Преглед на водещите новини в спортните медии

1

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

След мача на „Анфийлд” светът свали шапка на Лудогорец, пише на стр. 1 „7 дни спорт“

Целият свят отрази подобаващо първия в историята мач на Лудогорец в Шампионската лига. Нашият шампион загуби с 1:2 от Ливърпул, но въпреки това спечели симпатиите на анализатори, специалисти и фенове. Показателно беше, че английският печат обяви, че Лудогорец трябваше да спечели на “Анфийлд”. Заглавията на таблоидите на Острова бяха за спасението на червените благодарение на късния гол на капитана Стивън Джерард.

„Лудогорец създаде положения през целия мач, може би дори подобри от тези на Ливърпул”, „Лудогорец показа, че е способен и умен опонент”, бяха само част от акцентите в пресата след мача.

В Англия хвалят единствено гения на капитана Стивън Джерард, както и майсторския гол на Марио Балотели, който обаче преди това беше длъжник.

Въпреки обявеното доверие Локо гони Матушев при издънка с Берое

Локомотив (Пловдив) може да има нов треньор само след няколко дни. „7 дни спорт” разбра, че сегашният наставник Неделчо Матушев най-вероятно ще води за последно отбора в събота. Тогава „черно-белите“ се изправят срещу третия в класирането Берое. Във вторник вечерта Управителният съвет на Локомотив обяви пълното си доверие към Матушев, но е много вероятно да има изненада от „Лаута“. В тесен кръг шефовете на пловдивчани са обявили, че ако Локо се издъни срещу Берое в събота, главата на Неделчо ще падне. Резултатите на Матушев са твърде незадоволителни, като за отминалите 8 кръга „черно-белите“ имат в актива си 6 точки – на една от чертата за изпадане. Берое пък се намира във великолепна форма и трудно ще отстъпи на Локо, дори и като гост на „Лаута“.

По наша информация началниците на пловдивския тим вече опипват почват около две големи за историята на Локо имена. Вариант №1 за треньор е бил Едуард Ераносян. Шампионът от сезон 2003/04 с Локомотив (Пловдив) от доста време е спряган за кормилото на „черно-белите“. Той обаче учтиво отклонява предложенията, като го е сторил отново. Поради тази причина шефовете на „Лаута“ са се спрели на помощника на Еду от шампионския сезон Иван Маринов-Маслара. Той в момента води третодивизионния Свиленград, но е готов във всеки един момент да се завърне в любимия Локомотив.

Гонят чужденците от Висшата лига

Английската футболна асоциация планира да намали с 50% чужденците извън ЕС във Висшата лига в опит да стимулира младите британски таланти, които получават все по-малко шансове за изяви на най-високо ниво. Идеята е новата стратегия да влезе в сила за сезон 2015/16. а промяната евентуално да даде своя принос за положително представяне на Англия на мондиал 2022 в Катар. По данни на ФА само след 2009 г. в Англия са регистрирани 122-а чужденци извън ЕС. като 50% от тях не отговарят на критериите и са получили работни визи чак след обжалване.

Англия отдаде чест на Лудогорец, пише на стр. 1 „Меридиан мач“

Английските медии и специалисти вкупом засипаха с похвали българския шампион Лудогорец заради силния мач, който изнесе на „Анфийлд” при дебюта си в групата на Шампионската лига. На Острова отчитат, че Ливърпул е стигнал до успеха след огромна доза късмет. “Грац и ЦСКА печелиха на “Анфийлд” през 2004 и 2005 година. Макаби Хайфа, Стандард Лиеж и Дебрецен също измъчиха Ливърпул. Но сега ситуацията бе различна. Те не бяха просто 11 тела зад топката. Лудогорец бе твърде уверен отбор. Те бяха дисциплинирани, но и много подвижни”, анализира вестник „Ливърпул Ехо”.

Домусчиев: Може да затворят сектор „В” вместо „А” срещу Реал

Един от собствениците на Лудогорец Георги Дерменджиев остана доволен от играта на тима срещу Ливърпул, въпреки загубата.

„Оставаме с противоречиви чувства. Отборът игра на ниво, показа качествен футбол, в големи части от мача стояхме добре на терена. Всички ни бяха отписали, но в крайна сметка показахме европейски футбол. Болката ни е, че загубихме в края, това което ни даде Господ срещу Стяуа, ни го взе с Ливърпул”, започна Домусчиев.

„Срещнахме се с всичките ръководители на Ливърпул, както и с Кени Далглиш.

Ливърпул имат 250 милиона паунда бюджет, знаете колко е на Лудогорец. На терена показахме, че разликата не е толкова голяма. Получихме адмирации от шефовете на Ливърпул. Бяха позитивни и добронамерени към нас. Искам да благодаря на феновете от България, които направиха уникална атмосферата на „Анфийлд”. Беше нещо невиждано”, продължи той.

Домусчиев говори и по темата с евентуалното намаляване на броя на чужденците в „А” група. „Нека видим какви ограничения има в Англия, Испания и Португалия. Да видим какво е нивото на първенствата там. Националният тим няма да стане по-добър от участието на повече българи в мачовете. Трябва да се постигне баланс, трябва школите да се развиват и да се работи в тази насока”, каза бизнесменът.

Има ли шанс да падне наказанието на Лудогорец със затваряне на сектор „А” за мача с Реал Мадрид?

„По наше виждане това, което сме поискали – да бъде намалено наказанието, е доста реално. На записа се вижда, че има възгласи от сектор „В” и чакаме дали УЕФА ще се съобрази с нашите мотиви. Надавяме се до края на седмицата да има решение, когато то излезе, ще пуснем веднага билетите. Има шанс да се затвори някаква малка част от сектор „В” вместо „А”, разкри единият от босовете на „орлите”.

Ужас! Иван Иванов аут за още 6 месеца

Иван Иванов няма да играе футбол поне още 6 месеца! Шокиращата новина бе съобщена от клубния му отбор Базел вчера. Това е страхотен удар както за швейцарците, които са в една група в Шампионска лига заедно с родния Лудогорец, така и за националния отбор, тъй като Любо Пенев разчита много на бранителя. Иванов е претърпял вече операция на коляното заради скъсване на кръстни връзки и няма да играе минимум шест месеца. Той бе опериран през януари. По време на лятната подготовка на Базел обаче отново е изпитал болки. По настояване на самия играч той не е бил опериран веднага, а е пробвано консервативно лечение с медикаменти. Травмата обаче не се е повлияла и затова сега Иванов е претърпял операция.

Първоначалните очаквания бяха защитникът да е готов за игра още това лято, като той дори има картотека в Шампионската лига.

Футболна Европа хвали Лудогорец, пише на стр. 1 „Тема спорт“

Европейските медии засипаха с похвали Лудогорец след силната игра на родния шампион срещу Ливърпул на “Анфилд”. “Българите не заслужаваха да загубят този мач”, призна “Дейли Мейл”, а според “Гардиън” тимът на Георги Дерменджиев се е показал като “можещ и умен съперник и е създал по-добри положения за гол от домакините”. На Острова пишат още, че напук на прогнозите Лудогорец няма да бъде аутсайдер в група „В“ на Шампионската лига.

“Българите показаха, че имат сили да се борят с Ливърпул и Базел за второто място. Очакванията Лудогорец да бъде аутсайдер не се оправдаха”. пише местното издание “Ливърпул Еко”.

В останалите европейски държави също отразиха силната игра на Лудогорец на митичния “Анфилд”. “Ливърпул победи незаслужено българския шампион”, пише испанският в. “Ас”.

На „Армията” обсъждат покана към Ливърпул

ЦСКА продължава да търси именит съперник за контролата, която е планирано да се проведе на 11 октомври на стадион “Българска армия” и вече бе анонсирана като голям празник от Александър Томов. В тази връзка 31-кратните шампиони възнамеряват да започнат преговори с английския колос Ливърпул и да му отправят покана. Идеята е била обсъждана вчера от отговорните фактори в Борисовата градина. Както е известно, много привърженици на ЦСКА симпатизират на мърсисайдци, което ще гарантира сериозен брой фенове на стадион “Българска армия” при провеждането на такъв мач. Със сигурност обаче голяма пречка ще са финансовите претенции на Ливърпул, който като голям клуб най-вероятно ще поиска сериозна сума, за да се съгласи на приятелски мач с ЦСКА.

Друг, и доста по-реалистичен, вариант за проверка на 11 октомври е Стяуа. Вече са водени разговори с ръководството на румънския гранд и 8 близките дни се чака отговор. От ръководството на „червените“ искат до края на тази седмица вече да имат уточнен съперник за контролата, която ще се проведе по време на паузата за националните отбори. “Имаме няколко сериозни варианта за съперник и още няколко интересни идеи, но не искаме да обявяваме намеренията си”, заявиха от “Армията” по повод предстоящия мач на 11 октомври, който ще е посветен на 70-ия рожден ден на головата машина Петър Жеков.

Селтик пожела национал на Литекс

Литекс може да осъществи нов сериозен трансфер зад граница, научи “Тема Спорт”. „Оранжевите“ са на път да се разделят с капитана си Страхил Попов. Националът е силно желан от шотландския шампион Селтик. „Детелините“ са изпратили запитване за цената на десния бранител. Това, което те предлагат, обаче се разминава с исканото от ловчанлии. Очаква се преговорите за 24-годишния футболист да продължат. Най-вероятно по-сериозно развитие ще има през зимната пауза. Дотогава Селтик ще следи отблизо развитието на Попов. По подобен начин се развиха събитията с преминаването на Симеон Славчев в Спортинг Лисабон. Талантът бе гледан дълго преди да бъде привлечен от португалците. Досега през сезона Страхил Попов, който наследи капитанската лента от Николай Бодуров, е изиграл 7 мача, в които е отбелязал и едно попадение. Той се разписа при зрелищното равенство 3:3 с Ботев Пловдив в Коматево. В случай че двете страни постигнат споразумение за правата на играча, Литекс ще вземе нов футболист в тази зона, тъй като разполага само с младока Пламен Гълъбов. Не е изключено „оранжевите“ да дадат по-сериозна възможност и на таланта. Освен в плановете на Селтик, Попов е попаднал и в тези на руския Амкар Перм. В момента в клуба се подвизават трима българи – Георги Пеев, Захари Сираков и Петър Занев. И там обаче има разлика в предлаганото от руснаците и исканото от ръководството на ловчанлии