Преглед на водещите новини в спортните медии

1

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

„Левски чака в събота супершампион на Унгария“, съобщава във водещия си материал вестник „Меридиан мач“
Селекцията в Левски продължава, въпреки че се намираме в разгара на сезона. В събота на „Герена” трябва да дойде пореден играч, който ще се пробва да запълни дупката в центъра на атаката. „Меридиан Мач” научи, че кандидатът за ново попълнение на „сините” се казва Бавон Чибуабуа и доскоро е бил собственост на унгарския Уйпещ. Той идва с репутацията на супершампион, след като през миналия сезон е вдигнал Купата и Суперкупата на Унгария с тима си. През въпросната година той вкарва 5 гола в 26 мача.
Футболистът не впечатлява с особено висок ръст -178 см., но за сметка на това е доста бърз. Нападателят е конгоанец, но е роден в белгийския град Антверпен, където Левски е преживявал един от най-големите кошмари в историята си. Чибуабуа е юноша на Стандард (Лиеж), който е сред водещите тимове в Белгия. На този етап не е ясно дали играчът директно ще подпише договор, или ще мине все пак пробен период. С оглед на визитката и факта, че доскоро е имал отбор, в който е играл редовно обаче, вдигат сериозно шансовете му да подпише за разлика от последните няколко анонимни играчи, които се пробваха на „Герена”. Всички те бяха препоръчани от Димитър Димитров и ставаха по-скоро за втородивизионния Черноморец.
„УЕФА отвори сектор „А“ за Реал“, пише още изданието.
УЕФА амнистира Лудогорец и ще отвори целия сектор ..А” на Националния стадион „Васил Левски” за гостуването на Реал (Мадрид) в Шампионската лига на 1 октомври. Апелативната комисия на централата все още не е оповестила официално решението си, но в Разград вече са наясно с добрата новина от Нион. Както е известно, УЕФА бе решила да остави празни 6500 места в централния сектор заради проявен расизъм в реванша със Стяуа.
Санкция все пак ще има. Ще бъде затворена част от сектор „В“ . По-специално блок 32, който е с около 2000 места.
„В Ливърпул благодарни на Лудогорец“, съобщава още „Меридиан мач“
Официалният сайт на Ливърпул похвали ръководството на Лудогорец за специалното послание, отправено от българите към феновете на мърссайдци. „След последния съдийски сигнал феновете на Ливърпул останаха на стадиона и аплодираха както футболистите на домакините, така и тези на Лудогорец, които се представиха повече от достойно. Отделно от това имаше аплодисменти за привържениците на българския отбор, които пропътуваха сериозна дистанция, за да подкрепят любимците си”, пишат в сайта на Ливърпул.Говорител на мърсисайдци заяви: „Служителите на Лудогорец бяха в контакт с нас през цялото време преди мача от Шампионската лига. Те ни се обадиха и в деня след мача, за да подчертаят своите впечатления от нашите фенове”.
„Шестима в черния списък на Гонзо“, пише вестник „7 дни спорт“
Въпреки че са отминали едва осем мача от началото на шампионата, силният човек в Левски Георги Иванов вече подготвя черния си списък за зимната пауза. Гонзо е недоволен от няколко души, които почти сигурно ще сменят клубната принадлежност, разбра „7 дни спорт” от близки до „Герена“. Засега цифрата наброява шест, а в нея има както българи, така и чужденци. По наша информация нарочени от Гонзо са македонският страж Кристиян Наумовски, бранителят Пламен Димов и халфовете Мигел Бедоя, Антон Огнянов, Владислав Мисяк и Стефан Велев. Всички те имат време до зимната пауза да заслужат местата си на „Герена“, иначе голяма е вероятността да си тръгнат. Македонецът Наумовски бе взет на пожар след контузията на Пламен Илиев, но Илиев вече е здрав и конкуренцията изглежда нулева. Заплатата на Наумовски пък не е от малките и Иванов ще избере за резерва юношата Александър  Любенов. Защитникът Пламен Димов бе сложен в листата за наем през лятото, но никой не пожела да го вземе. Очевидно синът на помощник-треньора на Локомотив (Сф) Диян Петков не влиза в плановете на Гонзо и ако не му намерят отбор, зимата ще опитат да разтрогнат. Антон Огнянов също бе на крачка от наем в Локомотив (Сф), но нещата не се получиха и Иванов реши да му даде още един шанс да заслужи мястото си при „сините“. Огнянов започна силно след идването си на „Герена“, но тежка контузия през зимната пауза го отписа от сметките на Антони Здравков. След възстановяването се вижда, че е далече от формата, която показваше. Подобно е положението със Стефан Велев, който също е друг играч след тежката операция, която претърпя. Стефан обаче има голям шанс да остане при „сините“. Дошлият през лятото Мигел Бедоя е един от сигурните пътници. Испанецът пристигна по нареждане на Пепе Мурсия, но треньорът вече е далече от „Герена“, а пътя му ще последва и протежето му. Най-възлова е ситуацията с юношата Владислав Мисяк. Крилото няма записана минута в първия отбор, а Гонзо не е доволен и от показаното при дубъла. Няма да е изненада Мисяк да подсили някой отбор през зимната като отдаден под наем.
Крачунов недоволен, не го броят за жив на „Българска армия“, пише още вестник „7 дни спорт“.
Пламен Крачунов е поредният футболист след Неманя Милисавлевич и Кристиян Супусепа, който е недоволен от положението си на „Българска армия“. Бранителят смятал, че не го броят за жив, за което говори факта, че този сезон няма нито една игрова минута. Той е имал апетитна оферта за Азербайджан през лятото, но Стойчо Младенов го убедил да остане в Борисовата градина.
В последно време обаче Екзекутора даже не вкарва в групата за мач Крачунов, което допълнително разгневило бранителя. Той е и сред футболистите, които чакат да им изчистят най-много стари задължения от ръководството. Защитникът нямал обяснение за това отношение на Младенов към него. За разлика от другите низвергнати, той не е правил грешки, които да костват срамни загуби. Припомняме, че Неманя Милисавлевич бе изхвърлен за дълго от отбора, след като сбърка фатално при шампионския гол на Лудогорец миналия сезон. Супусепа пък не е помирисвал терен, защото се провали на реванша със Зимбру, изхвърлил ЦСКА от евротурнирите.
Без Иван Маркович до април“, съобщава още вестник „7 дни спорт“
ЦСКА ще е без Иван Маркович чак до април, показва възстановяването на сърбина. Той бе опериран в края на юли, като се очакваше възстановителният период на халфа да продължи до януари. Прогнозата обаче е на път да се окаже доста по-писимистична от реалната, поради което Маркович ще започне подготовка чак през март. Това означава, че преди април е невъзможно Стойчо Младенов да разчита на Маркович,който бе един от най-добрите му състезатели през миналия сезон. Нещо повече, сърбинът бе спряган за трансфер в Италия, от който се очакваха сериозни приходи за закърпване на положението в клуба от Борисовата градина.
Проблеми има с възстановяването и на другия сериозно травмиран на „Българска армия“ – Иван Стоянов. Той трябваше да е готов за игра преди две седмици, след като го оперираха от херния. Бившият национал обаче продължава да тренира самостоятелно и все още не е ясно кога ще се завърне в игра за армейците.

„Оперираха Чворович, аут е за поне 3 месеца“, съобщава вестник „Тема спорт“
Вратарят на Лудогорец Иван Чворович няма да играе до края на годината. Сърбинът получи контузия в рамото на една от тренировките преди мача с Ботев (Пд), заради което вчера се подложи на операция.
„Той вече се чувства добре и ще бъде изписан утре (б.р. – днес). Предстои му да премине през индивидуална рехабилитационна програма, а възстановяването му до активни спортни натоварвания ще продължи 2-3 месеца”, обясни доцент Георгиев. Тежката травма попречи на Чворович да заеме мястото на наказания Владо Стоянов срещу Ливърпул на “Анфилд”. Кризата с вратарския пост дни преди сблъсъка с „червените“ наложи Лудогорец да привлече канадеца Милан Борян.
Досега през кампанията Чворович бе със статут на резерва, но поради важността на мачовете в Европа получи шанс в „А“ група. Той изигра 4 срещи, в които обаче не успя да убеди и допусна няколко сериозни грешки.
В „Надежда” чакат Гигов със свит сърца“, пише още изданието.
Футболистите на Локомотив (София) очакват президента на клуба Николай Гигов да спази обещанието си и да се появи на днешната тренировка преди мача с ЦСКА. Играчите се надяват Гигов да спази обещанието си и да се разплати с тях преди заниманието. В противен случай „червено-черните“ ще бойкотират тренировката. Част от футболистите имат да взимат по 4 заплати, включително за миналия сезон. Болшинството има да получава по 3 възнаграждения и 3 премии за победите над Марек и Локомотив (Пловдив) и равенството с Лудогорец.
След последния мач с Локомотив (Пловдив) изпълнителният директор Георги Марков призна, че на играчите се дължи само по заплата и половина, което обаче не кореспондира с действителното. Според запознати днес Гигов все пак ще се бръкне и ще плати по една заплата и една премия на момчетата, с което ще тушира напрежението.
„Димитър Димитров: Надявам се да подобря Левски“, пише още вестник „Тема спорт“
Чаканият на „Герена” от Нова година за треньор Димитър Димитров-Херо изрази надежда, че ще подобри ситуацията в тима. Той сподели, че ще направи всичко възможно, за да върне отбора към успехите.
“Нормално е да се надявам да допринеса за допълнителното подобряване на ситуацията в Левски. Радвам се, че има хора, които виждат в мен способен човек, който разполага с възможности да помогне. Достатъчно се изговори и се изписа вече по темата и не ми се ще да преекспонираме. Надявам се за в бъдеще да можем да зарадваме феновете и въобще хората, които се интересуват от Левски. Това е. Със сигурност всички желаем тимът да има отново сериозни успехи”, каза Херо. В началото на месеца се заговори за разрив в отношенията между Георги Иванов u специалиста заради освобождаването на дошлия на проби Жугурта Хамрун-Жужу. В крайна сметка обаче двамата отхвърлиха твърденията. Освен ситуацията в Левски Димитров коментира и представянето на Лудогорец на “Анфилд”. “Няма как свършената работа срещу Ливърпул да не бъде оценена положително. Човек наистина трябва да не е с всичкия си, за да не признае качествата на двубоя, а най-вече представената от разградчани продукция. Лудогорец стоеше като равен с равен и в играта им не личеше грам притеснение. Видя се, че те не се втурнаха в срещата, търсейки грандиозност и поддавайки се на емоция. Напротив – нивото на отбора личеше във всяка фаза, като в защита бе налична важната за такъв сблъсък динамика и стабилност. Но нека не се главозамайваме с някакви титанични, прекомерни епитети, което ще внесе напрежение. Трябва да изчакаме малко. Сега идва мач с Реал. По мое мнение галактичен отбор, но Лудогорец е способен на чакания подвиг. Още повече с допълнителните сили, които ще им вдъхнат феновете. В такива мачове всяка подкрепа, била тя и странична, а не вътре в самия отбор, може да се окаже безценна”, завърши специалистът.