Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии: focus-sport

офия. Преглед на водещите новини в спортните медии:
Забранен съдия взривява дербито, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.
Международният съдия Николай Йорданов ще свири вечното дерби между Левски и ЦСКА в неделя. Реферът е „ембаргов” за “червените” вече 4 години заради прегрешенията си от един мач със Сливен.
На 15 август 2008 година Йорданов свири 2 скандални дузпи за домакините, а „армейците” паднаха с 1:3. На „Герена” Йорданов също е персона нон грата. Той свири скандален мач на “сините” с Литекс през есента на 2009 година, когато изгони двама играчи на тима. Левски има само 8 победи от 20 мача под ръководството на съдията.
Този сезон Йорданов води два мача на „сините” – загубите от Черноморец и от Лудогорец на „Герена”.
Шефът на съдиите: Стоичков е връткалник
Шефът на съдиите Костадин Костадинов отговори на Христо Стоичков за нападките му срещу БФС и реферите. „Той е уникален врътkалник; Отказа се от родителите си, а после ги помоли за прошка. Отказа се от родината си, но се върна да си вземе бонуса от националния”, изригна Костадинов. „Резултатите му с националния бяха трагични, изпадна със Селта, в ЮАР е известен с „вертолейшън”, сега са му виновни играчите и съдиите”, допълни шефът.
600 бона правят Дарко титуляр
Македонецът Дарко Тасевски има сериозни шансове да бъде титуляр в дербито с ЦСКА. Причината за това е, че мениджъри от няколко страни ще гледат изявите му, научи „Меридиан Мач”. Както е известно, временният треньор на тима е недоволен от изявите на халфа. Той го извади от групата за дербито с Черноморец, а мачът с Калиакра Тасевски изгледа от пейката. На негово място като титуляр бе реабилитиран Христо Йовов, който се представи на ниво и в двете срещи. Сега обаче възможността Дарко да бъде продаден може да принуди Ясен Петров да го пусне като титуляр. На „Герена” се надяват да приберат около 600 хил. лв. от евентуалната продажба на халфа. Ако Ясен се съгласи да включи македонеца сред 11-те за дербито, не е ясно все още кой ще излезе от титулярите. Най-вероятен изглежда вариантът на пейката да седне бразилецът Жуниньо, който не впечатлява особено с изявите си. При такава ситуация Христо Йовов ще излезе на върха на атаката в този мач. Друг вариант е на пейката да седне и крилото Кристовао Рамос.
На първа страница на вестник „7 дни спорт” четете:
1,2 млн. лева делят ЦСКА от лиценз
ЦСКА тъне в дългове малко повече от месец преди лицензирането на клубовете. Собствениците от “Tитан” трябва да платят 1 254 000 лева до 31 май на бивши играчи и треньори. В противен случай отново ще повторят резила от 2008 г., когато клубът остана без лиценз в Европа. Червените дължат 300 000 евро на Селтик за нападателя Килиан Шеридан, който сега е преотстъпен на Сейнт Джонстън. Футболната асоциация на Шотландия е сезирала БФС и УЕФА за дължимата сума. Бившият треньор на червените Павел Дочев чака 60 000 евро. Ивайло Петров (52 000 евро), Иван Караджов (15 000 евро) и Мишел Платини (50 000 евро) също са на опашката за неизплатени суми. Футболният агент Джовани Бекали има да получава 150 000 евро комисиони по трансфери на Армията. Експерти от УЕФА вече са запознати с дълговете на ЦСКА. Те са категорични, че сумите трябва да се платят или клубът остава без лиценз.
Атлетико М следи Стефано Кунчев
Вратарят на Славия Стефано Кунчев е наблюдаван от скаути на полуфиналиста в Лига Европа Атлетико Мадрид и гръцкия шампион Олимпиакос Пирея. За евентуалния трансфер действа сръбският мениджър Мирко Миличевич, който призна за интереса към Стефано.
– Не стана дума да ходи на проби. Очаквам двата клуба да излязат с конкретни оферти през лятото – призна агентът.
На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
Йешич: ЦСКА ще е шампион
Бившият наставник на ЦСКА Миодраг Йешич сподели пред Sport1.bg мнението си за предстоящото вечно дерби.
“Следя всичко, което се случва в българското първенство. Все пак България ми е като втора родина. ЦСКА завинаги ще остане в моето сърце. Според мен Стойчо Младенов успя да вдигне тима и заслужено армейците са на първо място. Смятам, че титлата напълно приляга на ЦСКА. Червените 100% ще спечелят дербито и ще станат шампиони. Козът им е страхотният Жуниор Мораес. При Левски положението е на другия полюс, но те сами са си виновни. На “Герена” явно не знаят поговорката, че всичко на този свят се връща. Знаем какви подмолни действия използваха преди години. Дербито се печели с желание. Важното е играчите да си повярват, да бъдат мобилизирани и най-важното – надьхани от своя треньор. Това ще им даде крила и няма да има кой да ги спре. При ЦСКА най-важна винаги е била титлата, докато при Левски – победата над вечния съперник. Не се съмнявам, че агитката на ЦСКА отново ще бъде на ниво и ще напълни отредената им част на стадиона, въпреки че червените ще са символични гости”, каза Йешич.
Джевизов: В дербито имената не играят
Легендарният нападател на ЦСКА Спас Джевизов също коментира npeg Sport1 предстоящия мач между сини и червени.
“Формата и класирането никога не са оказвали влияние в това дерби. Стигне ли се до този мач, играят много други важни фактори. Нито моментното състояние, нито разликата в точките, нито класирането биха повлияли. Това са специални мачове, които са преди всичко за престиж. И с 20 точки да водехме, трябва да излезем и да играем като мъже, защото ще бъде върховно удоволствие на фона на всичко това, което се случва с ЦСКА, да победим и Левски. Това значи, че сме си изпълнили програмата максимум. Имената не играят. Играе духът, играе волята, играе емблемата, играе публиката… Всичко това, събрано в един юмрук, ще покаже кой заслужава повече да победи в този двубой. Радвам се, че Стойчо прави всичко по силите си и отборът, и публиката да излязат с чест от този мач и да станем шампиони още в неделя.”
“Промяната в ЦСКА през пролетта се дължи изцяло на Стойчо Младенов. Това е човек, който обича ЦСКА, работи за ЦСКА и се раздава за ЦСКА. Чест му прави. Ние всички сме зад него и помагаме с каквото можем, защото емблемата е нещо, което задължава всички нас”, казва Джевизов.
Стойчо скри отбора преди мача с Левски
ЦСКА наложи информационно затъмнение преди вечното дерби с Левски. Двубоят на Националния стадион “Васил Левски” е в неделя от 17:45 часа. Единственият представител на лидера в класирането, който ще говори пред медиите, е старши треньорът Стойчо Младенов. Той ще даде пресконференция в четвъртък. Именно по негово нареждане играчите няма да имат право да контактуват с представители на медиите до мача със сините. „Искаме футболистите да са максимално концентрирани преди мача с Левски. Те ще говорят след края на дербито”, заявиха от ЦСКА пред „Тема Спорт”.