Преглед на водещите новини в спортните медии

3

Преглед на водещите новини в спортните медии:

Лудогорец свали ЦСКА от върха

Мисиджан и Хамза вкараха за 2:0 срещу червените, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“. Лудогорец затвърди за пореден път доминацията си в България през последните години. Дори с половин отбор   шампионите свалиха ЦСКА от лидерската позиция, след като го победиха с 2:0. Головете вкараха Мисиджан и Хамза. Треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев бе оставил извън състава Владо Стоянов, Моци, Златински, Дяков, Марселиньо и Мишо Александров. Сред титулярите на ЦСКА пък започва най-новото попълнение Тончи Кукоч, който игра като ляв бек. Първата реална голова опасност бе създадена в 11 -ата минута, когато Александър Тунчев засече с глава центриране от корнер, но Чворович демонстрира отличен рефлекс. Лудогорец отговори с опасно центриране на Дани Абало в 16-ата минута, но сантиметри не достигнаха на Юнес Хамза да засече топката в празната врата. Само 120 секунди по-късно Ешпиньо центрира остро от фаул, последва сериозно разбъркване, но в крайна сметка Дивиш изчисти топката с крак. Постепенно натискът на домакините се усили и той даде резултат след половин час игра. Шоко разигра няколко двойни подавания с Абало и Хамза, след което центрира отлично по земя към Мисиджан, който успя да изпревари Апостол Попов и опъна мрежата зад Дивиш. „Червените” опитаха да реагират бързо и добър шут на Галчев по земя беше спасен от Чворович. Последва опасен удар на Абало, но Дивиш изби в корнер. След неговото изпълнение Буш за малко не си отбеляза автогол, като той бе предотвратен от намиращия се малко пред голлинията Маркиньос. Веднага след подновяването на втората част Лудогорец за малко не вкара втори гол. Ешпиньо центрира от фаул, Абало стреля с глава, но Дивиш спаси. Последва шут на Вандерсон, а в 51-вата минута защитата на ЦСКА капитулира за втори път. Ешпиньо подаде към Мисиджан, който центрира отлично и Хамза с глава покачи на 2:0. Минута по-късно Абало излезе очи в очи с Дивиш, но стреля над вратата. Последваха по няколко смени и в двата отбора. Така се стигна до 67-ата минута, когато „червените” можеха да се върнат в двубоя. Чворович подаде към Минев, Силва атакува бранителя на „зелените” в гръб и му отне топката, след което подаде към непокрития Буш, но вратарят на Лудогорец направи поредно невероятно спасяване. При добавката пък Жуан Фе-липе стреля над вратата. В 72-рата минута пред ЦСКА се откри нова добра възможност за гол. След центриране от корнер Тунчев стреля с глава в гредата, а добавката на Жоаким бе блокирана. След последвалата нова атака на „армейците” Тунчев пропусна да реализира, останал непокрит на 4-5 метра пред голли-нията на домакинската врата. В 80-ата минута резервата за Лудогорец Кишада шутира, но Дивиш със сетни усилия изби в корнер. До края на мача ЦСКА имаше още няколко възможности за гол, но пропуски направиха Буш и Кукоч. Вече седем поредни мача ЦСКА няма гол за първенство срещу Лудогорец и цели 8 срещи е без победа. Безспорно този път „армейците” имаха добри възможности за гол, но ги пропиляха с лекота.

Разграбиха 45 000 билета за „Национал арена”

Феновете на Стяуа изкупиха билетите за първата среща за влизане в групите на Шампионската лига срещу Лудогорец. На трибуните на стадион „Национал Арена“ със сигурност ще има 45 000 фенове на домакините. Няколко дни преди мача „стелистите” отчетоха сериозен интерес. Шефовете на Стяуа се чудят как да пуснат в продажба поне още 1000 от входните талони, тъй като търсенето е голямо. На Лудогорец са предоставени 2700 билета, които ако не бъдат продадени, ще бъдат върнати на организаторите. В случай че шампионите на България имат малка агитка, буферната зона ще бъде намалена. Това ще отвори допълнителни опции за румънските привърженици на футбола. Ултрасите на Стяуа се заканиха атмосферата на Национал Арена” да бъде като врящ котел. Агитката на „стелистите” отсега показват активност и за реванш в Разград. Над 1000 фенове са дали заявка за билети, въпреки че не е изигран дори първият мач.

Полиция сваля плакати срещу треньора на Черно Море

Полицаите на стадиона в Ловеч свалиха плакат на феновете на Черно море, насочен срещу треньора на варненци Сашо Станков. Посланието бе изключително цинично и написано на английски. Ултрасите на „моряците” вече няколко седмици водят война срещу бившия наставник на ЦСКА и искат той да напусне. Преди срещата феновете на Черно море, пътуващи за Ловеч, дори се заканили да направят кордон пред автобуса на отбора при загуба и да не допуснат Станков да се качи. До това обаче не се стигна заради засилените мерки за сигурност. След срещата треньорът отказа да говори на пресконференцията, но ден по-късно все пак коментира събитията при варненци. „Резултатът е абсолютно реален, тъй като през по-голямата част от срещата не играхме добре. Недоволен съм и съм разочарован, защото това не е Черно море, който искам и който си представях. Две точки след 5 кръга са крайно малко и лош актив”, заяви Станков. Той призна, че в момента анализира грешките и допуснатите слабости. „Имам някои мисли в главата си, но нека първо ги систематизирам и после ще говоря”, завърши Сашо Станков. Разбра се също, че наставникът е дал два почивни дни на футболистите и заниманията се подновяват в понеделник от 09,30 часа.

 

Лудогорец излъга ЦСКА

Шампионите биха с голове на Мисиджан и Хамза, изравниха се с армейците на върха в класирането, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“. Лудогорец записа нова победа над ЦСКА в „А” група. Шампионът на България се наложи с 2:0 над армейците и загря за предстоящите мачове с румънския Стяуа от плейофния кръг в Шампионската лига.

Тимът на Стойчо Младенов започна много добре мача и в първите 20-ина минути сътвори няколко опасни положения пред вратата на домакините. Постепенно обаче разградчани изравниха играта и започнаха по-сериозно да поглеждат към вратата на червените. В 30-ата минута Шоко проби отдясно и центрира в малкия пеналт, Апостол Попов закъсня с намесата си и Мисиджан простреля Дивиш. Само шест минути след подновяването на играта пък новото попълнение на Лудогорец Юнес Хамза вкара втори гол и на практика предреши крайния изход на мача. До края на мача тимът на Стойчо Младенов, който показа много атрактивен футбол, взе инициативата, но пропуски на Буш и Маркиньос лишиха армейците от поне почетно попадение. С победата Лудогорец се изравни на върха с червените с по 10 точки, но успех в директния мач и по-добра голова разлика.

Арсенал обърна за 2:1 Палас в 91-ата

Арсенал започна новия сезон във Висшата лига с измъчена победа с 2:1 в лондонското дерби срещу Кристьл Палас. Снощи на „Емирейтс” Топчиите видимо превъзхождаха съперника, но Бреде Хангеланд им вкара за 0:1 след корнер в 35-ата мин. В продължението на първото полувреме пак след корнер Лоран Косчелни изравни.

След почивката Арсенал продължи да натиска, но играта на отбора в атака видимо куцаше. Поне до 91 -ата мин, когато Арън Рамзи довкара за крайното 2:1 пак след корнер. И така Топчиите станаха първите домакини, които спечелиха мача си в първия кръг на Висшата лига. Иначе Палас завърши мача с 10 души след втори жълт и червен картон на Пънчън в 89-ата мин.

Литекс закотви Черно море на дъното

Литекс записа втора победа от началото на сезона в „А” група. Оранжевите се наложиха с класическото 3:0 при домакинството си на Черно море. За тима на Красимир Балъков на два пъти се разписа колумбиецът Джордан, а едно попадение добави и юношата Гълъбов. Моряците пък завършиха двубоя с човек по-малко, след като Сталев бе изгонен за втори жълт и респективно червен картон. В редиците на домакините направи впечатление завръщането на Джаксън Менди, който пропусна последните няколко срещи заради травма. Контузията му обаче се възобнови днес и той напусна принудително още в 29-ата минута.

Двубоят започна в доста спокойно темпо, като двата отбора залагаха предимно на пробиви по крилата и центрирания в противниковото наказателно поле. В 33-ата минута оранжевите се възползваха от първата грешка в защитата на варненци и поведоха в резултата. Сталев не успя да изчисти добре топката, тя попадна в Джордан, който елегантно преодоля Китанов за 1:0. До края на полувремето Джордан и Малинов пропуснаха да удвоят преднината на Литекс.

В началото на втората част домакините поискаха дузпа за нарушение срещу Джордан, но съдията подмина ситуацията. Постепенно оранжевите затегнаха обръча около вратата на Черно море и в 79-ата минута стигнаха до заветния гол. Джордан проби хубаво през центъра и с премерен удар не остави никакъв шанс на Китанов. Само две минути след това пък Сталев получи втори жълт картон, а съпротивителните сили на Моряците съвсем рухнаха. В 83-ата минута 18-годишният Гълъбов се извиси след центриране от ъглов удар и с глава оформи класическото измерение на резултата. Агитката от Варна пък отново не пропусна да демонстрира негативното си отношение към треньора Александър Станков. Този път това стана с плакат с нецензурен надпис на английски език по адрес на специалиста.

 

Менди пусна жалба срещу клуба в УЕФА

Централният защитник на Литекс Джаксън Менди е подал жалба до УЕФА срещу ЦСКА, разбра “Тема Спорт“. Причината за това е, че на французина му се дължи заплатата за месец май, както и половината възнаграждение за юни. Първоначално месечното му възнаграждение бе 11 735 лв., но в началото на годината бранителят преподписа и взимаше по 15 бона.

Менди е решил да предприеме стъпки и на практика прави контраудар заради делото, което бе заведено от армейците срещу него във ФИФА. Не е изключено ЦСКА да понесе и санкции, тъй като е трябвало да покрие дълговете си към Джаксън до 30 юни.

Изпълнителният директор на армейците Александър Тодоров намекна преди дни, че Менди е искал да се върне в ЦСКА от Литекс.

Само ден по-късно обаче 27-годишният французин излезе с официално обръщение на сайта на ловчанлии, в което опроверга твърденията на Тодоров. Менди не се е спрял дотам, а е подал жалбата си и в УЕФА.

Стяуа загря за Лудогорец с мач за историята

Съперникът на Лудогорец в плейофите на Шампионска лига Стяуа продължава уверено да крачи към трета поредна титла на Румъния. Стелистите постигнаха четвърти пореден успех в първенството и излязоха еднолично начело с 12 точки преди мача на Петролул с Рапид, игран късно снощи. В петък червено-сините се наложиха със стряскащото 6:0 над Пандури пред празни трибуни на “Генча” (заради наказание). Двубоят бе наблюдаван на живо и от спортно-техническия директор на Лудогорец Методи Томанов.

В главен герой в петъчната вечер се превърна централният нападател Клаудиу Кешерю. 27-годишният футболист вкара рекордните 6 попадения в един мач, едно от които от дузпа, точно четири дни преди сблъсъците с Лудогорец За последния гол му асистира Сърджан Лукин, взет от Ботев Пд.

С постижението си той задмина своя треньор Константин Гълка, който през 1994 година отбеляза и петте гола за Стяуа във вратата на Брашов, а се изравни с Хаджи (Спортул) Мариан Попа (Фарул) и Baискович (Динамо), които също са вкарвали по 6 попадения в румънския елит.

“За какво ни е Хамза, когато имаме Кешерю”, написа “Проспорт”. Голмайсторът Кешерю пък бе загубил ума и дума. “Все още не осъзнавам това, което се случи, станах част от историята. Не съм очаквал нещо подобно. Благодарен съм на съотборниците си, които направиха всичко възможно да ми помогнат. Във втора френска дивизия с Анже съм вкарвал четири гола срещу Льо Ман, но никога досега не съм отбелязвал шест наведнъж. Не знаех, че мога да сторя подобно нещо, но вече е доказано”, обясни щастливият Кешерю. През миналата кампания румънецът се разписа 8 пъти в 17 мача, а досега през сезона в 4 срещи има 7 попадения.

Берое би Славия по навик

Берое би Славия по навик – стори го напълно спокойно с 2:0 в “Овча купел”. Това бе шести пореден шампионатен успех на заралии над белите. Точни за зелено-белите бяха Салим Керкар и Венцислав Христов. Последният изнесе силен мач и освен че вкара, асистира и за първото попадение. Второто поредно поражение и слабата игра на Славия пък вбесиха фенове, които поискаха оставката на Милен Радуканов. Още от средата на второто полувреме те се нахвърлиха върху треньора и играчите, а някои от тях напуснаха стадиона доста преди края на двубоя.

В началните минути на мача белите бяха малко по-активни и опитаха да притиснат гостите. Те разиграваха топката, но предимно около центъра на терена. Превесът им не водеше до нищо по-опасно пред вратата на Макенджиев, който изненадващо започна титуляр за сметка на Караджов. С напредване на времето старозагорци заиграха доста по-агресивно и установиха контрол върху мача. В 19-ата минута Венци Христов бе оставен да навлезе към дъгата пред наказателното поле, Генчев не успя да го блокира и нападателят пусна извеждащ пас през центъра на защитата за Керкар. Алжирецът, без да се бави, стреля по диагонала, пращайки топката в долния десен ъгъл на Петков – 0:1. След попадението вратарят на Славия веднага притича до страничния съдия, за да иска обяснение защо не е вдигнал засада на Керкар – такава обаче нямаше.

Голът стъписа момчетата на Милен Радуканов и те тотално промениха облика си, напомняйки за лошото си лице от миналия сезон. Владеенето на топката и постепенно организиране на атаките отстъпи място на изритване на топката от защитата към нападението. Доста изолиран от играта бе Мишел Платини. Бразилецът рядко поемаше отговорност. Това бе добре дошло за гостите, които се чувстваха все по-комфортно. В 43-ата минута белите допуснаха поредна грешка в средата на терена. Ристевски пробва дълъг пас, но Елиаш отне, след което последва подаване към включилия се от дълбочина Христов. Нападателят надбяга македонеца, навлезе в наказателното и от малък ъгъл чукна топката над Петков за 2:0.

И след почивката старозагорци продължиха да бъдат по-дейни и да създадат повече положения. Всички по-опасни атаки за заралии, както и през първата част, се развиваха по десния фланг чрез Венци Христов. Още от средата на второто полувреме феновете на белите започнаха да скандират “Оставка” по адрес на Радуканов. Част от тях напуснаха и стадиона. Столичани продължиха да действат много слабо, а Берое пропусна да стигне до по-изразителна победа – Христов пропусна сам срещу Петков, а в края стражът отрази изстрел с глава на Димо Бакалов