Преглед на водещите новини в спортните медии

1

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

„Стойчо Младенов приключи Левски“, съобщава вестник „7 дни спорт“.
Стойчо Младенов вече си намери абонат в лицето на Левски. ЦСКА за пореден път този сезон постави синята селекция на колене. „Армейците“ победиха с 1:0 с гол в последните секунди на дербито. В герой за ЦСКА се превърна Пламен Крачунов, който с глава разстреля Горан Блажевич. Двата тима показаха постна продукция, а положенията пред вратите се броят на пръстите на едната ръка. ЦСКА все пак имаше по-чистите положения, но ударите на Иван Стоянов и Ивайло Чочев не успяха да опънат мрежата зад Блажевич. Левски направи няколко опита да вкара, но неуспешно. Това е трета победа на ЦСКА над Левски този сезон, с което Стойчо Младенов тотално приключи мераците на сините за предно класиране.
След двубоя пък Младенов разкри, че 1:0 му е любимият резултат. На другия полюс бе наставникът на Левски Тони Здравков, който обвини играчите си в непрофесионализъм.
„Гаджев и Косоко се помириха преди мача“, съобщава още изданието.
Вечното дерби между ЦСКА и Левски премина под инициативата „Не на расизма”. Преди първия съдийски сигнал халфът на „сините“ Владимир Гаджев и крилото на „червените“ Омар Косоко излязоха на терена и си стиснаха ръцете пред близо 13-те хиляди зрители на Националния стадион „Васил Левски”. Както е известно, двамата се сбиха след края на дербито на 8 март, като освен удари те си размениха и по няколко обидни реплики. След мача от ЦСКА обвиниха Гаджев в расизъм, а Левски се закани да съди тима от „Българска армия“ заради клевета. Правата на двамата футболисти пък бяха спрени от БФС до изясняване на случая, като във вторник на заседанието на Дисциплинарната комисия трябва да станат известни и наказанията им.
„Нямам нищо против Косоко, надявам се и той към мен да няма нищо против. Историята беше раздухана от ръководните фактори на ЦСКА. Не съм получил извинение от тях. Не знам дали ще съумеят да ми се извинят. Забъркаха ме в голяма каша. Ако имат смелостта да ми се извинят, ще го приема. Не отговарят на истината нещата, които изговориха по мой адрес“, заяви Гаджев, след като си стисна ръката с Косоко.
„Награждават победителите с по 5 0000 лв“, съобщава още вестник „7 дни спорт“.
Футболистите на ЦСКА някой ден ще се облажат сериозно заради трите победи над Левски през този сезон. След успеха над сините вчера, идеологът на червените Александър Томов обяви, че всеки играч ще прибере по 5000 лева за успеха. Освен това футболистите още чакат двете си премии от по 3 000 лв за предишните две победи над Левски. Така някой ден в банковата сметка на играчите трябва да влязат 11 хиляди лева. Заради тежкото финансово състояние на клуба обаче не е ясно кога ще стане това.
„Премията е увеличена необичайно. Наградата за този мач ще бъде 5000 лева за всички участници. Все пак два пъти излизаме срещу Левски за толкова кратко време. Дай Боже, да има повече поводи за премии“, каза Томов след мача.

„Пламен Крачунов: Искам прошка от феновете“, пише вестник „Меридиан мач“.
Героят за ЦСКА Пламен Крачунов се разкая пред феновете на тима за решението си да напусне „Българска армия” през миналото лято. Защитникът направи повторния си дебют с червената фланелка и след приличен мач в крайна сметка хвърли в екстаз сектор „Г“ с победното си попадение секунди преди финалния, сигнал на Георги Йорданов.
„Невероятно се чувствам. Направих повторен дебют и се радвам много. Искам да се извиня на феновете за грешката, която направих преди шест месеца, когато си тръгнах от клуба”, каза развълнуваният футболист.
.Имахме тактически указания при статичните положения и имах късмет, че топката попадна при мен. Имах леки притеснения, защото не бях играл дълго време, но сега съм още по-щастлив. Ще давам всичко от себе си, за да помагам на ЦСКА”, каза още Крачунов. Той се завърна тази зима в тима на Стойчо Младенов като неофициалната причина е, че той имаше да получава пари. За да не се стигне до дело, треньорът реши да даден нов шанс на снажния играч.
Дебютът Маркович: Колективът е невероятен“, пише още изданието.
Дебютантът на ЦСКА във Вечното дерби Иван Маркович сравни сблъсъка с Левски с мачовете между Партизан и Цървена звезда в родната Сърбия.
„Това беше невероятно дерби, което също е на високо ниво. Много съм щастлив, че играх в този мач. Наистина съм много радостен , каза талантът на „армейците”.Маркович можеше да ознаменува участието в двубоя от 27-ия кръг на „А” група с попадение, ала през втората част удари греда с шут от границата на наказателното поле. „Не бях играл в такова дерби досега. ЦСКА в първите 20 минути имаше превес и след това се прибрахме, но това не се отрази. През второто започнахме много силно. Най-важното бе, че победихме. Дано ЦСКА спечели място в европейските турнири. За шампионска титла е рано да говорим, но ако ни се отдаде възможност, съм сигурен, че няма да я пропуснем. Колективът е невероятен”, заключи 19-годишният играч.
„Христо Йовов: Губи се духът, трябват и пари“, съобщава още вестник „Меридиан мач“.
Бившият спортен директор на Левски Христо Йовов проговори за пръв път след скандалната си пресконференция преди няколко седмици. Оттогава Йовов не е част от „сините”. Той даде интервю в предаването „ДикОф”.
„Дълъг път се извървя в грешната посока, и аз съм бил част от него. Няма съмнение за Батков, че той 10 години дава пари за Левски. Но нещата са малко размити, футболните хора трябва да си вършат работата и на шестмесечие примерно да им се търси сметка”, коментира Йовов. „Имахме проблеми с парите при селекцията, но аз го знаех и се опитах да се съобразя. Иначе със заплатите нямаше забавяния. Спортно-техническият щаб не са некадърници. За нещо голямо трябват и пари за трансфери. Трудно е днес да се привлече свободен играч, който да е страхотен. Нормално е да има такива трансфери ментета. Николай Митов почти изпълни това, за което беше дошъл. Не успя със Славия, паднахме с Иртиш. За събличането на Петев до ден днешен твърдя, че това беше абсолютно спонтанна постъпка на феновете. При нас се губи духът. Би трябвало и чужденците да усещат какво е дербито, но те не могат да го направят”, коментира още легендата на „сините”.

Червена доминация във вечното дерби“, пише във водещия си материал вестник „Тема спорт“.
ЦСКА не пропусна да бие Левски за трети път в това първенство. Този път го направи в самия край на двубоя. Може би за да си върне за пролетното дерби през миналия сезон, когато Жоао Силва донесе успеха на Левски също в сетния миг. „Армейците“  наказаха в добавеното време на двубоя беззъбия си съперник, който вече има “червен комплекс”. Победният изстрел бе дело на Крачунов с глава, който засече центриране от корнер на Иван Стоянов и донесе успеха на ЦСКА с 1:0. Така разликата в точките между двата съперника вече е 10 в полза на „армейците“.
Стойчо Младенов бе предприел изненадващ ход – като титуляр започна миналият през школите на Цървена звезда и Партизан Иван Маркович, който направи своя дебют и се представи на ниво. Така в състава си „армейците“ имаха двама под 21 години – другият бе Чочев. „Червените“ разчитаха на трима в центъра на терена – Янчев, Маркович и Чочев. Янчев бе с подчертано дефанзивни функции, докато последните двама имаха за задача да подкрепят атаката и особено Маркович го правеше добре.
При „сините“ Крумов бе оставен резерва за сметка на Рамос. Той действаше по десния фланг, a Type по левия. В стартовата единайсеторка имаше цели 8 чужденци, а в ЦСКА толкова бе бройката на българите!?
Двубоят започна спиращо дъха. След изпълнението на центъра Даниел Димов върна нескопосано към Блажевич. Той едва догони топката пред голлинията и я изби, но в Иван Стоянов. Крилото стреля от малък ъгъл, но стражът успя да отклони кълбото в ъглов удар. Така ЦСКА пропусна да поведе само след 15 секунди игра, а Иван Стоянов да вкара най-бързия гол в историята на дербито.
„Червените“ бяха по-увереният тим в първите 15 минути и стояха компактно и стабилно на терена. Въпреки това в 6-ата минута можеше да са изоставащи. Старокин напредна през центъра и стреля мощно с левия крак. Топката летеше към дясната сглобка на вратата, но 38-годишният Стоян Колев с феноменален плонж я отклони в гредата. А след това Божинов бе затворен добре от Менди и не успя да направи добавка.
В 12-ата минута червените направиха и най-футболното взаимодействие през първата част. След продължителна атака с къси подавания Чочев пусна тънък пас пред пеналта. Там Маркович остави за Гъргоров, чийто удар мина на сантиметри покрай лявата греда.
Малко след това Божинов бе заменен от Макриев заради контузия. Четвърт час след началото на двубоя сините изравниха играта и станаха по-активни. В 20-ата минута след двойна грешка на Менди Левски можеше да поведе. Бранителят на червените първо с неточен пас прати топката в тъч. След него Макриев пробва извеждащо подаване, Менди пак сбърка и Бастос остана сам срещу Колев. Вместо да напредне в пеналта, бразилецът стреля от границата неточно в аут. Именно на бразилеца левскарите разчитаха да измисли нещо по-нестандартно.
В заключителната третина на първото полувреме изобилстваха грешните подавания и нивото на игра стана изключително ниско и разочароващо.
ЦСКА започна по-силно и втората част и рано-рано можеше да поведе. В 48-ата минута Янчев намери Гъргоров, той влезе в пеналта, но Димов блокира изстрела му. Малко след това Мулдер получи контузия при самоотвержен шпагат срещу Мартин Петров и бе сменен от Крумов. В 55-ата минута Гъргоров с отличен пас изведе Маркович зад гърба на защитата, но шутът на сърбина мина много близо до дясната греда. Червените имаха инициативата, а Стойчо Младенов усили атакуващата мощ – пусна Ди Вани и Тони Силва на мястото на Петров и Маркович. Възможност се откри и пред Ди Вани, който засече с глава центриране на Венцислав Василев, но над гредата.
Левски продължаваше с безидейната си игра и през второто полувреме само се бранеше. Играчите на сините рядко успяваха да преминат центъра с топка в крака, а продукцията им бе отчайваща. В 70-ата минута след продължително меле пред наказателното поле на сините Чочев шутира силно, но Блажевич изби.
Левски така и не успяваше да отправи изстрел към вратата на ЦСКА. В 73-ата минута миналият на лявото крило Бастос центрира остро, а Менди в опита си да избие топката можеше да си вкара автогол, но Колев спаси. Секунди по-късно Крумов шутира добре от пряк свободен удар, но на педя до лявата греда. Малко по-късно Колев се намеси сигурно след далечен изстрел на Бру. 10 минути преди края страничният рефер Георги Славов вдигна много спорна засада на Гъргоров, който оставаше сам срещу Блажевич.
Така въпреки превъзходството на ЦСКА през втората част мачът вървеше към 0:0. В добавеното време обаче червените стигнаха до два поредни корнера. Иван Стоянов центрира от ъглов удар, Type и Белаид оставиха Крачунов сам на 5 метра от голлинията и той простреля Блажевич с удар с глава под напречната греда – 1:0.
Така ЦСКА наложи доминация във вечното дерби, печелейки трети пореден шампионатен сблъсък. Успехът укрепва червените на третата позиция и им създава предпоставки да атакуват и нещо повече.
Един от козовете на ЦСКА в дербито бе много по-добрата му физическа подготовка, която бе сред причините за превъзходството на отбора през второто полувреме
„Антони Здравков: Публиката е в правото си да вика “оставка”, пише още изданието.
„Загубихме поради наши груби грешки. Пропиляхме с лека ръка чистите си положения през първото полувреме и оттам пропуснахме да си решим мача. Двете принудителни смени объркаха плановете ни, защото знаехме, че Рамос няма да издържи до края. При персонално пазене е недопустимо да се остави човек съвсем сам фронтално на вратата и той да отбележи. Груба липса на професионализъм от страна на Type. Не казвам, че 0:0 е бил в наша полза.
Когато двама или трима души не тичат достатъчно и другите трябва да компенсират, така се получава. Губехме с лека ръка топката, отървахме се от нея с дълги пасове напред, което беше пагубно, защото Божинов и Макриев трудно се справяха с  бранителите  на  ЦСКА.
Трябваше да разиграват топката, да търсят пространства и коридори за удари. Публиката е в правото си да скандира “оставка”. Нормално е да не ме искат. Като падаш и няма резултати, такава реакция е в реда на нещата. Просто заради груби индивидуални грешки губим мачовете си. Може би опира и до липса на класа, затова не можем да вкараме на ЦСКА. Чисто футболно нищо не се е променило в отбора. Аз не съм човек, който пречи на Левски. Много добре осъзнавам ситуацията. Достойнството ми е много над нещата. Щом няма резултати, значи има грешки от моя страна. Никога няма да се връткам. С Топузаков разговаряхме с момчетата, че трябва да си вършат работата, но… Аз не съм диктатор“, каза треньорът на Левски Антони Здравков след загубата от ЦСКА.
Полицаи биха Мариан Христов“, пише още вестник „Тема спорт“
Доскорошният помощник-треньор на Левски Мариан Христов отнесе няколко полицейски палки на излизане от Сектор „В“. Фенове на „сините“ го спасиха от още бой. Те разпознаха бившия футболист и обясниха на униформените кой е.
Христов отнесе ударите в блъсканицата. А полицаите обясниха безумието и грозните сцени с факта, че феновете направили навалица на входовете, което пречело на нормалното им излизане от стадиона. И така просто се опитвали да въдворят ред, въпреки че не бяха предизвикани от нищо.