Преглед на водещите новини в спортните медии

3

Преглед на водещите новини в спортните медии:

Камбуров: Няма по-слаб Ботев

Капитанът на Локомотив Мартин Камбуров в четвърти пореден мач вкара гол за тима си, но след мача нямаше настроение за празнуване заради късното изравнително попадение, пише вестник “Меридиан мач“.

Лидерът на „черно-белите” обаче не се поколеба да нападне градския съперник „Чак ми е смешно. Не знам какво е казал Вили, но не съм виждал по-слаб Ботев. Ние сме си виновни. Не може да допуснем този гол. Ако имахме класа, още първото полувреме резултатът трябваше да бъде 3:0 за нас. Не може да играем така безотговорно при статичните положения. Направихме много пропуски. За тях това 1:1 е много голям успех. Говорихме си, че този мач е емоционален. Предстои ни мач срещу Хасково, който е жизненоважен”, каза Камбуров.

Ботев свали Локо (Пд) в края

Ботев изравни за 1:1 срещу Локо в края в битката за Пловдив в първия осминафинал между двата отбора за Купата на България. „Черно-белите” бяха повели в резултата в самия край на първата част, когато Мартин Камбуров само си спечели пряк свободен удар отляво и го реализира по фамозен начин.

Мачът започна без голямо проучване между двата тима, чиито треньори бяха направили по три промени в съставите си в сравнение с последните шампионат-ни мачове. Домакини-р те от Локомотив започнаха по-агресивно, жадни за реванш заради шампионатната загуба в Коматево с 0:2. Още преди да изтече първата минута, Камбуров се оказа на правилното място в наказателното поле на „канарчетата”, но слабият му удар с глава не затрудни вратаря Адам Стаховяк. В осмата минута Ботев разви много хубава контраатака, започната от Мариян Огнянов и продължена с едно докосване от Иван Цветков, но Александър Колев сбърка при поемането но топката. В 16-ата минута Дани Кики завъртя хитро топката от пряк свободен удар, като тя излъга Стаховяк и щеше да влети директно в далечния му ъгъл, но Лъчезар Балтанов изби с глава над вратата в последния момент. Малко по-късно Колев от „жълто-черните” се измъкна отдясно, но нанесе много слаб удар. Десет минути по-късно Благой Наков от Локо имаше претенции, че Пламен Николов е играл с ръка в наказателното, но съдията Никола Попов не отсъди нищо, а при добавката халфът на „смърфовете” стреля над напречната греда. Малко по-късно   Мартин Камбуров   стреля опасно с глава след изпълнение на корнер, но топката рикошира и излезе в нов ъглов удар. В 38-ата минута Ботев изпусна най-чистото си положение преди почивката, след като Иван Цветков изведе майсторски Горан Галешич сам срещу вратаря,    последният стреля силно с левия крак, но Господинов изби със сетни сили в корнер. Така дойде и самият край на полувремето, в който Камбуров направи безпомощен Стаховяк от пряк свободен удар и вдигна на крака хилядите фенове на Локомотив.

През второто полувреме Ботев опита да се върне в мача, като смени изчерпалия силите си Цветков с Чунчуков. Играта дълго време се водеше в центъра на терена, като липсваха положения пред двете врати. В тези минути зачестиха и по-грубите нарушения, за които съдията Попов извади набързо три жълти картона. В 65-ата минута Огнянов центрира добре от фаул, а Алекс Колев изпревари всички и насочи топката с глава, но ударът му излезе в аут. Десетина минути по-късно Пламен Николов от Ботев получи контузия и бе сменен принудително от Радослав Терзиев. В 83-тата минута Чунчуков бе изведен на добра позиция, но топката му избяга и от малък ъгъл не затрудни Гос-, подинов с удара си. Веднага след това и Васев опита шанса си да изравни със силен удар, но Господинов отново бе на висота. В 87-ата минута Локомотив пропусна отлична възможност да поведе с 2:0 и да вземе идеален аванс преди реванша, след като Бранимир Костадинов бе изведен сам срещу Стаховяк, но вратарят спаси слабия му удар. В добавеното време Ботев първо имаше претенции за дузпа, а след това стигна до така търсения изравнителен гол. Мариян Огнянов центрира от корнер, а Алекс Колев обърна фантастично с глава топката и донесе търсеното което дава предимство на Ботев преди реванша в началото на декември.

Черно море задълбочи кризата в Славия 

Черно море взе комфортна преднина, като се наложи с 2:0 над Славия. Футболистите на Никола Спасов пропуснаха да разгромят гостите си от София и успяха да вкарат само две попадения, които бяха дело на Стенио и Бекир Расим. Още от първия съдийски сигнал варненци взеха инициативата в свои ръце и тотално доминираха на терена. В 13-ата и 15-ата минута Живко Петков можеше да отбележи, но първо ударът му срещна Фераресо, а при втория Димитър Пиргов изби от голлинията. В 37-ата минута беше най-спорното положение в мача, когато съдията Георги Йорданов отмени гол на Матиас от Черно море заради засада, а на голлинията на вратата на Славия имаше бранител. Първото попадение даде в даденото от съдията продължение на първото полувреме и беше дело на Стенио, който беше изведен от холандеца Клок, и с техничен удар прехвърли вратаря Георги Петков. Второто попадение отбеляза Бекир Расим, след като преди него Коконов и Миро Манолов не успяха да се разпишат.

 

Драма помрачи дербито, фен с откъсната ръка

Запалянкото с опасност за живота, подготвял пироефекти за двубоя на Лаута, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Истинска трагедия беляза пловдивското дерби за купата между Локомотив и Ботев. Мачът завърши 1:1, но през цялото време феновете повече се молеха за живота на запалянко на жълто-черните, отколкото гледаха срещата.

Той е с откъсната до китката лява ръка след инцидент със самоцелно взривно устройство, съобщиха от пресцентъра на пловдивската Университетска болница. Инцидентът е станал следобед, докато запалянкото се е подготвял за пловдивското дерби. Никой от лечебното заведение не се ангажира с прогноза за пострадалия.

Заради трагедията феновете на Ботев обявиха, че няма да вдигнат предвидената за мача хореография, а също така свалиха своите знамена.

За 6 мин изпълкомът реши: Любо остава

Членовете на Изпълкома на БфС се събраха вчера следобед и на експресно заседание решиха да не пипат Любослав Пенев. Той запазва поста си като селекционер на България, но Борислав Михайлов не пожела да прогнозира дали ще изкара европейските квалификации.

Вчера Пенев повика 12 футболисти, които играят в чужбина, за квалификацията с Малта на 16 ноември. Това са Ники Михайлов, Николай Бодуров, Станислав Манолев, Георги Илиев, Емил Гъргоров, Ивелин Попов, Тодор Неделев, Сашо Тонев, Андрей Гълъби-нов, Георги Миланов, Илиян Мицански и дебютантът Ивайло Чочев.

Камбуров: Ботев е толкова зле, че чак ми е смешно

Лидерът на Локо Пд Мартин Камбуров заяви след пловдивското дерби, че по-слаб Ботев не е виждал.

„Чак ми е смешно. Не знам какво е казал Вили Вуцов. По-слаб Ботев не съм виждал. Ние сме си виновни. Не може да допуснем този гол”, сподели Камбуров.

„Ако имахме класа, още първото полувреме резултатът трябваше да бъде 3:0 за нас. Не може да играем така безотговорно при статичните положения. Направихме много пропуски. За тях това е много голям успех”, добави нападателят.

„Говорихме си, че този мач е емоционален. Предстои ни мач срещу Хасково, който е жизненоважен. Трябва да се възстановим и да вземем трите точки срещу Хасково. Не трябва да се отпускаме. Засега сме добре”, каза още Мартин Камбуров.

 

Левски подписва с холандец днес

28-годишният Гиион Фернандес е бивш играч на Фейенорд, пишще на първа страница вестник “Тема спорт”.

Левски е на път да намери решение на проблемите си в атака. Сините постигнаха споразумение с бившия нападател на фейенорд – Гийон фернандес. 28-годишният холандец, който е свободен агент, ше пристигне днес в България, за да премине медицински прегледи. След това той ше се отправи към „Герена” и ако всичко около тестовете му е наред, ше подпише договор. От клуба засега не са обявили каква ше бъде продължителността на контракта. Почти сигурно обаче той ше е до края на сезона, като в него ше има опция за удължаване. Наскоро холандецът отказа договор с Левски до края на тази календарна година, но сега двете страни са стигнали до споразумение. фернандес ше получи тавана на заплатите при сините. В контракта му обаче ше бъдат вписани и бонуси за определен брой голове в А група и класиране в тройката.

След като Валери Божинов напусна „Герена” в посока Тернана, сините останаха само с един типичен централен нападател – Валери Домовчийски.

Заради липсата на достатъчно опции в атака треньорът на Левски Георги Иванов държеше да вземе Гийон Фернандес още преди месец Тогава обаче преговорите пропаднаха, тъй като нападателят имаше прекалено високи финансови условия. Сериозен принос за промяната на решението му имат бившите футболисти на сините Сержиньо Грийн и Дъстли Мулдер. Двамата са убедили нападателя, че трансферът на “Герена” може да е трамплин за него.

В кариерата си 28-годишният холандец е играл освен във Фейенорд още и в АДО Ден Хааг, Екселсиор и Цволе. За последния си клуб, където е играл като преотстъпен, той е вкарал 10 пъти в 24 мача. Най-силен обаче е периодът му в Екселсиор. Тогава между 2008/11 високият 184 сантиметра таран отбелязва 28 гола в 67 срещи.

Ако трансферът стане факт, то това ще е вторият централен нападател, който Георги Иванов взима от Ниската земя. Припомняме, че оттам бе привлечен Съорд Арс. Той обаче не успя да се задържи дълго в тима и записа едва 16 мача, в които вкара 8 попадения.

Алекс Колев: Не сме фаворити, съдбата ни възнагради

Нападателят на Ботев Пд Александър Колев изрази надежда, че тимът ще успее да се класира на 1/4-финали-те за купата. Според него канарчетата все още не са фаворити въпреки равенството 1:1 на “Лаута”.

“Не мисля, че играхме особено добре в този мач. Имаше голямо надлъгване. През второто полувреме се опитахме да свалим топката на земята и да започнем да създаваме повече положения. Мисля, че донякъде се получи и съдбата ни възнагради в края. Мисля, че заслужено стигнахме до този гол. Отидох при феновете след попадението, защото те винаги ни подкрепят. Не мога да кажа, че сме фаворити въпреки головото равенство. С Локо Пловдив винаги се играе трудно, защото е дерби и има по-различен заряд. Надявам се обаче да спечелим”, каза Алекс Колев. Той посвети гола на семейството си. “Чувствам се уникално. Много съм радостен, че успях да се разпиша. Този гол е за моя баща, както и за майка ми и сестра ми”, отсече 22-годиш-ният футболист. Неговият съотборник Лъчезар Балтанов пък добави, че в Коматебо мачът ще бъде различен. “Първото полувреме бе наистина добро за нас. Опитахме се да държим топката, но изпитвахме затруднения в атака. Радващо е, че обаче успяхме да стигнем до гол. Сега ще имаме по-големи шансове на реванша. В Коматебо ние се представяме по съвсем различен начин. Надявам се там да спечелим и да продължим за купата”, обясни Лъчезар Балтанов.

фен на канарчетата ранен преди дербито фен на Ботев е бил тежко ранен преди сблъсъка с Локо Пд. Той е пострадал при инцидент със самоделно взривно устройство. Това е станало около 14:00 часа, докато запалянкото се е подготвял за мача. 21-годишният младеж е бил откаран с линейка в болница веднага след инцидента. От пресцентъра на Университетска болница в Пловдив съобщиха, че привърженикът е с откъсната до китката лява ръка и опасност за живота. Състоянието му вече е стабилизирано, но лекарите обясниха, че все още има голям риск. Заради ужасния инцидент феновете на Ботев решиха да не вдигат своите знамена по време на мача в парк “Лаута”. Привържениците на канарчетата за разлика от мача с Локо Сф този път бяха сдържани и не стигнаха до сблъсъци, нито с полицията, нито с агитката на градския си съперник.

Велислав Вуцов: Доволни сме, не ни надиграха

Слаб мач за нас, особено през първото полувреме. Трябва да бъдем доволни от равенството. Вкараха ни гол от фаул, не ни надиграха. Двубоят е в две действия, предстои реванш, а в “Коматево” теренът позволява да се играе нормален футбол за разлика от този на “Лаута”. Изпитваме трудности на такива игрища, където има ритане и блъскане. Очаквахме биткаджийски мач и се радвам, че най-после успяхме да вземем добър резултат от подобна среща. Поздравявам феновете ни с гола, както и нашия шеф Иван Джиджев, който днес (б.р. – вчера) направи 53 години. Не сме слаби гости, а просто на лош терен играем слабо, в гостуванията си на добри терени се представихме прилично. Ние разчитаме много на пасовете и скоростта в атака, а това е невъзможно на подобни игрища, топката не върви добре. Млад отбор сме, имаме време да израстваме. Ще имаме моменти на спадове и на възходи. Липсва ни постоянство, но се стремим в следващите месеци да го изградим. Когато това стане, ще бъда доволен, засега не съм. Не смених Александър Колев, защото спечели много единоборства, а накрая вкара и гола. Дадохме много жертви, притеснен съм за Пламен Николов.