Преглед на водещите новини в спортния печат

1

София. Преглед на водещите новини в спортния печат

„Преди големия мач: 3000 българи заляха Хамбург за Кобрата“, съобщава във водещия си материал вестник „7 дни спорт“.
Българска инвазия имаше в Хамбург вчера за мача между Кубрат Пулев и Владимир Кличко. Около 3000 наши сънародници дойдоха специално за срещата за световната титла в тежка категория. Много българи, живеещи в Хамбург и цяла Германия, викаха „Българи, юнаци” още от обяд. Големи агитки дойдоха и от всички краища на Европа. Специално за мача от Лондон пристигна сериозна група. Имаше наши сънародници, дошли от Испания, Италия и скандинавските страни. От България също тръгна солидна агитка – с няколко чартърни полета, автобуси и лични автомобили. През целия ден по пътищата към Хамбург пък се виждаха български знамена. В деня на самия мач всичко беше спокойно. Нямаше как все пак да се мине без обичайните заяждания. Владимир Кличко не пропусна да отвърне на Кобрата, който го нарече момиче преди дни.
„Няма да коментирам слабоумните му изказвания“,  каза Кличко пред руски медии късно в петък.
„В Германия: Кличко е извън контрол“, пише още изданието.
Реномираният немски вестник  „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” скочи на Владимир Кличко в навечерието на мача с Кубрат Пулев заради факта, че редовно избягва допинг проверки, въпреки че е лице на немската антидопингова агенция „Нада” и агитира за чист спорт.
Като член на BDB (съюза на немските професионални боксьори), украинецът не минава никакви допинг проверки по време на подготовката си и на практика е извън всякакъв контрол, а проверки са задължителни само след мачове за титли. Затова и с допинг в Германия се хващат само нискоразредни състезатели, а оправданието е, че няма достатъчно пари за по-редовни проверки. Много хора обаче казват, че при приход от 13 млн. евро, колкото прилапа Кличко за мача с Поветкин миналата година, пари би трябвало да се намерят. В същото време Кубрат Пулев минава редовни проверки, защото от клуба му „Зауерланд“ плащат по 80-90 хил. евро годишно на „Нада”, за да тества редовно боксьорите им.
Цялата тази неравнопоставеност по отношение на допинга в Германия обаче ще се промени, ако бъде прието предложението на немския министър на правосъдието Хайко Маас за промени в местния закон за допинга. Идеята е на базата на него професионалните спортисти, които биват заловени, че си „помагат” с допинг, да отнасят големи глоби и в добавка присъди до 3 години затвор. Крайната цел е да бъде защитено по-добре здравето на спортистите и да се търси равнопоставеност в спорта. А тя ще се постига чрез местната прокуратура, която ще принуждава такива, които откровено се скатават от допинг проверки, като Кличко, все пак да дават проби.
„Любослав Пенев залага на групата от Лудогорец“, съобщава още „7 дни спорт“
Националният селекционер Любослав Пенев ще пусне голяма част от футболистите на Лудогорец, които бяха повикани в отбора в днешната квалификация с Малта на стадион “Васил Левски”. Треньорът планира да заложи на офанзивен състав, за да не се наложи да се червим от срам с евентуален резил.
Очаква се Йордан Минев, Георги Терзиев, Светослав Дяков, Михаил Александров и Владислав Стоянов да започнат като титуляри, а единствено Александър Александров да бъде на пейката. Нашите ще играят в схема 4-4-2, като Георги Илиев ще бъде до Дяков в средата на терена. В нападение Пенев ще заложи на двойката Александър Тонев и Венцислав Христов.
В същото време Малта няма да прави големи промени в състава, който падна от Италия в последната квалификация на отбора. Наставникът Пиетро Гедин ще ползва схема 3-5-2, а вместо наказания Майкъл Мифсуд ще излезе Терънс Вела.

„Любо зачеркна Лудогорец и за Малта“, съобщава от първата си страница вестник „Меридиан мач“
Любослав Пенев е решил да пусне само двама играчи на Лудогорец в титулярния състав срещу Малта. Това са Йордан Минев и Светослав Дяков. Въпреки критиките от страна на представители от Изпълкома на БФС Пенев остава твърд в позицията си. Хората на Борислав Михайлов недоволстват от факта, че твърде малко играчи на Лудогорец играят в националния.
На резервната скамейка ще останат Владо Стоянов, Георги Терзиев, Александър Александров и Мишо Александров. На вратата на „лъвовете” ще започне Николай Михайлов, а партньор на Бодуров в защита ще бъде Александър Тунчев. Намиращият се в отлична форма Михаил Александров е трети вариант за дясната зона на атаката. Най-вероятно там титуляр ще играе Станислав Манолев. Шансове за място в стартовата единайсеторка има и Александър Тонев. Футболистът на Селтик не е във форма, но въпреки това е показал голямо желание в тренировките преди мача. Тонев вкара и хеттрик в домакинството на Малта в предишните квалификации, което до някаква степен накланя везните в негова полза.
Селекционерът Любослав Пенев обяви на пресконференцията преди евроквалификацията с Малта, че футболистите се готвят за много сериозен двубой, и поясни, че ги е предупредил да не подценяват Малта.
„Турски мениджъри идват за нашите“, пише още изданието.
Мениджъри от Турция ще бъдат на трибуните на стадион „Васил Левски”. Те са представители на Бурсаспор и Трабзонспор. Според запознати те са  набелязали играчи на Лудогорец. Става въпрос за Светослав Дяков и Михаил Александров. Въпросните скаути със сигурност ще наблюдават и дербито на „А” група между ЦСКА и Лудогорец.
Шампионът Лудогорец обяви високи цени на звездите си. Това обаче не е проблем за турските клубове, които разполагат с висок бюджет.
Още двама италианци окапаха за Хърватска“, съобщава още вестник „Меридиан мач“
Селекционерът на Италия Антонио Конте бе затрупан с проблеми в навечерието на сблъсъка с Италия, след като поради мускулни проблеми лагерът на тима бе напуснат от двама основни играчи – защитника на Ювентус Анжело Огбона и нападателя на Ливърпул Марио Балотели. Не е изключено в последния момент в групата на тима да попадне някой от 14-те нови играчи, които бяха извикани за контролата с Албания, сред които Франческо Ачерби (Сасуоло), Стефано Окака (Сампдория), Лука Росетини (Каляри) и Стефано Стураро (Дженоа).
Колегата му Нико Ковач потвърди, че травмата на Марио Манджукич, заради която той не взе участие при поражението с 1:2 от Аржентина в Лондон, вече е напълно излекувана и той ще вземе участие в сблъсъка на „Джузепе Меаца“ . Все още хърватските медии са под впечатление на двубоя с ..гаучосите”, в който бившата югорепублика поведе с попадение на Анас Шарбини, преди Кристиан Ансалди и Лионел Меси да донесат успеха на финалиста от мондиала в Бразилия през лятото. Без съмнение най-споменавано е името на Милан Бадел, който при една ситуация в средата на терена успя да прокара топката между краката на Бълхата и веднага се превърна в хит в социалните мрежи.
„Херо отказва на Левски“, съобщава във водещия си материал вестник „Тема спорт“
Вижданията на Димитър Димитров и Левски драстично се разминават и към този момент треньорът почти сигурно ще остане далеч от “Герена”. При контактите между двете страни зачестяват различията относно стратегията за бъдещето на клуба и начина на работа. Димитър Димитров е планирал среща в Пловдив със спортния директор на „сините“ Георги Иванов след мача Ботев (Пд) – Левски. Димитров ще присъства на двубоя в Коматево и след това трябва да чуе от Иванов отговори на въпросите, които му е поставил. Едно от основните питания ще е дали клубът има възможности да освободи немалка част от настоящите си футболисти и да привлече набелязаните нови попълнения. Над Левски обаче тъмните финансови облаци стават все по-гъсти и вариантът Георги Иванов  да търси друг треньор става все по-актуален.
Левски победи в контрола втородивизионния Пирин Разлог с 2:0. Головете отбелязаха Аниете и Домовчийски.
Масов бой на Левски – Партизан“, пише още изданието.
Батални сцени белязаха баскетболния сблъсък между Левски и Партизан в Адриатическата лига. Близо 100 човека се включиха в мелето между агитките на двата отбора в края на първата четвърт. Двубоят бе охраняван от 12 стюарди, което допълнително улесни феновете. Едва след появата на полицията страстите бяха охладени. Срещата бе доиграна пред празни трибуни и завърши късно снощи.
Мелето ще доведе до минимум 10 хил. евро глоба за Левски, който го грози дори изваждане от Лигата.
Иван Вуцов: Ще е престъпление, ако не бием Малта“, четем още от страниците на „Тема спорт“
Бившият изпълнителен директор на БФС и бивш селекционер и футболист на националния отбор Иван Вуцов вярва в успеха над Малта днес. Той не очаква нищо друго освен три точки, ако искаме да запазим шансове за третото място, което е най-реалната ни цел.
“Всички говорим, че Малта е лесен противник, но трябва да се внимава. В съвременния футбол лесно няма. И все пак, ще е престъпление, ако не бием, защото нямаме друг избор. Ако спечелим и с хубава игра, ще е още по-добре. Лично аз не се съмнявам, че ще спечелим. В предишните квалификации бяхме убедителни срещу Малта – 6:0. Нещата не са се променили кой знае колко”, сподели пред “Тема Спорт” славният защитник на Левски.
“На терена ще видим дали сме си взели поуки от мачовете с Норвегия и Хърватска. Дано момчетата са проумели къде са сгрешили. Реалността е това – да се борим за третото място с Норвегия. И Италия, и Хърватска са много, много преди нас. Доказаха го мачовете дотук. Трудно, да не кажа невъзможно, ще е да сме втори. Жалко, че се изложихме срещу Норвегия”, добави Вуцов. Относно решението на Изпълкома да гласува кредит на доверие на селекционера Любослав Пенев той бе категоричен: “Мисля, че оставането на Любосслав Пенев начело на националния отбор е верен път. Няма две мнения, той трябваше да продължи работата си. Двете поредни загуби от Норвегия и Хърватска не са плод на негови грешки. Той не играе на терена. Просто с такъв материал разполага, старае се каквото може да направи. Има леко отстъпление, но смятам, че той ще се поправи.”