Преглед на водещите новини в спортните медии

1

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

Уест Хем се отказа от Божинов

Валери Божинов няма да възобнови кариерата си в английската Висша лига с екипа на Уест Хем, пише на стр. 1 „7 дни спорт“. Това стана ясно, след като мениджърът на „чуковете“ Сам Алардайс заяви, че клубът няма да привлича повече футболисти в атакуващ план. Големият Сам обяви на пресконференция преди предстоящия кръг в Премиърлийг, че повече нападатели няма да бъдат привличани до края на трансферния прозорец. Желанието на специалиста е клубът да вземе поне един бранител. Наскоро Уест Хем взе Диафра Сако от Мец, както и 12-милионната покупка Енер Валенсия.

Стойчо пуска резерви днес с Марек

Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов ще направи големи промени в състава от последния двубой, загубен с 0:2 от Лудогорец. Наставникът на „армейците“ няма да разчита на някои от най-опитните за днешното домакинство на Марек.

Официалната причина е да даде почивка на тях, но според слухове от Армията Младенов не е доволен от формата им. Маркиньос и Валентин Илиев играха слабо с Лудогорец, а същото се отнася и за Борис Галчев. Вместо тях Младенов ще пусне Денис Причиненко и Жуан Фелипе. Последният се включи добре и за първи път ще играе като титуляр. В нападение пък Младенов обмисля варианта да играе с двама. Йоаким ще води атаката, а Буш ще бъде зад гърба му.

В същото време Марек пристига с всичко най-добро в мача. Наставникът на дупничани Тони Велков ще пусне опитния Крум Бибишков, който да води атаката. Той ще бъде подпомаган активно от Милен Василев.

Стаховяк напуска Ботев Пд

Проточилата се повече от месец сага около оставането на полския вратар Адам Стаховяк и чешкия халф Томаш Иршак в Ботев (Пловдив) е пред разплитане. От пловдивския клуб разкриха пред „7 дни спорт”, че 27-годишният страж почти сигурно ще напусне клуба. Очакванията са казусът около поляка да се изясни окончателно още днес. „Канарчетата“ не възнамеряват да правят спънки на стража и ще му позволят да разтрогне договора си по взаимно съгласие. Стаховяк, който минава за един от любимците на бултрасите, не е склонен да приеме новите занижени финансови параметри, предложени му от клуба. По непотвърдена официално информация досегашната месечна заплата на Адам се равнява на 7000 евро. В клуба обаче наложиха таван на възнагражденията до 3000 евро. Стаховяк, който бе избран за играч №1 на Ботев (Пловдив) за миналия сезон, на практика не е пазил под рамката в срещите от първенството през настоящата кампания. През целия този период той се колебаеше дали да остане на Колежа. Според запознати от Левски отново следят ситуацията около стража с интерес. На „Герена“ го искаха още преди месец, но тогава той ги отряза, тъй като предпочиташе да остане в Ботев. Ситуацията около чеха Томаш Иршак обаче още е на кантар. Опитният халф желае да остане в отбора, но не и при намалени лични финансови условия. Съвсем скоро и при него сагата ще приключи, като засега изгледите са и той да си тръгне от клуба.

ФИФА блокира трансферите на ЦСКА

Дълг от 500 000 евро може да остави без трансфери за година ЦСКА, пише на стр. 1 „Меридиан Мач“. Въпросната сума трябва да получат бившите играчи на „армейците” Нилсон Антонио и Бернардо Тенгариня, които бяха в клуба едва няколко месеца – през есента на 2012 г. За решението на ФИФА се похвали адвокатът Дуарте Коща, който защитава интересите на двамата футболисти. Реално в момента ЦСКА е като Барселона поне в едно нещо – няма право да прави трансфери два прозореца – зимния и летния на 2015 г. Лошото за „червените” е, че това важи и за свободни агенти, каквито предимно привлича Стойчо Младенов и хората около него. Ако ЦСКА започне бързо погасяване на дълга, то изключително тежкото наказание, което е приготвила ФИФА, може да отпадне. Не бъдат ли уредени въпросните 500 000 евро, то „армейците” имат още един шанс -Спортния арбитражен съд. Но като се има предвид, че върховният орган не помилва Барселона, то ЦСКА няма почти никакъв шанс на тази инстанция.

Стоянов се връща след паузата

Възстановяването на Иван Стоянов след операция от херния върви по-бавно от предвиденото. Крилото на ЦСКА трябваше вече да е напълно готов за игра, като първите прогнози бяха, че това ще се случи за предстоящия мач с Марек. Племенникът на Йордан Лечков обаче със сигурност пропуска двубоя на „Армията”, тъй като все още чувства болки.

Най-вероятно Иван Стоянов няма да е на линия и за срещата с Локомотив в Пловдив следващата седмица. Очаква се той да бъде на разположението на треньора Стойчо Младенов за гостуването на Черно море във Варна. Мачът е чак след паузата в „А” група заради предстоящите европейски квалификации на националния отбор.

Румънските медии се хвалят: 10 000 подкрепят Стяуа в София

Румънските медии започнаха отрано с надъхването преди реванша на техния шампион Стяуа срещу Лудогорец, прогнозирайки, че „червено-сините” ще бъдат подкрепяни от 10 000 души. „Газета спортурилор” обяснява как ще бъдат заобиколени мерките, според които билети на територията на България ще бъдат продавани срещу предоставяне на българска лична карта. Това ще стане чрез привърженици на ЦСКА, които масово ще се снабдяват с билети за своите събратя от Стяуа. Изданието отбелязва също, че със своите близо 33 000 жители, целият Разград няма да може да напълни съоръжението, чийто капацитет е 37 000 души. Според „Газета спортурилор” със средната си посещаемост от 16 000 души на мач през миналия сезон в евромачовете, Лудогорец не може да разчита на сериозна помощ от трибуните. В същото време Лудогорец пусна в продажба билетите за срещата с румънския първенец, които са – за сектор „А” – 15 лева, за „Б”, „В” и „Г” по 10. Желаещите да гледат мача от ложи 8 и 9 трябва да дадат 25 лева, а тези, които искат да седнат в ложите от 3 до 7 – 50 лева. Билети за мача ще се продават в общо 19 обекта в София, Разград, Варна, Бургас и Пловдив. Касите на Националния стадион „Васил Левски” отварят в събота от 10,30 ч.

Уест Хем казва днес за Божинов

Днес ще стане ясно дали Уест Хем ще предложи договор на нападателя на Левски Валери Божинов, или той ще подпише с друг отбор от Острова, пише на стр. 1 „Тема спорт“. Бившият национал от няколко дни се готви с „чуковете“, като премина всички предписани му медицински прегледи и тестове за физическа издръжливост. Мениджърът на отбора от Висшата лига Сам Алардайс заяви пред медиите в Лондон, че отборът му спира да търси нови нападатели. Което може да се тълкува, че наличният вече Божинов ще остане в отбора. “Тема Спорт” разбра, че още два клуба от Англия се интересуват от играча. Така дори и да не подпише с „чуковете“, Божинов може да продължи кариерата си на Острова. Ситуацията около Валери е следена и от други чуждестранни клубове и вероятността той да остане в Левски е минимална.

Литекс продава Ваюши в Германия

Литекс е на път да осъществи поредния си трансферен удар. След като през лятото ловчанлии продадоха Симеон Славчев в Спортинг Лисабон за 2,5 милиона евро, а след това Николай Бодуров в английския Фулъм за 1 000 050 хиляди евро, сега са на път да спазарят и Армандо Ваюши. В клуба е пристигнала оферта за правата на албанското крило, разбра “Тема Спорт”. Тя идва от клуб от Бундеслигата. Освен финансовите параметри двете страни трябва и да уточнят откога да влезе в сила евентуалната сделка. В момента Литекс иска да задържи играча за есенния полусезон и да го пусне при немците през зимата. Но може да се стигне и до друга развръзка. Възможно е съдействие за осъществяване на трансфера да окаже и треньорът на „оранжевите“ Красимир Балъков. Не е тайна, че той има отлични контакти в Германия. От началото на първенството 22-годишният Ваюши взе участие и в петте мача на ловчанлии в елита, в тях той направи три асистенции. През сезон 2013/14 албанецът игра в 30 срещи в А група, реализира 10 попадения и даде 7 голови подавания.

Григор срещу Харисън, Цвети почва с Кнап

Григор Димитров ще се изправи срещу Райън Харисън на старта на последния турнир от Големия Шлем – US Open. Това отреди тегленият вчера жребий в Ню Йорк. Първата ни ракета попадна в долната половина на схемата, където под №1 е поставен неговият идол Роджър Федepep. Двамата могат да се изправят един срещу друг на 1/4-финалите.

Григор и американецът Харисън се срещнаха за първи път на “Уимбълдън”, отново в първия кръг. 23-годишният хасковлия стигна до лесен успех със 7:6, 6:3, 6:2, след което игра на полуфинал. До мач с носителя на 17 титли от Шлема ще се стигне, ако Димитров преодолее впоследствие съпротивата на Карлос Берлок или Дуди Села във втория кръг, а в третия може да вземе реванш от Жоао Соуса, който го победи в Ню Йорк миналата година. При дамите Цветана Пиронкова ще срещне в първия кръг Карин Кнап. Италианката се намира под №70 в световната ранглиста, или със 17 позиции след първата ни ракета. Двете са се срещали един път до момента, като пловдивчанката печели с категоричното 6:0, 6:1, макар и през далечната вече 2006 година. При успех Пиронкова ще срещне най-вероятно поставената под №9 в схемата Йелена Янкович. Слоун Стивънс пък е най-опасната съперничка в трети кръг.