Преглед на водещите новини в спортните медии

3

София. Тази сутрин водещите спортни издания в България посвещават първите си страници на победата на Лудогорец в Шампионска лига. Разградският тим победи Базел с 1:0 и се превърна в първия български отбор спечелил точка в най-престижния европейски клубен турнир.

Невероятно! Драматично !Историческо!, пише на първата си страница „7 дни спорт“

Лудогорец влезе завинаги в историята на българския футбол. След като до момента разградчани само подобряваха постижения, сега те са пионерите, след като записаха първата победа за България в Шампионската лига. В герой на вечерта се превърна 34-годишният Йордан Минев, вкарал единственото попадение срещу Базел в добавеното време. Лудогорец взе първите си точки изобщо в група В на Шампионската лига и увеличи драстично шансовете си да се класира на второ или трето място в потока си.

Над 34 хиляди зрители на Националния стадион “Васил Левски” видяха поредната луда вечер с главното участие на българския шампион.

Тимът на Георги Дерменджиев не изневери на стила си да държи до заключителните секунди публиката на нокти. Българският първенец срази Базел малко повече от година, след като получи два шамара от швейцарците. Сега обаче имаше футболна лекция, която беше водена от Лудогорец и неговия треньор.

Феновете в Дупница застанаха зад отбора

Фенклубът на Марек застана твърдо зад футболистите и ръководството след наложената санкция от БфС в размер на 10 000 лева с мотив “съмнения на УЕФА за уговорени мачове с предварително уточнен резултат”.

“Ние, привържениците на Марек, не приемаме отправените обвинения към нашия любим отбор. Не приемаме някой да бъде наказан само и единствено на база съмнение. Повечето от нас сме били на споменатите в медиите двубои с Лудогорец и ЦСКА и не смятаме, че в тях не е играно феърплей. Да, наистина резултатите и в двата двубоя не ни харесват, но сме реалисти и знаем, че това са възможностите на отбора в този момент. Бюджетът на Марек е поне 30 пъти по-малък от този на Лудогорец, клуб, който играе като равен с равен с отборите на Реал Мадрид и Ливърпул в Шампионска лига и бие Базел. Ще продължим да подкрепяме Марек и не приемаме атаките, целящи уронване на престижа на нашия любим клуб”, се казва в декларацията, разпространена от зам.-председателя на фенклуба Румен Тимев.

Стоичков надъха капитана на Литекс

Легендата на българския футбол Христо Стоичков надъха капитана на Литекс Страхил Попов преди днешния мач с Локомотив Сф. Както е известно, преди две години Камата водеше оранжевите, а благодарение на него в първия отбор на ловчанлии бяха наложени таланти като Симеон Славчев и Никола Колев. Стоичков използва социалната мрежа Инстаграм, за да пожелае успех на Страхил Попов и отбора в предстоящите тежки битки до края на сезона.„Вземи отбора в твоите ръце. Ти можеш, затова си капитан”, написа Стоичков на Страхил Попов в Инстаграм.

Лудогорец даде блясък и на сивото, продължава „Меридиан мач“

Каква невероятна символика има в това българин да донесе първата победа в ШЛ на космополитния “Крейзи форест”

Да, Лудогорец го направи! След като изпотроши десетина български рекорда на отбори със 100-годишна история, записа и първата победа на наш отбор в Шампионската лига. Направи го със стил. В своя стил, като караше сърцата да кървят – и своите, и чуждите. Не е случайно, че в 27 мача на Лудогорец в Европа има 11 гола след 85-ата минута – запазената марка на новите европейски романтици. Дори и в привидно скучния мач с Базел момчетата на Кирил Домусчиев намериха начин да докоснат величието.

Барса уреди Суарес за „Ел Класико”

Ръководството на Барселона официално гарантира, че Луис Суарес ще бъде на линия за супердербито срещу Реал (Мадрид). Наказанието, което ФИФА наложи на уругваеца за ухапването на Джорджо Киелини на Мондиал 2014, изтича в петък в 23:59 часа. Мачът с Реал пък е в събота от 19:00 часа българско време.

В Ловеч треперят за терена заради дъжда

Рязкото влошаване на времето със сигурност ще повлияе сериозно на качеството на футбола в предстоящия кръг. Ловеч и областта бяха сред регионите, в които вчера се изсипа най-много дъжд. В града на люляците на практика валя през целия ден, макар и без да има порой като този, който отложи мача от Лига Европа с молдовския Верис през лятото. От щаба на „оранжевите”‘ полагат всички необходими грижи, за да запазят терена. Въпреки това се очаква, че днес условията ще бъдат наистина тежки.

Лудогорец е 21-ви в Европа за сезона, пише „Тема спорт“

Лудогорец е 21-и в ранглистата на УЕФА за настоящия сезон след победата над Базел в сряда. Коефициентът на разградчани за кампанията вече е 6,800 т., непосредствено зад БАТЕ Борисов – 6,9500. За последните 5 сезона тимът е събрал 24,300, което му отрежда 74-о място. За предишната кампания 2013/14 спечели 15,1250 т.В общата класация за петгодишния период България остава на 25-о място с 16,500 т., но вече е съвсем близо до Шотландия (16,900 т.). За съществена промяна на начина и фазата, по който българските отбори влизат в евротурнирите, на този етап е невъзможно да се говори. За целта трябва да стигнем до 21-ото място, където сега е Беларус с 20,000 т.

Само за настоящата кампания България е на 12-о място с 4,000.

Буш пред мач номер 100

Нападателят на ЦСКА Серджиу Буш ще запише своя мач номер 100 за първенство във вечното дерби утре. Румънецът е натрупал тази бройка в рамките на 5 години – от сезон 2009/10 насам, когато дебютира за ЧФР Клуж. За първия си отбор Буш има общо 22 мача, колкото е записал и за Търгу Муреш. Най-много участия в кариерата си Серджиу има за Корона Брашов през миналия сезон -28. По 12 са мачовете му за ЦСКА и Униреа Алба Юлия, а за Газ Метан – 3. Така утрешният мач ще е негов юбилеен. Попаденията на Буш до този момент пък са 27. Най-много има за Корона – 9, следват ЦСКА – 7, Търгу Муреш – 6, ЧФР Клуж – 3 и Униреа – 2. Единствено Буш и вратарят Якуб Дивиш са били използвани във всеки двубой на армейците през този сезон в “А” група. Таранът има 994 минути, 7 гола и 2 асистенции, успя да се разпише и в първото си вечно дерби за крайното 2:0. ЦСКА проявява интерес към брата на Серджиу – Лауренциу. Той играе за Рапид Букурещ като дясно крило и вътрешен халф. Армейците обмислят да отправят оферта и към бившия футболист на Лудогорец и настоящ свободен агент Йерун Луму, който наскоро разтрогна договора си с Хееренвеен след само 44 дни престой в клуба.

Чакат Касъмпаша за контрола през ноември

ЦСКА чака отговор от турския Касъмпаша за контрола през ноември. Тогава ще е следващата пауза за националните отбори. Елитният тим ще информира червените за решението си до края на месеца. Вероятно проверката ще се състои в столицата Истанбул заради по-добрите климатични условия в Турция през ноември. От Касъмпаша обаче още не са потвърдили проверката. ЦСКА можеше да се срещне с турския тим още през септември, но тогава плановете пропаднаха. Бившият отбор на Георги Сърмов и Николай Димитров в момента се намира на 6-о място в местния елит. Най-известните футболисти на Касъмпаша са вратарят Андреас Исаксон, бившият нападател на Леверкузен Ерен Дердийок и миналият през Аякс и Ливърпул Райън Бабел.

Резервен вариант за съперник през ноември е Стяуа. Ръководството на армейците постигна принципна договорка с румънците за среща още преди няколко месеца, но без да се уточнява евентуална дата за спаринга.