Преглед на водещите новини в спортните медии

1

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

„Тодор Батков: Дължа пари на Цветан Василев, а не на Пеевски“, съобщава вестник „7 дни спорт“.
Тодор Батков категорично отрече информациите, че Делян Пеевски има нещо общо с Левски. Адвокатът обаче обясни, че е получил заем от Цветан Василев на стойност 500 хиляди лева, който е бил в помощ на Левски.
„От акциите 90% са мои и на едно мое дружество – каза Батков пред „Гонг“. – Действително през миналата година говорих с Цветан Василев, като ние имаме договор за заем, аз не отричам, че му дължа пари. На база на този заем 500 хиляди бяха предоставени на мен, а аз ги предадох на Левски. Познавам Пеевски, но кипърското дружество е мое. Изненадващо за мен е, че една “светла личност”, получила много блага, се свързва с Левски. Личност, която не е направила една благородна кауза, човек опропастил много бизнеси“   , каза Батков.
Сезонът в „А” група започва днес с три мача“, пише още изданието.
Новият сезон в „А” група стартира днес. Още в първия ден на новата кампания ще се изиграят три мача. В „Овча купел“ Славия приема новака Марек. Другият нов член в елита Хасково пък приема трикратния шампион Лудогорец. Промененият Левски ще играе с Локомотив (Пловдив). Преди старта на сезона президентът на БФС Борислав Михайлов се обърна към клубовете и ги призова да играят феърплей и да уважават съперниците си.
Лудогорец пак с Партизан в Шампионска лига“, съобщава още вестник „7 дни спорт“
Лудогорец отново ще играе с Партизан в третия предварителен кръг на Шампионската лига. Разградчани, които на практика се класираха предсрочно след 4:0 с Дюделанж, срещат отново Партизан година след като ги отстраниха.
“Лудогорец е с 30-40% по-силен от преди, българите са фаворит”, написаха веднага в Сърбия. Българският национал Иван Иванов обаче предупреди: “На Лудогорец няма да му е леко“.

Партизан и ПСВ Айндховен пак срещу нас в Европа“, съобщава във водещия си материал вестник „Меридиан мач“.
За втора поредна година УЕФА предложи български авантюри на сръбския Партизан и холандския ПСВ Айндховен. По силата на жребия за третия квалификационен кръг в Шампионската лига Партизан отново се изправи срещу Лудогорец. и то на същата фаза. като пак ще гостува в първия мач. Класирането на „черно-белите” изглежда безпроблемно – 3:0 над ХБ Торшавн (Фарьорски острови) у дома в първия двубой, също като това на нашите шампиони след 4:0 над Дюделанж. Партизан бе вкаран в Шампионската лига. след като сръбският първенец Цървена звезда бе изхвърлен от УЕФА.
ПСВ Айндховен, който игра с Лудогорец в групите на Лига Европа, пък чака Ботев (Пд) при отстраняване на Санкт Пьолтен. Австрийският Грьодиг е евентуалният съперник на ЦСКА, ако „червените” прескочат Зимбру, а при чудо на Литекс евентуалният противник е руският ФК Краснодар.
„Хърватин подписа за 1 година с ЦСКА“, съобщава още изданието.
12-и нов футболист подписа с ЦСКА. Това е хърватският защитник Марин Оршулич. Юношата на Хайдук (Сплит) подписа договор с „армейците” за една година. Месечното му възнаграждение е в размер на 10 000 лева.
Роденият на 25 август 1987 година играч е висок 195 см и може да играе както като централен защитник, така и в центъра на хлафовата линия. Оршулич е играл в отборите на НК Загреб, Хазар Ланкаран и НК Радар.
На Марин Оршулич се разчита да запълни дупките в защитата, които се отвориха след напускането и контузиите на основни футболисти. Холандците Супусепа и Мисиджан на този етап не оправдават очакванията към тях. Въпреки че е записал едва няколко тренировки, Оршулич може да попадне в групата за мача с Литекс.
„Александър Томов: Няма да правим трагедия, ако отпаднем“, пише още изданието.
Главният акционер в ЦСКА Александър Томов заяви, че няма да се прави трагедия при отпадане от Зимбру. Томов похвали отбора за старанието и очаква във втория мач „армейците” да вземат своето.
„Противникът игра затворено, а ние изпуснахме много положения. Трябва да си направим изводите. Не можем да бъдем доволни. Всичко остава във втория мач. Ние сме очевидно по-добрият отбор, но при такава твърда и безцеемонна игра видяхте колко контузени имаше. Извадиха Тони Силва, Крачунов до последно игра с болки”, започна Томов.
„Винаги има такова обиграване в началото. По-голямата част от играчите са опитни и са такива, които са играли тук през миналата година. Нека не бързаме, има втори мач другата седмица. Видяхте, че отборът се бори за всичко и докрай за победа. Други цели пред нас не може да има. Ако отпаднем, няма да се прави трагедия, но не е приятно, че не тръгнахме с победа”, допълни Томов.
„Очевидно е, че трябва много да се работи. В отбора има много потенциал, който искаме да се реализира. Несериозно е да се говори за драми при отпадане, ние имаме по-големи и дългосрочни цели. Трябва да се преборим да спечелим срещу Зимбру, колкото и да е неприятен, твърд, груб”, завърши ръководителят на „армейците”.
Чужденците искат да останат в Ботев“, пише още вестник „Меридиан мач“
Чужденците в Ботев са сменили плочата и вече се молят да останат в клуба, научи „Меридиан Мач”. Един от хората, които най-много държат да продължат кариерата си при „жълто-черните”, е Вандер Виейра. 3000 лева е таванът на заплатите и бразилецът е склонен да приеме условията на ръководството. В групата на хората, които искат да изкарат сезона, са Адам Стаховяк, Томаш Иршак и Алесандру Куртян. Вече са 50 на 50 дали да останат или напуснат Сърджан Лукин и Алесандру Бенга. Въпросът е, че към двамата няма особен интерес нито от чужди, нито от български клубове и вероятно това е в основата на промяната на настроението.
Лично старши треньорът на пловдивчани Велислав Вуцов проведе разговори с чужденците и те приеха да останат засега. Вчера играчите на Ботев направиха възстановително занимание след победата над Санкт Пьолтен.

„Лудогорец решава за Христов в понеделник“, съобщава вестник „Тема спорт“
Лудогорец ще реши в понеделник дали да изпрати нова оферта до Берое за Венцислав Христов. Първото предложение на шампионите бе отхвърлено от старозагорци. Изпълнителният директор на Берое Илко Русев обяви, че не иска да се разделя с никого, тъй като отборът вече е комплектован. Все пак ръководителят остави вратичка за трансфер на юношата на Локомотив (София).
Такъв може да стане, ако от Лудогорец платят освобождаващата клауза в договора му, която е в размер на 200 000 евро. Спортният директор на Лудогорец Методи Томанов потвърди, че трансферът на нападателя не е окончателно пропаднал. “Както знаете, изпратихме оферта за Христов до Берое. Ще видим какво да правим. Най-вероятно в близките дни ще има развитие. Възможно е да има и други разговори. С останалата част от ръководството ще обсъдим какво да правим”, каза ръководителят  на Лудогорец пред “Тема Спорт”. В същото време от Берое съобщиха чрез официалния си сайт, че ще опитат да удължат договора на Христов, който изтича през лятото на 2015 година. Както е известно, нападателят е желан и от Ботев (Пд). Преди седмица пловдивчани са отправили оферта в размер на 50 хиляди евро, но старозагорци категорично са я отхвърлили. Треньорът Стойчо Стоев е решил да прекрои сериозно състава за гостуването на Хасково днес. Той ще даде шанс на голяма част от резервите. Очаква се атаката да бъде водена от Жуниор Кишада, а в средата на терена да действат Златински и Анисе. Възможно е капитанът Дяков все пак да се появи в състава. Извън сметките на специалиста със сигурност са контузените Михаил Александров и Георги Терзиев, както и наказаният Фабио Еспиньо. Най-вероятно сред титулярите ще попадне и новото попълнение Браян Ангуло.
„Шампионите освободиха словенеца  Елвис Джаифич“, пише още изданието.
Лудогорец отпрати словенския вратар Елвис Джафич. 23-годишният футболист се присъедини преди седмица към отбора и проведе няколко тренировки. Той трябваше да остане още около 7 дни, за да бъде тестван от треньора Стойчо Стоев. Специалистът обаче бързо е преценил, че бившият страж на Олимпия (Любляна) няма да му свърши работа. Така наставникът на Лудогорец ще продължи да разчита на Владислав Стоянов и Иван Чворович. Последният не бе особено стабилен в контролите, заради което от клуба решиха да потърсят още един човек на тази позиция. Стойчо Стоев разполага и с още един вратар – Георги Аргилашки. Бившият страж на Брестник обаче няма нужния опит, заради което през новия сезон ще бъде използван в дублиращата група.
Както е известно, зелените вече привлякоха един футболист след тестов период – иракчанина Салиф Салман.
Силва и Тунчев готови за реванша в Молдова“, пише още вестник „Тема спорт“.
Тони Силва и Александър Тунчев ще пропуснат гостуването на ЦСКА в Ловеч в първия кръг от „А „група утре. Силва падна лошо на рамото си в двубоя със Зимбру (1:1), но се е отървал с натъртване и почти сигурно ще вземе участие в реванша срещу молдовците на 24 юли. Тунчев пък остана извън групата, тъй като получи травма през седмицата и пропусна няколко тренировки. Той няма да играе и срещу Литекс, но има голям шанс да е на линия за втория двубой със Зимбру. И докато отсъствието на Силва и Тунчев за Ловеч е сигурно, то под въпрос за срещата е Крачунов. Той получи силни болки в коляното в мача с молдовците и днес ще има яснота, дали ще може да играе в Ловеч. Шансовете му са не повече от 50 %. Както е известно, и капитанът Валентин Илиев е аут, тъй като не е възстановен от контузия. Еденилсон Бергонси пък изтърпява наказание за един двубой още от миналия сезон и също пропуска визитата на „оранжевите“. Иван Маркович скъса кръстни връзки и ще е извън терена поне 3-4 месеца, а Жуан Фелипе има визови проблеми и не може да бъде използван в официални срещи. Двубоят с Литекс е утре от 19:30 часа и на практика Стойчо Младенов няма да може да разчита на 6 или 7 футболисти (Тунчев, Силва, Бергонси, В. Илиев, Маркович, Жуан Фелипе и евентуално Крачунов).
Ако Крачунов остане извън сметките за Ловеч, опциите за ариергарда остават едва 5 – Попов, Василев, Супусейпа, Мисиджан и Милисавлевич. Четирима от тях ще оформят защитната формация на ЦСКА срещу Литекс. Най-вероятно Милисавлевич ще започне като ляв бек, тъй като нивото на Мисиджан е изключително ниско и Стойчо Младенов ще рискува много, ако го пусне. Друг е въпросът, защо изобщо го е привлякъл. В центъра на отбраната ще действа Супусейпа, а Младенов трябва да прецени дали Попов да влезе до него и Василев да играе като десен бек или обратното. Наказаният Еденилсон ще бъде заместен от Галчев. Вместо контузения Тони Силва пък сред стартовите 11 ще попадне Карачанаков. Той ще е титуляр в официален мач за първи път от 14 декември, когато „армейците“ победиха Любимец със 7:0.