Челси отива на финала на Шампионската лига след драма срещу Барселона

снимка: EPA/БГНЕС

 

Барселона и Челси завършиха наравно 2:2 във втория мач между двата отбора от полуфиналната фаза на най-комерсиалния европейски клубен турнир Шампионската лига,sportni.bg

Така с общ резултат 2:3 в полза на Челси “сините от Лондон” заминават за Мюнхен на 19 май за финала на турнира, където ще се изправят срещу победителя в сблъсъка между Реал Мадрид и Байерн.

Отборите на Пеп Гуардиола и Роберто ди Матео изиграха един незабравим двубой на “Камп Ноу”, в който Челси геройски удържа натиска на Барса с човек по-малко през по-голямата част от времето.

Точни за домакините бяха Серхио Бускетс и Андрес Иниеста, а за гостите Рамиреш и Фернандо Торес.

Както се очакваше Барселона започна срещата офанзивно, като още в третата минута Меси проби отдясно в наказателното поле на гостите и успя да стреля, но топката мина встрани от вратата на Чех.

В 7-та минута Гари Кейхил се контузи, след като направи шпагат в наказателното поле на своя отбор и впоследствие беше сменен от Жозе Босингва.

Девет минути по-късно Жерар Пике изгуби съзнание за няколко секунди, след като удари главата си при сблъсък с вратаря на своя тим Виктор Валдес. Двамата скочиха за топката в опита си да я отнемат от връхлитащия Дидие Дрогба, но с таза си Валдес удари главата на защитника на Барса, след което Пике падна зашеметен на тревата.

За щастие испанецът се отърва без сериозно нараняване и дори продължи да играе. Все пак в 26-та минута Гуардиола реши да даде почивка на 25-годишния защитник и го смени с Дани Алвеш.

Меси имаше възможност да се разпише и в 19-та минута, след като получи топката от Фабрегас, нахлу в наказателното поле на Челси и успя да стреля, но Чех и този път внимаваше и успя да отрази удара.

Барселона владееше топката в 75% от времето през първата част, а това, което правеха “сините от Лондон”, беше единствено да се отбраняват.

Такова беше положението до 35-та минута, когато трилърът на “Камп Ноу” започна.

Куенка центрира към Серхио Бускетс, който беше оставен непокрит и испанецът без никакъв компромис опъна мрежата зад Чех за 1:0.

Този гол може да бъде записан единствено на сметката на отбраната на Челси, в която участие взимаха девет от футболистите на терена.

Няколко секунди след възобновяването на играта капитанът на Челси Джон Тери остави отбора си с човек по-малко след като си позволи да фаулира без топка Алексис Санчес, за което получи директен червен картон.

Така капитанът остави съотборниците си в тежката борба с агресивния тим на Барселона.

Малко по-късно, в 43-та минута Меси подаде наляво към Иниеста, който се измъкна зад Рамиреш и стреля по диагонала. Ударът му бе точен и опъна мрежата на Чех за втори път.

В този момент Челси реално премина изцяло от страната на губещите и това беше импулсът, който съживи играта на гостите.

Три минути след като получиха втория гол в своята врата “сините” успяха да върнат едно попадение. При чудесна, бърза контраатака Рамиреш получи топката отдясно, измъкна се от бранителите на Барса и с перфектен прехвърлящ удар преодоля Валдес.

Така само с един гол лондончани обърнаха статуквото и от губещи преминаха в позицията на печелившия отбор.

Второто полувреме премина също при преобладаващ натиск от страна на “каталунците”. Дидие Дрогба пък се върна в задни позиции, заради липсата на Тери, като на няколко пъти имаше добри отигравания, но фактът, че стоеше назад го лиши от това да създаде опасност пред вратата на Валдес.

В 48-та минута Дидие спъна в наказателното поле на Челси Сеск Фабрегас и главният арбитър на срещата отсъди дузпа.

Зад топката, от бялата точка, застана звездата на Барселона Лионел Меси. Аржентинецът стреля, но уцели напречната греда на вратата, след което не успя да добави.

След този голям пропуск “каталунците” не се отказаха и продължиха да нападат с всички сили. Алексис Санчес стреля с глава, но топката мина встрани от вратата. В 62-та минута Куенка стреля от малък ъгъл отляво, но Чех спаси майсторски.

Калу пропусна чудесна възможност, след като при далечно центриране бе изведен в наказателното поле, но не успя да се ориентира добре.

В 80-та минута Фернандо Торес влезе на мястото на вече изморилия се да “тъче на два стана” Дидие Дрогба. Инжекцията от свежа енергия в атаката на Челси се оказа изключително тонизираща, след като тъкмо испанецът сложи точката на спора.

Малко след това Меси все пак вкара топката във вратата на Челси, но преди това имаше сигнал за засада и голът не беше зачетен.

В 83-та минута аржентинецът стреля от границата на наказателното поле, но за втори път в мача уцели гредата.

Така се стигна до 91-та минута, когато Фернандо Торес тръгна от средата на терена и напредна сам, останал очи в очи с Валдес. Испанецът премина без проблем покрай стража на домакините и се разписа за 2:2, вкарвайки своя осми гол срещу Барселона и пращайки Челси директно на финала на Шампионската лига.