Преглед на водещите новини в спортните медии

1

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

ЦСКА и Металург взривиха „Българска армия“ с голов трилър“, съобщава „7 дни спорт“
ЦСКА зарадва феновете си с пищен празник, с който отбеляза Съединението на България. Още от сутринта десетки фенове се възползваха от деня на отворените врати, за да се докоснат до любимците си. Естествено, най-голям интерес за автографи предизвика треньорът Стойчо Младенов, помощникът му Тодор Янчев, както и капитанът на „армейците“ Валентин Илиев. Не по-малко снимки и автографи раздадоха Тони Силва и един от новите любимци на феновете – Тончи Кукоч. На стадиона и около него бе пълно както с деца, така и с възрастни.Същинският празник започна в ранния следобед. Първо фурор предизвика играта за привържениците, в която те трябваше да изпълняват дузпи на легендарния вратар Георги Велинов. След това пък феновете си спретнаха демонстративен мач с дублиращия отбор на „армейците“. Половин час преди началото на контролата между ЦСКА и украинския Металург (Донецк) пък ветераните на клуба бяха наградени с почетни предмети и награди.
Същинската кулминация на празника обаче дойде по време на демонстративния мач. Играчите на ЦСКА и Металург сътвориха истинско шоу, а победата на „армейците“ с 3:2 накара феновете да се приберат по домовете си с големи усмивки и надежди, че рано или късно техният любим тим ще успее да се отърве от всичките си проблеми, свързани с дългове към бивши играчи, лошо финансово състояние и т.н. Попаденията за ЦСКА в мача реализираха Йоаким, Жуан Фелипе и Неманя Милисавлевич. Въпреки шумно рекламираната кампания обаче на стадиона присъстваха около 4500 души, а ръководството така и не успя да продаде най-скъпите билети за срещата.
ЦСКА започна вихрено мача и откри резултата още в 3-ата минута. Националът на Люксембург Йоаким се оказа най-съобразителен в наказателното поле и след центриране от корнер прати топката в мрежата. Минута по-късно гостите възстановиха равенството. Грегъри Нелсон проби и центрира към Лазич, който не остави шанс на стража Якуб Дивиш. В 33-ата минута Жуан Фелипе отбеляза красиво попадение и покачи на 2:1. Голяма заслуга за гола има Йоаким, който се понрави с отличен пробив и последвала асистенция. Малко преди това украинците имаха отлична възможност да отбележат, но за радост на феновете по трибуните това не се случи. До края на полувремето се запомни само един силен изстрел на Маркиньос, който бе отразен с вещина от стража на Металург (Донецк).
В 73-ата минута Александър изравни с удар по диагонала от 23-24 метра. Радостта на гостите обаче бе твърде кратка. ЦСКА не се задоволи с равенството и се хвърли смело в атака. Пет минути по-късно Неманя Милисавлевич покачи на 3:2. Сърбинът направи двойно подаване с Буш и излезе сам срещу вратаря, като не сбърка за 3:2. В минутите до края на мача Сержиу Буш имаше добра възможност да осигури по-изразителна победа, но се подхлъзна в най-неподходящия момент и резултатът остана непроменен.
След последния съдийски сигнал бившият футболист на ЦСКА и Металург (Донецк) Велизар Димитров, който в настоящия момент е селекционер в украинския отбор, изрази впечатленията си от контролата.
“Разбира се, че съм доволен от тази проверка. За мен бе истинско удоволствие да видя ЦСКА и Металург да се изправят един срещу друг в контрола. Радвам се, че се завърнах на „Българска армия“. Това е моят втори дом. В първия живея. Феновете създадоха невероятна атмосфера, независимо че стадионът не бе пълен”, заяви Димитров.
Нападател от втора дивизия ще води атаката на България“, съобщава още изданието.
Селекционерът на България Любослав Пенев отново ще трябва да прекроява състава си преди важен мач. Заради контузията на капитана Ивелин Попов атаката на трикольорите в Баку ще бъде водена от Андрей Гълъбинов. Нападателят на втородивизионния италиански Ливорно до момента има само два мача с националната фланелка.
Настроението в Азербайджан преди европейската квалификация е приповдигнато. В лагера на азерите са убедени, че имат сили да се преборят за третото място в крайното класиране в нашата група. Местните фенове пък вярват, че техните любимци ще победят България с минимален резултат.
„Евроквалификация бави трансфер на французин в Ботев“, съобщава още вестник „7 дни спорт“
Квалификацията за Евро 2016 между Грузия и Ейре забавя финализирането на трансфера на френския защитник Ромен Инес в Ботев. Причината е, че изпълнителният директор на Ботев (Пловдив)Тервел Златев отсъства, защото е делегат на двубоя от група „Д“, стартирал от 19:00 часа снощи в Тбилиси. Както е известно, ръководителят на Ботев през 2011 г. стана най-младият делегат на УЕФА и продължава да изпълнява задълженията си, свързани и с тази длъжност. А именно Златев е човекът, който подписва тези документи от страна на пловдивския клуб. Освен това Златев си беше взел и отпуск. Затова привличането на Инес се очаква да бъде официализирано във вторник. 26-го-дишният бранител ще парафира договор за 2 години с Ботев (Пд), като подробностите по него вече са уточнени.

Жужу сблъска Гонзо и Херо“, съобщава вестник „Меридиан мач“
Първият задочен сблъсък между Димитър Димитров и Георги Иванов в Левски вече е факт далеч преди Херо да е поел треньорски функции. В ябълка на раздора се превърна алжирското крило Жужу, което бе тествано от Гонзо в контролата с Ботев (Враца), спечелена с 2:0. Бившият играч на Черноморец бе видимо напълнял и се представи доста под познатото си ниво, след което бе отпратен. Димитров обаче очевидно не е доволен от решението на Гонзо и публично обяви, че иска Жужу на „Герена“. „Той е много по-класен от Наджиб Амари. Познавам отлично качествата и на двамата и мисля, че ще помогне”, обяви Херо. Именно Амари пък по всичко личи ще остане на „Герена“, след като за разлика от Жужу успя да впечатли Гонзо.
Джитбол нокаутирал Ивелин Попов“, пише още изданието.
Капитанът на националния отбор Ивелин Попов е получил контузията си, която го извади от групата за гостуването на Азербайджан при разпускаща игра на джитбол. Националите са били разделени на няколко групи и са разцъквали любимата си игра, прехвърляйки топката над волейболни мрежи. Попов се сблъскал глава в глава със своя съотборник, след като двамата не са се разбрали кой точно трябва да отиграе и да прехвърли в другото поле. В резултат скулата на нападателя е счупена и днес му предстои операция. Периодът на възстановяване може да отнеме месец. Представителният ни тим ще лети за Баку днес сутринта. Отборът ще бъде на летище „София“ още в 8:30 часа, а самолетът излита в 10:00 часа На специално тактическо занимание през уикенда селекционерът Любослав Пенев и щабът му са направили видеоразбор на контролата Русия – Азербайджан (4:0), която се играе миналата седмица. Специално внимание е било отделено на статичните положения и центриранията извън наказателното поле, при които азерите показаха доста слабости и след подобни изпълнения паднаха три от головете.
Вдигат Гъргоров, искат го титуляр“, съобщава още „Меридиан мач“
Лекарският щаб на националния отбор има нов важен приоритет. Д-р Бисер Бочев прави всичко възможно да вкара в строя Емил Гъргоров, който тренираше на облекчен режим в последните дни. Футболистът на китайския Шъдзяджуан има мускулна травма, която го поставяше под въпрос за утрешното гостуване в Баку. Контузията от капитана Ивелин Попов обаче затруднява селекционера Любослав Пенев при избора на състава за мача с Азербайджан. При новата ситуация опитът на Гъргоров със сигурност ще бъде използван, ако той издържи фитнес теста, на който ще бъде подложен в последните занимания. Очаква се Гъргоров да играе като втори нападател и да партнира от по-задни позиции на очертаващия се като безспорен титуляр Андрей Гълъбинов. По двата фланга очакванията са, че Пенев ще гласува доверие на Станислав Манолев отдясно и на Георги Миланов отляво.
Николай Бодуров фаворит за капитан на националния отбор за мача срещу Азербайджан“, съобщава вестник „Тема спорт“
Централният защитник Николай Бодуров е фаворит да сложи капитанската лента на националния отбор срещу Азербайджан в Баку. Както е известно, титулярният капитан на трикольорите Ивелин Попов се контузи и пропуска старта на евроквалификациите. Попов е със счупена скула след сблъсък със съотборник при игра на джитбол в петък. Днес той ще бъде опериран.
Втора опция преди бе вратарят Николай Михайлов, който обаче от известно време не получава повиквателни. Преди да премине във Фулъм, Бодуров носеше лентата и в Литекс. Интересното е, че решението той ли да е капитан няма да се взима от играчите, а от Любослав Пенев.
Четирима с травми притесняват Пенев“, пише още изданието.
Четирима национали се оплакват от различни контузии преди старта на евроквалификациите. Утре „трикольорите“ гостуват на Азербайджан в Баку. Двубоят е от 19:00 часа. Сред тях са вратаря Владислав Стоянов и атакуващият халф Емил Гъргоров. Другите двама засега се пазят в тайна. Селекционерът Любослав Пенев се надява, че те ще бъдат вдигнати за мача.
Както е известно, четирима играчи отпаднаха досега заради травми. Това са Иван Иванов, Йордан Минев, Петър Занев и капитанът Ивелин Попов.
В същото време стана ясно, че посланичката на България в Баку Мая Христова ще съдейства за бързото изваждане на визи за „лъвовете“. 60 фенове на нашите тръгват от България, а на място се очакват около толкова сънародници от Азербайджан.
Моци взе вратарски номер в Румъния“, пише още вестник „Тема спорт“
Козмин Моци стана истински хит не само у нас и Румъния с проявите си в плейофа-реванш за влизане в Шампионската лига срещу Стяуа. Защитникът вкара дузпа и отрази две и прати Лудогорец в груповата фаза на най-комерсиалния турнир. Той попадна в състава на северната ни съседка за снощното гостуване на.Гърция в евроквалификация. Съотборникът му Кристиян Пулхач обяви на тръгване за Гърция, че той ще е кадем на отбора и за целта му е дадена фланелката с №22. По принцип тя се ползва от вратар. “На него, а и на всички нас ще ни върви с нея”, каза Пулхач. Моци получи поздравленията на всички играчи на Стяуа в селекцията.