Преглед на водещите новини в спортните медии

3

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

Драма или тото на Герена?, пише на първата си страница в „7 дни спорт“

Сините обърнаха мача от 0:1, букмейкъри извадиха срещата, продължава изданието

Невиждана драма или поредната тото обръщалка видяха телевизионните зрители на мача Левски – Ботев (2:1)? Сините обърнаха мача през второто полувреме с голове на Владимир Гаджев и Луис Педро в допълнителното време. Гостите бяха открили през първата част благодарение на куриозно попадение на Чунчуков, в което активно помага и половината отбор на Левски.

Точно голът на пловдивчани пък побърка световните букмейкъри. Най-големият от тях – ВЕТ365, мигновено извади мача от залозите на живо. Веднага го последваха още десетина такива букмейкъри в Европа. Това е втори мач през седмицата на Ботев с обръщалка. В сряда пловдивчани загубиха така двубоя за суперкупата с Лудогорец. Сините губят на полувремето, стигат до 2:1 с куриозни голове Левски записа драматична първа победа под ръководството на Георги Иванов-Гонзо. Сините се наложиха с 2:1 над Ботев Пд с гол на Луис Педро в добавеното време на срещата.

Разследван за измами свири Стяуа – Лудогорец

Феликс Брих е под №7 в ранглистата на ФИФА, ръководи и 2 мача от световното

Най-добрият немски съдия ще ръководи сблъсъка между Стяуа и Лудогорец от плейофите на Шампионската лига. 39-годишният Феликс Брих е назначен да свири първия мач между двата тима утре вечер на стадион “Арена Национал” в Букурещ. Брих се доказа като един от най-добрите рефери в момента в света, като за това говорят и постиженията му. Немецът ръководи 2 мача на световното първенство в Бразилия. Той свири в групите – Белгия Русия 1:0 и Уругвай – Коста Рика 1:3. Брих, който по професия е адвокат, има 31 мача в Шампионската лига. Той ръководи двубой в най-авторитетния турнир от сезон 2009/10. Върхът за Брих пък е 1/2-финалът между Челси и Барселона (1:0) през 2012 г. Феликс Брих в момента е на 7-о място в ранглистата на ФИФА. Той е в т.нар. елитна категория арбитри в компанията на Джунейт Чакър, Педро Проенса, Хорхе Ларионда, Бьорн Кайперс и др. Брих е доктор по право. Неговият труд е за спорта. Любопитното при рефера е, че през 2011 г. е разследван за данъчни измами. През месец октомври дори къщата му в Мюнхен е обискирана, но по-късно разследването приключва. Брих е носител на бронзовата свирка за 2010 г. за най-добрите млади съдии. Освен това е и сред участниците на семинара на УЕФА за ментори и таланти. Феликс Брих може да се похвали и с издадена книга. Тя се казва “Възможности и ограничения на общинската промоция на професионалния спорт, от правна гледна точка”.

Уест Хем пробва Божинов

Нападателят на Левски Валери Божинов изненадващо може да заиграе в елита на Англия. Бившият голаджия на Лече и Фиорентина вчера отлетя за Лондон, където ще премине пробен период в Уест Хем, разбра “7 дни спорт”. На „Болейн Граунд” Божинов ще остане няколко дни, но надали ще тренира с първия отбор. Големите тимове в Англия имат честа практика да събират много набелязани играчи и да ги изпробват в контрола. Точно такъв е и случаят сега. Божинов ще облече фланелката на Чуковете в проверка срещу нискоразреден английски тим. Освен нападателя на Левски за Уест Хем в игра ще влязат около 15 футболисти, които са със същия статут. След това мениджърът на Чуковете Сам Алардайс ще решава може ли някои от играчите, които пробва, да му свърши работа. Слабата форма на Валери Божинов от началото на сезона не му попречи да се намерят отбори, които да се огледат за него. Божинов е познато име на Острова от престоя си в Манчестър Сити, а очевидно и мениджърите около него работят много. Не е тайна, че преди около месец голаджията имаше скандал с треньора на Левски Пепе Мурсия и спортния директор Георги Иванов. След него Валери твърдо реши да се раздели с Левски. Нападателят дори бе готов да си плати неустойката по договора само и само да се махне от Герена. Ако в Лондон не се получи, Валери няма да спре

да си търси нов отбор. Сериозен интерес към него в момента има от турския тимове. Иначе преди време Уест Хем проявяваше сериозен интерес към друг футболист на Левски – Гари Родригес, но бързоногото крило отказа да замине за „Болейн Граунд”. Причината бе, че и предложението към Родригес бе за пробен период, което той побърза да отклони с думите, че не е играч за проби.

Португалци прецакват “сините” за тунизиец, пише на стр. 1 „Меридиан мач“

Левски е на път да загуби битката за тунизийския краен бранител Халил Шемам. Информацията е на „Глобал Нет”. Припомняме, че преди дни медиите във Франция и Тунис в един глас обявиха, че играчът е получил конкретна оферта от „Герена” и до дни ще се озове в София. Сега обаче новият фаворит за подписа му е Академика Коимбра. 27-годишният ляв защитник е свободен агент, след като договорът му с тунизийския шампион Есперанс, на който той беше капитан, изтече на 30 юни.

Шемам има 21 мача за националния отбор на Тунис и е звезда в Тунис, като има във витрината си 6 титли от местния шампионат, както и Шампионска лига на Африка.

ЦСКА се разделя с Мисиджан

Ръководството на ЦСКА най-вероятно тази седмица ще се раздели с холандския защитник Сендриньо Мисиджан. Стойчо Младенов привлече играча за невралгичната лява зона, но само след няколко мача реши да го освободи. Мисиджан не разполагал с нужната класа да играе в ЦСКА. Холандецът бе титуляр при домакинството на Хасково, но след негови грешки футболистите на новака в групата оставаха в чисти позиции срещу Дивиш. Сега и след идването на Тончи Кукоч мястото на Мисиджан изстина. Холандецът вече е четвърти вариант, след като Стойчо може да разчита още на Кристиян Супусепа и Венци Василев.

Стойчо Младенов е решил да предприеме няколко промени в стартовия състав срещу Марек. Титулярното си място в защита ще си върне Денис Причиненко. Не е изключено Апостол Попов да получи почивка. В халфовата линия като титуляр се очаква да започне Жуан Фелипе, който ще замени неубедителните Еденилсон Бергонси и Борис Галчев. Юношата на Сантос заедно с Маркиньос демонстрираха много повече идеи в предни позиции. Тони Силва и Антон Карачанаков също се очертава да започнат мача. В предни позиции Серджиу Буш изглежда без алтернатива.

Черно море се отказа от Станков

Лошият старт и недоволството на феновете предрешиха съдбата на треньора

Ръководството на Черно море се е отказало от услугите на треньора Александър Станков и той вече няма да работи за клуба. Раздялата стана особено наложителна след петъчната загуба на „моряците” от Литекс в Ловеч с 0:3. Чашата с търпението на феновете бе преляла още преди това. Очаква се решението да бъде официализирано днес след среща между шефовете и специалиста.

Един от хитовете в миналогодишния шампионат няма победа вече в пет срещи от началото на първенството и се закотви на дъното в класирането.

Най-трудно бе прието поражението от новака Марек на „Тича”, който по принцип се бе утвърдил като най-негостоприемния стадион в българския футбол в последните два-три сезона. Играчите на Черно море са отбелязали едва два гола, които дойдоха от статични положения, а това е съществен индикатор при оценката на треньорската работа.

По време на последния двубой в Ловеч феновете на Черно море изразиха бурно недоволството си срещу Станков, опъвайки обидни плакати по негов адрес. След края на мача самият специалист отказа да говори пред медиите и това направи неговият асистент Емануил Луканов. В крайна сметка обаче ще се стигне до освобождаването на специалиста, който в началото на лятото бе твърдият №1 пред шефовете за заместник на Георги Иванов. Клубното ръководство дори прояви търпение към специалиста и го изчака, докато той пробваше да се уреди на работа в Китай.

Менди под въпрос за Левски, пише на стр. 10 „Тема спорт“

Централният защитник на Литекс Джаксън Менди може да пропусне домакинството на Левски в следващия кръг. Двубоят е в неделя от 20:00 часа. Бранителят се контузи в 29-ата минута на мача с Черно море и бе заменен принудително от младока Пламен Гълъбов. Първоначалният преглед е показал, че французинът ще трябва да почива няколко дни. Днес ще има повече яснота. След двубоя с моряците Красимир Балъков обяви, че Менди е започнал титуляр, въпреки че не е бил напълно готов, след като доскоро се възстановяваше от травма. Именно това е довело до новата контузия.

Радуканов остава засега

Милен Радуканов остава начело на Славия въпреки двете поредни загуби от Локомотив София и Берое. След двубоя със заралии (0:2) наставникът заяви, че президентът Венцеслав Стефанов ще реши съдбата му. Така той отговори на въпроса дали ще подаде оставка.

На този етап босът на белите застава зад специалиста. Пред приближени Стефанов е обявил, че засега за уволнение не може да се говори. Въпреки това, ако столичани загубят и в следващия кръг от Ботев в Пловдив, не е изключено Радуканов да се прости с поста си. Наставникът е обявил пред ръководството като основна причина за поражението от Берое проблемите преди двубоя с двама от основните футболисти – Бургзорг и Фернандо. Те са били повалени от летен вирус, придружен с висока температура, но все пак са играли.

Наполи взима холандски национал

Наполи е на път да финализира сделката с испанския Виляреал за холандския национал Джонатан де Гузман. Според “Скай Спортс” преговорите вървят към успешен край, като първоначално халфьт ще премине на “Сан Паоло” под наем, а следващото лято ще може да бъде купен за 7 млн. евро. Последните два сезона Де Гузман рита като преотстъпен в Суонзи, но сега води подготовка на “Ел Мадригал”.

Джонатан, който остави добри впечатления с екипа на Холандия на Мондиал 2014, е роден в Канада. През септември ще навърши 27 години.