Хубчев изнесе лекция на Балъков, Берое догони “Левски

984Берое победи с 2:0 Литекс в последния мач от програмата на 14-ия кръг на “А” група. В герой за старозагорци се превърна Елиаш Да Силва, който реализира и двете попадения в мрежата на Винисиус Баривиейра. Благодарение на лекцията, която Петър Хубчев изнесе на друг от героите от САЩ`94 Красимир Балъков, старозагорци се завърнаха в Топ 3. блиц

Берое събра 24 точки и скочи на третото място, изпреварвайки “Левски” и “оранжевите”. “Сините” също имат 24 точки, а още в петък беройци гостуват на “Герена” в пряк сблъсък за третата позиция, който ще се състои пред празни трибуни. Ловчанлии са пети след 14-ия кръг с 22 точки.

Преди мача тази вечер Берое беше в лоша серия от две поредни загуби – 0:4 от Черно море и 1:3 от “Ботев” (Пловдив), но успя да се завърне на победния път, надделявайки срещу Литекс. Домакините максимално затрудниха “оранжевите” и през по-голямата част от мача надиграваха избраниците на Балъков. Венци Христов и компания бяха сериозна заплаха за Винисиус Баривиейра, най-вече при отличните пробиви по крилата. Много дейни бяха не само националът, а и Салим Керкар и Елиаш. Последният се отчете с 2 гола и в края беше изпратен с овации от близо 2-те хиляди зрители по трибуните.

Още в 40-ата секундо Берое можеше да поведе. Керкар центрира от фаул, топката попадна в Иво Иванов, който стреля, но кълбото рикошира в играч на Литекс и излезе в ъглов удар. В 8-ата минута беше първата опасност пред вратата на домакините. Румен Руменов стреля, топката рикошира в крак на бранител в зелено, но срещна напречната греда.

В 12-ата Керкар пропиля отличен шанс. Венци Христов го изведе перфектно сам срещу Баривиейра, халфът на Берое обаче стреля право в тялото на излезлия страж на гостите, въпреки че имаше възможност да го прехвърли и да открие резултата. Упоритостта на домакините даде резултат в 28-ата минута. Керкар овладя топката отляво, почти до ъгловото флагче, откъдето центрира към първа греда, Елиаш бе изпуснат от Джаксън Менди и Пламен Гълъбов и с глава реализира в далечния ъгъл на Баривиейра за радост на публиката под Аязмото – 1:0.

До почивката Венци Христов пропусна, а “оранжевите” така и не успяха да затруднят Макенджиев. Втората част протече в по-бавно темпо. Берое все пак стигна до втори гол в 69-ата минута, което съкруши гостите от Ловеч и ги отказа от преследването поне на точката. Веселин Пенев центрира от ляво след фаул срещу Елиаш, на далечната греда Аласан Н`Дайе спря топката на гърди за Елиаш, който отблизо реализира, получи се рикошет и кълбото попадна в горния ляв ъгъл на Баривиейра за 2:0.

Красимир Балъков веднага потърси промяна с включването на младия нападател Кирил Десподов, а по-късно и на Антон Недялков и Георги Минчев. Резултатът обаче не беше променен, след като отлично подреденият състав на домакините не се пропукваше и най-вече в защита играчите в зелено бяха безупречни.

С успеха тази вечер Берое успя да вземе реванш от Литекс за поражението с 1:2 в Ловеч в третия кръг през август, когато “оранжевите” се добраха до трите точки с гол на Илия Миланов в 94-ата минута.

БЕРОЕ – ЛИТЕКС 2:0
1:0 Елиаш Да Силва (28), 2:0 Елиаш Да Силва (69)

БЕРОЕ: 22.Благой Макенджиев, 2.Илия Мунин, 6.Иво Иванов (к), 3.Владимир Зафиров jalt.jpg, 28.Веселин Пенев, 4.Аласан Н`Дайе jalt.jpg, 70.Георги Костадинов jalt.jpg, 21.Елиаш Да Силва topka.jpg topka.jpg (84 smqna.jpg 92.Стефан Спировски), 26.Салим Керкар, 10.Венцислав Христов (89 smqna.jpg 5.Танко Дяков), 9.Станислав Костов  (78 smqna.jpg 25.Димо Бакалов)
Резерви: 73.Иван Караджов, 19.Пламен Тенев, 5.Танко Дяков, 15.Георги Динков, 92.Стефан Спировски, 25.Димо Бакалов, 8.Самир Аясс
Треньор: Петър Хубчев

lit.jpg
ЛИТЕКС: 31.Винисиус Баривиейра, 16.Страхил Попов (к), 28.Пламен Гълъбов, 6.Джаксън Менди jalt.jpg (83 smqna.jpg 3.Антон Недялков), 13.Васил Божиков, 93.Петрус Бумал jalt.jpg, 70.Данило Асприля jalt.jpg, 15.Кристиян Малинов jalt.jpg (70 smqna.jpg 99.Кирил Десподов), 19.Румен Руменов (83 smqna.jpg 7.Георги Минчев), 14.Армандо Ваюши, 9.Уилмар Джордан
Резерви: 12.Александър Конов, 3.Антон Недялков, 18.Илия Миланов, 23.Иван Горанов, 88.Никола Колев, 99.Кирил Десподов, 7.Георги Минчев
Tреньор: Красимир Балъков


Стара Загора,
стадион “Берое”
Съдия: Георги Йорданов
Жълти картони: Георги Костадинов, Владимир Зафиров, Аласан Н`Дайе (Берое); Кристиян Малинов, Джаксън Менди, Данило Асприля, Петрус Бумал (Литекс)

beroe_litex_sastavi.jpg
Срещата по минути:
1 – svirkata.jpg Начало на мача.
1 – ОПАСНО! Иво Иванов пропуска да отбележи още в 40-ата секунда. Салим Керкар центрира от фаул, топката попадна в защитника, който стреля, но кълбото рикошира в играч на Литекс и излезе в ъглов удар. След изпълнението му не се случи нищо интересно.
8 – ГРЕДА! Топката премина през Армандо Ваюши и Джордан, който продължи към Асприля на десния фланг. Крилото центрира в наказателното поле на Берое, където Румен Руменов стреля, топката рикошира в крака на бранител, срещна напречната греда и излезе в ъглов удар.
10 – jalt.jpg Първи жълт картон в мача, получава го Георги Костадинов за нарушение в центъра.
12 – ОПАСНО! Венци Христов изведе перфектно Салим Керкар сам срещу Баривиейра, играчът на Берое обаче стреля право в тялото на излезлия страж на Литекс, въпреки че имаше отлична възможност да го прехвърли и да отбележи.
15 – Елиаш изведе Н`Дайе на стрелкова позиция, но ударът на последния премина над вратата.
19 – jalt.jpg Жълт картон за Кристиян Малинов за фаул срещу Керд
26 – jalt.jpg Жълт картон за Владимир Зафиров.
28 – topka.jpg ГООООЛ! 1:0 за Берое! Елиаш Да Силва бележи с глава за радост на публиката под Аязмото. Салим Керкар овладя топката отляво, почти до ъгловото флагче, откъдето центрира към първа греда, Елиаш бе изпуснат от Менди и Гълъбов и с глава реализира в далечния ъгъл на Винисиус Баривиейра.
36 – Домакините претендират за дузпа. Венци Христов пада след съприкосновение с Менди при спор за топката, съдията Георги Йорданов е безмълвен.
37 – Венци Христов беше изведен от дълбочина от Веселин Пенев, овладя на гърди и стреля, но право в тялото на Баривиейра, като в ситуацията беше маркирана засада.
44 – jalt.jpg Жълт картон за Менди, който фаулира Венци Христов.
45 – Добавеното време е 1 минута.
45+1 – Благой Макенджиев и Джордан се сблъскаха във въздуха при борба за топката, и двамата са добре.
45+1 – Край на първото полувреме.
————————–
46 – svirkata.jpg Начало на второто полувреме.
48 – Венцислав Христов пробва да изведе Станислав Костов в наказателното поле на Литекс, където Баривиейра излиза добре и пресреща нападателя на домакините.
50 – Аласан Н`Дайе изблъска в груб Данило Асприля без топка, и то пред погледа на съдията Георги Йорданов. Реферът санкционира и двамата играчи, което никак не се хареса на Красимир Балъков.
50 – jalt.jpg Жълт картон за Н`Дайе.
50 – jalt.jpg Жълт картон за Асприля.
64 – Извеждащо подаване към Венци Христов, който опита да овладее топката, но излезлият Баривиейра успя да изчисти, като в ситуацията беше отсъден фаул на нападателя срещу вратаря.
66 – jalt.jpg Жълт картон за Бумал, играчът на Литекс умишлено изблъска с ръка нахлуващия опасно Керкар.
69 – topka.jpg ГОООЛ! 2:0 за Берое! Елиаш бележи втори гол. Веселин Пенев центрира от ляво след фаул срещу Елиаш, на далечната греда Аласан Н`Дайе спря топката на гърди за Елиаш, който отблизо реализира, като се получи рикошет и кълбото попадна в горния ляв ъгъл на вратата на Баривиейра.
70 – smqna.jpg Балъков извършва първа смяна. Кристиян Малинов отстъпва място на Кирил Десподов.
78 – smqna.jpg Петър Хубчев заменя получилия контузия Станислав Костов с Димо Бакалов.
83 – Балъков извършва две смени.
83 – smqna.jpg Менди отстъпва място на Антон Недялков.
83 – smqna.jpg Руменов излиза, в игра влиза Георги Минчев.
84 – smqna.jpg Героят днес Елиаш е заменен от Стефан Спировски, за да обере овациите на публиката.
88 – Ваюши центрира от пряк свободен удар, в близост до точката на дузпата Менди отклони с глава, а топката отскочи към Страхил Попов. Неговият опит за изстрел обаче не можа да премине през купа от играчи.
89 – smqna.jpg Танко Дяков заменя Венцислав Христов.
90 – Добавеното време е 4 минути.
90+4 – Край на мача. Берое победи Литекс с 2:0.