Преглед на водещите новини в спортните медии

3

Преглед на водещите новини в спортните медии:

Любо умува за 5 поста

Манолев вариант за защитник и халф, само Бодуров е сигурен отзад, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Селекционерът Любослав Пенев до последно ще умува за титулярния състав пред домакинството на Хърватска. Треньорът се колебае за цели пет поста. Със сигурност срещата в Петък ще започнат Николай Бодуров, Светослав Дяков, Владимир Гаджев, Георги Миланов и капитанът Ивелин Попов. Всички останали играчи имат равни шансове да се изправят срещу ‘ „шахматистите”. За вратарския пост ще спорят Владо Стоянов и завърналият се в отбора Ники Михайлов. Пенев и помощниците му пробват и двамата в тренировките, но везните накланят в полза на Стоянов. В защита нещата изглеждат на сложни. За партньор на Бодуров ще спорят Апостол Попов и Александър Александров. Отляво Веско Минев се конкурира със Станислав Манолев. Играчът на Динамо (Москва) обаче може да бъде използван и като халф. Минимални шансове има и за Петър Занев. В дясната зона Иордан Минев изглежда незаменим, но Пенев не веднъж е изненадвал с титулярния състав. За дясното крило вариант №1 е Мишо Александров, като не е изключено там да играе и Георги Миланов или Ивелин Попов. Атаката най-вероятно ще води Илиян Мицански, но габаритите на Гълъбинов му дават шанс. Срещу мощните хърватски защитници е възможно да бъде противопоставен таранът на Ливорно.

Капитанът: Всички са в приповдигнато настроение

Капитанът на националния отбор на България Ивелин Попов заяви, че не смята да отговаря на хърватските медии, които от няколко дни сипят атаки по „трикольорите”. Той допълни, че очаква сериозна подкрепа от родните фенове. „Нормално е да очаквам победа. Няма да излезем с мисълта за равен. Успехът в Азербайджан е много добро начало. Всички са с приповдигнато настроение, чувстваме се по-спокойни. Преди Азербайджан имаше леко напрежение, все пак първи мач с тежко гостуване, но взехме трите точки. Всеки един отбор има слаби места. Видяхте и Реал Мадрид, когато игра с Лудогорец. Ще си остане за нас, защото, ако ви кажа, те ще вземат мерки, заяви Попов.

Тонев: Случаят с расизма е забравен Александър Тонев заяви пред репортер на „Меридиан Мач”, че случаят с расизма в Селтик е забравен. Играчът на „детелините” бе обвинен от Абърдийн, че с обиди е дискриминирал техен играч. Тонев заедно с представители на Селтик бе в Шотландската федерация ден след инцидента. Обвинението от юношата на ЦСКА е снето. Дори в сайта на Селтик са публикувани 4 клипа, които доказват, че Тонев е невинен. „Случаят с расизма вече е приключен. Още на следващия ден с хора от Селтик бяхме в местната федерация и уточнихме всичко. В сайта на Селтик има 4 видеоклипа, в който се вижда, че няма расистки обиди. Просто в България много се раздуха този случай. Селтик е голям клуб и обстановката е прекрасна. Аз никога не ьм имал проблем с тъмнокожите, където и да съм играл. Винаги съм се разбирал добре с тях. Сега най-важното е, че Любо Пенев ме повика в националния. Дано бием Хърватска и Норвегия”, каза Сашко Тонев.

 

Григор се провали в Шанхай

Григор Димитров отпадна още във втория кръг на турнира Мастърс” в Шанхай след загуба с 5:7, 3:6 от Жулиен Бенето (Фр), пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Българинът бе слаб, първият му сервис не влизаше и тои допусна 5 двойни грешки.

Опитният французин Бенето само това чакаше и се възползва по най-добрия начин от слабата игра на Григор. След мача треньорът на Димитров – Роджър Рашиид, разкри в Туитър какъв е проблемът, макар и да не спомена името на тенисиста.

“Събуждаш се всеки ден и работиш, за да станеш по-добър. Пред теб винаги има работа и трябва да я преследваш със страст и желание”, написа австралиецът, с което явно намекна, че Димитров не си дава достатъчно зор на тренировки. Със загубата в Шанхай Григор намали доста шансовете си да участва във финалния “Мастърс” в Лондон.

Боби и Любо привикаха капитаните, за да говорят за премиите

Среща между ръководството на БФС, треньорския щаб на националния отбор и капитаните на тима се състоя вчера в Правец. Пред погледа на журналисти и посетители в хотела на трикольорите Борислав Михайлов привика Любо Пенев и част от играчите. Причината пък беше добре известна – премиите за класиране на европейското и предстоящите два мача с Хърватия и Норвегия.

До този момент президентът на БФС не се беше срещал с отбора и не беше говорил какво ще иска от него. Вчера обаче той използва презентацията на новите екипи, за да разговаря при закрити врати, но не с всички. Точно в 12.45 ч. Боби се отдели в една от конферентните зали заедно с Любо Пенев и тримата капитани -Ивелин Попов, сина си Николай и Николай Бодуров. Именно централният бранител е трети избор в момента заради отсъствието поради контузия на Иван Иванов. Защитникът на Фулъм носеше лентата в Баку срещу Азербайджан.

Разговорът между петимата е бил за премиите, а условието на Боби е било желязно – премии само при 6 точки срещу Хърватия и Норвегия. Именно това беше наредено и от Любослав Пенев на първата му пресконференция. Според ръководството на отбора и БФС само две победи срещу преките ни съперници ще ни дадат предимство и ще увеличат сериозно шансовете ни да отидем на Евро 2016 във Франция.

Малко преди да се срещне с футболистите, Боби Михайлов коментира темата и пред медиите.

“Очаквам два много тежки мача, всички знаят с какви съперници играем. Надявам се в петък стадионът да е пълен. Искам да вземем това, което можем”, каза Михайлов за предстоящите евроквалификации.

Босът на БФС говори и около въпроса с премиите на тима, който беше обсъждан в последните няколко дни.

“Аз знам какво искат те, така че ще се договорим за всичко. Никога не е имало напрежение, с това се занимавам в последните 25 години. Първо съм бил капитан и вратар на този отбор, а сега съм президент на БФС, така че съм наясно. Знам много добре какво искат футболистите и винаги съм се опитвал и съм успявал да задоволя техните желания”, сподели Михайлов.

Нико Ковач: Имаме шпиони в съблекалнята

Селекционерът на хърватския национален отбор по футбол Нико Ковач отговори на част от многобройните критики по негов адрес в последно време, в частност, че е диктатор и държи футболистите в концлагер.

“Информация изтича от съблекалнята, защото 15 минути след като продиктувам състава за мача, той вече се върти на всички хърватски портали”, каза Нико Ковач пред местен вестник.

“Съблекалнята ми е пълна с шпиони. Говори се за “концлагера” в Бразилия, а според напътствията на ФИФА не пускахме журналистите в лагера. А що се отнася до строгия режим, аз отнемах на играчите четири часа дневно. Вярно е, че ставането беше в 8 часа сутринта, след това даваха допинг проба и закусваха. За трите яденета отиваше час и половина, толкова траеше и тренировката с даване на кръв. Дали четири часа дневни задължения е концлагер и диктатура?”

Нико Кранчар направи паралел между времето, когато той играеше в хърватския национален отбор и сегашните играчи.

“По мое време играехме карти и водехме безкрайни разговори за футбола – каза Нико Ковач. – Днес играчите въобще не разговарят, всички са във фейсбук, Инстаграм, Туитър. Слагат си слушалките на ушите и се заключват в своя свят”, каза още Ковач.

 

Мафията контролира 25% от спорта

Организираната престъпност контролира най-малко 25% от световния спорт, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Това заяви генералният директор на международната антидопингова агенция УАДА Дейвид Хоуман по време на годишната конференция „Сигурността в спорта” в Лондон. „Тези момчета, които продават наркотици, стероиди, хормон на растежа, ЕПО и т.н., са същите, които се занимават с корупция. Същите, които плащат, за да се манипулират мачове. Сега ние трябва да ги спрем”, констатира Хоуман. Данните са на база извадка от Интерпол. Според него трябва да се създаде организация по подобие на УАДА, която да се бори с манипулирането на резултати.

Националите: Вие нали знаете кои сме ние?

Част от националите – капитанът Ивелин Попов, Николай Бодуров, Георги Миланов и вратарят Николай Михайлов, се обединиха около мнението, че атаките на хърватските медии – “българите са анонимници”, не могат да им повлияят по никакъв начин. Четиримата говориха вчера на базата на трикольори-те в Правец. “Същият журналист, който е написал материала и пита: “Кой е Ивелин Попов?”, три пъти ми звъня за интервю, отказах му. Имам и SMS от него. Не смятам да му отговарям. Ще го направим в петък”, сподели Попето. “Нормално е да очаквам победа и ще я търсим. Няма да излезем с мисълта за равен. Успехът в Азербайджан беше много важна крачка, която направихме, но не може да ни успокоява. Беше само едно добро начало. Всички момчета сме с приповдигнато настроение, чувстваме се по-спокойни. Преди Азербайджан имаше леко напрежение, все пак първи мач, тежко гостуване, но взехме трите точки”, добави нападателят на Кубан Краснодар. “Всеки отбор има слаби места, включително и Хърватска. Видяхте и Реал Мадрид, когато игра с Лудогорец, че показа слабости. Ще играем както винаги досега при Любо Пенев, с характер, с воля и колективно. Очаквам 30 000 на стадиона и мисля, че ще се създаде една добра атмосфера. Националният отбор не е на никого, а на цяла България. За премиите – няма смисъл да се конкретизира. Всеки, който дойде в националния отбор, ще играе за честта си и за своята държава”, завърши Ивелин Попов. Защитникът на фулъм Николай Бодуров сподели, че лъвовете ще говорят на терена. “Малко като че ли дразни това тяхното отношение, но те имат право да си говорят каквото искат. На терена ще покажем кой какво може. Надявам се с положителния резултат след мача ние да говорим. Това, което излиза в техните медии, допълнително дразни и амбицира агресивността ни”, каза бившият футболист на Литекс. “Атаката не ни влияе по никакъв начин, аз съм спокоен. Не могат да ни уплашат. Надявам се да се справим. Нека феновете са колкото се може повече, защото се нуждаем от тяхната подкрепа, за да победим”, добави Бодуров. Пренебрежително отношение към атаките на хърватите показа и Георги Миланов. “Всеки има право да си говори каквото иска. Това не ме касае. Аз гледам да не се интересувам от тези неща. Ние сме достатъчно умни момчета и сме концентрирани върху това, което ни предстои, защото ще е достатъчно тежко. По принцип може да ни мотивира. Вие нали знаете кой е Ивелин Попов и ние кои сме. Не ме интересува даден хърватски журналист кого знае и кого не”, заяви атакуващият халф на ЦСКА Москва. “За мен те са много добър отбор, имат по-класни футболисти от нас и няма нищо лошо това да се признае. Играят в по-големи клубове от нашите, обаче на терена сме 11 на 11 и с помощта на публиката имаме шансове. Показахме доста добри игри в последно време и се надявам феновете да ни помогнат”, пожела си бившият футболист на Литекс. “За мен всички мачове са важни. Дано извлечем максимума от срещата с Хърватска и това да ни донесе по-голямо самочувствие срещу Норвегия. Тези два мача ще наклонят везните накъде отива отборът”, заяви още Миланов. “Няма значение дали е Хърватска, Испания, франция, ние се готвим по един и същ начин. Колкото повече точки вземем, толкова по-добре. Ние сме длъжни да дадем всичко за България”, коментира още играчът на ЦСКА Москва. В отбора след година отсъствие се завърна вратарят Николай Михайлов. Ето какво сподели и той: “Очакванията са за тежък мач, който се надявам да изиграем по един умен начин, да изпълним тактическите указания на Любо Пенев и с помощта на нашите фенове да вземем трите точки”, сподели стражът на Мерсин. Относно злобните коментари в хърватските медии вратарят коментира: “Какво да ни обиждат нас? В щаба на хърватите виждате какви интервюта дават, това е трезвата оценка. Някакви вестници, които не съм чувал, не могат да ме притеснят”, каза Ники. “В добро физическо състояние съм в момента, чувствам се отлично. Като съм здрав, всичко останало е на заден план. Нещата се развиват благополучно за мен до момента. Готов съм да играя за националния отбор и на клубно ниво, треньорите решават”, заяви юношата на Левски относно шансовете си да пази в петък вечер. “Излизаме за победа. Нашата цел е класирането. Надявам се искрено стадионът да се понапълни, така ще поставим под напрежение техните футболисти. Дори големите играчи на Реал Мадрид бяха припрени пред пълните трибуни”, завърши Михайлов.

Боби: Надявам се на нови три точки

Президентът на БфС Борислав Михайлов изрази надежда, че националите могат да вземат нови три точки срещу Хърватска след победата над Азербайджан на старта на евроквалификациите. Във вторник пък лъвовете гостуват на Норвегия. “Очаквам два много тежки мача. Надявам се да напълним стадиона в петък, играем на родна земя срещу един много добър отбор на Хърватска и се надявам да вземем нови три точки. Никога не е имало напрежение за пари в отбора. С това се занимавам в последните 25 години – първо като вратар и капитан на отбора, а сега като президент. Знам какво искат играчите”, сподели Боби в Правец при представянето на новите екипи на националния отбор, изработени от испанската фирма Joma. Шефът на БфС изрази надежда, че пренебрежителното отношение на хърватските медии ще подразни момчетата на Любослав Пенев и те ще бъдат още по-мотивирани.

“Трябва да питате момчетата как им влияе пренебрежителното отношение на хърватите. Тях, ако ги дразни това, а мисля, че трябва да ги дразни, това ще ги мотивира още повече”, завърши легендарният вратар.