Преглед на водещите новини в спортните медии

1

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

„Русия се излага 1:1 с Молдова вкъщи“, съобщава от първата си страница вестник „7 дни спорт“.
Русия направи само 1:1 в домакинския мач с аутсайдера в група „Джи“ Молдова. Артьом Дзюба откри в 73-ата мин от дузпа, отсъдена за фаул срещу него. Още в следващата минута молдовците изпълниха корнер, след който Епуряну изравни за ужас на публиката на стадион „Спартак”. До края гостите с опълченски номера удържаха хикса въпреки напъна на руснаците.
С голям зор отборът на Англия измъкна 1:0 като гост на Естония, макар че домакините останаха с 10 души още в 48-ата минута. Уейн Руни забоде от фаул в 73-ата минута скъпоценния гол, който изведе Англия начело в група „Е“ с 9 точки от 9 възможни.
„Пенев маха Гаджев и Миланов“, пише още изданието.
Любослав Пенев ще направи сериозни промени в състава на България преди днешното гостуване на Норвегия. За мача довечера в Осло националният селекционер ще смени четирима играчи в титулярната единадесеторка. Игралите слабо Георги Миланов, Илиян Мицански, Владимир Гаджев и Петър Занев ще останат на пейката. Вместо тях ще започнат Георги Илиев, Михаил Александров, Александър Тонев и Андрей Гълъбинов.
Вчера нашите отпътуваха за Осло, като почти не се усмихваха. Любослав Пенев отказа да говори, а вместо него пред камерите застана Борислав Михайлов. “Забравяме загубата, в този формат се играе мач за мач. Не се бъркам на Любослав, той да говори с момчетата”, призна президентът на БФС.
„Треньорът на норвежците:Този мач няма да реши нищо“, пише още вестник „7 дни спорт“
Треньорът на Норвегия Пер-Матиас Хьогмо коментира, че тимът му все още не е направил нищо значимо след успеха над Малта. Наставникът на днешния ни съперник твърди, че двубоят довечера с България няма да реши битката за третото място.
“Има да се разиграят още 24 точки, ние просто трябва да изострим ситуацията. Ако спечелим добре, ако завършим наравно, ще го приемем, но загуба ще значи, че България взима предимство”, каза Хьогмо.
Той коментира и слуховете, че детето чудо Йодегаард ще започне като титуляр.
“Има много играчи в моя тим, които са готови и искат да играят. Не е изненада, че Мартин тренира добре в последните дни”, добави треньорът на Норвегия.

„Любо задраска трима грешници“, съобщава вестник „Меридиан мач“
Националният се лекционер Любослав Пенев ще предприеме минимум три промени в състава за мача с Норвегия. Един от най-стабилните защитници Йордан Минев е под въпрос за днешната среща заради стара травма и настинка. Вместо него се очаква да започне Станислав Манолев. Михаил Александров се завръща сред титулярите, за да помага на Веселин Минев срещу най-опасния играч на домакините Джошуа Кинг. Атаката пък ще бъде водена от Андрей Гълъбинов за сметка на Мицански.
Огромна опашка на гишетата за паспортен контрол на летището в Осло вбеси Любослав Пенев. Той промени графика, като премести програмата на официалната тренировка на стадион „Улевал” с един час.
„Стойчо Стоев: Левски? Не казвам нищо, засега“, пише още изданието.
Новият фаворит за треньор на Левски Стойчо Стоев обяви пред „Меридиан Мач”, че на този етап няма да казва нищо за „сините”. Доскорошният наставник на Лудогорец е изборът на „сините”, ако Димитър Димитров-Херо не акостира на „Герена”.
„Не искам да говоря по темата Левски. Няма да ви разкривам желанието си”, заяви Стоев.
„Мартин Петров: Силата ни е в себераздаването“, съобщава още вестник „Меридиан мач“.
Бившият национал Мартин Петров отчита като успешна работата на Любослав Пенев начело на националния отбор и вижда прогрес в представянето на тима. „Смятам, че Любослав Пенев е играл в по-големи дербита от мен, така че той много добре знае какво да каже на момчетата. До този момент се справя много добре. Националите правят нещо стъпка по стъпка, може да са дребни и малки, но се прави някакво развитие. В днешно време независимо срещу кого играеш се изисква себераздаване. Това е главната ключова формула. Ивелин Попов го каза, че ние не разполагаме със звезди, а разполагаме с колектив. Не бива да бъдем максималисти към нашия отбор, тъй като си личи, че все още отборът се изгражда, все още има доста слабости, доста работа, която трябва да се свърши”, завърши Мартин Петров.

Световните медии скочиха на Пенев“, съобщава вестник „Тема спорт“
Как е възможно Любослав Пенев да се радва на случилото се на трибуните по време на България -Хърватска (0:1)? Това питат медии от цял свят и нападат селекционера за изказванията му след срещата.
На двубоя в петък първо имаше бой между привърженици в сектор „Б“, а минута по-късно започнаха да летят бомбички, димки и факли между български и хърватски фенове. Двубоят дори бе прекъснат за няколко минути. След мача Любослав Пенев отсече: “Това не е библиотека. Димки, факли, всичко е добре. Аз такава публика обичам, която подкрепя бурно и сърцато”.
“Българите редовно си патят от пиротехника и инциденти и играят при закрити врати, но това явно не ги притеснява”, коментират в Босна.
“Българите се радват на безредиците, селекционерът ги защитава”, пишат медиите в Хърватска. И допълват, че Борислав Михайлов хвърлил вината върху гостуващите фенове.
Дори в “Оман Трибюн” споменават за инцидентите, като основната тема също е изказването на Пенев. Според тях феновете в България се борят да се разреши свободното вкарване на пиротехника на стадионите.
Ивелин Попов: Ако подходим пак като с Хърватска, нямаме извинение“, пише още изданието.
Капитанът на националния отбор Ивелин Попов не спести тежките думи и преди заминаването на тима за Норвегия.
“Целият мач с Хърватска бе една голяма грешка от наша страна, надявам се да успеем да я коригираме”, каза Попов, който коментира и предстоящия съперник Норвегия: “Добър и сериозен отбор. Гледахме им вече няколко записа, но са възможен тим. Имат силни страни, агресивни са в атака, по-слабото звено им е защитата. Ако обаче подходим така, както с Хърватия, вече няма да имаме извинение. На хората им омръзна да слушат едно и също. Вдигаме се и отиваме на битка”, добави нападателят на Краснодар.
“Норвегия, ако са ни гледали само с Хърватия, може би ще се отпуснат, а ние ще сме двойно по-мотивирани. Трябва да изчистим тези в действията ни. Онзи ден имаше около 35 хиляди души на стадиона, ние сме виновните, че не им създадохме един хубав празник. Те искат малко, не искат много, искат по-агресивна игра, няколко удара да бяхме били, нещата щяха да са по-добре. Аз им благодаря, че ни подкрепиха. Ние сме големи, зрели хора, знаем като играем слабо какво не ни достига”, завърши капитанът на „трикольорите“.
„Бивш датски национал ни издаде на норвежците“, съобщава още вестник „Тема спорт“
Бившият датски национал Мортен Бисгаард (играл в Удинезе, Копенхаген, Дарби Каунти и др.) издаде играта на българите пред норвежките медии. Той взе за пример двете равенства на националите ни срещу „червения динамит“ в предишните квалификации – 2:2 в София и 1:1 в Копенхаген.
“Българите играят силно срещу отбори, които искат да доминират. Норвегия трябва да се страхува. Ще бъде много труден мач. Трябва да се надявате да вкарате първи гол”, предупреждава Бисгаард, който в момента работи като коментатор в TV2. Той не крие, че е останал впечатлен от играта на България в предишните квалификации, въпреки че тимът на Любослав Пенев завърши чак на четвърто място зад Италия, Дания и Чехия.
“Много са силни на контри и имат добра техника. Така вкараха и гола си срещу Дания на “Паркен” – след фантастична контраатака. Очаквам Норвегия да владее повече топката и българите да отстъпят инициативата. Като цяло те създават малко положения като гости. След като отнемат топката, трима или четирима играчи веднага се втурват напред”, казва Бисгаард, който не пропусна да отличи капитана Попов. След мача с Малта селекционерът Хьогмо призна, че все още не знае нищо за българите: “Ще се срещна с Петер Руди, който гледа мача им с Хърватска”. В свой коментар норвежкият журналист Кнут Еспен Свегаарден пише: “Българите са слаб отбор, който не показа нищо срещу Хърватска. Затова Хьогмо не бива да пропуска възможността да запише втора поредна победа. Това може да се окаже повратният момент за норвежкия футбол”.