Преглед на водещите новини в спортните медии

1

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

„След мача за купата в Ловеч съдия подпали Изпълкома“, съобщава вестник „7 дни спорт“.
Реферът на дербито между Литекс и Лудогорец от изминалия уикенд Никола Попов подпали нова война в БФС. Синът на изпълнителния директор на централата Антон Попов тотално опорочи мача в Ловеч, с което наруши мира във футбола ни. Отборите на членовете на Изпълкома Кирил Домусчиев и Гриша Ганчев се хванаха за гушите след дербито и вчера размениха реплики и декларации.
“Литекс 20 години работят със съдиите, така че това не ме изненадва. Дойдох да гледам футбол, а футбол нямаше”, каза Кирил Домусчиев.
Отношение по скандала взе и председателят на Съдийската комисия Никола Джугански. “Грешки на Никола Попов имаше, но те не бяха тенденциозни. Дисциплинарният правилник не беше приложен, както трябва”, призна Джугански. Той изрази притеснение, че напрежението ще ескалира, а в неделя предстои нов мач пак между тези два отбора.
„Шампионите останаха без отбор за “Местая”, съобщава още изданието.
Тежки кадрови проблеми има да решава старши треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев преди реванша с Валенсия в четвъртък. Заради режисираната корида на стадиона в Ловеч в неделя, под въпрос за мача на „Местая” са Козмин Моци, Христо Златински и Даниел Абало. Към тях трябва да добавим контузения Александър Барт и наказаните Ешпиньо и Кишада.
Лудогорец има едва 21 картотекирани футболисти за турнира Лига Европа, което означава, че Стойчо Стоев може да не успее да попълни дори групата.
Лудогорец подготвя жалба срещу съдийството на мача от четвъртфиналите от турнира за Купата на България и тя ще бъде внесена днес  с подробно описание на фактите, подкрепени с видео материал. С най-сериозен акцент ще бъдат ситуациите, при които беше застрашено здравето на футболистите.
Лудогорец е потърпевш за втори път от подобен сценарий преди евросблъсъците.Така се случи и в мача срещу Любимец, когато от строя беше изкаран за дълго Мишел Платини, а няколко други футболисти на Орлите получиха по-леки травми, пише официалният сайт на шампионите.
„Понижиха нашите съдии в УЕФА“, пише още „7 дни спорт“.
Какво се случва с българските съдии в Европа? Всички в Съдийската комисия, в БФС и в УЕФА си задават този въпрос. Въпреки че постоянно се твърди, че реферите се развиват, това е съвършено грешно. Напротив. В последните месеци всички български международни съдии са понижени от УЕФА. Станислав Тодоров, Александър Костадинов, Никола Попов, Николай Йорданов, Георги Йорданов, Цветан Кръстев и Георги Кабаков са свалени с по една група по-надолу в сравнение с преди. И всичко е заради представянето им по европейските терени.

„Сини” спецчасти атакуват реванша“, пише вестник „Меридиан мач“
Феновете на Левски правят кастинг за 450-те места в Коматево. Фенклубът на Левски ще сформира своеобразна спецчаст за утрешното гостуване на Ботев (Пд) в Коматево за реванша от четвъртфиналите за Купата на България. Известно е, че според капацитета на комплекса „сините”, победили 3:1 в първия мач, имат право само на 450 билета за своите привърженици. От съображения за сигурност пропуските за местата са дадени на Националния фенклуб на Левски, откъдето те се разпределят само на проверени хора. Билети няма на нито една каса на „Герена”. Кастингът отхвърля всички рискови елементи с дълги досиета в „синята” фенска маса.
„Станимир Стоилов поиска 90-минутен ад за Левски“, съобщава още изданието.
Въпреки всички скандирания, призиви, декларации и разминавания във вижданията, треньорът на Ботев Станимир Стоилов поиска от феновете да организират 90-минутен ад за Левски в предстоящия реванш за Купата на България утре.
Представители на агитката се срещнаха със Стоилов и спортния директор Александър Александров вчера. Бултрасите присъстваха на тренировката, за да видят каква е ситуацията около евентуалните оставки на спортно-техническия щаб. Треньорът е настоял, че има нужда от подкрепа, за да може играчите да изпълнят общата цел и да елиминират „сините“. След дербито между Ботев и Локомотив в София от полицията в града под тепетата, както и колегите им в столицата, обявиха, че няма инциденти. Магистрала „Тракия” бе блокирана, като „черно-белите” фенове останаха повече от час в района около стадиона, за да може „жълто-черната” група да бъде ескортирана преди тях и да се избегнат свади по аутобана.
„Окончателно! Георги Иванов в Левски чак от лятото“, съобщава още вестник „Меридиан мач“.
ТИМ не пусна Георги Иванов и при поредния краен срок, който изтече вчера. Една от малкото останали надежди на феновете на Левски през този сезон угасна. Георги Иванов едва ли ще се завърне на „Герена” преди лятото, научи „Меридиан Мач”. Вчера бе поредният краен срок, в който се очакваше Тодор Батков да се споразумее с колегите си от Варна. Очакванията бяха Илиан Илиев най-после да склони да води Черно море, а Георги Иванов да се върне като спортен директор на „Георги Аспарухов” преди реванша с Ботев (Пд). Всички индикации обаче сочат, че Георги Иванов ще остане във Варна до края на сезона и най-рано лятото ще акостира в Левски. Манията по Иванов облада и феновете на Черно море, като стотици привърженици обсадиха вчера стадион „Тича” един час преди тренировката, за да видят дали Георги Иванов ще изведе отбора за тренировка. Любителите на Черно море въздъхнаха облекчено, след като видяха, че Иванов изведе отбора и дори се включи активно в тренировката. Тодор Батков вече даде картбланш на треньора Антони Здравков до май независимо от резултатите, така че и треньорска рокада не се очертава на хоризонта.

„Петър Пенчев ще води Ботев (Пловдив)“, съобщава вестник „Тема спорт“.
Петър Пенчев най-вероятно ще води Ботев (Пловдив) в оставащите шампионатни мачове до края на сезона. Очаква се бившият защитник на Ботев да поеме временно поста в четвъртък, ден след двубо- реванш с Левски за купата. Станимир Стоилов вече е взел решение да напусне Ботев и би трябвало да го обяви официално непосредствено след края на мача утре. Стоилов ще се опита да се раздели триумфално с „жълто-черните“. Той подготвя отбора за убедителна победа над „сините“, чрез която тимът да се класира за полуфиналите.
Пенчев е гласен за треньор до лятото, когато се очаква постът да бъде поверен на много популярно име. Сред вариантите е Христо Стоичков, но има и други опции. Петър Пенчев е изключително близък на Стоичков, като работеше при него в школата на Чавдар (Етрополе).
„Телевизионен анализатор тренира Левски“, пише още изданието.
Телевизионният футболен анализатор на БНТ1 Ангел Славков, който от няколко месеца е треньор в детско-юношеската школа на Левски, от вчера е в щаба на Антони Здравков в мъжкия тим и дори води първото занимание на „сините“ за седмицата. Славков заема мястото на уволнения наскоро Мариян Христов. Като треньор на Рилски спортист Славков има победа над Левски на Станимир Стоилов.
Тодор Батков явно скоро няма да се разбере с Черно море за връщането на спортния директор Георги Иванов, който продължава да тренира варненци.
„Стойчо Младенов пуска Маркович и Крачунов и на „Тича”, пише още вестник „Тема спорт“.
Стойчо Младенов вече е наясно със състава, с който ще преследва победата при гостуването на Черно море на “Тича” в неделя. Мачът поради наказания пропускат Валентин Илиев и Омар Косоко. Централният защитник ще е на линия за двубоя с Лудогорец, докато нападателят от Бенин ще разбере днес каква е санкцията му за червения картон от вечното дерби с Левски, когато бе изгонен с Гаджев след последния съдийски сигнал. Очакванията са на заседанието на Дисциплинарната комисия днес Косоко да бъде лишен от състезателни права за два мача и по този начин да е на разположение на Младенов за битката с Лудогорец на “Българска армия”. Не е изключено обаче той да получи и по-голяма санкция.
В стартовите 11 за визитата на „червените“ на “Тича” отново място ще намерят Пламен Крачунов и Иван Маркович. Двамата играха на ниво срещу Левски и Стойчо Младенов отново ще заложи на тях. Крачунов пак ще замени Валентин Илиев като партньор на Менди в ядрото на „армейския“ ариергард. В дясната зона на защитата обаче ще се завърне изтърпелият наказание от един мач Апостол Попов, който ще замени Венцислав Василев.
Стойчо Младенов ще запази схемата 4-1-4-1, с която започна и вечното дерби в неделя. Така Тодор Янчев пак ще действа непосредствено пред отбранителния вал, а Чочев и Марков ще са изтеглени по-напред и ще подкрепят атаката. На левия фланг на нападението се завръща възстановеният от контузия Неманя Милисавлевич. Сърбинът тренира вчера на пълни обороти и травмата му е напълно отшумяла. Иван Стоянов е сигурен за другия фланг на атаката. На върха на нападението се очаква отново да бъде Емил Гъргоров, който започна на тази позиция и срещу Левски, но след влизането на Ди Вани бе изтеглен назад.