. Преглед на водещите новини в спортните медии

3

Преглед на водещите новини в спортните медии:

Ботев бие, Левски се разпада

Мъри и Сухия хвърлиха оставки, няма кой да води „сините” в черния сезон, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Уволнения и оставки съпроводиха великия успех на Ботев срещу Левски в четвъртфинала за Купата на България. „Канарчетата” лишиха „сините” и от последен шанс за достойна 100-годишнина след 2:0. Срещата обаче бе белязана от лавина от уволнения и оставки. Още преди двубоя треньорът на Ботев Станимир Стоилов и директорът Александър Александров обявиха в писмен вид, че искат да напускат. От постовете си бяха отстранени шефът на Борда на директорите Юли Попов, членовете на управата Емил Тиберов и Марин Бакалов. Новият шеф на Борда се казва Иван Джиджев.

Ситуацията в Левски намирисва на тотален разпад. Оставка след двубоя хвърли треньорът Тони Здравков, а директор отдавна няма. Феновете се нахвърлиха на Тодор Батков и му обявиха тотална война до продажба на клуба.

Моци надъхва Лудогорец с обрат

Защитникът на Лудогорец Козмин Моци е надъхал съотборниците си за подвиг в реванша срещу Валенсия въпреки отчайващото 0:3 в София. Причината – румънецът вече го е правил. Всъщност това се случва само веднъж в историята на европейския футбол и Моци е участник в епоса. През сезон 2009/10 той и неговият Динамо (Б) губят служебно с 0:3 от чешкия Слован (Либерец) у дома. В реванша Моци и компания бият с 3:0 като гости, а при дузпите румънците са по-точни. От бялата точка бележи и самият Моци.

Ботев изхвърли Левски от Купата

Ботев стигна до мечтания резултат 2:0 в реванша с Левски за купата и изхвърли „сините” от турнира. Триумфът, с който стогодишния юбилей на столичния гранд бе окончателно почернен, обаче бе предшестван от сериозни размествания в управленската структура на „канарчетата”. Още в 8.30 часа сутринта треньорът Станимир Стоилов и спортният директор Александър Александров подадоха оставки. Вместо тяхното приемане обаче, чрез сайта на клуба бяха официализирани промени в Съвета на директорите (виж стр. 4-5).

Иначе в един от най-значимите двубои в настоящия футболен сезон и двата състава действаха изключително внимателно и Ботев така и не отправи точен удар до почивката. След 30-ата минута обаче „сините” имаха няколко възможности да стигнат до попадение. Първо Нунеш проби отляво и центрира, а Генков успя да изпревари Лукин и да играе с топката, но Стаховяк затвори близкия си ъгъл. Бру след това стреля извън наказателното поле, но полякът без проблеми улови. Малко по-късно французинът отново получи шанс да шутира, но топката мина на сантиметри по земя от дясната греда. Ботев създаде напрежение в наказателното поле на „сините” в 40-ата минута. Димов се размина с топката в опита си да изчисти центриране отдясно, тя попадна у Огнянов, който се забави, но все пак я продължи зад себе си. Димов обаче застана пред топката и изби преди Куртян да отправи удар. В края на първата част играта се премести в пеналта на Ботев, след като Левски стигна до няколко корнера и статични положения. След едно от тях и Type шутира силно от воле, но в аут. Иршак получи жълт картон в 45-ата минута за тактически фаул срещу Рамос, а в добавеното време тръгна бурно да иска сметка на Генков за фаул срещу вратаря в борба за висока топка, като в яда си удари нападателя с глава, но Станислав Тодоров не видя добре ситуацията и реши да не показва червен картон на чеха.

По-коренно различен начин започна втората част. Ботев вдигна чувствително темпото и постави своя съперник под сериозен натиск. Веднага след подновяването на играта Анисе отправи силен удар, с който можеше да открие, но топката мина встрани от вратата. Последва контраатака на Левски, при която след пробив на Рамос,португалецът бе далеч по-точен, но в шута му липсваше сила и Стаховяк улови. Джокерът на Станимир Стоилов Луис Педро свърши своята работа и хвърли бултрасите в екстаз в 50-ата минута. Грешка на Белаид позволи на Хамза да му отнеме топката, последва асистенция с шпагат на Данчо Христов и Педро от малък ъгъл опъна мрежата. Натискът на Ботев продължи и Педро можеше да покачи, но в 53-тата минута Блаже-вич спечели директния дуел с него.

Левски все пак стигна до попадение в 66-ата минута. Бастош центрира от фаул, Стаховяк изчисти, но Нунеш върна топката в пеналта. Белаид отклони с глава, а бразилецът вкара, но от положение на засада. Само шест минути по-късно обаче Доре уби интригата. След атака по левия фланг, минала отново през Педро, топката стигна до Хамза, който намери в отлична позиция своя партньор в атака. Димов покри засадата и кон-гоанецът подпечата класирането на Ботев за полуфиналите. Бастош отново вкара за Левски в 80-ата минута, но пак страничният рефер Мартин Димитров бе маркирал засада.

 

Отборите спряха да се заблуждават

Преди началото на сезона мнозина бяха скептични за новата формула на първенството, пише на първа странице вестник “7 дни спорт”. А тя се оказа прекрасна. Мачовете са по-интересни, в тях лъсват много неща. Защото проблемите в клубовете се виждат в двубоите с водещите отбори, а не с Любимец, Пирин ГД и Нефтохимик. В момента първенството е изключително интересно и оспорвано. В него обаче се забеляза едно нещо – пороят отнася дребните камъни. Затова в последно време има толкова много оставки от такива “дребни камъни”. Но от това печелят клубовете, защото не се заблуждават.

Лупи обеща 1 млн. за титла

Идеологът на ЦСКА Александър Томов сюрпризира приятно хората в клуба. „7 дни спорт” научи, че Лупи е обещал на треньора Стойчо Младенов той и футболистите да си разделят един милион лева при шампионска титла. Така дори за поддържащия персонал в Борисовата градина ще има по някой стотак, стига момчетата на Младенов да направят чудото. Борсовите анализатори на Лупи са му подсказали, че двете победи над Левски са вдигнали интереса на феновете към акциите на клуба. А Томов вече пресмята печалбите и щедро обещава парични бонуси.

Не искам да рухне пред очите ми втори проект

“Днес в 8.30 сутринта подадох оставка като треньор на Ботев, която започва да тече от утре. Създаде се напрежение в отбора, не желая да бъда причина и фактор този прекрасен отбор на Ботев да играе под напрежение. В Ботев се прави грандиозен проект, който не е само за Ботев и футбола, а и за цяла България. Вече веднъж в живота си видях как се разваля един отбор, не желая да го видя отново. Каквото имах да казвам, съм го казал пред ръководството. Негативизмът пречеше изключително много на футболистите. Никога не съм се съмнявал в качествата на отбора или в желанието на футболистите. Собственикът е осигурил всичко, което е необходимо. Не исках да участвам в разрушаването на един милионен проект. Негативизмът може да попречи на такъв проект да се случи. Този проект трябва да се запази и да продължи да се развива. Аз веднъж видях как се разваля един отбор и клуб. Нямам желание да участвам или да бъда причина за разрушаването на един такъв проект, който е граден с

много любов. Надявам се да приемат оставката ми. В крайна сметка отборът върви прекрасно в първенството. Този отбор трябва да бъде обгрижван с повече любов. Откакто сме започнали, мисля, че отборът върви в добра посока, но Ботев е нов отбор. Не преговарям с други клубове, нямам и намерение да го правя.

Отлична, добра и историческа победа за Ботев. Не всеки ден се елиминира Левски за купата. Доволен съм от старанието на футболистите. Времето беше тежко. Бяхме под голямо напрежение и искахме да спечелим мача. На почивката им казах да играят отпуснато. Радвам се, че успяхме да отбележим голове. Посвещавам победата на Юли Попов, който няма никаква вина за загубите”, сподели Стоилов.

Опит да го последва направи и директорът Александър Александров. “Аз съм си подал оставката. Не мога да ви кажи дали са приети. Единствено собственикът, ако прецени, че трябва да останем, ще останем, иначе си заминаваме, това мога да кажа. Трябва човек да има достойнство. Аз смятам, че имам, и затова съм я подал оставката и от тук нататък собственикът ще прецени моето бъдеще”, сподели Кривия, от което се разбра, че той все пак се надява да си запази службицата.

 

ЛЕВСКИ КАПО ЗА ЮБИЛЕЯ

Трима подадоха оставки след синята екзекуция в Коматево, пише на първа страница вестник “Тема спорт”.

Трагедията за Левски навръх вековния юбилей на клуба продължава с пълна сила. Ботев победи с 2:0 сините в Коматево и ги елиминира на четвъртфиналите за Купата на България. Победата на жълто-черни-те донесоха Педро и Доре. Така Левски остава без трофей за 100-годишнина-та си. И е много вероятно да пропусне евротурнирите за първи път от сезон 1990/91.

След поражението треньорът на сините Антони Здравков хвърли бялата кърпа. Това стори и наставникът на победителите Станимир Стоилов. “Още в 8:30 часа сутринта подадох оставка като треньор, считано от утре (б.а. – от днес). Мотивите ми са, че се създаде негативна обстановка около отбора. Дано собственикът Цветан Василев я приеме”, каза Мъри.

С него от Ботев обяви, че си тръгва и спортният директор Александър Александров.

Станислав Ангелов: Трагедията е пълна

100-годишнината се оказва че ние сме най-слабият отбор в историята на клуба. Случва се една трагедия. Тя е пълна. Не ми се коментира повече”, отрони единствено Ангелов.

Даниел Димов пък обвини за отпадането съдията Станислав Тодоров. Според него в края на първото полувреме той не е посмял да изгони Иршак, който вече имаше жълт картон и посегна да удари с глава Цветан Генков. “Станислав Тодоров развали мача. Спести им чист червен картон първото полувреме. Вижте както Старокин преди почивката. На Цецо Генков му спукаха главата. Реферът си мълчи, а после стои и казва, че ако бил дал червен картон, щял да развали мача. Не е само съдията виновен, търсим си грешките в нас. Опитваме се, борим се, но нещата не се получават. Какво да правим, животът продължава. Даваме всичко от себе си”, сподели Даниел Димов, който в края на срещата получи аркада и доигра мача с кръв по главата.

Не знам кой ще води тима в събота

Финансовият директор на Левски Константин Баждеков заяви, че не може да каже дали оставката на Антони Здравков ще бъде приета въпреки отпадането на тима от турнира за Купата на България. “Разбрах, че Тони Здравков е подал оставка и ще преценим. В момента не мога да коментирам, не е сериозно. Левски все още има треньор и не мога да коментирам. Не знам какво ще се случи оттук нататък и дали Тони Здравков ще остане. Не е толкова лесно да намерим нов треньор, защото той трябва да има нужните лицензи и документи. След два дни предстои мач с Ботев за първенство, не знам как толкова бързо ще се намери такъв човек”, каза Баждеков. “До момента имаме срок до края на месеца да представим нещата за лиценза за следващия сезон. Надявам се да няма проблеми с него. От страна на клуба всичко е осигурено, така че футболистите да не мислят за друго и да докажат, че обичат синята фланелка. За съжаление не се получава и ще трябва да се преосмислят някои неща”, завърши Баждеков. Почти сигурно до края на сезона Левски ще бъде воден от новия помощник-треньор Ангел Славков, който има лиценз Про.