Преглед на водещите новини в спортните медии

1

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

„Лудогорец надхитри Литекс за купата“, съобщава във водещия си материал вестник „7 дни спорт“
Лудогорец взе гол аванс срещу Литекс след първия мач между двата отбора от четвъртфиналите в турнира за Купата на България. Тимът на Стойчо Стоев се наложи с 2:1 над „оранжевите“ в Ловеч.
Капитанът на Лудогорец Христо Златински направи много силен мач, като първо вкара за 1:0, а след негов удар Моци направи 2:0. Силите на Литекс стигнаха само до почетен гол, дело на резервата Миро Манолов.
„Феновете накараха Станимир Стоилов да се махне“, пише още изданието.
Станимир Стоилов подаде оставката си! Само няколко часа след победата на Ботев над Локомотив (Пд) с 2:1 треньорът е решил да хвърли кърпата. На пресконференцията след победата в дербито Стоилов обяви, че бъдещето му ще стане ясно след реванша с Левски в сряда.
„Не за първи път ми се случва да викат за оставката. Още след мача с Левски в сряда ще разберете моето бъдеще“, каза Стоилов.
Малко след това обаче Станимир Стоилов е обявил пред спортно-техническия щаб на Ботев, че ще напусне треньорския пост. Той е заявил, че няма да води повече „жълто-черните“ след мача с Левски независимо от крайния резултат в реванша. Причината, която е изтъкнал Стоилов, е големият негативизъм около отбора. С решението си специалистът се надява негативизмът да изчезне и Ботев да тръгне нагоре. Все още не е ясно кой ще замени Стоилов след двубоя в сряда.
„Здравко Лазаров влезе в историята“, съобщава още вестник „7 дни спорт“
Капитанът на Локомотив (Пд) Здравко Лазаров влезе в историята на българския футбол. Лазаров стана единственият играч, който е вкарвал гол на „Васил Левски” и в двете най-големи дербита у нас – Левски – ЦСКА и Ботев (Пд) – Локомотив (Пд). Освен това и в двата случая той се разписа на вратата откъм сектор „Б”на Националния стадион. За капак Лазаров стана и най-възрастният голмайстор в Битката за Пловдив. Треньорът на Ботев (Пд) Станимир Стоилов също може да се радва. Той стана вторият треньор, който е печелил двете най-големи дербита у нас. До този момент само Димитър Димитров можеше да се похвали с победи начело на Левски и Локомотив (Пд).

„Идва ред на Левски“, закани се бившият „син” Мариян Огнянов“, пише вестник „Меридиан мач“.
На бившия си тим Левски се закани плеймейкърът на Ботев (Пловдив) Мариян Огнянов. „Ще се метнем много яко за Купата”, обяви 25-годишният халф от Лом, в чиято визитка вечно ще стои първият български гол в групите на Шампионската лига – с екипа на „сините” при 1:3 от Челси в София през 2006 г. „Публиката изигра голяма роля за победата. При 0:1 просто не виждах как ще вкараме гол. Момчетата, които останаха на терена до края, се раздадоха -браво на тях. Сега се надявам, че ще отстраним Левски – на „Герена” да се готвят, защото идва техният ред”, заключи Мариян, който бе сменен в 65-ата минута от автора на асистенциите за головете на „жълто-черните” – румънеца Александру Куртян.
„Треньорът на Локомотив (София) след победата над Пирин: Приемам критиките“, съобщава още изданието.
Старши треньорът на Локомотив (София) Стефан Генов заяви след победата над Пирин с 1:0, че приема критиките. Той добави, че е имало подценяване от страна на неговите футболисти на съперника.
„Очаквах тежък мач, защото винаги играем трудно срещу този отбор. Имаше две дузпи за нас, които пропуснахме и това прекърши футболистите. След това поведението ни бе неоправдано”, коментира Генов.
„За първата дузпа наистина Маркиньос трябваше да я изпълни, а при втората явно Раул се е почувствал готов, но и той не успя. Аз не ги виня, защото и по-големи футболисти са пропускали дузпи. Недоволен съм от поведението на отбора след това. Когато подцениш един съперник и тръгнеш лежерно в мача, обикновено така се получава. Да добавя, че имаше и известна умора от мача в четвъртък срещу Черноморец”, добави треньорът на Локомотив.
„В ЦСКА вдигат Неманя Милисавлевич за за мача срещу Черно море“, пише вестник „Меридиан мач“.
Сръбското крило на ЦСКА Неманя Милисавлевич може да се върне в титулярния състав на „червените” за двубоя с Черно море на „Тича”. Както е известно, асът получи контузия в първото вечно дерби за 2014 г., заради която не игра във второто. Милисавлевич бе записан като резерва и щеше да се появи на терена само при положение че Левски поведе в резултата.
„По-добре да не играе в един мач, отколкото да го изгубим за месец”, казаха от „Българска армия”. Стойчо Младенов е спокоен, тъй като при крилата в ЦСКА има много сериозна конкуренция.
Там са още Иван Стоянов, Мартин Петров, Тони Силва и изваденият от първия тим Марсиньо, който бе реабилитиран за дербито с Левски заради многото наказани футболисти.

Петър Жеков: Резервите на ЦСКА са по-силни от титулярите“, пише вестник „Тема спорт“.
Ненадминатият голмайстор на ЦСКА и „А“ група Петър Жеков бе изключително щастлив от победата на „червените“ в съботното вечно дерби (1:0). Крачунов се разписа в последната минута, а „армейците“ не бяха печелили по този начин от 1973 г. Тогава именно Жеков носи успеха на тима с гол от центъра секунди преди края.
“Напълно надиграхме Левски. През второто полувреме направо ги смазахме, те не успяха да влязат в нашата половина. Минаха центъра не повече от 3-4 пъти. Най-забавното в случая е, че хвърлиха огромни средства за нови футболисти през зимата. Ние пък сме с една от най-слабите селекции, но не откъм качество, а защото, както каза Стойчо Младенов, не дадохме и една стотинка за нови. Какво се случва в крайна сметка? Пак бием Левски без проблеми. Всички футболисти се справиха на много високо ниво. Категоричен съм, че резервите ни са по-силни от титулярите и това се видя ясно в събота”, коментира Жеков.
“Много силно завръщане направиха Стоян Колев и Пламен Крачунов, но специални похвали заслужава Иван Маркович.Това момче изигра изключителен мач и бе един от най-добрите на терена. Показа класа, но и психическа устойчивост -той е само на 19 години, дебютира за ЦСКА, и то във вечното дерби, и на всичкото отгоре демонстрира чудесна игра. На малко хора им се удава това. Отборът ни има обещаваща вълна от млади чужденци, като в списъка слагам и Тони Силва”, допълни още членът на Надзорния съвет на клуба.
Той се върна и към паметния си гол през март 1973 година. Тогава „червените“ бият с 2:1. “В онзи мач ЦСКА също доминираше, напълно мачкахме Левски, обаче не можехме да ги победим. Така се случи, че вкарах страшен гол. Рядко се случва, но пък боли много, още повече че беше в последната минута”, с удоволствие се върна към миналото Петър Жеков.
Левски без Валери Божинов срещу Ботев в Пловдив“, пише още изданието.
Треньорският щаб на Левски ще трябва да се оправя без две основни фигури в реванша срещу Ботев (Пловдив) за Купата – нападателя Валери Божинов и защитника Дъстли Мулдер. Двубоят е в сряда, 19 март, от 14:00 часа в Коматево. „Сините“ имат аванс от 3:1 от мача на „Герена”. А Купата остана единственият им шанс да спечелят трофей навръх 100-годишнината си и да измият малко от позора, който берат в шампионата.
Валери Божинов се контузи още в шестата минута на съботното вечно дерби. Той получи травмата при опит за добавка на отбилата се от гредата топка след шут на Орлин Старокин. Тогава нападателя бе блокиран от Джаксън Менди. В 14-ата минута Божинов бе заменен принудително. Той има травма в областта на хълбока. Днес Божинов ще се подложи на по-сериозни изследвания, които ще покажат колко точно време ще бъде без игра.
Не е розово положението и на Дъстли Мулдер. Холандецът игра на инжекции в дербито заради възпаление на ахилесовите сухожилия. В началото на второто полувреме холандецът получи контузия при самоотвержен шпагат срещу Мартин Петров. Той има разтежение. И от лекарския щаб не дават гаранции, че ще бъде готов за сблъсъка в сряда.
Ако Божинов и Мулдер не бъдат възстановени за сряда, то техните места ще бъдат заети съответно от Димитър Макриев и Пламен Крумов. Последният влезе като резерва срещу ЦСКА. В предишните двубои той бе използван като дясно крило, но сега пак ще бъде върнат в защита. Крумов ще трябва да внимава с картоните, защото при следващ жълт ще почива в два двубоя. След сблъсъка с Ботев за купата на „сините“ им предстои нова среща с „жълто-черните“ – от плейофите на „А“ група. Мачът е в събота, 22 март, от 16:15 часа на „Герена”.
ЦСКА (Москва) събира Миланов и Славчев“, пише още вестник „Тема спорт“
Капитанът на Литекс Симоен Славчев почти сигурно ще бъде продаден през лятото, разбра „Тема Спорт“. Интересът към национала от различни европейски клубове става все по-сериозен. През зимата „оранжевите“ решиха да задържат 20-годишния халф, но тимовете от Запад напират и едва ли играчът ще остане край Покрития мост.
Последният отбор, влязъл в контакт с ловчанлии, е ЦСКА (Москва). Идеята на руския гранд е да събере Симеон Славчев и Георги Миланов. Последният бе продаден на ЦСКА (Москва) през лятото на 2013 година. Оттогава двата клуба поддържат добри отношения.
Интерес към Славчев има още от Рома, Тотнъм, Астън Вила, Галатасарай и др. тимове.
В същото време стана ясно, че Лудогорец вече е 27-и в света. Разградчани, които стигнаха до осминафинал в Лига Европа, заемат това място във февруарската класация на Световната федерация по футболна история и статистика. Спрямо януари изкачването е с 1 позиция, докато през декември зелените са били 40-и. Сега те изпреварват клубове като Лион, Милан, Лацио, Олимпиакос и Селтик и др.
Освен Лудогорец в „Топ 200“ няма друг български отбо