Преглед на водещите новини в спортните медии

1

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

Ливърпул препарира малките „орли” с 4:0, пише на стр. 1 „Меридиан мач“

Юношите на Ливърпул нанесоха тежка загуба с 4:0 на тима на Лудогорец на старта на младежката Шампионска лига. Мачът се игра на стадион „Лангтрий Парк”, който се намира на 40 км от Ливърпул, като към срещата нямаше почти никакъв зрителски интерес. Отборът на „червените” бе изграден изцяло от футболисти, родени през 1996 година, докато повечето от играчите на родния първенец бяха по-малки, което даде отражение на терена. Лудогорец се държа достойно в първия половин час на мача, като малките „орлета” дори имаха повече удари в очертанията на вратата на съперника. Синклер обаче изведе мърсисайдци напред в 31-вата минута, като засече отлична асистенция на Харт. Мачът бе решен в следващите минути, като Клиъри с глава и 0’Ханлън направиха преднината на Ливърпул класическа и лишиха мача от интрига. Малко преди края на първата част Цвятков излезе сам срещу вратаря на домакините, но стреля в тялото му. В 85-ата минута Синклер вкара втория си гол, с който оформи крайното 4:0. В другия мач от групата Реал (М) победи Базел с 2:0.

Разградчани се побратимяват с мърсисайдци

Покрай историческия първи мач на Лудогорец на „Анфийлд” е било обсъдено побратимяване между двата клуба. Представители на собствениците Джон Хенри и Кирил Домусчиев са начертали няколко съвместни проекта на английския колос и българския хит в Лигата на богатите. Било е предложено „червени” легенди да гостуват в Делиормана с благотворителна цел. Също така се предвижда млади таланти на Лудогорец да тренират в Академията на петкратните европейски шампиони. Така също хора от треньорския щаб на „орлите” ще бъдат пратени на стаж в Ливърпул. Не е изключено след края на сезона догодина или през 2016-а да се състои приятелски мач в България.

Иван Стоянов аут за столичното дерби

Иван Стоянов ще пропусне и срещата на ЦСКА срещу Локомотив (София). Fутболистът все още не е възстановен напълно, след като претърпя операция от херния. Очаква се опитният футболист да започне пълни натоварвания от следващия вторник. Лекарският щаб на „армейците” направи всичко възможно да вдигне Стоянов за двубоя с Локо (Сф), но Стойчо Младенов и компания не смятат да рискуват с пускането му, преди да е напълно готов за игра. За сметка на това в игра се завръща Апостол Попов. Националът е напълно възстановен, след като имаше проблеми с коляното след успеха на Азербайджан. Toй ще се завърне в титулярния състав на ЦСКА, след като пропусна равенството с Черно море. Проблемите с глезена на Валентин Илиев също са минало. Капитанът тренира наравно с останалите си колеги. Наританите на „Тича” Сънди, Тони Силва и Маркиньос също са по-добре и ще бъдат на разположение на Стойчо Младенов. Треньорът е бил категоричен, че под рамката на вратата ще бъде Якуб Дивиш. Чехът сбърка фатално срещу Черно море, но въпреки това продължава да се ползва с пълното доверие на треньорския щаб.

Преди мача на “Анфийлд” Англичани и българи пият и пеят заедно, пише на стр. 1 „7 дни спорт“

В истински футболен празник на Ливърпул се превърна първият мач на Лудогорец от Шампионската лига за този сезон.

Българският първенец имаше мощна подкрепа от близо 2000 души на стадион “Анфийлд” снощи, като мнозина от тях пътуваха от родината. Голяма част от запалянковците обаче бяха от новия фенклуб на шампионите от Лондон.

Българи и англичани се забавляваха заедно преди мача. Близо 500 души изпълниха фен зоната срещу централния вход на “Анфийлд” и бяха едно цяло. Хора в червено и зелено пиеха бира, хапваха, говореха си и участваха в различни игри. Вкарай над стената, уцели дупката и какво ли не – това бяха подготвили домакините за българските си гости.

Час преди началото на мача “Анфийлд” се напълни. Точно 45 хиляди бяха на съоръжението, за да чуят за първи път след 5 години химна на Шампионската лига.

Всичко се плаща – От УЕФА глобили Левски заради Батков

В Левски са могли да избегнат проблемите, които имат с УЕФА. Както е известно, от средата на май „сините“ са под надзор заради неспазването на правилата за финансов феърплей и до края на годината трябва да представят първия си доклад за състоянието на клуба. „7 дни спорт” разбра, че всичко това се е случило заради нелепа грешка на ръководителите. От офисите на „Герена“ са забравили да оправят документи, чрез които собственикът Тодор Батков се отказва от задълженията, които клубът е натрупал към него. Както е известно, през последните години адвокатът наля сериозни суми от собствения си джоб, които в момента се водят като задължения на Левски към него. Това е могло да бъде избегнато, като чрез съответните документи тези задължения са били превърнати в капитал на клуба.

До момента „сините“ се справят доста добре с изискванията на УЕФА. Те намалиха сериозно фонда за заплати, което беше и основна точка в приетите от клуба рестрикции. По друг от параграфите Левски бе глобен с 200 хиляди евро, които бяха приходите от срамните мачовете на сините в Лига Европа срещу казахстанския Иртиш.

Бербатов отказал на Байер (Леверкузен)

Нападателят на Монако Димитър Бербатов (33 г.), който вкара 69 гола в 159 мача за Байер (Леверкузен) в периода 2001/2006 г., е бил много близо до завръщане в клуба, когато тръгна да напуска Манчестър Юнайтед и в крайна сметка отиде във Фулъм през лятото на 2012-a. Слухът бе потвърден лично от спортния директор на „аспирините“ Руди Фьолер в навечерието на снощното гостуване на Байер на Монако в група „С“ на Шампионската лига. „Вярно е, че бяхме в контакт с Бербатов, преди да напусне Юнайтед – обясни Фьолер пред „Билд”. – „Той наистина беше тема за нас. Но в крайна сметка не се получи. И по финансови причини!”

Именно по финансови причини този януари Бербатов в крайна сметка се озова в Монако. Към момента обаче е, меко казано, неясно, докога ще продължи финансовият рай в лагера на монегаските. Причината: собственикът на клуба Дмитри Риболовлев, който е натрупал милиардите си покрай производство на торове и инвестира 350 млн. евро, след като го купи през 2011 г., го закъсва все по-сериозно.

Тази пролет той олекна с над 3 млрд. евро покрай развода с жена си Елена, а според слуховете след това от Княжеството са му отказали местно гражданство заради някои тъмни петна в биографията му. Смята се, че именно това е провокирало баровеца да спре да налива милиони в клуба и в добавка да разкара Хамес и Фалкао. Възможно е обаче да има и друга причина за спирането на кранчето. А именно според в. „Хамбургер Моргенпост” Риболовлев е търсен от руските власти като поръчител на убийство. Това означава, че положението му никак не е розово и към момента футболът наистина му е последна грижа.

Отварят сектор „А“ за Реал Мадрид, пише на стр. 1 „Тема спорт“

УЕФА почти сигурно ще позволи на Лудогорец да отвори сектор „А“ на “Васил Левски” за сблъсъка с Реал Мадрид на 1 октомври.

Според информация на “Тема Спорт” разградчани имат огромни шансове да спечелят обжалването на санкцията, наложена заради расизъм в плейофа реванш със Стяуа за влизане в груповата фаза на ШЛ. Юристите на клуба са изложили достатъчно сериозни аргументи и факти и се очаква днес или най-късно в петък УЕФА да обяви окончателното си решение. Единичните талони за сблъсъка ще бъдат пуснати в продажба на 25 септември, а пакетните билети пет дни по-рано. В същото време младежката формация на Лудогорец започна с тежко поражение участието си в Шампионската лига до 20 години. Разградчани отстъпиха с 0:4 при гостуването си на Ливърпул, след като инкасираха три гола между 30-ата и 38-ата минута.

Преговарят със Стяуа за 11 октомври

ЦСКА е поканил Стяуа за контрола на 11 октомври. Румънският гранд трябва да даде отговор на червените до края на тази седмица.

Ръководството на „армейците“ вече е стартирало организацията по новия спортен празник, който ще се проведе на 11 октомври (събота). Той вече бе анонсиран от Александър Томов, но без сериозна конкретика. Този път шефовете на клуба разполагат с повече време и се стремят да изпипат максимално нещата.

При първата подобна инициатива на “Българска армия” акостира Металург (Донецк). Контролната среща бе посетена от над 5000 зрители, а в Борисовата градина през целия ден имаше хора, които се забавляваха по програмата, стартирала още в 10,00 часа сутринта.

Тогава “армейците” водеха преговори в България да акостира Парма, Киево или ПАОК, но по различни причини нещата с въпросните клубове не се получиха и се стигна до мач с Металург (Донецк), който обаче дойде без звездата си Жуниор Мораес.

За новия празник, който ще бъде посветен на 70-ия рожден ден на легендарния голмайстор Петър Жеков, се водят преговори с три тима. Единият от тях е Стяуа. Ако румънският гранд откаже, то ЦСКА ще премине към по-настоятелни разговори с другите два клуба, към които е отправил предложение.

Спряха правата на двама от В група за по 1 година

Луд екшън се разигра на мача в Казанлък от Югоизточната „В“ група между местния Розова долина и Загорец Нова Загора, спечелен от домакините с 2:1. футболисти от гостуващия тим биха съдията от Пловдив Апостол Иванов, за което получиха сериозно наказание.

На вчерашното си заседание Зоналният съвет на БФС в Пловдив спря състезателните права за по 1 година на Мирослав Миндев и Станислав Славов. Първият бияч е добре познат. Бившата звезда на Сливен, който сега е играещ помощник-треньор на Загорец беше сред главните действащи лица в екшъна в Казанлък. Заради боя над младия рефер Миндев няма да може да играе в следващата 1 година и само ще води отбора от Нова Загора. Част от състава на Загорец са и други познати имена – бившият халф на ЦСКА и още редица клубове Коста Янев, както и опитният вратар Евгени Караманов. Те също се държаха изключително грубо в Казанлък. И Коста Янев атакува съдиите, но за разлика от Миндев, Славов и Караманов му беше спестен червеният картон.