Трагичен вратар закопа “Левски” в Стара Загора (СНИМКИ)

712Берое спечели с 2:1 домакинството на “Левски” за радост на близо седемте хиляди свои привърженици на стадиона под Аязмото. Срещата ще се запомни с чутовните грешки на Стефано Кунчев, който беше с основна заслуга и за двата гола на старозагорци. Крайно неубедителният вратар на “сините” направи два подаръка на голмайстора Жуниор Мапуку, който го наказа в 5-ата и 22-ата минути, давайки солиден аванс на Берое.blic

По този начин завърналият се като старши треньор на “Левски” Георги Иванов беше закопан от Кунчев. Логично още на почивката Гонзо го смени с Кристиян Наумовски. До края на първата част гостите успяха да намалят чрез Валери Домовчийски, но през вторите 45 минути беройци съумяха да удържат аванса си и да се поздравят с първата победа в новото първенство. Освен това Петър Хубчев изнесе нова лекция на “Левски”, след като Берое срази “сините” с 3:0 и в контрола преди старта на сезона.

Мачът започна ужасно за “сините”. В 5-ата минута Самир Аясс центрира отдясно, Кунчев не бе убедителен при намесата си и поднесе топката на крака на Мапуку, който от няколко метра нямаше как да сбърка на празна врата – 1:0. В 9-ата минута Салим Керкар проби през отбраната в синьо и подаде на Аясс, чийто изстрел бе блокиран от Аймен Белаид. Гостите отговориха в 18-ата минута, когато испанецът Антонио Аниете изведе своя сънародник Мигел Бедоя в удобна позиция, но крилото би в Благой Макенджиев. Две минути след това Владимир Гаджев получи възможност да изпълни фаул от изгодна позиция, но стреля право в стената. Футболистите на “Левски” тъкмо се бяха окопитили след първоначалния домакински натиск и успяха да изравнят играта, когато бяха закопани за втори път от своя вратар. Кунчев напусна наказателното си поле, успявайки да изпревари Мапуку, но не можа да изчисти топката, а я поднесе на тепсия на своя съперник, който отново имаше лесната задача да вкара на празна врата – 2:0.

Beroe_lev.jpg

Три минути по-късно Мапуку можеше да оформи хеттрика си, но за късмет на Кунчев прати топката покрай вратата му, след като се озова очи в очи срещу него.

В 36-ата минута “сините” успяха да намалят. Валери Домовчийски се възползва от центриране от фаул на Гаджев, овладя топката в наказателното поле на Берое и с плътен удар вкара – 2:1.

До края на полувремето гостите опитаха с хаотичен натиск да стигнат до изравняването, но без успех, а старозагорци отговориха с опасен изстрел на Керкар от над 20 метра, който профуча над напречната греда.

На почивката Георги Иванов извади трагичния Кунчев и вкара на негово място Кристиян Наумовски. Веселин Минев пък напусна заради травма, отстъпвайки мястото си на Радослав Димитров. В 50-ата минута Аниете стреля от свободен удар, но над вратата. Мапуку в 56-ата пък направи нов опит да вкара третото си попадение в мача, но този път ударът му беше твърде неточен. Малко след това “сините” бяха близо до изравняване, но Луис Педро с глава не успя да намери очертанията на вратата. До края гостите направиха отчаяни опити да изравнят, докато отлично групираният състав на Хубчев съхрани аванса си и заслужено ликува с поредния си успех срещу “Левски”.

“Сините” не са побеждавали старозагорчани вече 5 поредни мача. Старозагорци надвиха “Левски” с дузпи на финала за Купата на България през 2013 година, а след това в първенството “зелените” удържаха нулево равенство в София и победиха с 1:0 на свой терен. Преди началото на сезона пък двата тима играха контрола и отново селекцията на Хубчев ликува, надделявайки с класическото 3:0, за да се стигне и до днешния успех с 2:1.

БЕРОЕ – “ЛЕВСКИ”2:1
1:0 Жуниор Мапуку (5)
2:0 Жуниор Мапуку (22)
2:1 Валери Домовчийски (36)

БЕРОЕ: 22.Благой Макенджиев, 21.Елиаш Да Силва, 6.Иво Иванов jalt.jpg, 28.Веселин Пенев, 70.Георги Костадинов, 8.Самир Аясс jalt.jpg (51 smqna.jpg 11.Крис Гади) 18.Атанас Зехиров, 27.Игор Джоман, 26.Салим Керкар, 30.Жуниор Мапуку topka.jpg topka.jpg (62 smqna.jpg 3.Владимир Зафиров), 10.Венцислав Христов jalt.jpg (89 smqna.jpg 4.Аласан Н`Диайе)
Резерви: 1.Михаил Михайлов, 3.Владимир Зафиров, 4.Аласан Н`Диайе, 24.Михаел Ковачевич, 25.Димо Бакалов, 11.Крис Гади, 9.Станислав Костов
Треньор: Петър Хубчев

“ЛЕВСКИ”: 32.Стефано Кунчев (46 smqna.jpg 1.Кристиян Наумовски), 71.Пламен Крумов, 5.Борислав Стойчев, 3.Аймен Белаид, 14.Веселин Минев (46 smqna.jpg 20.Радослав Димитров), 11.Луис Педро jalt.jpg, 45.Владимир Гаджев (к) jalt.jpg (66 smqna.jpg 86.Валери Божинов), 8.Георги Сърмов jalt.jpg, 10.Мигел Бедоя, 17.Валери Домовчийски topka.jpg, 20.Антонио Аниете jalt.jpg
Резерви: 1.Кристиян Наумовски, 15.Роман Прохазка, 21.Радослав Цонев, 28.Радослав Димитров, 35.Пламен Димов, 77.Стефан Велев, 86.Валери Божинов
Треньор: Георги Иванов

Стара Загора, стадион “Берое”
Съдия: Ивайло Стоянов
Жълти картони: Самир Аясс, Иво Иванов, Венцислав Христов (Берое); Антонио Аниете, Владимир Гаджев, Луис Педро, Георги Сърмов (“Левски”)

ЕТО КАК ЗАПОЧНАХА ДВАТА ОТБОРА:

beroe_levski.jpg

beroe_levski1.jpg

Двубоят по минути с БЛИЦ
1 – svirkata.jpg Начало на мача.
4 – Мачът временно е прекъснат заради зелената димна завеса, спуснала се над терена, след като феновете на Берое запалиха множество факли и димки.
5 – topka.jpg ГОООЛ! 1:0 за Берое! Жуниор Мапуку хвърля в екстаз феновете на домакините. Самир Аясс получи топката отдясно, центрира по земя в наказателното поле на “Левски”, където Стефано Кунчев не се намеси добре и изпусна топката, подарявайки я право на непокрития Мапуку, който отблизо реализира.
9 – Салим Керкар финтира няколко играчи на “Левски”, центрира към Самир Аясс, който стреля, но в тялото на Аймен Белаид.
19 – Аниете изведе Бедоя, който излезе сам срещу Благой Макенджиев, но вратарят на Берое успя да спаси.
22 – topka.jpg ГООООЛ! 2:0 за Берое! Отново Мапуку бележи след нов подарък на Кунчев! Вратарят на гостите излезе извън наказателното си поле с идеята да изчисти топката, но направи чутовна грешка, поднасяйки я на Мапуку, който го преодоля и след това на празна врата удвои преднината на селекцията на Петър Хубчев.
24 – ОПАСНО! Мапуку отново беше изведен сам срещу Кунчев, този път обаче стражът на “Левски” имаше късмет, тъй като голмайсторът на Берое изпрати топката покрай лявата греда в аут.
24 – jalt.jpg Първи жълт картон в мача, получава го Самир Аясс за грубо влизане в краката на Веселин Минев.
36 – topka.jpg ГОООЛ! “Левски” намалява резултата – 2:1 за Берое! Валери Домовчийски бележи. Гаджев центрира от фаул в наказателното поле на Берое, топката стигна до Домовчийски, който я пое и хладнокръвно реализира, изпращайки я в долния десен ъгъл на вратата на домакините.
41 – Кунчев не успява да изчисти центрирана топка, за негов късмет играч в синьо изчисти в предни позиции.
41 – jalt.jpg Жълт картон за Аниете.
43 – “Сините” претендират за дузпа за нарушение срещу Домовчийски, Ивайло Стоянов е безмълвен.
44 – Гонзо реагира остро на решение на Ивайло Стоянов да отсъди пресилен фаул за домакините. Реферът отива при Георги Иванов, за да го предупреди, че ще го изгони.
45 – Добавеното време е 2 минути.
45+2 – jalt.jpg Жълт картон за Иво Иванов.
45+2 – Край на първото полувреме.
—————-
46 – svirkata.jpg Начало на второто полувреме.
46 – smqna.jpg Георги Иванов-Гонзо извършва две смени. Виновникът и за двата гола на Берое Стефано Кунчев няма да играе след почивката, на вратата вече е Кристиян Наумовски.
46 – smqna.jpg Веселин Минев е заменен от Радослав Димитров.
49 – jalt.jpg Жълт картон за Гаджев.
50 – Техничен удар на Аниете от фаул, топката преминава над напречната греда на вратата на Берое.
51 – smqna.jpg Хубчев извършва първа смяна. Самир Аясс излиза, Крис Гади влиза в игра.
62 – smqna.jpg Голмайсторът Мапуку е заменен от защитника Владимир Зафиров.
64 – jalt.jpg Жълт картон за Венци Христов за нарушение срещу Луис Педро.
64 – jalt.jpg Жълт картон и за Луис Педро, който не остана длъжен на нападателя на Берое.
66 – smqna.jpg Гонзо пуска Валери Божинов, Гаджев излиза.
70 – jalt.jpg Жълт картон за Сърмов за нарушение срещу Венци Христов.
81 – Аниете пропусна от добра позиция да отправи удар, а след това и Мигел Бедоя се размина с топката при опита си да стреля към Макенджиев.
86 – ГРЕДА! Луис Педро отправи далечен удар, Макенджиев прецени, че топката ще излезе в аут, но можеше да остане неприятно изненадан, след като тя се отби в лявата му греда.
89 – smqna.jpg Венцислав Христов е заменен от Аласан Н`Диайе.
90 – Добавеното време е 4 минути.
90+4 – Край на мача. Берое победи “Левски” с 2:1.