Преглед на водещите новини в спортните медии

3

Преглед на водещите новини в спортните медии:

„Цигани” пращат Лудогорец на съд

УЕФА се самосезира заради скандирания на българската агитка, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Сериозна глоба от УЕФА може да отнесе Лудогорец заради поведението на феновете си. Българската агитка бе посрещната с бурни възгласи „ЦСКА. ЦСКА” на „Арена Насионал” в Букурещ, фенове отговориха с „Цигани, цигани…”, което било отбелязано като проява на расизъм от делегата на УЕФА. Представителят на европейската централа се заяде с Лудогорец

още на официалната тренировка. Той залепи безцветни лепенки на гърбовете на играчите, където се виждаше марката на спортната им екипировка. По всяка вероятност шампионите ще се разминат само с парична санкция,тъй като изпадат в подобна ситуация за първи път.

Стяуа е преодолим отбор, има доста слаби страни, отсече Дерменджиев

Старши треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев обяви, че Стяуа все още е преодолим отбор, независимо че румънците победиха в първия мач от плейофа за влизане в групите на Шампионската лига „Получи се един труден мач и едно тактическо надиграване. Имахме възможности, както и Стяуа. Те успяха да вкарат този гол в края. Резултатът е 1:0. Има още един мач, който е в София”, ^ коментира Дерменджиев. „Стяуа има добри футболисти и все-к и един може да вкара гол. Лично за мен няма значение кой няма да играе”, добави треньорът на Лудогорец.

„Хамза е отскоро в Лудогорец. Ние имаме желание да бъде в отбора и затова игра. Той е добър голаджия и не се знае в кой момент може да вкара гол. Един гол е и много, и малко. Мисля, че мачът в София ще е различен”, каза още Георги Дерменджиев.

„Мисля, че отборът игра добре и в двете полувремена.

Имахме възможности, както и те, но аз лично съжалявам, че Стяуа поведе в края на мача. Още в началото казах, че Стяуа може да бъде отстранен. Ние ще играем в София, така че мисля, че ще имаме достатъчно добра подкрепа”, сподели треньорът.

„Слабите страни на съперника не се коментират, имат доста слаби страни. Видяхте, че ние имахме няколко сли-зания към вратата, само трябваше да имаме по-добри завършвания. Това е турнирен двубой и трябва да имаш добър резултат и в двата мача”, каза Георги Дерменджиев.

„Може и един гол да вкараме и ще започне мачът от 0:0 отново. Самите футболисти виждат каква е силата на Стяуа и мисля, че срещата в София ще е различна. Те имаха няколко ситуации, ние също имахме. Основният проблем е, че Стяуа като нас обичат да играят с топката и да контролират играта. Добре държат топката и я подават добре в извеждащата фаза. Ние ги познаваме прекалено добре. Това са добри футболисти, които добре контролират топката. Ще коригираме някои неща за втория мач”, допълни треньорът.

Изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев заяви, че разградча-ни имат сили да елиминират Стяуа по пътя си към групите на Шампионската лига. „Тази обстановка предполага футбол на високо ниво. Условията, с които разполагат румънците, са доста по-добри от нашите. Затова сега за нас започва ходенето по

мъките”, заяви Петричев.

„Важно е момчетата да съберат сили и да излязат на реванша Мисля, че имаме сили да постигнем целта си. Това е голямата цел. Това е и за България. Този турнир да дойде при нас. От толкова години го чакаме да се завърне”, каза Петричев.

Уест Хем отмъква Божинов без пари

Уест Хем няма да плати нито евро при евентуален трансфер на Валери Божинов. Това твърдят всички медии в Англия, според които нападателят има клауза в договора си с Левски, според която може да си тръгне когато поиска без пари. Според сигурен източник на „Меридиан Мач” информациите на Острова не отговарят на истината. Да, Божинов наистина има освобождаваща клауза, но тя е за 200 000 евро. В интерес на истината в Англия може би броят тази сума за нула, защото там купуват средни футболисти за десетки милиони евро. Междувременно лондонският вестник „Ивнинг Стандард” сравни Валери Божинов със звездата на Манчестър Юнайтед Уейн Рууни. В Англия следят детайлно пробите на нападателя на „Ъптън Парк”.

„Божинов кара проби в Уест Хем и може да получи кратък договор. 28-годишният български нападател беше като Уейн Рууни, но серия от контузии и случки извън терена му спънаха кариерата. Божинов премина от фиорентина в Манчестър Сити през 2007 г., но изигра само 11 мача, тъй като получи две сериозни травми”, пише вестникът.

Балъков вече е бил Левски в Ловеч

Левски гостува на Литекс в Ловеч в неделя, а това дерби е едно от най-атрактивните в „А” група. Интересно е да се спомене, че колкото и странно да звучи, треньорът на „оранжевите” Красимир Балъков вече има победа над Левски край Покрития мост. Тя е от времето, когато легендарният халф водеше бургаския Черноморец. Тогава Левски беше наказан с лишаване от домакинство и заради това посрещна в мач от „А” група „акулите” в Ловеч. Въпросният мач се игра на 27 септември 2009 година, а Черноморец победи с 0:1. Голът падна при една от малкото атаки на „акулите”, като Траян Дянков вкара с глава от около 15 метра. За гола имаше вина и младият вратар на Левски в този мач Цветан Димитров.

 

Стяуа прави мръсно на Лудогорец

Румънците ни топят за расизъм, искат наказание и за Моци, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Стяуа започна с игрите на нерви веднага след първия мач с Лудогорец от плейофите на Шампионската лига. Румънците, които надделяха с 1:0, опитват всячески да разклатят българския първенец преди реванша в София. Вчера стана ясно, че от Стяуа искат наказание за Лудогорец заради феновете на “Арена Национал”. Румънците са натопили българската агитка за расизъм заради скандирания “Цигани, цигани!” „Имаме човек, който се занимава с поведението на феновете. Той следи песните и е описал всичко в доклада си”, заяви представител на УЕФА. В същото време от Стяуа се оплакаха от това, че Козмин Моци е ритал и блъскал техните футболисти по време на мача, без съдията да го види. Затова сега румънците искат санкция и за защитника на Лудогорец.

Нов играч няма да донесе нищо хубаво

Раздялата с Валери Божинов отново принуди треньора спортен директор Георги Иванов да търси вариант за атаката. Въпреки че Гонзо обяви, че повече нови няма да има, това очевидно няма как да се избегне. Още след мача с Ботев, когато се разбра, че Божинов е отлетял за Англия да се пробва в Уест Хем, треньорът разкри, че вече има готов вариант за заместник на играча с номер 86. Ако Гонзо има такъв футболист, защо той вече не е позирал със синята фланелка? Май силният човек просто искаше да се направи на интересен с изказването си. Само да вметнем, че Божинов дори и да не подпише с Уест Хем няма да остане в Левски. Валери е твърдо решен да скъса със сините и ще го направи. Толкова за казуса „Божинов”. Истината е, че Левски няма нужда от нападател, още повече пък от Шотландия. Някой може ли да изброи трима шотландски футболисти, запомнили се с нещо в родната ни „А” група. Няма как. Просто защото тези с поничките не виреят на Балканите. Как Гонзо се спря точно на шотландец не е много ясно. Единственият вариант е, таранът да е бил предложен от мениджър, близък до Иванов. Сините в момента разполагат с двама добри нападатели в лицето на Валери Домовчийски и Антонио Кинта Аниете. Домо започва да играе все по-силно и много скоро ще намери формата си. Ситуацията с Аниете е подобна. За какво му е тогава на Гонзо този шотландец. Само да брои още една заплата от така или иначе празната клубна хазна. Излишно е! Поне до зимната пауза сините могат да изкарат с Домовчийски и Аниете. Да им се даде шанс и на двамата да покажат има ли още футбол в тях. Валери вече има два гола на сметката си, което досега го прави голмайстор на Левски. Домо разполага с достатъчно качества да води синята атака. При него проблемът идва от честите му контузии, но избегне ли се това Домовчийски ще опъва много мрежи Валери осъзнава къде е, а амбицията да спечели доверието на синята публика е по-силна от всякога. След уволнението на Пепе Мурсия, обстановката в Левски се стабилизира, а след победата над Ботев спадна и напрежението. Един нов играч, особено чужденец, отново ще открие теми за разговори и коментари. А левскарите имат крещяща нужда от мир както в съблекалнята, така и извън нея. Честно да си кажем, ако все пак има такъв шотландец, надали ще е с класа над Аниете и Домо. Така той ще се окаже просто нова бройка в сините редици и нищо повече. От всичко това ще спечели само мениджърът на футболиста. Левски си има достатъчно състезатели. Не трябва да се забравят и младите момчета от школата, на които е време да им се даде шанс. Гонзо, този шотландски таран, не ти е нужен, той няма да донесе нищо хубаво на Левски.

Локо Пд къса с шотландеца Мортън

Локомотив Пд е напът да се раздели с единствения чужденец в състава си. Спортно-техническият щаб на черно-белите доста сериозно обмисля да скъса с шотландеца Джордан Мортън, научи „7 дни спорт”. 22-годишното крило подписа със Смърфо-вете преди месец за срок от 1+1 години. Възпитаникът на школата на Хартс обаче до момента не впечатлява с изявите си треньора Неделчо Матушев. Джордън все още не е записал и официален дебют за Локо Пд в „А” група. Той изигра само 2-3 мача за дублиращия тим на Смърфовете. Според запознати през следващата седмица почти сигурно ще се стигне да раздяла с Мортън.

 

Букмейкъри отписаха Лудогорец за групите

Разградчани обявяват днес цените на билетите за реванша със Стяуа на „Васил Левски”, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Букмейкърските компании посочват Стяуа като абсолютен фаворит в битката с Лудогорец за влизане в груповата фаза на ШЛ. След като преди първия мач голяма част от букмейкърите даваха равни шансове на двата отбора за класиране, сега ситуацията е коренно различна Победата на румънския гранд с 1:0 в Букурещ сериозно накланя везните в тяхна полза в спора за краен победител от двата двубоя. Родната компания „Еврофутбол” вчера обяви коефициент от 2.00 за победа на Лудогорец в София, докато двойният (Х2) шанс, който класира Стяуа, е оценен едва на 1.37.

Днес се очаква да станат ясни цените на билетите за сблъсъка на „Васил Левски”, който е в сряда от 21:45 часа. Реванша заради наказание пропуска голмайсторът от първия мач Александру Чипчиу. Друг от най-добрите играчи на Стяуа Кристиан Тънасе обаче може да се завърне в състава.

В Европа Лудогорец получава 31 % от головете в края

Пет дузпи са свирени срещу разградчани, Стоянов е отразил три

За осми път Лудогорец допуска гол в последните десет минути на мач от евро-турнирите (отборът е изиграл 23 мача в евротурнирите). Тази неприятна тенденция за зелените започна срещу Динамо Загреб през сезон 2011/12. Тогава модрите реализираха в 90-ата минута в Разград чрез Рукавина, а на реванша в Загреб дори по-късно -точен в 97-ата бе Вида. През миналия сезон в цели три случая разградчани бяха попарвани в края. Това се случи срещу Слован в Братислава. Тогава Халенар вкара в 87-ата и 93-ата минута. В плейофите с Базел пък Фабиан Шер отбеляза в 84-ата минута. Серията продължи и в Лига Европа, където късен гол във вратата на шампионите вкара Клозе от Лацио в София. И през тази кампания Лудогорец вече бе наказан на два пъти в края. Това се случи при равенството 1:1 с Дюделанж и поражението от Стяуа с 0:1. Головете паднаха съответно в 81-ата и 88-ата минути. До момента зелените са допуснали общо 26 попадения 8 евро-турнирите, което значи, че средно 30,77 процента от тях са в последните десет минути.

Досега в Европа са отсъдени 5 дузпи срещу разградчани в 23 мача (по една дузпа средно на 4,6 мача). Те са били съответно за Слован (2), Базел (1), Лацио (1) и Стяуа (1). И в петте случая под рамката на вратата е бил Владислав Стоянов. Стражът е отразил цели 3 дузпи – на Фьорт в Братислава, Фелипе Андерсон в Рим и на Чипчиу в Букурещ. Любопитното е, че в България съдиите трудно посочват бялата точка срещу разградчани – има само 2 8 103 срещи 8 А група (средно по една дузпа на 51,5 мача)! За Лудогорец в евротурнирите пък реферите са дали три наказателни удара. Само един от тях е бил превърнат в гол от Христо Златински срещу Партизан (през сезон 2013/14). Останалите два са били пропуснати от Дяков с Лацио в Рим и Безяк с Валенсия в София.

Шампионите са записали само една победа в Европа от равенството с Лацио (3:3) в София през февруари. Тя бе над слабака Дюделанж в Разград с 4:0 -единствената в последните в двубоя.

Традицията сочи – Стяуа отпада в 60 процента от случаите след 1:0 у дома

Успех с 1:0 в Букурещ рядко праща Стяуа в следващата фаза. Румънският шампион е достигал до подобен резултат в първата среща, когато е бил дома-

кин, общо пет пъти в историята си в елиминации в Европа. В 60 процента от случаите обаче е отпадал.

За първи път това става за КЕШ/ШЛ през 1989/90.

Тогава стелистите печелят срещу ПСВ Айндховен в Букурещ, но в реванша претърпяват грандиозен провал и падат с 1:5. Няколко години по-късно тимът се измъква на косъм в турнира за Купата на УЕфА срещу Бастия. Тимът бие с 1:0 у дома, но пада с 2:3 във Франция. В крайна сметка обаче червено-сините продължават напред заради повече голове на чужд терен. През новия век европейски шампион от 1986 година повтаря сценария от мача с ПСВ срещу Мидъ-лзбро и отпада след загуба с 2:4 във втория мач.

Преди три сезона Стяуа отново с голям доза късмет изхвърля от Европа Грасхопърс. Двата тима си разменят по един успех с по 1:0, след което при дузпите румънците бият с 4:3. През 2012/13 Челси елиминира тима от Лига Европа, след като е паднал в Букурещ, а после печели с 3:1 в Лондон.