Преглед на водещите новини в спортните медии

3

Преглед на водещите новини в спортните медии:

Лудогорец изуми Румъния с орел и милиарди

Орелът Фортуна и собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев бяха основните действащи лица в материалите на румънските медии преди срещата на разградчани със Стяуапише на първа страница вестник “Меридиан мач “. Румънските журналисти, посетили мача с ЦСКА, са били впечатлени от полета на величествената птица преди срещата и описват подробно целия ритуал около неговото представяне пред публиката. Изданието отбелязва, че Фортуна е подарък на българския шампион от Лацио, като по този начин се прави заемка от собствения талисман на римския гранд Олимпия.

Журналистът на „Газета спортурилор” Едуард Апостол пък става поредният колега извън България, заел се да направи профил на собственика Кирил Домусчиев. Според изданието бюджетът на разградчани след поемането му от фармацевтичния бос е 15 млн. евро, като най-яркият пример за харчовете на клуба е трансферът за 1,5 млн. евро на Браян Ангуло от Гранада и планираните 40 млн. евро за реновирането на „Лудогорец арена”. Румънските колеги акцентират и върху близките връзки на Домусчиев с боса на Динамо Букурещ Кристи Борчя, довели до множество съвместни техни проекти в последните 3 години.

„Газета спортурилор” обаче предлага репортаж на една страница, от който създава представата, че в Разград не се интересуват особено от своя тим. В материала си те сравняват БГ шампиона с Васлуй, който в северната ни съседка е синоним на западащ град със силен футболен отбор. „По подобие на Васлуй, който се съживи под ръководството на собственика на местния тим Адриан Порумбою, Разград е град от комунистически тип, изживяващ своя разцвет с помощта на Кирил Домусчиев”, започва материалът. Сравненията между двата града продължават и по тяхната численост – със своите 33 880 жители Разград е 31 -ви в България, докато Васлуй е с население 50 900 души. Според изнесената статистика от румънските колеги турското население наброява 5900 души, а джамията от 1616 г. е най-големият религиозен храм извън пределите на Турция. Румънските репортери получават странен отговор при въпроса си за местния тим. „Аз не се интересувам от български футбол, тъй като съм турчин и подкрепям Бешикташ. Вие сте румънци? Пратете много поздрави на Даниел Панку”, казва анонимният респондент. Изданието твърди, че в късните часове на нощта всички заведения в столицата на Делиормана са затворени и човек не може да отиде на нощен клуб. „Като цяло може да кажем, че българският тим е шампион от периферията на Европа”, завършва изданието.

Подобно на белградските вестници преди реванша с Партизан, изданията отвъд Дунав се помъчиха да се легитимират с великата си история и милионна публика преди сблъсъка с българския тим. „Стяуа на Константин Гълка е по-силен от отбора на Лауренциу Регекампф. А Регекампф бе по-добър от Джика Хаджи, Мариуш Лакатуш, Ангел Йорданеску и Емерих Йеней. Освен това Арлаускис вече е на една вълна с останалите си съотборници, Кипчиу повишава формата си, а триковете на Сънмартян сякаш нямат край. При Константин Гълка играта на неговия отбор е нещо като хляба насъщен за феновете”, се казва в материала, под който стои подписа на Разван Препелица.

Левски се оглежда и за защитник

Мениджърът на Левски Георги Иванов търси двама нови футболисти, които възможно най-бързо да подсилят отбра. „Меридиан Мач” научи, че освен анонсирания от Гонзо нов нападател Левски се оглежда и за защитник. Въпросният играч трябва да засили конкуренцията в центъра на отбраната, където към днешна дата „сините” разполагат само с Борислав Стойчев, който се представя отлично, и колебливия Аймен Белаид. В тази зона може да играе и Пламен Димов, но той е далеч от класата, която би му давала право да е титуляр.

От, Герена” разкриха, че Гонзо вече има набелязани няколко защитници от чужбина и се очаква един от тях да се присъедини скоро към отбора.

Георги Иванов има готов вариант и за нападате, но от Левски пазят в тайна името му. Знае се само, че става дума за мощен таран, който е много агресивен на терена, а през последния сезон е играл в Шотландия.

Припомняме, че когато пое отбора, Гонзо обяви, че до края на годината Левски няма да привлича нови. Оттогава обаче тимът беше напуснат от вратаря Стефано Кунчев, защитника Радослав Димитров, а сега и Валери Божинов е на път да бъде продаден.

Мъри сигурен в успеха на Херо на „Герена”

Когато е ставало цума за моето връщане в Левски, винаги е имало едно голямо „НО”. Защо е направил това, защо е казал онова….”, обясни бившият треньор на Левски и настоящ на Астана Станимир Стоилов.

„Когато съм имал възможност, винаги съм бил готов до се върна на „Герена”, но винаги съм поставял условия, които мисля, че ще гарантират успех на Левски. Искам да гледам привържениците в очите, а не да се оправдавам от типа „Ама този ми пречи”, „Ама онзи не ми дава” и т.н”, обясни Стоилов пред „Дарик”.

„Проблемите в Левски започнаха преди години, когато се зачеркна една стратегия, един план, който трябваше да се следва, една линия. Когато не уважаваш историята си и хората като легенди, като успели хора, е трудно да се върви напред. Надявам се в един момент с общата подкрепа на всички Левски да намери себе си”, добави Мъри по повод ситуацията в Левски.

Той е сигурен, че Димитър Димитров, който след Нова година ще застане начело на „сините”, ще вдигне отбора. „Левски ще изглежда много по-добре с Херо, отколкото е изглеждал в последните няколко години. Радвам се истински, че се завръща в отбора. На Херо ще му трябва време да промени облика и главите на играчите. Той трябва да намери най-добрата обстановка около себе си. Колкото повече време получи, толкова по-добре за Левски”, каза Мъри, който коментира и Лудогорец няколко часа преди отборът от Разград да се изправи срещу Стяуа в Букурещ.

„Лудогорец трябваше да направи тази крачка още миналата година, наливат се средства в отбора. Аз лично им пожелавам от все сърце успех. Има разлика между Лудогорец сега и Левски, когато игра в Шампионската лига. Моят Левски бе с бюджет под половината на Лудогорец и само с трима чужденци, които бяха свободни агенти. Лудогорец играят силно, имат добри играчи и трябва да си осребрят чека, както се казва.

Мъри призна, че неговият Астана, с който направи исторически пробив в Европа, няма особени шансове в предстоящия плейоф в Лига Европа с Виляреал.

 

Лудост в Румъния: Обещаха 3 млн. евро за бой по Лудогорец

Бекали залага от затвора срещу българския шампион, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Снощният мач на Стяуа с Лудогорец от Шампионската лига доведе до невиждана финансова истерия при съперника на българския шампион. Собственикът на клуба Джиджи Бекали обеща от затвора отборна премия от 3 милиона евро за отстраняване на разградчани. Това прави по близо четвърт милион лева на човек!

Самият Бекали пък хвърли втора бомба в деня на мача с Лудогорец. Той заложи на победа за румънския първенец. Съперник в баса е бившият акционер в Динамо Букурещ – Кристиан Борча. Двамата са се обзаложили на 20 000 евро.

Наско: Левски няма да е в тройката

Наско Сираков откри отново огън по Левски. Легендата на сините изрази сериозни съмнения, че отборът ще попадне сред първите три тима в края на сезона.

– Няма да има никакъв проблем Левски да влезе в първата шестица, въпросът е кое място ще заеме накрая. Аз мисля, че нямаме потенциал да сме в тройката, но дано да ме опровергаят – заяви Сираков. Бившият началник изрази надеждите си, че сектор “А” на Герена ще бъде готов да приеме публика още през тази година.

– Стадионът се строи сериозно, сигурно тази година ще гледаме мачове на Левски от новата трибуна – оптимистично заяви синята легенда.

Зелена вълна заля Букурещ за мача на Лудогорец със Стяуа

Български десант разтресе Букурещ вчера привечер. Но не става въпрос за военно нашествие, а футболно такова. Фе-новете на Лудогорец показаха, че в последните години се увеличават и вече започват да подкрепят все по-сериозно отбора зад граница.

Вчера за сблъсъка със Стяуа от плейофите на Шампионската лига разградчани имаха подкрепа от над 2500 души по трибуните на “Арена Национал”. Клетката за гости на стадиона в Букурещ беше пълна до краен предел. Шампионите имаха и още близо 200 души, които си бяха купили билети за ВИП сектора или за седалките първа класа.

25 автобуса от цяла България минаха Ду-нав мост малко след 16.00 ч. Те се отправиха към Букурещ, предвождани от полицейски кордони, а за всеки пет рейса имаше и по една патрулка. На румънска територия с феновете на Лудогорец нямаше абсолютно никакъв проблем. Фен фракциите от Варна, Бургас, Велико Търново, Разград, София, Сандански и Исперих се събраха около “Арена Национал” малко след 18.00 ч. Те бяха откарани до своите места далеч преди началото на двубоя, откъдето подкрепиха Георги Дерменджиев и момчетата му във важния сблъсък.

Горещото време пък съпътстваше целия ден преди мача. От ранните часове в Букурещ изгря много силно слънце, което залезе малко преди мача. За разлика от предишните няколко дни живакът се качи до 31-32 градуса, което беше и рекорд за последната седмица. Това накара играчите на българския шампион да предпочетат лятната градина на “Хил-тън Атене Палас” или още по-хладното кафе до рецепцията, за да не излизат в горещината.

Преди обяд Георги Дерменджиев заведе отбора на кратка разходка в един от близките паркове до града. По традиция нашите направиха раздвижване, вместо да тренират на стадиона и да правят различни упражнения. Точно в 13.00 ч. футболистите и треньорският щаб се оттеглиха за последния разбор преди мача за малко видео и напътствия от треньора, който определи стартовия състав за сблъсъка. След това беше оставено и време за почивка.

Същевременно Стяуа имаше тренировка още в ранните сутрешни часове. Момчетата на Константин Гълка се натовариха на клубния си автобус, а след това отидоха на стадион “Генча” за кратко тонизиращо занимание. То продължи 40 минути, а след това отборът отново се върна в хотела, където продължиха с подготовката. Около “Генча” обаче не бяха допускани никакви външни хора. Домакините се погрижиха да тренират при пълно уединение, след като военни бяха около комплекса.

Според информация на “7 дни спорт” цял ден Константин Гълка е пускал на своите футболисти видео анализи за играта на Лудогорец. Най-коментиран от румънците пък е бил плеймейкърът на шампионите Марселиньо. В Стяуа са акцентирали най-много на него, след като именно голяма част от играта на Лудогорец се върти около халфа с №84.

БФС пожали Вили Вуцов

Дисциплинарната комисия към БФС си запуши ушите и пожали треньора на Ботев Пловдив Велислав Вуцов. Наставникът дори не бе глобен за зловещата

си словесна атака срещу съдията на двубоя за Суперкупата с Лудогорец Николай Йорданов. Бесен от червения картон на Александър Колев, веднага след края на мача треньорът нарече рефера “класически бандит”, като каза и че “този човек е за бой”. Причината – Йорданов “извършил престъпление спрямо футбола”. След това Вили прати съдията “да бере круши или домати”. А след ден размисъл и вече поуспокоен специалистът поиска от Съдийската комисия, докато Йорданов е наказан, “да свири на женски футбол, защото няма нищо мъжко в него”.

Това според ДК към БФС не е за наказание, въпреки че за далеч по безобидни провинения следват жестоки санкции.

Бекали заложил 20 бона за Стяуа

Бизнесменът Джиджи Бекали не спира да изненадва, въпреки че вече малко повече от година е в затвора. Ексцентричният собственик на Стяуа е заложил сериозна сума за успех в първия мач от плейофите на Шампионската лига с Лудогорец. 56-годишният бос се е хванал на бас с бившия акционер в един от градските съперници Динамо Букурещ – Кристиян Борча, информира Romania TV. Двамата са се обзаложили на 20 хиляди евро. Това означава, че престоят в затвора не се е отразил сериозно върху авоарите на Бекали.

През май 2013 година собственикът на Стяуа бе осъден на 3 години зад решетките за корупция. Той бе уличен в замяна на парцели с военното министерство, както и уреждане на мачове. Според съда действията му са нанесли щети върху Румъния в размер на близо 900 хил. долара.

Веднага след като бе произнесена присъдата, Бекали опита да избяга от Румъния. Той пробва да напусне страната със самолет, но бе хванат на летището и арестуван от полицията. Според информациите идеята на боса е била да замине за Израел и така да продължи да бъде свободен. Дестинацията е била избрана от Бекали, тъй като страната няма сключен договор с Румъния за екстрадация. Така той е щял да остане неприкосновен. Плановете на собственика на Стяуа обаче бяха провалени от полицията.

Досега Джиджи Бекали на няколко пъти е отправял различни молби към съда, 8 които е настоявал да бъде пуснат на свобода. Всичките обаче са били отхвърлени. Преди време бизнесменът дори поиска да му бъде позволено да запише висше образование. Желанието му бе да стане студент във факултета по теология в Букурещкия университет, но не получи необходимото одобрение. Причината архиепископията да откаже пък бе фактът, че Бекали се намира в затвора.

Изгонен от Разград подписа с Хееренвеен

Отстраненият от Лудогорец Йерун Луму си намери нов отбор. 19-годишното крило се завърна в родната си Холандия и подписа с елитния Хееренвеен. Договорът на таланта е за срок от 1 плюс 1 година.

Луму бе изгонен от Лудогорец преди седмица заради системно нарушаване на режима и други провинения. Бившият играч на Вилем II пристигна в Разград през зимната пауза, като за правата му бяха броени 150 хил. евро. Той записа едва 11 мача за тима в А група, В които се разписа само веднъж. Попадението му бе във вратата на ЦСКА (1:0) през пролетта, успех, който на практика гарантира титлата на Лудогорец.

“Познаваме Луму и знаем много за неговия характер. Надяваме се той да разгърне потенциала си тук, в нашия клуб. Гледал съм го във времето, което беше част от Вилем II. Знам с какви качества разполага. Дано тук успее да се развие. Много големи футболисти са минали оттук като например Даниел Пранич и Уса-ма Асаиди”, обясни спортният директор на Хееренвеен Ханс Вонк пред “Де Телеграф”.

Както е известно, в Хееренвеен е играл и настоящият нападател на Ботев Пд Иван Цветков.