Австриец е новият старши треньор на националния отбор по ски-алпийски дисциплини

снимка: Георги Димитров/sportni.bg

 

Австриецът Валтер Хубман е новият старши треньор на националния отбор на България по ски-алпийски дисциплини.

Хубман заменя на поста словенеца Грега Кощомай, който вече ще се грижи за подготовката на Б-националния тим на страната,SPORTNI.BG

В щаба на австриеца влизат неговия сънародник Курт Котбауер, който ще бъде кондиционен треньор, както и словенеца Расто Ажнох, който ще бъде ангажиран със заниманията в техничните дисциплини слалом и гигантски слалом.

Иван Каневчев пък е новият спортен директор на направление “алпийскски ски” към Българската федерация.

“Смятам, че направихме един силен екип от водещи специалисти. Валтер Хубман от 30 години се занимава с треньорска работа. Под негово ръководство са се готвили велики скиори като Херман Майер, Щефан Еберхартер и други.

Той е и бивш наставник и на женския национален отбор на Австрия на звезди от ранга на Михаела Дорфмайстер, Александра Майсницер и др. Кондиционният треньор Курт Котбауер пък беше с основна заслуга за възстановяването на Херман Майер след тежката му контузия.

Словенецът Расто Ажнох един от най-добрите специалисти в техничните дисциплини. Той е работил с отлични слаломисти като Юре Козир, Натко Зрънчич-Дим, Митя Валенчич, Митя Драгшич…Повече не можем да желаем”, коментира Каневчев.

Той добави, че целите на новия екип са в дългосрочен план поне един български алпиец да се утвърди в топ 30 в Световната купа.

“Естествено цели има. Те са поставени в по-дългосрочен план. При нас се работи на олимпийски цикли. Не можем да очакваме много за Игрите в Сочи след две години.

Първата задача още през новия сезон ще бъде да се надгради това, което имаме и сме постигнали до момента.

За следващия олимпийски цикъл нещата са по-строго фиксирани като резултати и класиране. Главната цел ще бъде поне един, а ако може и двама, от българските скиори да влязат трайно в топ 30 на Световната купа”, обясни Каневчев.

“Българската федерация по ски направи много в последните години. С отличната организация на двете Световни купи през изминалия сезон България се утвърди като ски-дестинация в световен мащаб.

Единственото, което ни липсва като сегмент, е един или двама състезатели в световния елит и именно към това ще се стремим”, каза ище Каневчев.