Преглед на водещите новини в спортните медии

1

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

Стоев размаха пръст на новите в Разград, пише на стр. 1 „Меридиан мач“

Две от новите попълнения на Лудогорец – колумбиецът Браян Ангуло и бразилецът Вандерсон, бяха порицани от своя треньор Стойчо Стоев преди днешния първи мач от квалификациите за Шампионската лига с Дюделанж (Люксембург). „Вандерсон все още не може да се аклиматизира, а вече е няколко месеца в България”, каза наставникът. Дошлият от Гранада Ангуло пък не бил в оптимална форма.

Македонски национал ще пази за Левски

Левски подписа договор за 1+1 година с македонския национален вратар Кристиян Наумовски. 25-годишният играч идва като свободен агент, след като наскоро е прекратил договора си с румънския Динамо (Букурещ) заради тежките финансови проблеми в клуба.

Контузията на Пламен Илиев, както и предстоящата раздяла с Горан Блажевич принудиха „сините” да търсят нов страж. Първата опция бе Адам Стаховяк от Ботев, но той се уплаши от конкуренцията и предпочете да остане при „жълто-черните”, въпреки че ръководството на пловдивчани не го иска.

Наумовски е бил предимно резерва в Динамо през последните четири сезона, но приключи миналия като титуляр и пази във всички мачове през април и май. Това му осигури възможност да е първи избор и в националния отбор в контролите в началото на лятото. Последният му мач е бил на 18 юни в спаринг с Китай. Наумовски се появи в офисите на клуба вчера сутринта заедно със своя мениджър. Докато отборът тренираше, той финализира трансфера си със спортния директор Георги Иванов. Новият страж проведе първото си занимание с Левски снощи.

Пиронкова се дъни в Истанбул

Цветана Пиронкова започна със загуба втората част от сезона на твърди кортове. Най-добрата българска тенисистка отстъпи пред Стефани Фьогеле с 4:6, 5:7 и отпадна още в първия кръг на турнира в Истанбул.

Двубоят продължи 1.39 часа, а пловдивчанката допусна второ поражение във втория си мач срещу 24-годишната швейцарка, която заема 72-ото място в световната ранглиста.

26-годишната Пиронкова отпада в първи кръг за пети път в последните си шест турнира. Българката няма победа от май, когато се наложи над Аника Бек на старта на „Ролан Гарос”. Тя се намира в серия от четири поредни загуби.

Пиронкова, която е 55-а в ранглистата, пропусна много шансове срещу Фьогеле, тъй като водеше с пробиви и в двата сета.

Българката проби още в първия гейм. Фьогеле веднага изравни, но в петия гейм Пиронкова отново спечели подаването й, а след това затвърди аванса си, за да поведе с 4:2. Тя обаче не се възползва от аванса си и загуби четири поредни гейма, а с това и първия сет.

Във втората част ситуацията се повтори. Пиронкова проби в началото и поведе с 3:1. Фьогеле обаче успя да изравни при 4:4. Швейцарката спечели следващите си две подавания, а при 5:6 стигна до мачбол. Тя дори нямаше нужда да печели сама точката, след като съперничката й сложи край на двубоя с двойна грешка.

Германия празнува опиянена титлата с отбора, пише на стр. 1 „7 дни спорт

Германия спря работния си ритъм, за да се порадва на своите футболни шампиони и на световната титла в Берлин вчера. Точно в 10:08 ч. местно време Бундестимът се прибра триумфално на летище „Тегел” със специален полет на „Луфтханза”. Хиляди посрещачи с фланелки, флагове и гирлянди бяха заели от рано сутринта места край самолетната писта, за да зърнат първи играчите и купата. Героите преминаха по червения килим и се настаниха в шампионския автобус.След междинна спирка в кметството на Берлин, където шампионите се разписаха в Златната книга и дадоха автографи на кмета Воверайт, отборът се качи на открита платформа на влекач „Мерцедес”.И така обра овациите на 500 000 германци, наредени в шпалир по улиците на столицата. Накрая цялата група отиде на сцената във фен зоната пред Бранденбургската врата. Там още 500 000 опиянени от щастие немци пяха, скандираха, плакаха, скачаха и снимаха заедно със своите шампиони.

Скаут на Палермо идва за Маркович

Италианският Палермо набеляза още един играч от ЦСКА, съобщава “Тутомеркатоуеб”. Както е известно, новакът в Серия А вече привлече Ивайло Чочев, а според изданието следващата цел е Иван Маркович. Очаква се в четвъртък представители на Палермо да дойдат на Националния стадион “Васил Левски”, за да гледат на живо сръбския халф в мача срещу молдовския Зимбру от Лига Европа. След осъществената сделка за Чочев в Италия смятат, че двата клуба лесно ще се договорят и за Маркович. Развитие по трансфера се очаква в края на седмицата.

Константинов повика Казийски за световното

Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов прати повиквателна на бившия играч на тима Матей Казийски. Вчера той и мениджърът Владимир Николов определиха състава на националния тим за световното първенство в Полша. Освен Казийски повиквателни са получили още две бивши звезди на тима – Андрей Жеков и Боян Йорданов. Все още не е ясно дали тримата ще се отзоват на повиквателните, като Йорданов е под въпрос, тъй като се възстановява от контузия.

Пълен списък на играчите, които Константинов повика за световното: разпределители – Андрей Жеков, Георги Братоев, Добромир Димитров; диагонали – Цветан Соколов, Боян Йорданов, Данаил Милушев, Венелин Кадънков; посрещачи – Тодор Алексиев, Матей Казийски, Тодор Скримов, Валентин Братоев, Николай Пенчев, Мирослав Градинаров; централни блокировачи – Виктор Йосифов, Николай Николов, Теодор Тодоров, Светослав Гоцев; либеро – Теодор Салпаров, Мартин Божилов.

Абало и Ешпиньо излизат титуляри, пише на стр. 2 „Тема спорт“

Стойчо Стоев е решил кой да замести контузения Михаил Александров на десния фланг. Специалистът ще гласува доверие на Даниел Абало, който направи изключително силна подготовка. Испанецът даде заявка за титулярно място в последните две контроли срещу Динамо (Букурещ) и АЕЛ Лимасол, като вкара 3 попадения.

Другата позиция, за която треньорът имаше някакви дилеми, бе кой да е втори дефанзивен халф. Почти сигурно до капитана Светослав Дяков срещу Дюделанж ще излезе Фабио Ешпиньо. Португалецът ще бъде предпочетен пред Христо Златински и Абел Анисе. Последният ще се появи на терена в зависимост от хода на мача. Възможно е Стоев да го използва и като централен нападател вместо Безяк.Треньорът на гостите Себастиен Гронжан пък няма да може да разчита на петима от титулярите си – Яхие, Мота, Маседо и Соуса са с контузии, докато Мухтари ще остане на пейката, тъй като доскоро бе в лазарета.

Не пускат Лукин без пари в Стяуа

Защитникът на Ботев (Пловдив) Серджан Лукин се похвали пред медиите в родината си, че е разтрогнал договор си по взаимно съгласие, но от ръководството категорично опровергаха тази информация. 28-годишният футболист иска да премине в Стяуа, но „канарчетата“ засега не го пускат без пари.

“Българите ми платиха всичко, така че няма проблем в това отношение. Хората от ръководството на клуба признаха, че имат затруднения, бяха честни с мен, така че не мога да ги виня. Надявам се да си намеря нов отбор възможно най-скоро. Очаквам всичко да бъде ясно най-късно през следващата седмица”, коментира Лукин.

Той беше привлечен от „жълто-черните“ през зимата от Динамо (Букурещ) и записа 17 мача и 1 гол за отбора, с който достигна до финала на Купата на България. Заради финансовата криза Ботев се принуди да се раздели с най-скъпо платените си футболисти. Преди дни Анисе бе продаден на Лудогорец Хамза и Доре също напускат.

Петима германци в идеалния тим на ФИФА, Меси липсва

ФИФА не спира да твори гаф след гаф. След като Техническата комисия (от 13 души) връчи “Златната топка” на Лионел Меси, аржентинецът не попадна в идеалния тим на Мондиал 2014. Очаквано, сред 11-те има петима германци – Нойер, Хумелс, Кроос, Лам и Томас Мюлер, има още двама бразилци (Тиаго Силва и Оскар), двама холандци (Де Врай и Робен), един аржентинец – Рохо, и голмайсторът на турнира Хамес Родригес от Колумбия.

Според оценките, получени от играчите на сайта на ФИФА, №1 на турнира е Тони Кроос – 9,79, никой няма повече. Като изключим “извеждащия пас” към Игуаин на финала, халфът на Байерн (до дни в Реал Мадрид) направи силен турнир. Има и други недоразумения – единственият аржентинец е левият бек Рохо, а липсва истинският лидер на тима Хавиер Масчерано. Какво прави Оскар (вкарал два маловажни гола) сред халфовете на идеалния тим, също не е ясно. И Тиаго Силва не бе особено убедителен, но Гари Линекер дори

го определи, може би пресилено, като разочарованието на турнира. За щастие в 11-те са Робен и Хамес Родригес.

По клубни отбори се разпределят така: Байерн (5), Фейенорд (1), Борусия (Дортмунд) (1), Монако (1), Пари Сен Жермен (1), Спортинг (Лисабон) (1).