нещо повече -„росонерите” са бити с 3:4 от Академик (Сф). Именно „студентите” са единственият отбор извън Левски и ЦСКА, който е дома-кинствал на „Васил Левски” на италиански отбор и стадионът му носи късмет. Дано днес бъде същото и с Лудогорец.

Националният отбор на Италия четири пъти е ставал шампион, но така и не можа да превземе София. „Скуадрата” е гостувала у нас 5 пъти, но няма победа, а два пъти е губил. Последният мач завърши 2:2 след голове на Мано-лев и Георги Миланов за нашите и дубъл на Освалдо.

Така че днес поговорката „у дома и стените помагат” ще важи в пълна степен за Лудогорец. Статистиката е на страната на разградчани. А това е едно добро начало.

Рея: Дано вратарят Стоянов няма ден

Треньорът на Лацио Едоардо Рея бе сдържан на официалната пресконференция преди мача, като избегна да се ангажира с прогноза дали отборът му ще продължи напред в Лига Европа. „За да отстраним Лудогорец, трябва да сме изключителни. Длъжни сме да направим нещо много добро. Лудогорец ни впечатлиха в първия мач, бяха много компактни. Ние обаче трябва да играем много по-добре и агресивно, отколкото в Рим”, каза Рея.

„Ясно ни е, че ние трябва да водим играта, да не им оставяме инициативата, защото те разиграват много добре топката. Фланговете им са много силни, като и защитниците атакуват от втора линия. Но сме ги разучили и можем да им се противопоставим”, добави специалистът.

„Дано техният вратар Стоянов няма ден. Той беше невероятен в Рим, отрази всичко през второто полувреме на първия мач. Ние все още не сме определили състава си, като днес ще преценим дали Клозе ще води атаката, или ще се включи в хода на мача. Утре (б. а. – днес) ще преценим и кой да изпълнява дузпите и статичните положения. Вероятно обаче първи избор ще бъде Кандрева, а втори – Билия”, бе изнуден да признае Рея от италиански журналист.

„Сега сме много по-добре като отбор. Преди имах 7-8 играчи с контузии, но в момента само един-двама не са в най-доброто си състояние. Това ни дава повече варианти и сме длъжни да изглеждаме по друг начин в София”, закани се Еди Рея.

 

Лудогорец излиза да довърши Лацио

Римляните пристигнаха с наи-доброто в София за реванша, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Лудогорец излиза днес да довърши започнатото в Рим. Българският шампион няма да прави тънки сметки и да пази преднината си от първия мач срещу Лацио, а ще опита да постигне втори успех над италианците. Въпреки благоприятния резултат от първия мач треньорът на разградчани Стойчо Стоев не смята да изневерява на офанзивния си стил на игра и отново ще търси победата.

Двубоят е тази вечер от 20:00 часа и се очаква да бъде наблюдаван от 30 000 зрители на националния стадион “Васил Левски”. В стартовия състав на   Лудогорец ще има само една промяна спрямо първата  среща  на “Олимпико”   – Еспиньо ще замени наказания Дяков. Лацио пристигна в София с най-добрите си изпълнители. Треньорът Еди Рея ще пусне оптималния си състав начело със суперзвездата Мирослав Клозе.

Шеф на разградчани: Чужди клубове ще гледат играчите ни

Изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев сподели, че освен феновете сериозен интерес към срещата с Лацио проявяват и чуждестранни мениджъри.

“Няма свръхнапрежение върху отбора. Момчетата имат психологическата нагласа. Знаят, че мачът ще бъде по-труден от този в Рим. Нямам притеснения. Развълнуван съм около организацията. Надявам се да покажем, че България притежава нужната култура да е част от европейския футбол. Дано успеем да играем поне толкова силно, колкото в Рим”, обясни Петричев и продължи: “Има доста хора от чуждестранни клубове, които предявиха интерес към нашия мач. Едни от тях ще наблюдават наши играчи, а други просто ще гледат двубоя. Цялото ръководство на БфС, всички членове на Изпълкома, както и депутати ще присъстват. По-скоро г-н Лотито няма да дойде тук на стадиона, но при президентите нищо не се знае”, каза още шефът. Той добави, че се надява да няма ексцесии по трибуните. “Доколкото знаем, фенове на Левски ще подкрепят Лацио. Но агитката ще бъде мирна и няма да навреди на Лудогорец. Нека го направят, но да е по правилния начин и да няма провокации”, завърши Петричев.

Михаил Александров: Трябва да се справим с Клозе

Новият национал на Лудогорец Михаил Александров е категоричен, че за да елиминира Лацио, тимът трябва да неутрализира звездата Мирослав Клозе.

“Надявам се да покажем на какво сме способни. Няма как да не се радваме, че ще има доста фенове. Отдавна България не е била обединена така. Дано успеем да стигнем до краен успех. Като цяло трябва да опазим Мирослав Клозе. Това е важно най-вече за защитниците, защото аз все пак съм крило и имам други функции. Но всички ще играем като едно цяло. Момчетата в отбрана се справиха с Клозе в първия мач, защо да не го направят и във втория? Първоначално името на Лацио плаши, но на терена нещата изглеждат различно”, каза крилото.

Спортният директор на римските орли Игли Tape пък добави, че момчетата на Еди Рея имат сили да обърнат развоя. “Трябва да сме по-концентрирани в сравнение с мача в Рим. Не се изненадах, че ни биха. Те се справят много добре в Лига Европа. Но в Италия нямахме късмет – изпуснахме дузпа, ударихме греда. Подхождаме с респект, но имаме достатъчно добър отбор, за да продължим напред”, уточни шефът на Лацио.