Преглед на водещите новини в спортните медии

3

Преглед на водещите новини в спортните медии:

Батков обеща Гонзо на феновете

Моряшки възел спира Георги Иванов до лятото, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.

Идолът на феновете Георги Иванов-Гонзо е на път да се върне в Левски, разкри собственикът на „сините” Тодор Батков. „Проведох два разговора с Георги Иванов и той даде принципното си съгласие да се завърне. Знаете, че Гонзо има действащ договор с Черно море и нещата ще се случат по-трудно. Надявам се обаче да се завърне възможно най-скоро, или поне до честването на стогодишния юбилей”, каза Батков.

Самият Гонзо има договор с Черно море до края на сезона, като „моряците” категорично отказват да го пуснат веднага обратно на „Герена”. „Сърцето ми е в Левски, но ситуацията е комплицирана”, каза за „Меридиан Мач” Гонзо.

Юношите до 19 години изпуснаха погром над Украйна

Юношеският национален отбор до 19 години започна с победа 2014 г. „Лъвовете” спечелиха с 1:0 над Украйна, който също е част от тимовете, осигурили си място в елитния квалификационен кръг за европейското първенство това лято. Селекционерът Александър Димитров даде шанс за изява на всички играчи, които бе събрал на лагер. Нашият състав започна силно и в 13-ата минута Стивън Петков подаде към Кирил Десподов, който финтира защитник и от границата на наказателното поле отправи удар, спасен от Богдан Сарнавский. 60 секунди по-късно останаха съмнения за нарушение срещу Борислав Цонев в наказателното поле, но съдията Боян Славков прецени, че всичко е според правилата.

В 16-ата минута пресата на България даде резултат, Боби Цонев открадна топката от Тарас Качараба, но стреля слабо и Сарнавский улови. 8 минути преди края на първото полувреме Петър Витанов бе ударен по лявото стъпало и бе заменен от Антонио Вутов. В 40-ата минута настойчивостта на Боби Цонев отново се оказа решаваща. Играчът на Левски притисна вратаря Богдан Сарнавский, отне му топката и с шут с левия крак я прати под плонжа му за 1:0.

Точно преди почивката Микита Адаменко изпълни пряк свободен удар, пращайки топката в долния десен ъгъл. Капитанът Георги Китанов реагира отлично и изби в корнер, а това бе и единственото добро положение за украинците през първата част.

В 57-ата минута влезлият като резерва Преслав Петров видя, че Сарнавский е далече от голлинията и от центъра потърси прехвърлящ изстрел. Топката обаче кацна върху напречната греда. В 66-ата минута Адаменко опита странична ножица, но не притесни Александър Любенов. 120 секунди след това атака с по едно докосване на Украйна позволи на Артьом Радченко да стреля. Любенов не трепна и спаси.

В 70-ата минута размяна на пасове между Радослав Цонев, Георг Василев и Антонио Вутов позволи на Владислав Мисяк да се откъсне по лявото крило. Двама от нашия тим очакваха подаване на добри позиции, но острото центриране на Мисяк бе пресечено от Сарнавский. Шест минути преди края на срещата дойде и последният шанс в мача.

Реян Даскалов изведе Георги Минчев очи в очи с резервата Роман Пидкивка, нападателят на Литекс шутира ниско и вратарят се справи.

Следващият мач на България (U19) е на 2 април срещу Македония, а 21 дни по-късно гостуваме на Румъния в последна проверка преди елитните квалификации за Евро 2014, на които сме домакини.

„Лъвовете” закусиха с Беларус

България показа добра игра и спечели първия си мач за годината. В контролата с Беларус на стадион „Васил Левски” нашите стигнаха до успех с 2:1 и зарадваха своя селекционер, който точно преди 5 години получи първото си назначение като треньор в мъжкия футбол, заставайки начело на ЦСКА. Любослав Пенев заложи на Павел Виданов като партньор на Николай Бодуров в центъра на защитата, а контузеният Иван Иванов гледаше от трибуните. Близнаците Миневи действаха като бекове, а Симеон Славчев бе предпочетен пред Гаджев и Златински за партньор на Светослав Дяков като вътрешен халф. В атака зад тарана Андрей Гълъбинов, който направи силен дебют с националната фланелка, действаха Тодор Неделев, Георги Миланов и капитанът Ивелин Попов.

Срещу водените от Александър Хлеб национали на Беларус нашите стартираха силно и в първия половин час направиха няколко запомнящи се атаки. Първата ситуация за гол бе в 10-ата минута, когато след меко центриране на Миланов Гълъбинов насочи топката към далечния ъгъл с глава, но тя излезе в аут. В 13-ата минута Веско Минев изведе отлично централния нападател и той от движение отправи силен удар, но вратарят изби в корнер. Тодор Неделев центрира нестандартно с левия крак. Защитниците не се ориентираха добре и Георги Миланов през защитник от воле я вкара във вратата. Веремко игра с топката, но бе влязъл с нея вътре във вратата. След нов ъглов удар пет минути по-късно Гълъбинов свали с глава, а Миланов със задна ножица прати топката над вратата. В 20-ата минута регистрирахме нова страхотна изява на дебютанта. Играчът овладя топката между двама защитници, с финт си осигури позиция за удар и мощно насочи топката, но тя се отби от напречната греда. Малко след това Гълъбинов се показа и като добър комбинатор. С копване той подаде на Неделев, който стреля от движение, но Веремко спаси.

След тази ситуация нашите се прибраха в защита и оставиха инициативата на съперника. До почивката защитата ни на няколко пъти се огъна при статични положения и Владо Стоянов с две решителни намеси запази аванса ни в резултата. Първо Калачев намери Родионов на метри пред нашия страж, но той се хвърли в краката му и парира удара, а Веско Минев изчисти в корнер. В 43-тата минута Стоянов с отлична проява изби удар под гредата на филипенко след корнер.

футболистите на Георги Кондратиев продължиха да диктуват събитията на терена и в началото на второто полувреме, а нашите разчитаха на контраатаки. Те обаче рядко бяха развивани така, както се искаше на Любо Пенев и феновете. Поне до 66-ата минута. Тогава Георги Миланов прояви настоятелност и запази топката в игра по десния фланг. След това опита да изведе Манолев, но защитник на Беларус пресече. Топката попадна в Ивелин Попов, който този път успя да подаде на новия си съотборник в Кубан. Той центрира меко, а Владо Гаджев майсторски насочи топката с глава във вратата – 2:0.

По-малко от 10 минути след това разликата можеше да набъбне още повече. Поредното силно включване на Ивелин Попов завърши с отлично центриране, Христо Златински предпочете да стреля от воле, без да обработва топката, но това се оказа фатално за точността на удара. До края темпото в никакъв случай не можеше да бъде определено като високо, но беларусите се възползваха от една от своите ситуации и заслужено стигнаха до почетен гол. В 86-ата минута след подаване на Калачев Саша Кривец отправи изненадващ удар извън наказателното поле и преодоля Стоянов. Решителен обаче бе рикошетът в тялото на Павел Виданов, който промени траекторията на топката и я направи неспасяема.

 

Боби, разкарай националите от София! 

1000 души видяха победата на националите над Беларус, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”.

Срамота е най-добрите ни футболисти да играят пред толкова хора. На стадион с този капацитет става още по-срамно. Но не са виновни хората, че не са отишли да гледат националите. Виновни са онези,които решиха да ги забият завинаги в София.

В същото време няколко съвсем прилични съоръжения в страната стоят празни, а жителите на тези градове са жадни да се докоснат до момчетата с национални екипи. Срамно е и поради още една дребна причина. Следващия четвъртък на „Васил Левски” ще има 40 хил. зрители. А тогава на терена няма да има единадесет, а едва петима-шестима българи.

Георги Иванов: Сърцето ми е на Герена, но ситуацията е сложна

Треньорът на Черно море Георги Иванов призна, че е имал разговори със собственика Тодор Батков за завръщане на “Георги Аспарухов” като главен мениджър. Легендарният нападател на сините коментира, че вече всичко е въпрос на разговори между ръководствата на двата клуба.

– Провел съм разговори с Тодор Батков, като вече двете ръководства трябва да решат как ще се процедира. Говорили сме за поста главен мениджър. Сега е малко комплицирана ситуацията, защото влизаме в плейофи и наистина няма да ми е много приятно, ако трябва да си тръгна от Черно море, но сърцето ми е в Левски. Моето решение ще бъде окончателно, след като се видя с хората от Черно море. Знам, че това е неприятна ситуация и за двата тима, защото никой не може да мисли за предстоящите си мачове – каза още легендарната деветка на тима от Герена.

Ботев Пд със спортно бижу за 18 млн. лева

От ръководството на Ботев Пд показаха как ще изглежда новият, уникален за България стадион на клуба. Спортното бижу ще бъде изградено на мястото на стария стадион „Христо Ботев”. Промените в първоначалния проект са извършени с цел бъдещият дом на Канарите да получи максимално висока категоризация от УЕФА.

Капацитетът ще е 18 777 места, като 75% от тях ще бъдат покрити. Цената на новия стадион ще достигне умопомрачителните за България 18 млн. лева. На северната трибуна ще бъде изписана емблемата с №12. Тя ще символизира публиката на Ботев Пд, която винаги е била допълнителният играч на отбора.

 

ЦСКА пуска 3 млн. акции на 19 март

При успешна емисия клубът ще има различни финансови перспективи, каза Томов, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Дългоочакваната публична продажба на акции на ЦСКА ще започне на 19 март (сряда). Това обяви Александър Томов на специална пресконференция вчера. “Ще пуснем на пазара 3 милиона акции, като всяка струва 3 лева.

Минималният пакет, който може да бъде закупен, е от 10 книжа. Акциите ще са достъпни във всеки банков клон. Ще считаме емисията за успешна, ако продадем поне 1,4 милиона от тях. При позитивна    реализация клубът ще има съвършено различни финансови перспективи не само през следващата година, но може би и в близкото десетилетие. Приходите от публичната продажба ще се ползват за покриване на част от дълговете и развитието на клуба и школата. Средствата ще са налични най-рано в началото на май, така че няма да ги използваме за лиценза”, поясни Томов.

Завеждат дело срещу “Титан” 

ЦСКА ще заведе дело срещу “Титан”. Това бе обявено на вчерашната пресконференция на “Армията”. Клубът вече е изпратил нотариална покана към предишните собственици, като претенцията на червените е за 11 милиона лева. Александър Томов разкри повече информация по този въпрос.

“Вече сме изпратили една нотариална покана към “Титан”, ще изпратим и втора, която сега се подготвя. Изпитвам омерзение към някои бивши изпълнителни директори на клуба, които сега претендират за заплати, а са преки виновници за финансовите безобразия в ЦСКА. Първата фактура, която сме изпратили на “Титан”, е за 11 милиона лева. Ние купихме клуба за 10,2 милиона лева дългове, а на практика получихме 25 милиона. Ще дам един пример за безобразията. Имаме фирма, която е овършала базата на Панчарево, прибрала е желязото, окрала е всичко. Взела е пари за това, а на всичкото отгоре сега ни съди! Причината е, че има подписани документи за свършена работа, която всъщност не е свършена. Вижте за какво ни искат пари, това са престъпления”, гневен бе Томов.

Стефан Генов: Сега е моментът да ударим Ботев

Старши треньорът на Локо София Стефан Генов обяви, че тимът му има сили да победи Ботев в Пловдив.

“Забравихме за успеха над Левски. В мислите ни е само Ботев Пловдив. Даваме си сметка за класата на противника и че той е по-силен от Левски в момента. Чака ни труден, но не и невъзможен мач. Имаме сили да победим. Отиваме в Пловдив без страх и притеснение. Няма какво да губим, напротив – може само да спечелим. Срещу Левски и сега с Ботев са мачове, в които трябва да покажем колко можем и струваме”, заяви специалистът пред “Тема Спорт”.

“С времето и с всеки изминал двубой ставаме все по-сплотени и силни. Пак казвам, у нас няма страх, Ботев са силни в атака, но имат и слаби страни. Нов отбор са и все още се сработват. Ще се опитаме да се възползваме от това. Все пак тим не се прави за един-два месеца, така че това е удобен момент да победим Ботев в Пловдив”, пожела си наставникът на столичните железничари.

От доста време насам Генов няма проблеми с контузени и наказани футболисти и ще може да заложи на най-доброто, с което разполага.