Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии: focus-sport.net

Левски се разигра, но изпусна Черноморец – 2:2, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Левски направи един от най-силните си мачове през пролетта, но не успя да победи пряк конкурент за евротурнирите – Черноморец.
Двата отбора врътнаха зрелищно 2:2 в София, като сините могат да съжаляват за пропуснатата победа.
Гостите от Бургас откриха с попадение на Боли. Малко по-късно Тони Калво изравни със страхотен шут от 30 метра. Сините показаха характер и обърнаха резултата 2:1, след като Йовов с глава засече центриране на Пинто.
Шаешу обаче изравни при чудесна атака на Черноморец и помогна на отбора си да задържи третото място в класирането.
Черно море смаза Калиакра със 7:1, продължава на първа страница вестникът. Черно море записа най-убедителната победа в историята си, като разби закъсалия Калиакра със 7:1. Хеттрик за варненци вкара капитанът Георги Илиев, по един гол добавиха Живко Атанасов, Александър Александров и Николов. Ковачев от Калиакра пък си вкара автогол. Почетното попадение за гостите бе дело на Цачев.
Лудогорец размаза децата на Перник – 7:0 Юношите на Миньор загубиха от Лудогорец с 0:7 и записаха най-голямата загуба на пернишкия клуб в „А” група. На тежкия и подгизнал терен по-бързо се приспособиха гостите, които в 10-ата минута откриха резултата чрез Мирослав Иванов след извеждащо подаване на Емил Гъргоров. След това се разигра нападателят Иван Стоянов, който в 33-ата, 37-ата и 38-ата минута вкара топката във вратата на Светльо Славчев и оформи първия си хеттрик през тази пролет. След почивката статуквото на терена се запази. Гостите от Разград бяха по-активни и вкараха нови 3 гола. В 59-ата минута Марселиньо с пета върна топката към черногореца Кашчелан, който технично вкара под плонжа на Славчев за 0:5. Шест минути по-късно резервата Димо Бакалов се възползва от грешка в защитата на жълто-черните и покачи на 0:6, а крайното 0:7 оформи младежкият национал Георги Костадинов 5 минути преди последния съдийски сигнал. След срещата основният акционер на Миньор Никифор Вангелов обяви пред медиите, че в канцеларията на пернишкия клуб е получено писмо от БФС, в което се съобщава, че Славия дължи компенсация на Миньор за бранителя Даниел Златков, който през есента напусна Перник и премина на Овча купел.

Херо стопира Левски за Европа, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Левски и Черноморец сътвориха спектакъл на „Герена” за 2:2. който обаче остави лош привкус у домакините и техните амбиции за участие в евротурнирите. Третото място, което осигурява участие в Лига Европа и на което в момента е Черноморец, е на 4 точки от „сините”. Левски е пети с 47 точки, а Черноморец е с 51. Яник Воли откри за гостите от Бургас в 21-вата минута, но Тони Калво изравни седем минути по-късно с удар от около 35 метра. През второто полувреме Христо Йовов даде аванс на Левски, но Шаешу изравни девет минути преди края.
Звездите на „акулите”: Искаме да останем в Бургас, продължава на втора страница футболният ежедневник. Две от големите звезди на Черноморец – Лоривал Асис и Аатиф Шаешу обявиха, че имат желание да останат в Бургас и след края на сезона. Интересът към чуждестранните играчи в последно време е повече от сериозен и предвид финансовата ситуация на „акулите” продажбата изглежда възможна. Двете звезди говориха при награждаването си за играч номер 1 съответно на 17-ия и 23-тия кръг в „А” група в анкетата на пресклуб „България”. „Този сезон е много хубав за Черноморец и за мен. Сега искаме да играем в Европа. Според мен това е възможно, защото всички се представяме силно и вярваме в способностите си. Иначе преди време бързо реших да дойда в Бургас. Когато мениджърът ми предложи да премина в Черноморец, влязох в интернет, след което се обадих на един приятел, който е играл тук. Той ми каза само хубави неща за България, Черноморец и Бургас и се радвам, че го послушах”, заяви Асис. Футболист номер на 23-тия кръг Аатиф Шаешу пък разкри, че „акулите” имат надежда да спечелят дори титлата. „Надявам се накрая да бъдем или първи, или минимум трети, за да играем
в Европа. Надявам се също така, че тази награда няма да е последна за мен. Аз реших да дойда в Черноморец, след като ми предложиха клубове от България. Не играех редовно в Нанси и затова реших да дойда в Бургас за няколко дена и да видя каква е ситуацията на място. След това разговарях с ръководството на клуба и треньора. Сега, като погледна назад, мога да заявя, че съм доволен от трансфера”, коментира Шаешу. Той разкри и мнението си за нивото на футбола у нас. „Изненадан съм приятно, тук има много добри футболисти и отбори. Дори и малките тимове разиграват добре топката, което ми харесва. За момента не мисля да ходя никъде”, завърши Шаешу.
Вземат вечното дерби от БНТ Вечното дерби между Левски и ЦСКА, което ще се играе на 29 април, няма да бъде излъчвано по БНТ 1. Причината – скандал за пари. От Националната телевизия дължат значителна сума на Валентин Михов, който чрез S.V. – RSA държи правата за излъчване на „А” група. Това призна самият Михов пред „Меридиан Мач”.
„Направих много компромиси, но сумата, която ми дължат, е повече от сериозна. Остават 6 кръга до края на сезона и мисля, че е редно да получа тази сума. БНТ не са виновни за този случай. Утре (бел. ред. -днес) ще се реши дали Националната телевизия ще излъчва мача. Аз мога да успокоя фоновете. Вечното дерби със сигурност ще се излъчва. Но това може да се осъществи в друга телевизия”, коментира бившият президент на ПфЛ. Не е изключено заради въпросните проблеми клубовете от „А” група да вземат доста по-малка сума. Почти сигурно някои от тях ще пожелаят БНТ да не излъчва повече мачове от елита.

Левски остана в дупката 2:2, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. Левски си остана 6 дупката на лошите резултати, като завърши 2:2 с Черноморец в много интересен и динамичен мач 6 София пред по-малко от хиляда зрители. Сините, изглежда, се бяха събудили след сътресенията в последния месец, но не случиха на отбор, който е готов с лека ръка да подари три точки. Напротив – бургазлии за кой ли път срещу Левски бяха по-подреденият отбор, с по-ясна концепция и визия, но при гостите липсват екстракласа изпълнителите, които могат да внесат самочувствие в целия отбор. Домакините пък имат скъпи играчи, но за кой ли път показаха липса на постоянни колективни действия.
Още с първия съдийски сигнал стана ясно, че никой няма да разузнава другия, двата тима се отвориха и започнаха да се атакуват, като очаквано по-грамотният тим на Черноморец постигаше по-дълго и смислено владеене на топката. Сините бяха с някои размествания и като изпълнители, и като постове, като Рамос този път бе изваден на фланга и оттам домакините опитваха да пробиват, а от другата страна Антонио Калво се надиграваше с поставения като десен бек биткаджия Радостин Кишишев, който на всичкото отгоре намираше време да използва пространствата в атакуващ план. Отборът с по-ясен стил на игра Черноморец поведе в резултата в 21-ата минута, когато Шаешу разхвърля всеки, който му се бе изпречил на десния фланг, центрира обратно над защитата към далечната греда, където Асис с глава върна успоредно на голлинията и Яник Боли от малък ъгъл промуши топката във вратата на Пламен Илиев.
Малко след това бургазлии явно получиха указания да пробват да довършат слисаните домакини, като отново се случи пробив по десния фланг, но черноморци нямаха късмет да нанесат добър завършващ удар. Събуждането на Левски дойде след земетръсен удар. В 28-ата минута Антонио Калво Арандес, или по-известен като Тони Калво, разцъка с Жуниор, пое топката и от над 30 метра отправи бомбен и съвършено точен удар, след който топката мина безпрепятствено през дясната сглобка на гредите на Стоян Колев. Вратарят на Черноморец имаше достатъчно бреме да реагира, но има и подобни бомби, които нямат хбащане. След десетина минути спорният и 6 този мач Ди-амутен в опит да изнесе топката я подаде на Цонков, който шутира мигновено, но неточно. В самия край на полувремето капитанът на Левски Пламен Илиев спаси удар с глава на Боли след центриране на фо Поре. През първото полувреме защитата на сините бе на обичайното си пародийно ниво, като този път на сцената бе позабравеният Иво Иванов, Нуно Пинто също бе в тон с колегите си в отбрана.
Същият Пинто обаче показа, че е португалска школа, и при атака на сините в 55-ата минута при негово центрирането отляво топката “кацна” на главата на Христо Георгиев, по-известен като Йовов, u той майсторски обърна към далечната греда и сините поведоха с 2:1. В средата на второто полувреме вече всички карти бяха свалени на земята и малцината зрители видяха много отворени действия, въпреки че на моменти сините привидно умишлено предоставяха инициативата на изоставащия в резултата съперник. Десетина минута преди края си личеше, че това не j е всичко и гол в една от двете врати виси на косъм – или Левски ще затвори мача с трети гол в своя полза, или Черноморец ще отмъкне точка. И гол падна в 81-ата минута Това се случи в полза на догонващия отбор. Шаешу и Боли направиха показно с двойно подаване през защитата на сините, а първият завърши с диагонален удар покрай Пламен Илиев за 2:2, В 83-ата минута Мулдер опита да повтори изпълнението на Тони Калво, но бомбеният му шут от далечна дистанция попадна в напречната греда.
Една дилема пред ЦСКА За първи път от доста дълго Време старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов ще може да разчита на всичките си налични състезатели.Със сигурност аут от състава за мача е Костадин Стоянов, който е контузен и няма да играе до края на сезона. Освен него двубоя ще пропусне Присо, който е наказан. Въпреки че ще има доста играчи на разположение, наставникът на армейците не смята* да прави много големи промени спрямо мача със Светкавица (3:0) в предишния кръг. Единствената сигурна разлика в стартовата единайсеторка ще бъде Жуниор Мораес, който пропусна последния двубой на армейците заради контузия. Срещу Славия бразилецът ще заеме мястото на Станислав Костов на върха на атаката, а младокът ще бъде изнесен на крилото заради липсата на Паун. Румънецът отпадна от групата, въпреки че е възстановен от травмата си’. През седмицата новоизлюпената звезда на армейците Антон Карачанаков страдаше от контузия, но се очаква той да стартира като титуляр. Единствената дилема пред Стойчо Младенов е дали като партньор на Янчев в средата на терена да започне Томас или Петър Стоянов. До вчера шансовете на двамата за титулярното място бяха равни. Старши треньорът на Славия Мартин Кушев пък ще върне в състава Филипов, който получи почивка в гостуването на Калиакра. Младият специалист все още се чуди дали да използва като титуляр Йор-дан Юруков, или да заложи на Янко Сандански в центъра на терена. Бившият футболист на Черно море и ЦСКА не е на сто процента готов за двубоя, тъй като все още изпитва болки в коляното. Кушев ще пусне Златинов в ролята на лек нападател зад гърба на шарана Божов. 28-годишният футболист оправдава доверието на своя треньор и играе на висота, въпреки че бе използван на няколко позиции, след като дойде от Берое през зимата.
“Титан” даде оферта на Вальо Илиев Ръководството на ЦСКА вече е отправило конкретното предложение към бившия си футболист Валентин Илиев. То включва изключително изгодна за играча заплата, както и капитанската лента на тима. Защитникът най-вероятно ще напусне Стяуа 8 края на сезона. Това разкри собственикът на румънския гранд Джиджи Бекали. „Илиев е искан от ЦСКА. Българите са му обещали по-добри пари, отколкото той взима тук, а и му дават капитанската лента. Пък него и публиката на ЦСКА много го обича и още го мисли за герой. Когато бяхме в София, видяхте, че цял стадион го аплодираше”, заяви Бекали пред румънските медии, цитиран от българския сайт Romanian-Football.com