Преглед на водещите новини в спортните медии

3

Преглед на водещите новини в спортните медии:

Томов вдигна духа с бонуси по 1000 лв.

Главният акционер плати по една забавена премия, обеща на играчите урожай през април, пише та първа стпаница вестник “Меридиан мач”. Футболистите на ЦСКА получиха по 1000 лева в навечерието на дербито с Левски. Сумата е повече от скромна, но търсеният ефект е вдигане на духа точно преди сблъсъка със „сините”. Това са парите за една от многото забавени премии, обещани на отбора за успехи в първенството.

До този момент на играчите на ЦСКА се дължаха по 5000 лева за пет шампионатни победи, както и по 3000 лева на калпак за разгромната победа над Левски с 3:0 в есенното дерби. Задълженията намаляха с по 1000 лева след вчерашното отваряне на касата на клуба.

Александър Томов обаче е призовал футболистите да проявят търпение, като ще получат всичко, което имат да взимат, в момента, в който бъде осигурен лицензът. Сега всички парични потоци са насочени към покриване на безкрайните задължения на клуба, направени и оставени в ерата „Титан”. Силният човек на „Армията” е обещал на играчи, треньори и служители, че ще има богат урожай още през месец април, когато в ЦСКА получат гаранции, че ще вземат лиценз за участие в първенството и евротурнирите.

Сектор „Б” плаши със Саботаж на дербито!

Военната терминология, която треньорите на ЦСКА и Левски възприеха преди дербито, може да се окаже по-подходяща по повод опазването на реда около мача. Източници от полицията разкриха, че до тях е достигнала информация, че агитката на „сините” планира нахлуване на терена при негативен развои на мача. Охраната на сектор “Б” ще бъде подсилена заради огромното напрежение, което се генерира в Левски тази седмица. „Сините” ултраси планират и шествие, което ще тръгне от кафенето на Националния фенклуб на привържениците на бул. „Тодор Александров” в 13.45 часа и ще мине по централните улици на столицата. Част от хореографията на „червените” фенове пък ще бъде взривяването на димки по време на сблъсъка.

Побоищата стигнаха и до центъра на София

Сблъсъците между “крайни фенове на Левски и ЦСКА преди дербито не се изчерпаха само с инцидента в квартал „Света Троица”, където привърженици на “армейците” нахлуха с бухалки и тръби в заведение и пребиха запалянко от Со-фия-Запад. Вчера се разбра, че има пострадали и от „синята” фракция South Division. Това посегателство не е останало неотмъстено. Левскари са си го върнали на привърженици на ЦСКА в центъра на столицата до паметника на Патриарх Евтимий. Като цяло обаче от полицията, която следи контингентите с хулигани, не са допуснали сериозни инциденти и дори са провалили няколко сблъсъка, след като са били предварително информирани за покачващо се напрежение в определени райони.

 

Тодор Батков реши: Левски без премии за дербито

ЦСКА награждава крило с нов договор часове преди сблъсъка, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Собственикът на Левски Тодор Батков не възнамерява да дава бонуси на играчите си при победа над ЦСКА днес. Ръководството на отбора е обявило, че премии за бой над червените няма да има с оглед тежката ситуация на Герена. Не става въпрос за разразилите се скандали с изгонването на Христо Йовов и Ма-риян Христов, а за играта на сините в първите два пролетни мача. Шефовете са преценили, че не парите, а реваншът за провалите срещу Славия и Локо Сф трябва да бъде стимул за играчите за сблъсъка с ЦСКА. Наставникът на Левски Тони Здравков пък призна вчера, че трудно работи при такава тежка обстановка. Играчите били затормозени след слабите игри и раздялата с директора Христо Йовов.

В ЦСКА пък настроението е приповдигнато. Червените наградиха крилото си Тони Сипва с нов договор след добрите му изяви в отминалите два кръга.

Дербито на България е в Ловеч

Сайтът на европейската централа УЕФА определи дербито между Литекс и Лудогорец като едно от най-интересните през уикенда. На челния материал в портала беше поместена именно снимка на Лудогорец, в която се упоменава, че тимът има голямо препятствие през уикенда. Двубоят с Литекс беше сложен редом до такива като Ювентус – Фиорентина, Челси – Тотнъм, Сутиеска – Челик, ПАОК – Олимпиакос и Спарта Прага – Виктория Пилзен. Самият материал пък бе озаглавен по следния начин: “Битки на върха доминират през уикенда.”

“Сензацията на Лига Европа и лидер в България Лудогорец гостува на преследвача си Литекс, който е с точка назад. Литекс е изненадващият участник в челото, след като всички мислеха, че Левски и ЦСКА ще се борят за титлата. В същото време тези два отбора играят един срещу друг в събота. През сезона Литекс би Лудогорец с 4:2 и сега е в добра позиция преди мача”, пише uefa.com.

Според материала на УЕФА дербито на България вече по никакъв начин не е това между Левски и ЦСКА, а битката за върха, която на практика решава и титлата.

Имат положителен баланс в Европа

Литекс и Лудогорец са единствените два български клуба с положителен баланс в европейските турнири. Оранжевите могат да се похвалят с дългогодишно участие в турнирите на УЕфА, след като имат 4 опита за пробив в Шампионската лига. Въпреки че всеки един от тях е неуспешен, то Литекс има доста силно присъствие в Лига Европа, или както беше известен преди това турнирът – Купа на УЕфА. В него оранжевите играха през пролетта на сезон 2005/06.

Иначе Литекс има 68 мача в Европа с 29 победи, 12 равни и 27 загуби. Головете на тима по европейските терени пък са юбилеен брой -точно 100.

Като най-младия клуб в България е логично Лудогорец да няма кой знае какъв опит в европейските турнири. Шампионите обаче разбиха клишето, а и рекордите през този сезон. През миналия сезон зелените се провалиха в Шампионската лига, но през настоящата кампания влязоха в групите на Лига Европа. Там разградчани пишат история с постижение от 6 победи и 2 равни. Цялостната статистика на Лудогорец в евро-турнирите е 16 мача с 9 победи, 3 равни и 4 загуби.

 

Сухия: Спасих Левски от служебна загуба

Тодор Янчев и Мартин Петров остават резерви в дербито, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Треньорът на Левски Антони Здравков разкри защо не е последвал напусналите Христо Йовов u Макриан Христов. “Мисля, че топази въпрос е из-Щлишно да го ко-Нкментирам. Не мога да си представя, че Левски ще излезе без треньор и ще загуби служебно във вечното дерби”, каза Сухия на традиционния си брифинг. Той не бе особено словоохотлив: “Много ясно, че се работи по-трудно, след като спортният щаб бе намален. Ако отбележим гол повече от противника, ще победим. Предимството ни ще дойде от фактора “домакинство”, посочи той и отказа да коментира каквито да е думи, дошли от лагера на ЦСКА.

Колегата му Стойчо Младенов пък възнамерява във втори пореден мач да остави на резервната скамейка ветераните Тодор Янчев и Мартин Петров. На техните места той ще заложи съответно на Борис Галчев и Иван Стоянов или Тони Силва.

Петима армейци са вкарали 7 гола в сблъсъка

Петима от настоящите футболисти на ЦСКА са се разписвали във вечното дерби. Те са отбелязали общо 7 гола, тъй като Емил Гъргоров и Апостол Попов имат по 2 попадения. Двамата се разписаха през есента (3:0) заедно с Неманя Милисавлевич. Първият гол на Гъргоров срещу Левски пък датира от 31 октомври 2003 година при 1:1 на Терена”. Тогава Бадема открива резултата в 55-ата минута, но 60 секунди по-късно Тодор Колев възстановява равенството. Апостол Попов пък е един от най-резултатните бранители в дербито. Първия си гол срещу Левски той отбелязва при паметното 3:1 на Терена” на 26 февруари 2011 година. Другите настоящи играчи на ЦСКА, които са се разписвали във вечното дерби, са Марсиньо (1:2 миналата пролет) и Иван Стоянов (2:0 на 20 септември 2009 г.).

От футболистите на Левски само Рамос е вкарвал срещу армейците.

Черно море: Започваме преговори с Левски за Гонзо

Ръководството на Черно море най-после призна, че ще започне преговори с Левски за преминаването на треньора Георги Иванов при столичани. Досега шефовете на моряците не даваха и да се изговори, че Гонзо може да напусне “Тича” преди края на първенството. Но вчера в официалния сайт на Черно море се появи съобщение, в което се казва – “За бъдещето му ще се уточняват клубните ръководства на Черно море и Левски”.

До онзи ден варненци бяха непреклонни и казваха, че не знаят за оферта от“Герена”. Както е известно, собственикът на сините Тодор Батков заяви, че ще даде цялата спортно-техническа власт на Гонзо и го иска до себе си възможно най-скоро.

На “Георги Аспарухов” го обърнаха на фатализъм преди днешното вечно дерби. През този сезон те смениха хотела, в който отсядат на лагер преди мачовете. Но в три поредни двубоя сините не само че не успяха да бият ЦСКА, а не вкараха и гол. Затова отново се върнаха в Банкя, където отсядаха дълги години.

Играчите на сините няма да вземат премии, ако днес успеят да повалят вечния съперник. Тази практика, която е само за мача с ЦСКА, бе въведена от вече бившия спортен директор Христо Йовов.

Феновете на сините ще направят хореография за двубоя, който започва в 16:15 часа. Желаещите да помогнат за нея се събират в 10:45 часа пред сектор Б на националния стадион.

По време на мача феновете почти сигурно ще освиркват собственика на клуба Тодор Батков. На пресконференция през седмицата те категорично заявиха, че не му вярват и не го искат на “Герена”. А охранителната фирма на феновете получава по 20 хиляди лева на месец от Батков.