Преглед на водещите новини в спортните медии

3

Преглед на водещите новини в спортните медии:

Ботев громи Либертас, румънци отказаха да играят

Ботев Пд разгроми Либертас с 4:0 в първа среща от първия предварителен кръг на Лига Европа, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Категоричният успех на жълто-черните със сигурност ще направи доста по-лек реванша след седмица в Сан Марино. С два гола за победата се отчете Мариян Огнянов, а по едно попадение добавиха Иван Цветков и Луис Педро.Напрежението в лагера на Ботев Пд обаче ескалира в часовете преди мача. Румънците Алесан-дру Бенга и Сърджан Лукин отказаха да играят в мача и в близките дни се очаква да прекратят договорите си с тима. Звездите на Ботев Пд феребори Доре и Юнес Хамза пък не бяха картотекирани за мачовете в Лига Европа, а мениджърите им вече им търсят отбори, в които да бъдат трансферирани.

Срам за Литекс на старта

Литекс стъпи накриво още на старта на предварителните кръгове на Лига Европа. Оранжевите направиха 0:0 срещу полуаматьорския тим на Верис.

Дебютантът на европейска сцена бе считан за аутсайдер срещу селекцията на Красимир Балъков, но стана друго. Отборът от молдовското маломерно градче Орхей се оказа непреодолима стена пред Омар Косоко и компания. Оранжевите създадоха една дузина положения пред вратата на Верис, но стражът Артиом Гайдучевич остави безпомощни нападателите на Литекс.Така тимът, който ще продължи в следващия кръг, ще се определи на реванша в Ловеч. В Литекс трябва да имат едно наум, тъй като преди 11 години друг отбор от тази страна – Зимбру, изхвърли оранжевите именно след 0:0 в първия мач.

Лудогорец реди спаринг с тим от Чемпиъншип

Лудогорец прави всичко възможно да уреди елитна контрола за лагера си в Англия. Шампионите, които са от близо седмица на Острова, вече изиграха две проверки със Стяуа и Хартс. Утре предстои третата контрола на тима на Стойчо Стоев, за която обаче все още няма съперник на 100%.

Още преди заминаването на тима за Англия се знаеше, че на 5 юли зелените ще се изправят срещу уелския Гап Конас Кий. Стойчо Стоев и неговият щаб обаче не искат тимът им да играе с толкова слаб противник. Гап не е в елита на Уелс, а пък в страната нивото на футбола е изключително ниско, като 95% от отборите са аматьорски.За целта Лудогорец вече преговаря с няколко отбора от второто ниво на английския футбол. Представители на Чемпиъншип вече провеждат подготовката си за сезона и могат да срещнат шампионите. По информация на “7 дни спорт“ един от вариантите е бившият отбор на Мартин Петров Болтън. Уондърърс са възможен съперник за утрешния спаринг. Друг представител на Чемпиъншип – Дарби Каунти, пък сам е поканил разградчани за контрола. Овните се намират близо до базата на шампионите и няма да пътуват много за евентуален мач. Трети възможен вариант е Уигън. Финалистът за ФА Къп също може да премери сили с разградчани, ако двата тима се договорят.

 

Епидемия коси Бундестима

Истински кошмар се стовари върху главата на немския селекционер Йоаким Льов, след като нови 7 футболисти се разболяха от грип преди четвъртфинала с франция на Мондиал 2014, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Новината разкри самият Льов, който обаче не пожела да обяви точно за кои футболисти става дума. „Седем състезатели показват симптоми на грип. Не искам да правя драма от това към момента. Надяваме се ситуацията да се успокои и да не се наложи да търся пожарни варианти”, обясни специалистът. Както е известно, проблемът с грипния вирус се появи още преди осминафинала с Алжир, като в резултат на това централният защитник Матс Хумелс пропусна мача. Междувременно в немските медии продължават острите критики срещу Бун-дестима. Този път на мушка бе взет Месут Йозил заради слабото му представяне до момента в Бразилия, но Льов се изправи в негова защита. „Месут е много важен за нас и не одобрявам да се говорят такива неща по негов адрес в публичното пространство. Същото важи и за Филип Лам. Мисля, че понякога нещата се преекспонират в медиите”, обяви селекционерът. Междувременно стана ясно, че Льов все пак е готов да преразгледа твърдото си намерение да продължи да пуска Лам в халфовата линия вместо на обичайната му позиция в отбрана, като е много възможно срещу франция да видим защитника на левия фланг. Голмайсторът на Бундестима на Мондиал 2014 Томас Мюлер също коментира непрестанните критики по адрес на отбора.„Ние сме много по-добри, отколкото бяхме преди четири години на турнира в ЮАР. Абсурдно е да се твърди друго. Тогава нямахме качеството, с което разполагаме сега. На предишното световно първенство не успяхме да развиваме играта. Трябваше да се браним дълбоко в половината си и да чакаме на контраатака. Срещу Аржентина пазехме Лео Меси с трима души. Сега сме много по-независими в изявите си”, уверен бе нападателят.

Максим Босис: Отмъстете заради Севиля

Сблъсък между Франция и Германия никога не е безобиден. Особено след полуфинала на световното първенство в Севиля на 8 юли 1982 г. Сценарият отдавна е станал легендарен.Той започва с ненаказаната агресия на вратаря Харолд Шумахер срещу Патрик Батистон, който напусна терена на носилка. Продължава с двата гола аванс на французите в продълженията. И завършва със сълзи за цяла франция с изравняването на Германия в края и жестоко отстраняване при дузпите, където решителни пропуски направиха Дидие Сикс и Максим Босис. Последният призна, че чака сегашния четвъртфинал с особени чувства. „Ще го изживея с желание за реванш. Имам желание да кажа на момчетата на Дидие Дешан: „Отмъстете за нас заради Севиля!” За мен разочарованието се засилва и от загубения полуфинал през 1986-а (0:2). Тези две загуби са спомени, които белязаха цялото ни поколение. Още ме връщат редовно към тях. Няма смисъл да сравняваме времената. Но ще изживея евентуално класиране на франция за полуфиналите, мислейки силно за моите загуби от Германия”, казва бившият защитник на „петлите” с 76 мача за националния отбор. Неговият съотборник от 1982-ра Мариус Трезор е по-малко афектиран. „Това е тяхната история, не нашата. Много от тях не са били още родени по време на мача. Реваншът бе през 1986-а и отново го загубихме. Младите французи няма нужда да носят отговорност за минало, което не им принадлежи”, казва той. Максим Босис все пак не е загубил чувство за реалност. ..Очевидно е, че отборът на Йоаким Льов е по-силен от французите, поне на хартия. Ние сме аутсайдери, но това е роля, която ни пасва идеално, франция вече изпълни целта си да стигне до четвъртфиналите. Няма какво да губим. И за разлика от нас, младите нямат никакъв комплекс от Германия. Всички играят в големи клубове и не изпитват страх. Цялото напрежение е върху Германия. За тях да отпаднат на четвъртфиналите ще бъде провал. Наистина, имаме големи шансове”, надъхва се легендата на Нант.

Франция е фабрика №1 на световното

Звучи шокиращо, но страната, която е произвела най-много футболисти за Мондиал 2014, е Франция. Става въпрос за 56 от общо 736 състезатели, които участват на турнира в Бразилия. Данните са предоставени от швейцарската футболна обсерватория в Нюшател. При изследването са използвани разпоредбите на ФИФА за обезщетение на клуба, създал даден играч и критериите на УЕФА в същата сфера, които предполагат, че за да бъде признато подобно право, съответният футболист трябва да е прекарал в клуба най-малко три години във възрастта между 15 и 21 години. Въпросните 56 футболисти, формирани във френски клубове, са изиграли 6255 мача за първия отбор до 23 години. Завишената бройка идва от факта, че повечето от тези състезатели са национали в африкански страни. На второ място в класацията е Германия с 44 играчи, а на трето Англия с 42. Състезателите на британските клубове обаче са играли много повече в сравнение с немските си връстници (6374 срещу 4836 мача). В класацията по клубове на първо място са Фейенорд, Барселона, Динамо Загреб и костариканският Депортиво Саприса с по 9 състезатели всеки. Юношите на холандския клуб обаче са изиграли най-много мачове за първия отбор – 882, тези на Барселона 783, а на Депортиво Саприса 445.

 

Литекс изпусна да бие в Молдова

19 удара и 9 корнера не стигнаха на ловчанлии за гол срещу Верис, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Литекс не успя да победи абсолютния дебютант В евротурнирите Верис Кишинев -0:0, В първи мач от първия квалификационен кръг за Лига Европа.

Оранжевите бяха по-добрият отбор през целия мач, но така и не намериха верния път към вратата. С куп пропуски се отчете Вилмар Джордан.

Старши треньорът на ловчанлии Красимир Балъков заложи на състав, който налагаше в контролите. Новите попълнения от ЦСКА Менди и Косоко очаквано започнаха като титуляри. Косоко действаше зад централния нападател Джордан, а Менди бе партньор на Бодуров в центъра на защитата. Средата на терена бе поверена на опитния Петър Зла-тинов и младия Никола Колев.

Още с първия съдийски сигнал оранжевите овладяха инициативата. През първата част те бяха отправили 4 точни удара, докато молдовците само 1. В 13-ата минута Литекс организира бърза контраатака, Ваюши шутира силно, но топката мина близо до гредата. Три минути по-късно оранжевите пропуснаха отлична възможност да поведат. Вратарят Гайдучевич не успя да избие добре топката, тя се озова у Джордан, който стреля, но точно пред голли-нията Кожокари предотврати гола.

Последваха опасни шутове на Златинов и Джордан, но и те не попаднаха в мрежата. В 27-ата минута домакините създадоха първото опасно положение пред Пиргов. Пишла центрира отдясно, фрундза бе оставен сам в наказателното поле, стреля с глава, но топката мина над напречната греда. Постепенно възпитаниците на Красимир Балъков увеличиха оборотите и това изнерви домакините, които набързо си изкараха два жълти картона.

В 42-ата минута обаче Верис бе много близо да поведе. Николае Йосан центрира от корнер към далечната греда, където Петру Раку би с глава, но Илко Пиргов отрази най-опасното положение пред вратата на Литекс.Така през първата част двата тима не успяха да си отбележат гол. И второто полувреме започна с превес на Литекс, който в рамките на три минути пропусна три отлични положения. В 52-ата след центриране от корнер Джордан стреля с глава от точката на дузпата и насочи топката в горния десен ъгъл на вратата на молдовците, но Гайдучевич с мъка изби в ъглов. След последвалото центриране и настъпилото разбъркване Косоко бе близо до гола, но шутът му отблизо бе слаб и Гайдучевич пак спаси.

В 55-ama минута Петър Златинов се пребори добре отдясно в половината на домакините, пусна към Страхил Попов, който центрира. Топката стигна до непокрития в наказателното поле Джордан, но той не отправи много силен удар и вратарят Гайдучевич пак спаси.

След час игра възпитаниците на Красимир Балъков бяха отправили цели 10 точни удара, но резултатът оставаше без промяна 0:0. Нетипично за отборите на Бала, оранжевите играеха доста офанзивно, но не бяха докрай концентрирани пред гола. В 61-ата минута фрапантните пропуски пред вратата на Верис продължиха. Джордан бе изведен сам срещу вратаря на молдовците от Косоко, шутира много хубаво, но Гайдучевич отново спаси.

Молдовците залагаха главно на контраатаки, но защитата на оранжевите бе на ниво. Джаксън Менди и Косоко, които направиха своя официален дебют за Литекс, се представиха на задоволително ниво.

В 84-ата минута дойде поредното положение за българите. Румен Руменов намери Косоко, който продължи към Джордан. Колумбиецът почти се виждаше като голмайстор, но Кучеренко в последния момент изби пред опразнената врата. Така след 19 удара и 9 корнера Литекс не успя да стигне до успеха в Молдова. Това бе първи мач за оранжевите след две години пауза.

Роко Перова: Казах край на компромисите и си тръгнах

Вече бившият кондиционен треньор на ЦСКА Роко Перота даде интервю за Sport1.bg, в което говори за раздялата си с червените.

„Беше ми много неприятно, че си тръгвам от клуба. ЦСКА стана неизменна част от моя живот и взех много трудно решението да си тръгна от България. Бъдете сигурни, че не съм напуснал със скандал или това е някаква спонтанна реакция. От доста време обмислях да си тръгна, обсъждах въпроса със семейството ми, приятели и в крайна сметка стигнах до избода, че няма друг начин. Аз съм професионален кондиционен треньор и искам да работя там, където има условия за това. В ЦСКА за съжаление такива липсваха в един момент. Аз съм в клуба от три години. За този период направих много компромиси. Ако тръгна да ги изброявам, няма да ми стигне времето. Но 8 един момент си казах „Край на компромисите”. Време е да поема по нов път и ново предизвикателство. Със Стойчо Младенов говорихме, аз му обясних причините си да напусна и той ме разбра. Да, той искаше да остана. Използвам случая да му благодаря за цялото бреме, което изкарахме заедно. Аз и всички в отбора непрекъснато чувахме как нещата ще се оправят, че ще има промени. За жалост обаче такива не видяхме. Раздялата с ЦСКА бе едно от най-трудните решения в живота ми поради много причини. Но просто нямаше начин.

Ивайло Петев ми се обади и ме покани да започна работа при него. Явно има наблюдения върху мен и работата ми от преди. Свърза се с мен и ме попита директно „Роко, искаш ли да работим заедно”, при което аз се съгласих”, каза италианският кондиционен специалист, който от десетина дни е част от щаба на Ивайло Петев в кипърския АЕЛ Лимасол.

Гъргоров още е без договор с ЦСКА

Офанзивният халф може да напусне лагера в Холандия през уикенда

Сагата около бъдещето на Емил Гъргоров продължава. Офанзивният полузащитник все още не е подписал нов договор с клуба, въпреки че индикациите бяха това да се случи вчера, факт е, че контракт между двете страни все още няма и шансовете Бадема да играе с червената фланелка и през новия сезон намаляват драстично. Футболистът се присъедини към лагера на армейците в Холандия, след като имаше дълъг разговор със Стойчо Младенов. Треньорът настояваше юношата на Локо София да размисли и отново да стане част от ЦСКА. Явно обаче неразбирателството между играча и ръководството на клуба все още не е преодоляно. Не е изключено Гъргоров да напусне лагера на червените в Холандия предсрочно и да се прибере в София още през уикенда. Дотам най-вероятно ще се стигне, ако днес двете страни не парафират новото споразумение.

В същото време медиите в Турция съобщават, че Трабзонспор е отправил оферта за Ивайло Чочев но предложението е било отхвърлено от ЦСКА. 21-годишният полузащитник е пред договор с Монако и е много вероятно още днес или утре да пътува за Княжеството за медицински прегледи.