Преглед на водещите новини в спортния печат

1

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Уволниха Любо,нов треньор за Коледа, пише на стр. 1 „Меридиан мач“

Любо Пенев вече не е селекционер на националния отбор. Освобождаването на практика бе предизвестено, но формално стана факт след вчерашното заседание на Изпълкома. Договорът на Пенев бе прекратен, след като бившият играч на Валенсия отказал раздяла по взаимно съгласие. Тепърва двете страни ще обсъждат размера на неустойките и компенсациите. По информация на „Меридиан Мач”, Любо настоява за 150 000 евро за себе си и помощниците.

Решението за уволнението бе взето с пълно единодушие и за него гласуваха всички членове на Изпълкома. „За тези три години, в които Любо Пенев беше селекционер, имаме 9 победи, 7 равенства и 8 загуби. В последната година обаче отборът никак не се представя добре и с колегите от Изпълкома решихме, че трябва да се разделим с Любо”, заяви президентът на БФС Борис Михаилов. Той допълни, че все още от централата не са готови с името на новия селекционер и варианти не са обсъждани. Както „Меридиан Мач” вече съобщи, членовете на Изпълкома делегираха права на Боби Михайлов в следващите седмици да търси заместник на Ел Голеадор. Така за Коледа „лъвовете” трябва да имат нов треньор. Единственото, което е сигурно, е, че новият селекционер няма да бъде чужденец, а отново ще се заложи на наш специалист. Целта пред него ще бъде подмладяване на отбора и нищо повече, тъй като в БФС отчитат, че шансовете за класиране на Евро 2016 вече са около нулата. Според Михайлов практиката от последните години е показала, че подмладяване и класиране на голям форум са цели, които не могат да се осъществят едновременно.

Три кадъра на Лудогорец и един от Берое са вариантите

Трима треньори, които са настоящи или бивши наставници на Лудогорец, са сред вариантите да поемат националния отбор, коментират различни източници от БФС. Става дума за бившите треньори Стойчо Стоев и Ивайло Петев, както и за настоящия Георги Дерменджиев. Запитан за първите двама, шефът на БФС Боби Михайлов отговори: “Има много други специалисти също. Ще имам среща. Упълномощен съм от Изпълкома да преговарям”. Както е известно, Стоев и Петев в момента са без работа, като последният бе освободен от кипърския АЕЛ преди дни. И двамата обаче не спадат към предпочитаните имена при. една от силните фигури в Изпълкома Кирил Домусчиев. Треньорът на Берое Петър Хубчев е другият, чиято кандидатура е обсъждана.

Пламен Николов и Алекс Колев ще са на линия за „сините”

Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Велислав Вуцов може да бъде много доволен от развитието на ситуацията около контузените футболисти в тима.

Вчера в основната група на „канарчетата” се включиха както нападателят Алекс Колев, така и защитникът Пламен Николов. И двамата тренираха наравно със съотборниците си и са напълно възстановени за мача с Левски в неделя. От тук насетне Вуцов ще трябва да преценява дали да заложи на тях в дербито срещу „сините”, но при всички случаи опциите пред него са факт. Алекс Колев премина преглед, от който стана ясно, че всичко с възстановяването му е наред и той може да тренира при пълна степен на натоварване.

Заради номерата на футболистите Боби уволни Любо през сълзи, пише на стр. 1 „7 дни спорт“

Любослав Пенев бе уволнен вчера като селекционер на националния отбор. Решението бе взето за по-малко от час от Изпълкома на БФС, а президентът Борислав Михайлов обвини футболистите за раздялата с Пенев.

„Яд ме е, че се разделяме с Любо. Вината за това е на играчите, те не знаят какво означава да играеш за България“, заяви с насълзени очи Боби.

„Аз съм Любослав Пенев, а не послушко“, заяде се на изпроводяк специалистът и добави:

„Не съм подавал оставка, защото съм си вършил работата съвестно и професионално. Това срещу мен е подготвяно повече от година и днес (вчера, б.р.) планът даде резултат. А на Попетата може само да им е гадно, тъй като изпускат чиста премия в размер на 5 млн. лева. Това е сумата, която Борислав Михайлов е обещал на националите, ако успеят да се класират за Европейското първенство във Франция.“

Намаляват чужденците в “А” група, увеличават юношите

Изпълкомът на БФС ще се събере отново след Нова година. Очакваната дата е около 15 януари, а до края на годината трябва да бъде избран и нов национален селекционер. На събранието догодина се очаква да бъдат потвърдени и анонсираните вчера промени – намаляване на чужденците извън ЕС в отборите от “А” група, както и участието на футболисти до 21 години във всеки двубой от елита да стане задължително.

„Не е нормално ЦСКА и Левски да не дават нито един футболист на националния отбор. Ще се опитаме с регулаторни промени да вдигнем качеството на нашите играчи, футболът е бизнес, но не да купуваш чужденци, а да забравяш собствената си школа“, заяви Борислав Михайлов.

Фиорентина следи Гамаков

Италианският Фиорентина проява интерес към новоизлюпения национал на България Милен Гамаков, пишат медиите на Ботуша. Грандът от Флоренция е поредният тим от Апенините, който е хвърлил око на 20-годишия халф на Ботев (Пд). Както е известно, през лятото Гамаков се размина с трансфер в Палермо, след като неговият агент не успя да

постигне споразумение за личните му условията. Катания също следеше халфа, но в крайна сметка Гамаков премина като свободен агент в Ботев (Пд), след като разтрогна договора си с Черноморец. Халфът има контракт с „канарчетата“ до лятото на 2016-а. За момента обаче ръководството на Ботев (Пд) не желае да продава свои футболисти през зимата.

Боби почва преговори с Петев, пише на стр. 1 „Тема спорт“

Ивайло Петев е номиниран от Изпълкома за нов селекционер на националния отбор, разбра “Тема Спорт”. Това стана ясно малко след като президентът на БФС Борислав Михайлов съобщи за освобождаването на досегашния треньор Любослав Пенев. Боби е оторизиран от Изпълкома да започне преговори с Петев още тези дни. В случай на негов отказ БФС ще се насочи към вариант № 2 Стойчо Стоев.

В началото на тази седмица Петев бе уволнен от кипърския АЕЛ Лимасол, а вчера се прибра в България. Той ще приеме поста, ако до средата на декември не си намери нов клуб в чужбина.

Предлагат нов договор на Прохазка

Ръководството на Левски ще задържи словака Роман Прохазка и за следващото първенство. Универсалният футболист също няма нищо против да остане, дори заплатата му да бъде намалена. Роман вече се съгласи през лятото да взима по-ниско месечно възнаграждение спрямо това, за което се бе договорил при пристигането си в клуба през лятото на 2012 година.

Прохазка не успя да се утвърди на „Герена” в първия си сезон. В началото той започна като титуляр при Илиан Илиев, който го използваше като вътрешен халф. Постепенно обаче започна да се задържа на пейката и през лятото на 2013 година бе пратен за една година в Спартак Търнава – отбора, от който бе взет. През 2012/13 той изигра общо 31 срещи за Левски във всички турнири, без да отбележи гол.

През настоящата кампания Роман отново тръгна трудно, но след това стана един от най-полезните играчи в отбора. Той донесе победата с 1:0 над Локомотив София, асистира в добавеното време на Луис Педро за успеха с 2:1 над Ботев Пловдив, след това вкара решителния късен първи гол за 2:0 над Славия. Словакът е ползван на три позиции – десен халф, опорен полузащитник и десен бек.

Смениха съперника на Генов, излиза срещу босненец

Спас Генов няма да се бие с германеца Серж Мишел днес. Българинът ще дебютира в зала “Христо Ботев” в професионалните серии на АИБА до 81 килограма, но ще се изправи срещу босненец. Причината е в контузия на Мишел, който се оттегли от галавечерта в последния момент. Вместо това на негово място на ринга ще се качи Джамел Босбяк.

“Готвих се за съперник с обратен гард, но преди ден научих, че ще боксирам срещу друг. Готов съм за всякакви ситуации, така че смяната не ме притеснява. Моята цел е да се представя добре. Смятам, че мога да победя всеки един от тази категория”, заяви Генов при качването си на кантара, където се оказа, че е точно 80,700 кг. Босбяк не присъства, тъй като не успя да пристигне навреме.

“Надявам се, че втората галавечер ще бъде още по-успешна и с още по-интересни двубои от първата. Сигурен съм, че смяната на съперника няма да повлияе на Спас и той ще направи всичко възможно, за да го победи”, каза от своя страна президентът на родната федерация Красимир Инински. Галавечерта в “Христо Ботев” започва от 19:00 часа, като мачът на Генов е последен, четвърти.