Преглед на водещите новини в спортните медии

1

Подъл номер на УЕфА прати Лудогорец срещу Стяуа в плейофа, пише на стр. 1 „7 дни спорт“

Тежко препятствие чака Лудогорец на плейофите за влизане в Шампионската лига. Вчера разградчани изтеглиха румънския първенец Стяуа, след като час преди жребия бяха прецакани от УЕФА. Футболната централа изхвърли Легия Варшава заради нередовен играч и вкара на тяхно място Селтик. Това пък прати Лудогорец при непоставените срещу далеч по-силни отбори. Разградчани гостуват на Стяуа на 19 август, а 8 дни по-късно е реваншът в София.

В Румъния пък се захласнаха по тима на Кирил Домусчиев. “Тежък жребий за Стяуа”, “Лудогорец е чудото на юг от река Дунав”, написаха в Букурещ.

Преди години Дебрецен се отърва само с парична глоба

УЕФА за пореден път се показа като независим орган и взе решение, което противоречи с водената политика до момента. Вчера решението на футболната централа разбуни духовете и накара всички да потърсят подобни случаи в миналото. Преди 4 г. с абсолютно същия сценарий се сблъскаха от УЕФА на мача между Дебрецен и Литекс. При успеха на собствения си стадион унгарците включиха в игра в края Петер Мате, който все още изтърпява наказание. Мате се появява на терена минути преди края на мача при общ резултат 4:1 в полза на Дебрецен. Унгарците претендират за това, че влизането в игра на Мате не е променило по никакъв начин крайния изход на двата мача и ако те са били наясно с това, че техният футболист все още има активно наказание, е нямало да го използват. УЕФА приема тяхната жалба и глобява Дебрецен с 15 000 евро, вместо да им присъди служебна загуба. Дори обжалването от Литекс не носи резултат. Българският тим иска служебна загуба, но това не променя нещата.

Мениджъри идват за Хамза и Вандер

Мениджъри от Румъния, Турция и Франция ще наблюдават на живо изявите на футболистите на Ботев (Пловдив) Юнес Хамза и Вандер Виейра в мача с Литекс в Коматево. Двамата чужденци си търсят други отбори, след като заплатите в „жълто-черния“ клуб бяха намалени сериозно около проблемите със спонсора КТБ. Както е известно, Юнес Хамза е пред трансфер в Стяуа Букурещ. Преминаването на нападателя в румънския клуб обаче все още е под въпрос, тъй като от Ботев (Пловдив) искат около 500 хиляди евро за правата на тунизиеца.

Лудогорец се натресе на Стяуа, пише на стр 1 „Меридиан мач“

Чудовищна несправедливост от страна на УЕФА прати Стяуа на Лудогорец в плейофния кръг на Шампионската лига. Час преди жребия в Нион разградчани бяха сложени в урната на непоставените, защото Селтик бе върнат по служебен начин в ШЛ. Шотландците бяха изхвърлени след две загуби от Легия, но заради факта, че наказаният Берешински е играл 4 минути в реванша, поляците загубиха служебно. Лудогорец ще гостува на Стяуа в първата среща на 19 август, а реваншът е осем дни по-късно в София. Други три далеч по-лесни варианта за разградчани бяха БАТЕ, Селтик и АПОЕЛ.

„Предпочитахме БАТЕ. Промяната в урните може да се окаже всяко зло за добро”, обясни босът на Лудогорец Кирил Домусчиев.

Хамза с оферта и от Динамо (Москва)

Румънският гранд Стяуа не е единственият кандидат за звездата на Ботев (Пловдив) Юнес Хамза. Към него има интерес от страна на руски клуб, най-вероятно Динамо (Москва). Мениджърът на тунизиеца Михай Жойца призна, че има оферта от Русия за клиента му, но не пожела да разкрие името на отбора.

„Имаме принципна договорка със Стяуа, но дори и да не се случат нещата, Юнес има къде да отиде. Имам при себе си конкретна оферта от Русия”, сподели Жойца. Според мениджъра на Хамза пловдивчани имат спешна нужда от парите за трансфера на звездата си, за да закрепят положението си. Ботев обаче отхвърли първата оферта на Стяуа, която беше от 300 000 евро.

„Въпреки всичко Стяуа продължава да преговаря с Ботев.

„Аз вярвам, че двата клуба ще се разберат и все пак Юнес ще дойде на „Генча”. Той имаше откровен разговор с наставника си и вярвам, че са се разбрали”, добави Жойца.

Удар – Левски прати суперталант в Ливърпул!

Левски е на път да направи изключително авторитетен трансфер. Роденият през 1999 година талант Станислав Иванов ще изкара проби в английския гранд Ливърпул. Той ще престои на „Анфийлд” в продължение на една седмица, след което ще стане ясно къде ще продължи кариерата си за в бъдеще. Новината за преминаването на пробен период в Ливърпул бе потвърдена от самия футболист, който благодари на всички на „Герена” за факта, че не са му правили абсолютно никакви спънки при осъществяването на контакта с английския клуб. Станислав Иванов е бил наблюдаван от доста време в мачовете за юношите на Левски до 17 години. Негов треньор в школата отскоро е Йордан Петков. Звездният миг на таланта дотук бе участието му в юбилейния мач на „сините” срещу Лацио през месец май. Тогава той вкара изключително красив гол, при това пред близо 40 000 зрители на стадион „Васил Левски”. Това е поредният талант на Левски в последните години, който минава тестове в западноевропейски тим. Именно в Ливърпул отиде преди години Николай Михайлов. Атанас Курдов пък бе продаден в Леверкузен. Антонио Вутов премина в Удинезе, а Христо Попадийн за кратко бе преотстъпен в Киево.

Разград пак срещу балкански гранд, пише на стр. 1 „Тема спорт“

Лудогорец ще трябва да елиминира още един балкански гранд, за да влезе в групите на Шампионската лига, след като жребият му прати за съперник в плейофите румънския Стяуа. Първият мач е на 19 август от 21:45 ч. на “Арена Национал” в Букурещ, реваншът е на “Васил Левски” в София на 27 август, също от 21:45. Разградчани получиха по-силен противник, от очакваните, след като в последния момент УЕфА върна Селтик в турнира заради гаф на полския Легия с нередовен играч. Така тимът, воден от Георги Дерменджиев, се оказа при непоставените при жребия. “Играхме контрола със Стяуа през лятото, но този мач няма да има нищо общо. Добре е, че сме домакини на реванша. Ако подходим умно както срещу Партизан, можем да ги отстраним”, каза Дерменджиев. Лудогорец би Стяуа с 4:2 преди месец в Англия.

Ботев пак обмисля връщане на Неделев

Идеята Тодор Неделев да се завърне в Ботев (Пловдив) отново е на дневен ред. Такъв вариант се завъртя и през пролетта, когато начело на канарчетата все още бе Станимир Стоилов.

По време на лятната подготовка на Майнц националът често попадаше в състава за контролите и дори на няколко пъти се разписа. В един момент обаче, когато започнаха важните мачове за немците, талантът не само че не попада в състава, но и е извън групата. Така бе и в двубоите с гръцкия Астерас Триполис за Лига Европа, от който Майнц 05 отпадна.

Евентуално негово връщане в Ботев би помогнало и на тима, а и на самия футболист, който би могъл да рестартира кариерата си.

Както е известно, Неделев подписа договор с Майнц за 4 години, от които са изминали едва 7 месеца. На този етап Ботев не може да си позволи да откупи правата на футболиста. За това шефовете на „канарчетата“ искат атакуващия халф под наем.

Очаква се през другата седмица двата клуба да влязат в контакт.

Пламен Илиев започна тренировки

Вратарят на Левски Пламен Илиев започна по-сериозни занимания. По време на лятната подготовка националът счупи крака си и претърпя операция. Илиев вече излиза на терена да тича, прави упражнения с топка, а освен това помпа мускули във фитнеса.

Заради травмата му и освобождаването на Горан Блажевич Левски привлече двама вратари – македонеца Кристиян На-умовски и Стефано Кунчев. Първият засега има един официален мач, а вторият – два.

Бегови тренировки започна и Мирослав Иванов. Той лекуваше контузия, която получи още в първия пролетен кръг на миналото първенство. Полузащитникът претърпя и две операции.