Непревземаемата алпийска крепост

988

Лудогорец гостува на Базел в мач от Група „В“ на Шампионската лига, след като преди две седмици записа драматичен успех с 1:0 над швейцарския шампион с гол в края на Йордан Минев. Сега българският шампион връща визитата на „Санкт Якоб Парк“, където само преди година отстъпи с 0:2 в плейоф за място в груповата фаза на Шампионската лига след голове на Фабиан Фрай и Филип Деген. Сблъсък в края на август 2013 г. беше предрешен след победата на Базел с 4:2 на стадион „Васил Левски“.блиц
Днес Лудогорец за втора поредна година гостува на „червено-сините“ в опит да спечели втора победа в Шампионската лига, което пък ще бъде първи успех за българския отбор на швейцарска територия в официална надпревара на УЕФА. До момента най-доброто постижение на родни представители в алпийската държава в мачове под егидата на евроцентралата са нулеви равенства на „Левски“ и Локомотив (София), всичко останало са загуби. „Сините“ правят 0:0 като гост на Санкт Гален във втория кръг са КНК през сезон 1969/70, а „железничарите“ постигат същия резултат при визитата си на Ксамакс във втория кръг на Купата на УЕФА през сезон 1985/86.
Швейцария е арена и на една от най-големите издънки на „Левски“ в евротурнирите. През сезон 1992/93 „сините“ се падат в първия кръг на КНК срещу Люцерн, който е спечелил Купата на страната след 3:1 след продължения срещу Лугано, но изпада. Така Люцерн играе срещу „Левски“ в ролята си на втородивизионнен тим и елиминира отбора на Иван Вутов след 1:0 в реванша с гол на Каменцинд. Той бележи и в първия мач в София, но „сините“ обръщат с попадения на Даниел Боримиров и Пламен Гетов (дузпа). След това Люцерн отпада от Фейенорд след домакински успех с 1:0, и поражение с 1:4 като гост.
Преди пет години, на 5 ноември 2009 г., ЦСКА гостува на Базел в мач от Група „Е“ на Лига Европа и губи с 1:3, след като две седмици преди това „червените“ отстъпват на швейцарския тим с 0:2 в София. Няколко месеца по-късно се оказва, че двубоят на „Санкт Якоб Парк“ е сред 32 срещи, които са разследвани за черно тото от Бохумската прокуратура. Това става след признанията на хърватския бос на тотомафията Анте Сапина. Той разкрива пред съда, че реферът Олег Ориехов е получил сума между 30 и 50 000 евро, за да осигури два гола през второто полувреме. Така и става. Тодор Янчев вкарва в 61-ата минута, което е гол № 300 за ЦСКА в евротурнирите, а шест минути по-късно Александър Фрай е точен за Базел. Сапина признава, че само от този мач тотомафията е спечелила 200 000 евро. Тук трябва да споменем, че ЦСКА и Базел не са замесени при манипулирането на резултата. Ориехов получи доживотна забрана от УЕФА да ръководи мачове.

Български отбори имат гостувания на швейцарски тимове и в несъществуващия турнир Интертото. Това е лятна надпревара, създадена в услуга на букмейкърите и спортните тотализатори, за да осигури повод за залози на футболни срещи и през лятото, когато голяма част от първенства са в почивка. Повечето отбори предпочитат да участват в отслабени състави и не приемат турнира за сериозен. Именно в него е записана и единствената родна победа в Швейцария. През лятото на 1977 г. Славия побеждава Грасхопърс с 4:1 като гост. По това време няма единен шампион на турнира, а за победител се признава всеки отбор, спечелил групата си. Славистите финишират първи в група с Малмьо, Хамбургер и Грасхопърс. В Интертото „белите“ (два пъти), Черноморец (Бургас) и Етър постигат равенства като гост на швейцарски отбори