Преглед на водещите новини в спортните медии

3

Преглед на водещите новини в спортните медии:

Батков след резила: Пари само за умрели в Левски

Клубът не се продава, отсече адвокатът, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Собственикът на Левски Тодор Батков изригна ден след поредния резил и отпадането от Ботев. Той обяви, че спира парите на първия отбор. „Спирам плащането за заплати в първия отбор! Има още 11 мача на истината и най-вече на честта. Те трябва да докажат, че са мъже. От тях ще се прецени кои ще останат след края на сезона. Който се раздава и умира на терена, след това ще получи заплата. Който не му изнася, да отива при Баждеков да си взима грошовете и да върви по дяволите”, изригна Батков пред „Дарик”. Той разкри също така, че клубът не се продава, въпреки желанието на феновете да го прогонят от „Герена”.

Мъри остава, но не води Ботев

Въпреки триумфа срещу Левски ситуацията в Ботев продължава да е заплетена. Още няма официална позиция на клуба по оставките на треньора Станимир Стоилов и шефа Сашо Александров. Индикациите са, че те няма да бъдат приети. Мъри вчера се появи в „Коматево”, но не води отбора.

Въпреки триумфа срещу Левски и класирането за полуфинал в турнира за Купата на България, ситуацията в Ботев продължава да е доста заплетена. Все още няма официална позиция от страна на клуба по повод оставките на спортния директор Александър Александров и треньора Станимир Стоилов, но индикациите от „Коматево” са, че в Борда на директорите са единодушни, че двамата трябва да продължат да работят за „жълто-черните”. Мъри дори е провел разговор с мажоритарния собственик Цветан Василев, като е бил помолен да продължи да изпълнява функциите си. Най-успешният български треньор през новия век обаче все още не е решил категорично дали да остане. Очаква се крайната му позиция да стане ясна днес.

Стоилов не води вчерашната сутрешна тренировка на „канарчетата”. Той влезе единствено в съблекалнята на тренировъчната база в „Коматево и проведе разговор с футболистите, които вечерта след победата над Левски събра на банкет.

След това Стоилов напусна тренировъчния център на пловдивчани, а помощниците му Цанко Цветанов и Михайло Шекеровски изведоха играчите на възстановяващото занимание. Може би днес ситуацията ще се повтори и Стоилов само ще се появи на базата, но няма да се съблича по екип, за да работи с отбора.

ЦСКА търгува акции с камбана назаем

Шефовете на ЦСКА ще открият днес продажбата на новата емисия от 3 000 000 акции със специална камбана, предоставена назаем от фондовата борса. Крайният срок на кампанията е 4 април.

„Много българи от САЩ, Канада и дори от Люксембург имат желание да купят акции”, заяви пред „Меридиан Мач” изпълнителният шеф на „армейците” Александър Тодоров.

Шефовете на ЦСКА днес в 10.00 часа ще дадат старт на продажбата на новата емисия от 3 000 000 акции на клуба. За целта от фондовата борса са предоставили на „армейците” специална камбана, която ще бъде ударена на специално организирана среща на стадион „Българска армия”. Истерията около ценните книжа на ЦСКА е огромна. Няколко големи фирми са показали интерес, но само когато има конкретен резултат ще бъдат обявени техните имена. Феновете на „червените” вече започнаха да разграбват акциите. Крайният срок на кампанията е 04.04.2014 година. Както „Меридиан Мач” първи съобщи, за да бъде успешна операцията, трябва да бъдат продадени почти половината акции. Всеки желаещ може да закупи най-малко 10 броя.

Изпълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров заяви пред „Меридиан Мач”: „Има огромен интерес към акциите от страна на нашите привърженици. Няколко големи фирми имат интерес, но само когато има нещо конкретно, ще бъдат съобщени техните имена. Много българи от САЩ, Канада и дори Люксембург са заявили желание да си купят акции. Организирали сме импровизирана церемония, на която ще дадем начало на кампанията. За целта от фондовата борса ни предоставиха камбана, която ще ударим точно в 10.00 часа.”

 

Лудогорец напусна достойно Европа

Лудогорец си взе достойно сбогом с Европа, след като остана на крачка от това, да вземе поне точка от Валенсия, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Българският шампион загуби с 0:1 на “Местая”, но пропиля половин дузина положения. Над 2000 българи на трибуните на легендарния стадион заедно с националния селекционер Любослав Пенев изпратиха на крака Лудогорец след последния съдийски сигнал.

“За съжаление бяхме до тук. Класата си каза думата. Не ни остава нищо друго, освен да продължим да се развиваме като клуб, като отбор, като манталитет, за да можем от лятото да атакуваме още по-сериозни постижения в Европа”, заяви след срещата собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев.

“Заслужаваше да приключим участието си поне с реми. Все пак поклон на момчетата за всичко, което направиха в Европа този сезон. Колко хора в България очакваха днес да сме тук”, сподели треньорът Стойчо Стоев.

Резервите на Локо Пд набиха Добруджа

Локомотив Пд победи втородивизионния Добруджа с 2:0 в среща реванш от 1/4-финалите в турнира за Купата на България. Пловдивчани се класираха за полуфиналите в надпреварата с общ резултат 5:0. В двубоя на Лаута треньорът на черно-бели-те Александър Станков заложи на голяма част от резервните си футболисти, като извън групата останаха контузените Мартин Камбуров и Александър Тунчев. Победата за Смърфовете донесоха Джоузеф Мендес и Крие Гади. Гостите от Добрич пък завършиха двубоя с намален състав, след като Йордан Христов получи директен червен картон в края на срещата. Двубоят можеше да се развие и по друг начин, но още в 5-ата минута Ивелин Василев от Добруджа не успя да открие резултата за гостите. След фрапантна грешка на Тихомир Трифонов той напредна сам, но останал сам срещу Кирил Акалски, би в аут. Възпитаниците на Светослав Тодоров се опитваха да бъдат равностойни на домакините, но в 26-ата минута пловдивчани излязоха напред в резултата. Спас Делев центрира от корнер, а Джоузеф Мендес с глава от 8 метра вкара за 1:0. След почивката домакините изпуснаха няколко отлични възможности за отбелязване на още попадения. Крие Гади увенча усилията на черно-белите, вкарвайки малко случаен, но уникален гол в 62-ата минута. Френското крило опита да центрира към далечната греда, топката направи странна траек-

тория, срещна стълба и влезе в мрежата за 2:0. В 89-ата минута влезлият като резерва 18-годишен дебютант за гостите Йордан Христов влезе изключително остро в краката на Диего Фераресо, а реферът Стефан Павлов му показа директен червен картон. Феновете на Локомотив Пд разпънаха транспарант, гласящ “Коко вън”, който стоеше на трибуна “Спорт клуб” до края на двубоя.

Оставката на Сухия изравнява антирекорд от 2002 г.

Ако Тони Здравков си тръгне от Левски, ще изравни антирекорд на отбора. Рокадата със Сухия на треньорското кормило ще е пета в рамките на един сезон. Преди него наставници на сините бяха Николай Митов, Викторио Павлов и Славиша Йоканович. Само в един случай досега Левски е бил воден от петима треньори.

Общо осем сезона досега включително и настоящия от всичките 66 първенства на „А” група Левски е бил ръководен минимум от 3-ма старши треньори. В 5 шампионата синият тим е ръководен от трима, в две първенства от четирима, а рекордът от петима е в сезон 2001 -2002, който си прилича със сегашния с това, че има плейофна фаза в него. Любопитното е че във всичките тези 8 сезона Левски никога не се е класирал извън силната призова тройка. Така както вървят нещата в този сезон, най-вероятно тази традиция ще бъде нарушена, тъй като Левски е на сериозна разлика от отбора, заемащ 3-о място.

 

Топузаков ще води и Левски

Тодор Батков назначи Елин Топузаков за треньор на Левски, пише на първа страница вестник “Тема спорт“. Той няма необходимия лицензи затова до него на пейката ще стои Викторио Павлов. Тандемът ще Води сините утре срещу Ботев.

“След фиаското в Пловдив единственият, който ми се обади по мъжки и каза: “Шефе, аз съм това, което съм, благодарение на ЛеВски”, е Елин Топузаков. При тази ситуация той е човекът, който ще води отбора”, каза пред Дарик БаткоВ. И разкри колко получават най-скъпопла-тените играчи. “Бастос взима 30 хиляди лева заплата, Генков почти Ч. толкова. Кевин Бру получава 14 000 евро, Ларсен Type 15 000 евро, Мулдер е с 12-13 хиляди евро Боби и Ради Цоневи взимат сигурно по около 1500-2000 лева”. Адвокатът обаче подчерта, че спира възнагражденията на първия тим и едва след края на сезона ще решава дали да ги изплати спрямо представянето на играчите.

Лафчис: Гонзо ще бъде похабен отново

Бившият президент на Левски Томас Лафчис се обяви против завръщането на Георги Иванов в клуба. Той прогнозира, че и Гонзо ще бъде използван като други легенди преди него. “Батков може да си сменя треньорите, може да си сменя техническите директори, но на хората, които обичат Левски наистина, им е толкова тъжно в момента, че не знам дали са изпитвали такова чувство в последните години. Имали сме тежки години и по мое време, и преди това, и след това, но това, което е в момента – една огромна радост, каквато е 100-годишнината на един клуб, да потъне в такава тъга, аз смятам, че е незаслужено”, коментира пред bTV Лафчис. “И да се върне Георги Иванов, какво ще направи? Да бъде похабен отново? Това е, което се случи с Илиан Илиев. Ако върнете лентата назад в последните няколко пъти, ще видите, че Батков обещава   на   всички   пълната власт. И на Илиан му бе обещано, че няма да бъде махнат,   ще   остане   до края… И на Георги Иванов преди това му беше обещано, на Наско Сираков му беше обещано. На всички се обещава, но до следващия път”, каза още Лафчис.

Съдийската комисия се огъна

Съдийската комисия към БфС се огъна под натиска на Лудогорец и Литекс и назначи жребий за рефер на двубоя за първенство в неделя. Двата клуба имаха сериозни претенции след първия мач за Купата на България в Ловеч, завършил 1:2 за шампионите. Според тях реферът Никола Попов не се е справил с мача. Собственикът на разградчани Кирил Домусчиев изрази недоволството си от грубата игра, докато оранжевите контрираха, че арбитърът не е свирил явна дузпа за нарушение на Чворович срещу Джордан. В крайна сметка Попов получи добра оценка за ръководенето на срещата.

Комисията все пак угоди на клубовете и назначи да бъде теглен жребий кой да ръководи сблъсъка в неделя. Вариантите са два – Станислав Тодоров или Николай Йорданов. Два часа преди мача ще се разбере кой от тях ще надува свирката. За техни асистенти ще се избира между Иво Колев, Иван Вълчев и Мартин Димитров, а Радан Мирянов ще е четвърти съдия.

Любопитно е, че в първия кръг от пролетния дял от Лудогорец скочиха на Николай Йорданов след дербито с Ботев в Коматево. Причината бе за непризнат гол на Върджил Мисиджан в края на първото полувреме.

Не за първи път съдийското ръководство прилага подобен метод за избор на рефер. Припомняме, че по такъв начин бе определено кой да свири и вечното дерби за купата в края на декември. За първи път пък жребий за арбитър на двубой от А група бе теглен през сезон 2011/12. Тогава комисията реши два часа преди директния сблъсък за титлата между ЦСКА и Лудогорец в Разград да бъде избран рефер.

Другите два двубоя от първата седмица между Черно море – ЦСКА и Левски – Ботев Пд бяха поверени съответно на Александър Костадинов и Ивайло Стоянов