Преглед на водещите новини в спортните медии

1

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

“Дузпа спаси Левски в края“, съобщава във водещия си материал вестник „Меридиан мач“.
Нова инфарктна победа донесе 3 точки на Левски. „Сините” удариха с 1:0 Черно море с гол на Валери Божинов от дузпа в петата минута на даденото от съдията продължение.
През първото полувреме Левски се опита да вземе инициативата, но Черно море типично за себе си стоеше добре в защита и допусна само едно 100%-ово положение пред вратата си. Най-напред в седмата минута Гаджев отправи силен удар, който не намери очертанията на вратата на Китанов. В ответната атака Райков се озова на добра позиция, а ударът му бе доста неточен и мина далеч вляво от вратата на „сините”. Малко след това Гаджев центрира отдясно, но Педро направи най-фрапантния пропуск, като от 3 метра с глава не уцели вратата. Венков нахлу опасно по левия фланг и центрира, но Сърмов предотврати опасността и изчисти топката. След като по-рано бе отправил първия точен удар в мача, в 33-та минута Педро стреля опасно, но след рикошет в защитник на „моряците” топката излезе в корнер. В 39-ата минута Райков опита шут, Наумовски за миг изпусна топката, напомняйки, че от началото на сезона Левски има сериозни проблеми под рамката. Все пак при тази ситуация македонецът успя да хване топката секунда след като я изпусна. В самия край на полувремето обаче той се прояви отлично като отрази мощен шут на Георги Божилов от 20-ина метра.
Така първата част завърши 0:0, а Левски определено не играеше добре. Мачът беше равностоен, като дори на моменти гостите владееха повече топката.
Втората част започна доста вяло. „Сините” видимо искаха да променят нещо в играта си, но също толкова видимо – не им се получаваше. Повече от 15 минути след почивката играта се развиваше в приспивно темпо без опасности пред двете врати. В третата третина на мача Левски се разигра. „Сините” натиснаха съперника си и заредиха атака след атака. Черно море пък се върна да брани точката и за разлика от първата част почти не поглеждаше към вратата на Левски. В 62-рата минута Педро нанесе точен удар, който обаче беше слаб и Китанов го хвана без усилия. Шест минути по-късно Владимир Гаджев завърши с тежък удар хубава атака на Левски, но Китанов изби. В 79-ата мин. Гонзо хвърли последния си коз. Той пусна в игра Валери Божинов, но не рискува и извади Валери Домовчийски. Малко след това разминаване на Александър Александров с топката остави в отлична позиция Луис Педро, но холандецът стреля до вратата на Китанов, Пет минути преди края Божинов стреля много добре от фаул, а топката срещна страничния стълб на вратата на гостите. Не се виждаше как Левски ще спечели този мач, когато Живко Атанасов направи глупава дузпа. Той спря и с двете си ръце пробив на Луис Педро и реферът логично отсъди най-тежкото наказание. Зад топката застана Валери Божинов, който не сгреши и донесе победата на Левски.
“Сините” дебнат за минал през Оксер и Монако румънец“, пише още изданието.
Румънският нападател Даниел Никулае е един от вариантите за нов нападател на Левски. Таранът в момента играе за родния си Рапид (Букурещ), а доскоро беше съотборник на капитана на националния отбор Ивелин Попов в руския Кубан. Преди това 32-годишният нападател е бил футболист на Оксер, Монако и Нанси. Играел е с националния отбор на Румъния на Евро 2008.
Никулае беше желан от Левски и миналата година, когато изпълнителен директор беше Наско Сираков. До трансфер тогава не се стигна.
Междувременно бившият нападател на Левски Гарра Дембеле най-сетне си намери отбор. 28-годишният малийски национал ще играе за Дубай Културал Спорт Клуб.
Дембеле не беше играл от 2013 г., когато разтрогна договора си с Фрайбург.
Роналдо: Групата е приятна“, пише още “Меридиан мач”.
Кристиано Роналдо, който бе награден като най-добър играч на УЕФА за сезон 2013/14, сподели мнението си за групата на тима в турнира Шампионска лига веднага след церемонията.
„Ще бъде тежко срещу Ливърпул, но като цяло групата е приятна, бих казал добра за Реал (Мадрид). Ще опитаме да направим същото като през миналия сезон – да спечелим трофея. Ще бъде трудно, но Реал (Мадрид) винаги има високи цели”, коментира Роналдо.
Португалецът обаче не спомена нищо за Базел и Лудогорец, срещу които не е играл никога през кариерата си.

„Григор гази на US Open, стигна трети кръг“, съобщава вестник „7 дни спорт“
Григор Димитров се класира с лекота за третия кръг на US Open след убедителен успех срещу Дуди Села (Изр). Българинът разгроми съперника си с 6:1, 6:2, 6:2 за час и половина. Още в началото на мача се видя, че разликата в класите е прекалено голяма. Григор поведе с 5:0 в първия сет, а след това го затвори с лекота. В началото на втория двамата си размениха по един пробив, но Григор продължи с агресивната си игра. С много красиви удари и силен сервис, Димитров бързо стигна до победата. В следващия кръг той ще играе срещу победителя от срещата между Давид Гофен и Жоао Соса.
„Цяла Европа пожела Моци“, пише още изданието.
Огромен брой заявки за интервюта от чужбина с Козмин Моци са получени в Лудогорец. Румънският бранител е истинска сензация по света, след като спаси 2 дузпи със Стяуа и е търсен буквално от всички. “7 дни спорт” научи, че служебната поща е засипана със заявки от медии от целия свят. “Гадзета дело Спорт”, “Марка”, “Ел Мундо Депортиво”, CNN и други искат интервюта със звездата на шампионите. В същото време стана ясно, че Моци ще получи символичния ключ на Разград. Това съобщи кметът Денчо Бояджиев. Високото отличие ще бъде връчено на Моци за приноса му при класирането на отбора за групите на Шампионската лига. Той обясни, че ключът се връчва на хора с принос в развитието на града, като за последните девет години наградата досега е присъждана само три пъти. Футболистът ще получи символа на града преди първата копка за реконструкция и модернизация на сектор “Б” на стадион “Лудогорец Арена”.
УЕФА смени програмата заради Реал“, пише още „7 дни спорт“
УЕфА смени програмата на Лудогорец часове след като беше изтеглен жребият за Шампионската лига. Разградчани трябваше да започнат с домакинство на водача в групата ни Реал (Мадрид) на 16 септември. От футболната централа обаче измениха това заради засичането на Реал и Атлетико. Според правилата на УЕФА двата тима не могат да домакинстват в един и същи ден, а това щеше да се случи във втория кръг. Реал и Атлетико са водачи на групите, а понеже се паднаха в т.нар. червени групи „А“ и „В“, бяха разминати. Така Лудогорец тръгва с гостуване на Ливърпул на “Анфийлд”, а във втори кръг приема Реал.

„Дейли Мейл” ни обърка с унгарци“, пише вестник „Тема спорт“
Пословичният географски идиотизъм на големите нации за пореден път проби и в медиите. Този път “Дейли Мейл” реши, че Лудогорец са унгарци в представянето на съперниците на Ливърпул в група „В“. Цялата им информация на практика е коментар на мача със Стяуа от плейофите. Испанските медии са доста по-обстоятелствени, като “Марка” отдели цяла страница на героя Моци, а “Ас” прави следния анализ: “В отбора има трима интересни играчи – халфът Дяков, плеймейкърът Марселиньо и крилото Александров. Този триъгълник трябва да бъде следен внимателно. През пролетта срещу Валенсия този тим показа, че е готов за големи битки. Сега ще е по-трудно срещу Ливърпул и Реал (Мадрид), но начинът, по който влезе в групите, придава на Лудогорец особен ореол”.
„Йордан Минев сменя Занев в националния“, пише още изданието.
Защитникът на Лудогорец Йордан Минев бе повикан от селекционера Любослав Пенев за европейската квалификация с Азербайджан на 9 септември в Баку. Бранителят на шампионите ще замени Петър Занев от руския Амкар, който се оплаква от контузия и треньорският щаб предпочете да не рискува   по-нататъшни усложнения. Групата от 25 футболисти се събира на лагер в хотел RIU Правец в неделя, 31 август.
В националния са още петима негови съотборници от Лудогорец – вратарите Владислав Стоянов и Иван Чворович, защитникът Александър Александров, и халфовете Светослав Дяков и Христо Златински.
Делев вариант да замести Камбуров“, пише „Тема спорт“
Най-новото попълнение на Локомотови (Пд) Спас Делев беше картотекиран в БФС вчера. Не е изключено нападателят дори да бъде пуснат като титуляр в мача с ЦСКА и да замести Мартин Камбуров. Опитният голмайстор има договорка със Стойчо Младенов да не играе в срещите между двата отбора през този сезон, след като напусна “Българска армия” преди малко повече от месец и се бърна в Пловдив.
Делев се очертава като вариант за негов заместник, а другата опция пред Неделчо Матушев е Бранимир Костадинов. Спас не се намира в оптимална форма, а и почти не е тренирал с Локомотив, след като подписа в четвъртък. Така шансовете му да се появи в стартовия състав са не повече от 50%
Освен Делев се очаква и другото ново попълнение Янко Сандански да се включи в игра. Бившият футболист на Славия изкара неуспешни проби през лятото в австрийския Щурм (Грац), Сандански има шансове за титулярна позиция още днес.
Снощи ръководството на Локомотив (Пловдив) даде отчет за дейността си през изминалия един месец. На събитието не бяха допуснати журналисти, а само фенове. Ръководителите в клуба разкриха плановете си за бъдещето на Локомотив и отговаряха на въпросите на привържениците.