Преглед на водещите новини в спортните медии

3

Преглед на водещите новини в спортните медии:

Пълен стадион и историята чакат Лудогорец

Лудогорец влиза в историята днес с първия си мач в Шампионската лигапише на първа страница вестник “7 дни спорт“. Българският първенец гостува на митичния “Анфийлд” на 5-кратния победител в турнира Ливърпул. Срещу себе си обаче Георги Дерменджиев и компания ще имат озверелите 45 хиляди души на легендарния стадион и жадуваното завръщане след 5 години извън турнира от страна на червените от Мърсисайд.

Билетите за “Анфийлд” са изкупени, като няма нито едно свободно местенце за днешния двубой. Той се очертава като исторически и за двата отбора, но това не плаши треньора Георги Дерменджиев.”Уважаваме много Ливърпул, но не се страхуваме. Ние си имаме собствен стил, знаем, че можем да атакуваме наистина добре. Ще им покажем как играем”, коментира опитният специалист на пресконференцията си снощи.Близо 2000 българи ще викат днес за шампионите на “Анфийлд”, като половината от тях живеят на Острова.

Локо Сф удави адашите от Пловдив в жп дербито

Локомотив Сф продължава с възходящото си представяне от началото на сезона. Столичните Железничари победиха с 2:0 Локомотив Пд в мач, който се игра при ужасяващи атмосферни условия. Точни за успеха на тима на Димитър Васев бяха Владислав Романов и Ламжед Ше-худи. Около 10-ата минута на мача в Надежда заваля проливен дъжд, който наводни терена и по него се образуваха огромни локви, които допълнително затрудниха 22-мата на терена. На полувремето пък делегатът на БФС Ангел Бончев и съдийската тройка дори коментираха възможността срещата да бъде прекратена. Благодарение на самоотвержената намеса на хора от щаба на Локомотив Сф, както и на малки деца с метли, част от водата бе изтласкана и в крайна сметка срещата се доигра.

ЦСКА и Левски взимаме смешни пари от тв правата

Подсъдимият Александър Томов индиректно нападна собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев. Причината за атаката на Лупи са парите от тв правата. Както е известно, през миналата година Домусчиев и босът на Левски Тодор Батков създадоха фирмата „Футбол Про Медия”, която закупи тв правата за излъчването на мачовете от „А” група. През миналата кампания двубоите от елитната ни група вървяха на живо по TV 7. Телевизията обаче не изпълни поетите задължения по договора и от лятото на тази година мачовете се дават по Диема. Заради финансовите проблеми на TV 7 пък „Футбол Про Медия” в началото на август извади 2 милиона лева, за да плати задълженията към клубовете. Този благороден акт, благодарение на който феновете все още могат да гледа срещите от „А” група по телевизията, обаче явно не трогва особено Томов.

– Най-големите приходи в света идват от телевизионни пари. Не може един собственик (б.р., визира Кирил Домусчиев) да държи еднолично правата за телевизионно излъчване. Ние с Левски взимаме смешни пари. Ще търсим промяна в това отношение, разговори с БФС и другите клубове. Телевизията

трябва да дава повече пари, защото футболът струва пари – заяви Томов. Той не пропусна и за пореден път да се оплаче, че държавата не помага на спорта в България.

– Бюджетът за спорта е смешен – трябва да бъде качен поне с 80%. Не може в България да не се отделят средства за детско-юношески футбол. През годините във футбола ни влязоха много мръсни пари. Дълги години сме свидетели на положението куче влачи, диря няма, не се плащаха данъци. Очаквам също така от политиците да се произнесат дали ще ни бъдат върнати базите на Армията и Панчарево. Държавата създава препятствия за развитието на ЦСКА – каза още Томов.

 

Мениджърът на Ливърпул: Лудогорец е опасен като Реал 

Ще се опитаме да се възползваме от проблемите им, призна Брендън Роджърс, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

„Безспорно мачът няма да бъде лек за нас. Лудогорец е отбор, който атакува и иска да се представи добре. Уважавам българите, така както Реал Мадрид. Съперникът е опасен и непознат и ще иска да се докаже ‘. заяви мениджърът на Ливърпул Брендън Роджърс преди днешния мач с Лудогорец от група ..В” на Шампионската лига. ..Те са топ отбор, но знаем и за техните проблеми. Ще се опитаме да се възползваме”, добави британецът. Междувременно треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев обяви, че тимът му ще играе без страх. ..Имаме рутина, нямаме страх. Бъдете сигурни, че ще бъде добър мач”, обеща специалистът. Мениджърът на Ливърпул Брендън Роджърс призна, че най-важната задача пред отбора му е не само да започне с победа участието си в Шампионската лига след петгодишно отсъствие, но и да прескочи групата, в която освен българския шампион Лудогорец са актуалният носител на трофея Реал Мадрид и Базел. Специалистът призна и че очаква много от новата звезда в атаката на мърсисайдци Марио Балотели, който бе взет за заместник на голмайстора от миналия сезон Луис Суарес.

– Г-н Роджърс, какви са целите на Ливърпул в Шампионската лига през този сезон?

– Най-важната, разбира се, е да започнем с победа, но това е само началото за нас. Всички сме развълнувани, заслужихме си правото отново да сме част от Шампионската лига. Пет години извън турнира е твърде много за клуб като Ливърпул, заради което моята най-важна задача бе да върна тима сред най-добрите отбори в Европа. Първата ни задача бе да се класираме и ние я изпълнихме. Сега ще играем мач за мач, но единствено прескачане на групата би отговорило на амбициите ни.

– Успяхте ли да разузнаете съперника?

– Няма лесни мачове. Българите са труден съперник. Направихме проучване на играта на Лудогорец. Играят атакуващ футбол. Използват схемата 4-2-3-1 с двама атакуващи крайни бранители, които се включват често в атака. Номер 10 (б.р. – плеймейкърът на Лудогорец е Марсели-ньо, който играе с номер 84) се движи много по терена и отваря играта на отбора. Знам, че имат 7 мача без загуба (б.р. – всъщност серията е от 5). Безспорно мачът няма да бъде лек за нас. Лудогорец е отбор, който атакува и иска да се представи добре. Уважавам Лудогорец така, както Реал Мадрид. Съперникът е опасен, непознат и ще иска да се докаже. Те се справиха отлично по пътя си до групите. За нас е важно да не допуснем гол. Смятам обаче, че по-важно е нашето представяне. Ако намерим темпото си на игра и пресираме съперника достатъчно, с феновете зад гърба ни, смятам че всичко ще бъде наред. Те са топ отбор, но всичко зависи от нас.

– Какво очаквате от българите?

– Те може би ще подходят по-дефанзивно в първите минути. Ние обаче започваме агресивно и бързо, стремим се да вкараме бърз гол, но срещу Вила това не се получи. Тогава нямаше движение в атака, което доведе до негативния резултат. Лудогорец може да играе на контраатака или да разчита на статични положение.

– Малко играчи от сегашния състав на Ливърпул имат опит в Шампионската лига. Може ли това да повлияе в представянето?

– Смятам, че опитът, който Джерард и Балотели имат в турнира ще помогне на останалите. Всеки от тях няма търпение да стъпи на „Анфийлд” за този мач, така че донякъде младостта и липсата на опит може да се обърне в наша полза.

– Ще се отпуши ли Балотели с екипа на Ливърпул?

– Силно се надявам това да стане. Както вече споменах, той е опитен футболист и очаквам от него да ни поведе. Балотели показа много работа в тренировките. Това е знак, че се радва, че е в Ливърпул.

– Не допуска ли Ливърпул голове прекалено лесно?

– Не играем добре в защита и допускаме голове. Срещу Вила владеехме топката, но не успяхме да отбележим гол. Приемам, че това е заради многото нови играчи, които привлякохме. Това оказа влияние, но ще изчистим грешките в защита.

– Какво е състоянието с контузените играчи?

– Не е много по-различно от това преди мача ни с Астън Вила. Балотели имаше нещастието да бъде болен тогава, но няма проблеми преди двубоя с българите. Мартин Шкъртел поднови тренировки с отбора, но няма да е готов за срещата с Лудогорец. Няма промяна около останалите контузени играчи.

– Какво бихте казал за мача на Лудогорец със Стяуа, който е исторически за българския футбол?

– Видях всичко, което се случи на този мач. Голът в 90-ата минута. Ситуацията с вратаря, това че централният защитник игра като вратар при дузпите.’ Това бе изключително приятно за гледане като футболен фен. Отчитам, че Лудогорец работи в последните години и заслужават да бъдат в групите на Шампионската лига. Предполагам, че ще бъдат развълнувани, че ще играят на този стадион.

– Знаете ли, че Лудогорец има проблем с вратарите?

– Запознат съм. Знам защо първият и вторият вратар няма да играят – единият е наказан, другият -контузен. Третият пък е много млад. Очаквам моят екип да направи анализ на играта на новия вратар и да ме запознае с подробностите. Знам, че той бе привлечен

Нова вратарска драма, този път с хепиенд

Нова вратарска драма разтресе Лудогорец вчера. До обед не бе пристигнала жълтата карта на новия страж на „орлите” Милан Борян, заради което по спешност в самолета се качи Георги Аргилашки. Както е известно, другият картотекиран вратар е Владислав Стоянов, който обаче е наказан. Канадският национал пък пристигна на пожар в петък вечер, след като часове преди това контузия получи Иван Чворович. В ранния следобед обаче от турския Сиваспор изпратиха документа до БфС и Борян веднага бе картотекиран за мача с Ливърпул, като той замени Иван Чворович. Резерва на канадеца, който е роден в Хърватска, ще бъде талантът от школата на Лудогорец Емил Господинов. Милан Борян няма официален мач за клубен отбор през календарната 2014 г. До февруари той е част от Сиваспор, а след това е свободен агент. Точно преди Лудогорец да го привлече, 27-годишният вратар се бе разбрал с фК Сараево. След като обаче получи офертата на родния тим, а и възможността да играе в групите на Шампионската лига, го е накарало да не спази уговорката. Борян се готви по специална програма за мача с Ливърпул.

УЕФА отличи Георги Терзиев

Сайтът на УЕФА определи Георги Терзиев за най-интересния и обещаващ млад играч на Лудогорец. Евроцентралата публикува в сайта си материал за по един млад футболист от всеки един от 32-та отбора, които участват в груповата фаза на Шампионската лига. Според УЕФА роденият в Сливен 22-годишен Георги Терзиев прави впечатление със стабилната си игра. „Централният защитник на българския шампион израства с всеки изминал двубой. Справи се отлично в двата мача със Стяуа, учи се от Козмин Моци и прави все по-добър тандем с румънеца”, пише в очерка на европейската футболна централа.

От група „В”, където е българският шампион, са отличени още Хесе Родригес (21 г.) от Реал М, нападателят на Ливърпул Рахийм Стърлинг (19 г.) и халфът на Базел Лука Зуфи (24 г.).

 

Лудогорец ще пише история на “Анфилд”

Ливърпул няма да ни подцени, сигурни са разградчани, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Лудогорец ще дебютира тази вечер в групите на Шампионската лига. Разградчани се изправят срещу Ливърпул на митичния “Анфилд”. Сблъсъкът е с историческо значение, тъй като ще ознаменува участието на втори български отбор в тази фаза на турнира след Левски през сезон 2006/07.

Първи мач за Лудогорец в Англия ще изиграе привлеченият само преди три дни канадски вратар Милан Борян. Той получи картотека и ще замести наказания Владислав Стоянов. “Ще излъжа, ако кажа, че не съм притеснен как ще се представи той на “Анфилд”. Сигурен съм обаче, че Ливърпул няма да ни подцени”, каза треньорът на разградчани Георги Дерменджиев.

Двубоят е специален и за петкратния европейски шампион Ливърпул, тъй като ще е първи за него в Шампионската лига след пет години пауза.

Флорентино мисли за смяна на Анчелоти

Би било парадоксално да се говори за смяна на треньора само 100 дни след спечелването на Десетата, но Реал стартира кошмарно през новия сезон – записа 3 загуби в последните си 4 мача, бе победен от Атлетико Мадрид за първенство и за Суперкупата на Испания. Според „Гадзета дело Спорт” флорентино Перес мисли за Зинедин Зидан и Мичел (Олимпиакос) като варианти за нов наставник, но засега тази информация не се потвърждава от испанските медии. Все още е прибързано да се говори за уволнение. При всички положения обаче Анче-лоти бързо трябва да заздрави лодката, която пуска вода от много места.

Същевременно новото попълнение Кейлор Навас очаква шанса си, но Икер Касияс ще продължи да бъде титуляр за Реал Мадрид и днес срещу Базел на старта в Шампионската лига. Вратарят бе освиркван от феновете, но Анчело-ти смята, че това не е достатъчен аргумент да го остави на пейката. Карлето е убеден, че шестте гола, които допусна Икер в Примера до момента, не са по негова вина, а и съотборниците в съблекалнята са го подкрепили.

Друг играч на белите, който се намира в дълбока криза, е Карим Бензема. Французинът удари дъното и има само 2 гола в 18 мача. Затова и публиката мощно го освирква, а в клуба доста са притеснени от враждебната обстановка на собствения стадион. Прави впечатление, че Белия балет допуска 50% от головете си от статично положение. Миналата година бе само 12%. Освен това е видимо, че има рязък спад в представянето на отбора през вторите полувремена. Тимът започва силно преди почивката, но губи ритъм след паузата.

Базел – новият убиец на гиганти в Европа

Базел е новият убиец на гиганти в Европа. Швейцарският тим само през новия век записа паметни резултати срещу шест континентални шампиона – Ливърпул, Ювентус, Манчестър Ю, Барса, Байерн и Челси. Това е факт, който Реал М не бива да изпуска от поглед преди днешния мач.

Базел и Реал вече се срещнаха през 1971/72 за Купата на УЕФА, когато сблъсъкът бе до последно на кантар, но в крайна сметка мадридчани продължиха с две победи по 2:1.

През новия век Базел се преражда в евротурнирите. Завръща се в шампионския турнир след 21-годишно отсъствие през 2002/03, като резултатите са му повече от впечатляващи. Бие Юве на Дел Пиеро с 2:1, прави равен с Манчестър Ю на “Олд Тра-форд” (1:1), взима и две равенства с Ливърпул – 1:1 и 3:3. През 2008/09 шокира Барса на “Hoy Камп” за 1:1 (гол на Дерди-йок), сезон 2011/12 носи две сензации срещу Манчестър Юнайтед – 3:3 на “Олд Тра-форд” и победа с 2:1 на “Санкт Якоб”. Във визитката на Базел личи и скорошен успех над Байерн с 1:0 (2012), а само преди година жертвата бе Челси на Жозе Мауриньо – 1:0 в Базел и 2:1 на “Стамфорд Бридж”. В Лига Европа представянето също е успешно, като преди 2 сезона отстраниха Тотнъм с Гарет Бейл след дузпи в четвъртфиналите.