Мъри надхитри Гонзо на калта във Варна

400Ботев” (Пловдив) постигна победа с 1:0 при гостуването на Черно море на негостоприемния стадион “Тича” в мач от 36-ия кръг на “А” група. В герой за “канарчетата” на Станимир Стоилов се превърна Алесандру Куртеан. Румънецът наказа Георги Китанов в 20-ата минута и това се оказа достатъчно на тима му да измъкне трите точки от калния терен. Освен това успехът на “Ботев” може да се счита за исторически, тъй като е първи над Черно море във Варна от 20 години насам.блиц

Така “жълто-черните” успяха да прекъснат черната си серия като гост в първенството. За последно “канарчетата” се поздравиха с победа извън Пловдив в шампионата срещу Славия (2:1) на 1 декември 2013 г.

След като днес Мъри надхитри Георги Иванов-Гонзо, “Ботев” съкрати разликата с Литекс и ЦСКА, съответно на 3 и 4 точки, преди мача на “червените” с Лудогорец.

Срещата на “Тича” протече спокойно и дори равностойно, но “моряците” така и не успяха да отбележат, въпреки че създадоха няколко положения пред Адам Стаховяк.

За гостуването във Варна Мъри не можеше да разчита на контузения Юнес Хамза, а и другият голмайстор Феребори Доре липсваше, тъй като е наказан. При това положение атаката на “Ботев” водеше опитният Иван Цветков.

0000000_4erno_more_botev.jpg

“Канарчетата” започнаха по-активно, обре в мача на “Тича” и още в 8-ата минута бяха много близо до откриването на резултата, когато Георги Сърмов отправи много хубав удар от дистанция, но Китанов с вещина спаси. Избраниците на Гонзо отговориха с опасен удар на Коконов от границата на наказателното поле, но покрай целта. В края на първата част “моряците” бяха много близо до възстановяването на резултата, но Бакари не успя да засече отблизо центриране на Михаил Венков.

След почивката Черно море се нанесе изцяло в половината на “жълто-черните” с опит да промени резултата. В 50-ата минута Венков за пореден път проби по лявото крило и центрира около точката на дузпата, където Георги Божилов засече с летящ плонж, но не намери целта. В последните минути натискът на домакините се усили, но възпитаниците на Станимир Стоилов бяха безгрешни в днешната среща и не се пропукаха.

След победата “Ботев” събра актив от 63 точки и заема 4-ото място, на 3 зад третия Литекс, който почива в този кръг. Черно море е шести с 51 точки.


ЧЕРНО МОРЕ – “БОТЕВ” (Пд) 0:1

0:1 Алесандру Куртеан (20)


ЧЕРНО МОРЕ: 33.Георги Китанов, 25.Сашо Александров, 5.Стефан Станчев, 6.Кирил Котев (к) (46 –smqna.jpg 24.Слави Сталев jalt.jpg ), 4.Михаил Венков, 10.Тодор Паланков, 8.Еденилсон Бергонси (59 –smqna.jpg 3.Даниел Георгиев), 14.Георги Божилов, 17.Иван Коконов (76 –smqna.jpg 30.Димо Атанасов), 9.Бакари, 11.Валери Домовчийски
Резерви: 1.Ник Дашев, 24.Слави Сталев, 7.Бекир Расим, 91.Живко Атанасов, 3.Даниел Георгиев, 99.Атанас Петров, 30.Димо Атанасов
Треньор: Георги Иванов

2_13.jpg
„БОТЕВ“ (Пд)
: 1.Адам Стаховяк, 11.Йордан Христов, 4.Сърджан Лукин, 6.Алесандру Бенга, 28.Филип Филипов, 88.Георги Сърмов, 7.Мариян Огнянов (64 –smqna.jpg 17.Абел Анисе), 8.Алесандру Куртеан, 22.Ромарио Кортзорг (73 –smqna.jpg 16.Томаш Иршак), 9.Луис Педро, 19.Иван Цветков (к) (90+1 –smqna.jpg 24.Димитър Везалов)
Резерви: 27.Илия Николов, 16.Томаш Иршак, 24.Димитър Везалов, 2.Владимир Айтов, 20.Серкан Юсеин, 17.Абел Анисе, 10.Вандер Виейра
Треньор: Станимир Стоилов

Варна, стадион “Тича”
Съдия: 
Никола Попов
Жълти картони: 
Слави Сталев (Черно море); Абел Анисе (“Ботев” Пд)

Двубоя по минути с БЛИЦ
1 – svirkata.jpg Начало на мача.
2 – Далечен удар на Бергонси бе блокиран от играч на “Ботев” (Пд).
8 – Силен изстрел на Георги Сърмов от около 30 метра, топката летеше към горния десен ъгъл, Георги Китанов успя със сетни усилия да избие в корнер.
9 – Михаил Венков центрира, след което “канарчетата” организираха контраатака, Иван Цветков пробяга 30-ина метра с топка в крака, преди да изведе Луис Педро отляво. Холандецът шутира по диагонала, но доста встрани от целта.
14 – След центриране от корнер, Михаил Венков бе оставен непокрит и засече с глава, но слабо и право в ръцете на Адам Стаховяк.
17 – Далечно подаване към Валери Домовчийски, който веднага намери Коконов. Полузащитникът на домакините обаче не намери топката по най-добрия начин и я изпрати високо над вратата на гостите.
20 – topka.jpg ГОООЛ! “Ботев” (Пловдив) повежда във Варна – 0:1! Алесандру Куртеан открива резултата. Мариян Огнянов пусна страхотен пас за Луис Педро отляво, той центрира към далечния край на наказателното поле за непокрития Куртеан, който засече от воле, топката премина под плонжа на Китанов и влетя в мрежата му.
29 – Опасно върната топка към Стаховяк, двама играчи на “моряците” атакуваха стража на гостите, но той спокойно успя да я изрита напред.
35 – Отменен гол за “Ботев”! Ромарио Кортзорг подаде на Луис Педро между няколко защитници на Черно море, а последният вкара с изстрел в близкия ъгъл на Китанов. Попадението обаче правилно не бе зачетено, тъй като Педро беше в засада.
39 – Бергонси попаде в коридор към пробиващия отляво Венков, защитникът центрира, но Иван Коконов се размина с топката и не успя да засече.
40 – Венков направи дълго извеждащо подаване към Бакари в наказателното поле на гостите, но тъмнокожият играч на Черно море не успя да стреля достатъчно силно и не затрудни Стаховяк.
44 – Венков претендира за дузпа за игра с ръка на Йордан Христов след негово центриране, но съдията Никола Попов не се подлъга, тъй като и от телевизионното повторение стана ясно, че капитанът на “Ботев” (Пд) не е нарушил правилата.
45 – Добавеното време е 1 минута.
45+1 – Възможност за Бакари да изравни! Георги Божилов отклони с глава центриране отдясно към съотборника си, който стреля мощно от 10-ина метра, Бенга се хвърли и с тяло успя да блокира топката.
45+2 – Край на първото полувреме.
——————-
46 – svirkata.jpg Начало на второто полувреме.
46 –  smqna.jpg Георги Иванов-Гонзо извършва първа смяна. Кирил Котев е заменен от Слави Сталев.
50 – Пореден пробив на Венков по лявото крило, опитният бранител центрира добре в наказателното поле на гостите, Божилов стреля с глава, но покрай вратата на Стаховяк.
55 – Съдийската бригада начело с Никола Попов допусна грешка, като спря обещаваща атака на гостите със засада. Кортзорг забеляза включването на Педро отляво и му подаде. Макар последният да бе на една линия с централните защитници на домакините, главният рефер спря играта, с което предизвика недоволството на “канарчетата”.
59 – smqna.jpg Втора смяна за домакините. Даниел Георгиев влиза в игра, Еденилсон Бергонси излиза.
64 – smqna.jpg Абел Анисе заменя Мариян Огнянов.
65 – Неточен удар на Кортзорг след центриране на Иван Цветков.
71 – Домовчийски се подхлъзна в наказателното поле на бившия си тим и не успя да отправи удар.
72 –  jalt.jpg Първи жълт картон в мача, получава го появилият се на почивката за Черно море Слави Сталев.
73 – smqna.jpg Втора смяна за “Ботев” – Томаш Иршак влиза в игра, Ромарио Кортзорг напуска терена.
76 – smqna.jpg Гонзо извършва последната си смяна. Иван Коконов отстъпва мястото си на Димо Атанасов.
79 – Иршак принуди Сашо Александров да чисти от голлинията със силен изстрел от дистанция.
83 –  jalt.jpg Жълт картон за Анисе, който повали Сашо Александров край тъчлинията.
90 – Добавеното време е 3 минути.
90+1 – smqna.jpg Мъри пуска Димитър Везалов, Иван Цветков напуска терена.
90+2 – Нов пропуск на домакините! Сашо Александров центрира в наказателното поле на противника, където бе и вратарят Георги Китанов. Венков бе на косъм да играе с топката, но се размина с нея и Стаховяк я улови.
90+3 – Край на мача. “Ботев” (Пловдив) победи Черно море с 1:0.